Moet iedereen in de winter vitamine D slikken?

2018 ж. 21 Ақп.
312 740 Рет қаралды

Spoiler: vitamine D is geen vitamine, maar een hormoon. Het gevolg is dat we zelf vitamine D aanmaken. Maar... we hebben er wel iets voor nodig: zon. Véééél zon. Iets wat ons regenachtige en
bewolkte landje in de winter maar weinig te bieden heeft. In plaats van 6 maanden te overwinteren op Tenerife, bestaat er een goedkopere oplossing: vitamine D in pilletjes slikken. Maar mogen we dit zomaar doen? En is het eigenlijk wel nodig? Prof. dr. Chantal Mathieu zet alle do's en dont's en nog veel meer op een rijtje.
Meer wetenschap? Check:
Onze website! ► www.universiteitvanvlaanderen.be/
Twitter ► / universiteitvl
Facebook ► / universiteit. .
Instagram ► / universiteitvl

Пікірлер
  • Wat een duidelijk verhaal en wat een enige en competente presentatrice...

    @jolandevangunsteren8739@jolandevangunsteren87394 жыл бұрын
  • Bedankt voor de bijzonder heldere uitleg.

    @MrQlife@MrQlife4 жыл бұрын
  • Hartelijk bedankt voor de uitleg!!!

    @lolikatrin2648@lolikatrin26483 жыл бұрын
  • Bedankt voor de uitleg!! Super 👍

    @georgetteaydin492@georgetteaydin4923 жыл бұрын
  • heerlijke video, een pracht mens deze damen , spreekt duidelijke taal

    @robertneven7563@robertneven75632 жыл бұрын
  • Elke winter werd ik zwaarmoedig en ik heb adhd zo kwam ik bij de psychiater en psycholoog en die raden mij om elke week 1 vitamine d pil te nemen. Dat doe al drie jaar nu en ik kan zeggen dat het dan veel beter met mij in de winter ik ga veel vrolijker de winter in

    @karen1801@karen18014 жыл бұрын
  • Heel interessant, genuanceerd, en goed gebracht!

    @shmvon@shmvon3 жыл бұрын
  • Interessant onderwerp!

    @jacquesj.vanpaeschen1694@jacquesj.vanpaeschen16946 жыл бұрын
  • Jammer dat ze het niet over K2 heeft gehad, deze is ook zeer belangrijk voor de opname van D3, de 1 kan niet zonder de ander, dus best opmerkelijk dat ze het daar niet over hebt gehad.

    @miepkraak7763@miepkraak77634 жыл бұрын
    • Wat ze ook niet zegt dat er slecht 1/4 tot 1/8 van de 400-800 UI wordt omgezet in werkzame vorm OH25D3. Deze stof is in vrij wel alle lichaamsprocessen een belangrijk onderdeel en speelt een cruciale rol binnen het immuunsysteem. Zelf gebruik ik > 5 jaar 3000 IU per dag. Mijn OH25D3 bedraagt nu 165 nmol/liter. 80 nmol/l is de 'normaal' waarde. Ik gebruik ook 90 mg K2(M7) / dag. D3 zorgt voor een verschuiving in de calciumhuishouding, K2 reguleert dit en zorgt dat het in de botten komt. O ja natuurlijk ook Magnesium, B12 en B1

      @IesKorpershoek@IesKorpershoek2 ай бұрын
    • @@IesKorpershoek Precies, gaan mieren neuken over één ding werkt niet. Lichaam heeft alles te gelijk nodig en van alles genoeg om zijn ding te kunnen doen.

      @Desperado070@Desperado07027 күн бұрын
    • Ze zegt ook meer dat halemaal niet waar is

      @Desperado070@Desperado07027 күн бұрын
    • Dat hoor je mij toch ook niet zeggen!@@Desperado070

      @miepkraak7763@miepkraak776327 күн бұрын
  • Dat wist ik niet. Bedankt.

    @sattaurnikki@sattaurnikki4 жыл бұрын
  • Dank u wel👍♥️

    @bayramyorulmaz8477@bayramyorulmaz8477 Жыл бұрын
  • Super dank u wel

    @MA-ol2tn@MA-ol2tn4 жыл бұрын
  • Volgens mij was/is dit zeer waardevolle informatie tijdens deze Corona crisis en volgens mij ook één van redenen dat zoveel ouderen sterven ervan (constant binnen in een kamertje, slecht eten, geen zon, etc...). Ben nu al een 3-tal jaren bezig met mijn eten en vitaminen (om de 6 maanden heb ik mijn bloed laten controleren om het op te volgen). En had zelf een vit D tekort en moest dat regelmatig bij aanvullen, zelfs in de ZOMER! Nu neem ik gewoon vit D bij het hele jaar door, want als ik het niet doe kom ik toch nog onder de min. grens terecht.

    @stevenonit@stevenonit3 жыл бұрын
  • Scheurbuik is vroeger vooral opgelost door zuurkool. Omdat dat bewaarbaar was op lange reizen. Wat bij sinasappels dat niet mogelijk was.

    @smirnofffish@smirnofffish4 жыл бұрын
    • klopt! ik vond hetook vreelmd dar deze ubilver uitzending dat niet noemde, en je kan het gemakkelijk zelf maken

      @kittydebruin3616@kittydebruin36164 жыл бұрын
  • Zodra het een beetje warm is en de zon schijnt zit mijn moeder buiten en zij woont in een zorgcentrum. Die kan je gerust elke dag buiten vinden in de zomer.

    @fluffy-fluffy5996@fluffy-fluffy59964 жыл бұрын
  • Ik heb wel iets geleerd. Dank u

    @RuthMakomagospeltv@RuthMakomagospeltv5 жыл бұрын
  • Goeie video's

    @zitazingt@zitazingt4 жыл бұрын
  • Vitamine D aanmaak heeft toch ook veel te maken met huidskleur? Mensen met een donkere huid maken minder aan, en als ze in West Europa wonen zijn ze dus kwetsbaarder heb ik altijd begrepen. Jammer dat ze daar niks over zegt. Daar had ik wel meer over willen horen.

    @gemmeburger7899@gemmeburger78994 жыл бұрын
    • Vit D, zon is nodig voor de aanmaak van Melanine.

      @The25Sister@The25Sister4 жыл бұрын
    • Uw hebt gelijk, dat maak ik zelf mee, ik heb zuidelijke huidskleur.

      @didijaime9857@didijaime98574 жыл бұрын
    • bullshit

      @modiddley@modiddley4 жыл бұрын
    • Dat is waar! Ik mee gemaakt.

      @Somluck22@Somluck224 жыл бұрын
    • Gemme Burger, Ik denk dat je gelijk hebt. De donkere maar ook de oudere huid neemt wel maar minder Vitamine D op. Dus je zou kunnen zeggen dat die donkere huid je niet alleen beschermt tegen de zon maar ook tegen een overdosis Vitamine D van de zon. Dan komen die mensen in Nederland of België maar krijgen daar minder Vitamine D door de zon dan in hun thuisland omdat de zon hier natuurlijk niet die kracht en duur heeft, vooral niet in de winter. Ik heb het meegemaakt dat een Surinaamse vriendin daadwerkelijk Vitamine D door de huisarts voorgeschreven kreeg vanwege een tekort. Dat tekort moet je dan gaan compenseren. Dat kan door veel vette vis te eten zoals paling, makreel, zalm, sardines uit blik enz. maar ook door supplementen. Ik denk dat een mix verstandiger is dan alleen te vertrouwen op supplementen. En dus, in de zomer, ga een half uur per dag in de zon zitten en in de winter, eet geregeld vette vis en vul dat aan met supplementen. Op de bijgaande pagina www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-grote-belangstelling-voor-vitamine-d staat het volgende citaat: ' Een calcidiolspiegel boven 75 nmol/l is goed, een calcidiolspiegel boven 100 nmol/l (100-150 nmol/l) is echter nog beter, mede met het oog op kankerpreventie. Om dit te bereiken zijn veelal doseringen nodig van (ten minste) 50-100 mcg (2000-4000 ie) vitamine D per dag (volwassenen). Een dagdosis tot 100 mcg is veilig; een hogere dagdosis mag alleen worden ingenomen op advies van een deskundige. Periodieke controle van de calcidiolserumspiegel is een belangrijk hulpmiddel om te zien of de vitamine D-inname toereikend is maar niet leidt tot een te hoge calcidiolspiegel.' Einde citaat. Voor me zelf weet ik niet of ik een Vitamine D- tekort heb maar gezien mijn leefomstandigheden kan dat bijna niet anders hoewel ik wel geregeld vete vis eet. Hoe dan ook, ik heb een Vitamine D preparaat in huis. Tenzij een tekort bij mij zelf ooit in de toekomst aangetoond zou worden hou ik me aan de superveilige marges van Prof. dr. Chantal Mathieu. Ik heb een pak vitaminepillen waarbij elke pil 3000 i.e. bevat of i.u. bevat. Daarvan neem ik er 1 per week zodat ik aan een gemiddelde dagelijkse hoeveelheid kom van 428 i.e. en dat lijkt me precies voldoende. Daarnaast neem ik dagelijks een pil in met de supplementen Calcium, Magnesium en Zink. Overigens, ik ben een blanke Nederlander en ik eet doorgaans wel gezond.

      @fransdorable1566@fransdorable15663 жыл бұрын
  • Goede video! Ik supplementeer sinds twee jaar in de lange winter vitamine D3+K2 en magnesium sowieso het hele jaar. Sindsdien ben ik minder verkouden en voel mij prima. Nog belangrijker dan het innemen is het activeren van vitamine D. Dat kan o.a. door sport te doen maar ook door bijvoorbeeld koud te douchen.

    @HistoryColorized@HistoryColorized4 жыл бұрын
    • hello, koud douche?????????????????????????? ma manneke toch , ik sport al 35jaar , maar neem nooit na 21 km lopen een koudedouche hoor, lekker 3x per week en lekkere heerlijke biefstuk

      @robertneven7563@robertneven75632 жыл бұрын
  • Dank u

    @coinparadise@coinparadise3 жыл бұрын
  • Achterhaalde informatie... inmiddels is duidelijk dat de minimale dagdosis niet 400 maar 4000 IE (100 mcg) zou moeten zijn. Met als gevolg dat hele volksstammen die dagelijks 400 IE slikken met een flink tekort rondlopen met alle risico's voor de gezondheid. Edit: momenteel is het juiste advies om in de winter dagelijks 2000 IE per 25 kg lichaamsgewicht te suppleren met een maximum van 10.000 IE per dag. De zogenaamd onveilige dosis (nierstenen) begint pas bij een dagdosis van 40.000 IE gedurende vele maanden. Zo kun je best een korte boost nemen van bijvoorbeeld dagelijks 20.000 IE gedurende maximaal 2 weken, dat is volkomen veilig. Bespreek het met je huisarts.

    @panlomito@panlomito3 жыл бұрын
    • Idd, schandalig dat er nog steeds zo'n lage hoeveelheid wordt voorgeschreven! Mensen met een te kort hebben bijna 15x meer kans om te overlijden aan covid19!!! 3/4 van de wereldbevolking heeft vitamine D te kort....

      @ubuis3927@ubuis39273 жыл бұрын
    • Wat ik begreep is dat je met vitamine k ook de kans op die nierstenen nog verlaagt.

      @royc4694@royc46944 ай бұрын
  • Hoeveel nemen per daag aub

    @mostaohaelboug856@mostaohaelboug85610 ай бұрын
  • Ik vind het toch een zeer vreemd advies om de dosis leeftijdsgebonden te maken. Je kan vrij goedkoop bloed laten prikken en dan heb je een goed idee van wat je nodig hebt. Ik heb zelf een genetische afwijkingen waardoor ik vitamine D minder goed opneem, daardoor kan ik zelfs in de zomer een tekort hebben. Af en toe even laten testen lijkt mij een beter advies.

    @joas162@joas1624 жыл бұрын
    • Maar dat adviseert ze ook; in overleg met arts/ apotheek. Toch?

      @suhelavaneerten419@suhelavaneerten4194 жыл бұрын
    • @@suhelavaneerten419 Dat zegt elke verstandige medicus over praktisch elke leefstijl verandering om schadeclaims te voorkomen ;) Ik heb haar niets horen zeggen over het meten van waarden, maar wellicht heb ik dat gemist.

      @joas162@joas1624 жыл бұрын
    • Ik heb haar niet horen zeggen dat alleen ouderen etc, volgens mij noemde ze alleen dat dat het algemeen advies is. Ik begreep juist dat ze het iedereen adviseert. En dus in overleg met arts, omdat je anders niet weet of je nu tekort hebt. Expliciet waardes meten had ze wel mogen noemen, ben ik met je eens

      @suhelavaneerten419@suhelavaneerten4194 жыл бұрын
    • Voor heel veel mensen isntoegang tot de arts niet zo makkelijk en al helemaal niet een die bereid is je vaker te laten testen. Je krijgt nog nét 5 minuten en daar wordt zelfs moelijk over gedaan. Maar woon je in een dorpje met een kleine praktijk heb je mazzel. Allemaal afhangende aan context dus

      @Stoney-Jacksman@Stoney-Jacksman5 ай бұрын
  • Vitamine d kan wel degelijk ziekte voorkomen. Spierziekte ( pijn in lichaam, hoofdpijn ook). Tekort kan ook leiden tot depressie en vermoeidheid.

    @thenazgul3669@thenazgul36696 жыл бұрын
    • als je genoeg vitd slikt wordt je ook niet rood in de zon....maar bruin

      @ti08287@ti082874 жыл бұрын
    • @@Kayikciii haha ik ben roothaarig mit sommersprossen seit der 100 000iu/tag "kur"... nie mehr verbrannt nie mehr diese sonnenschutzdinge mit den nanoteilchen.. nie mehr grippe.. oh ja und meine corona hat 2 tage gedauert

      @ti08287@ti082872 жыл бұрын
    • @@Kayikciii .. haha les mal das buch: Hochdosiert die wundersamen auswirkungen ... von Bowles und mach dann deine eigene meinung

      @ti08287@ti082872 жыл бұрын
    • @@Kayikciii nicht alles was in konkurenz zu Pharma producten steht is so schlecht (?) wie die story darum herum. vielleicht ist die story um so abschreckender desto groesser der schaden fuer die pharma waere.... borax? dmso? cl?

      @ti08287@ti082872 жыл бұрын
    • @@Kayikciii du kannst alles den fakten scheggern glauben oder selbst auch papers lesen pubmed is ein grosser eingang in die rabbithole

      @ti08287@ti082872 жыл бұрын
  • Is het dan verstandig om ook extra calcium te nemen? En hoe zit het met vitamine K? Die moet je toch ook nemen als je D neemt?

    @gwendolynscholtens2519@gwendolynscholtens2519Ай бұрын
  • Belangrijkste defficiëntie zit hem voor mij in, dat ik niet weet wat de eenheid is die de mevrouw bedoelt. Zou dat 400 tot 80 ųg of ng bijvoorbeeld moeten zijn?

    @rverkamman@rverkamman4 жыл бұрын
    • Ze sprak over IU, althans dat stond op de beeldschermen. Niet heel handig om dat niet even specifiek te noemen, want daar worden vaak fouten mee gemaakt. Omrekenen doe je zo: 40UI = 1ug, dus de besproken range is 10ug-20ug.

      @joas162@joas1624 жыл бұрын
    • @@joas162 Dank u, is helder.

      @rverkamman@rverkamman4 жыл бұрын
    • internationale eenheden. Of IE

      @guidoriemenschneider1191@guidoriemenschneider1191 Жыл бұрын
  • Ja iis waarvietamine d heel goet voor idereen

    @mainakedar7687@mainakedar76874 жыл бұрын
  • Wild of tam zalm is precies hetzelfde in vitamine-d gehalte. Alleen "binnen" aquarium vis vs vis die buiten onder de zon geboren is is het verschil.

    @Desperado070@Desperado07027 күн бұрын
  • Maak vooral ook een juiste keuze wanneer je voor supplementen kiest.

    @celxpert138@celxpert1384 жыл бұрын
    • ik zou vooral zeggen maak een juiste keuze wanneer je voor medicijnen en vaccins kiest, vooral het DNA COVID-19 vaccin, ongetest, onbekend en niet onschuldig

      @guidovandeven1578@guidovandeven15784 жыл бұрын
    • ​@@guidovandeven1578 Stop eens met uw 'wijsheden' op het internet te knallen. Wie jou geloofd brengt zijn leven pas echt in gevaar... En wie dit soort commentaar zoals Guido op youtube volgt kan misschien beter ook eens langsgaan bij de dokter.

      @Herearetheundead@Herearetheundead3 жыл бұрын
    • @@guidovandeven1578 Eén jaar geleden... toen het vaccin nog een optie was, een keuze.

      @panlomito@panlomito2 жыл бұрын
  • Ook in de zomer.

    @kimberleypex@kimberleypex4 жыл бұрын
  • Hoe kan ik die show bleven en daar zijn, waar kan ik die kaarten krijgen

    @dannyiooo9280@dannyiooo92804 жыл бұрын
    • @Dannyiooo: dag Dannyiooo, we hebben binnenkort opnames in Brussel - indien gewenst kan ik meer info via mail doorsturen om onze wetenschapsavonden bij te wonen. Gelieve een mailtje te sturen naar jasmin@universiteitvanvlaanderen.be en ik help je verder op weg.

      @UniversiteitvanVlaanderen@UniversiteitvanVlaanderen4 жыл бұрын
  • Ik vraag me al zo lang af.. zijn de supplementen gezond? Om te nemen? Hoe wordt vit d gemaakt?? En hoe gaat dat in het lichaam te werk?

    @Victor-fi7po@Victor-fi7po5 жыл бұрын
    • Zeker niet gezond om vitamines te slikken is 1 corrupt zootje van de farmaceutische industrie, ook vit D slikken heeft nadelige gevolgen

      @madjius1@madjius14 жыл бұрын
    • Heb je het filmpje wel gekeken??

      @knowledgecenter2806@knowledgecenter28064 жыл бұрын
    • Frisdankjes zijn héél schadelijk voor de gezondheid. Geloof niet zomaar alles wat je verteld wordt a.u.b !

      @pascalvandermaelen4399@pascalvandermaelen43994 жыл бұрын
    • Pascal Van Der Maelen .9,iu’

      @m.c.weltevrede8890@m.c.weltevrede88904 жыл бұрын
    • Vitamine D3 wordt gewonnen uit schapenwol (ook daar productie van vitamine D in de huid). Je kunt ze krijgen in harde witte pilletjes (moet je wel innemen met iets van vet/olie), druppels (onhandig in gebruik) en de beste vorm zijn die softgels, die goudgele rondjes met olijfolie waarin vitamine D3 is opgelost. Handig in gebruik en je hoeft geen extra vet in te nemen.

      @panlomito@panlomito2 жыл бұрын
  • 11:57 en, net zo belangrijk, magnesium. Zonder magnesium geen opname van calcium (mineralen) en vitamines. Een overgroot deel v.d. westerse bevolking heeft een magensium tekort.

    @hundun5604@hundun56044 жыл бұрын
    • Inderdaad, met voldoende magnesium ook geen calcium probleem zoals dit omschreven wordt, get the whole picture,

      @yspegel@yspegel4 жыл бұрын
    • Juist

      @henrym78@henrym784 жыл бұрын
    • Evenals zink. Door oa porno en slechte voeding

      @luckyluke5614@luckyluke56144 жыл бұрын
    • @@luckyluke5614 : kunt u de link tussen porno en zink even uitleggen?

      @BrechtArnaert@BrechtArnaert4 жыл бұрын
    • @@BrechtArnaert het heeft meer met de ejaculatie te maken en aangezien veel westerse mannen toch wel een stiekeme porno verslaving hebben (vooral jonge jongens ) ejaculeren ze vrij frequent en op de lange termijn put je dat gigantisch uit en het sloopt je hersens ook nog eens. Het verband met zink kan ik helaas niet goed uitleggen maar als op reddit naar het forum nofap gaat en u typt zin(c)k in dan komt u vast meer te weten. Fijne dag!

      @luckyluke5614@luckyluke56144 жыл бұрын
  • Waarom spreekt mevrouw over "aantal eenheden" ? Wij hebben het altijd over het aantal milligram (mg). Op potjes vitamine staat ook meestal het aantal mg per pilleke.

    @goebbelswaseenamateur435@goebbelswaseenamateur4352 жыл бұрын
    • In klinische studies gebruikt men zeer vaak IU als eenheid ipv microgram. Eveneens in richtlijnen.

      @wiesvangilbergen7916@wiesvangilbergen79162 жыл бұрын
    • International Units (IU) of vertaald Internationale Eenheden (IE) worden meestal gebruikt om de dosis van vitamine D aan te geven. In Nederland wordt ook microgram (mcg) gebruikt. Je kunt tussen die eenheden vrij gemakkelijk omrekenen: - 1 mcg = 40 IU (dus mcg vermenigvuldigen met 40) - 1.000 IU = 25 mcg (dus IU delen door 40) In Nederland worden vitamine D3 pillen met een maximale dosis van 3.000 IU verkocht ofwel 75 mcg. In de VS doen ze minder rigide met pillen van 5. 000, 10.000 en zelfs 50.000 IU (125, 250 en 1.250 mcg).

      @panlomito@panlomito2 жыл бұрын
  • Wat is de geschikte waarde van vitamine D in het lichaam? Dus bij welk getal heeft men een deficiëntie, een te kort en bij welk getal heeft men een te veel?

    @MrsD3Aer@MrsD3Aer4 жыл бұрын
    • staat op het potje.

      @elzo_smid@elzo_smid4 жыл бұрын
    • Daarover zijn veel verschillende meningen/ normen helaas. Staat niet op potjes, hij bedoelt denk ik de ADH die ook per land verschilt

      @suhelavaneerten419@suhelavaneerten4194 жыл бұрын
    • Minimaal 75, maar dat wordt niet door elk lab goed aangegeven.

      @marjet2228@marjet22284 жыл бұрын
    • De vraag gaat over wat de ‘normaalwaarde’ in het lichaam zou moeten zijn en wanneer men een “te kort” heeft en wanneer men “een deficiëntie” (een ernstig tekort) heeft. Dus tussen welke waarden ligt het gezonde vitamine D gehalte in het lichaam (in Nederland of België ;))

      @MrsD3Aer@MrsD3Aer4 жыл бұрын
    • Daar heb ik op geantwoord. Om precies te zijn boven de 75 nmol/l .120 is ook nog prima. Om dat te bereiken is 1000 ie tot 2009 ie per dag nodig of rond de 50 mcg. In veel gevallen is daarbij ook vitamine A nodig, magnesium en k2. Afhankelijk van hoe de opname van diverse stoffen is. Bij een slechte maagfunctie of bij een donkere huid of totaal bedekte huid is suppletie zeker onmisbaar. Onder de 75 nmol/l is suppletie nodig. Bij waarden onder de 50 nmol/l kunnen tekortklachten met enige zekerheid aan D tekort worden toegeschreven. Onder de 30 nanomol per liter is er echt veel mis. Veel verkouden met name, dat komt veel voor met name bij gesluierde vrouwen. Er wordt te weinig op gelet door de meeste huisartsen. Deze vrouwen komen vrijwel nooit in de zon met ontblote huid.

      @martinavancampen-wierda9026@martinavancampen-wierda90264 жыл бұрын
  • Cholesterol is chemisch gezien geen vet (glycerol gekoppeld aan vetzuren) maar heeft een steroid structuur.

    @henrylemelay5436@henrylemelay54363 жыл бұрын
  • Heel leerzaam!

    @mariannetm@mariannetm4 жыл бұрын
    • Jeetje wat een openbaring!

      @conniedetering9899@conniedetering98993 жыл бұрын
  • Ja.

    @maximhollandnederlandthene7640@maximhollandnederlandthene76404 жыл бұрын
  • hoeveel vit.d kan je innemen per dag.

    @dickybrandtvandenberg5417@dickybrandtvandenberg54172 жыл бұрын
    • Is voor elke persoon anders. Het is het best dat je je bloed laat testen hierop en ervoor zorgt dat je in de ideale range zit/blijft. Altijd combineren met K2.

      @Elaba_@Elaba_7 ай бұрын
  • ik heb 145 mmol nu

    @wappieofzotochzegtmaar1277@wappieofzotochzegtmaar1277 Жыл бұрын
  • 9000iu hormoon d3 elke dag. 600mg magnesium byglycenaat. 75g coral calcium. 200mcg vit k2. 6 gram sodium. 4.5gram kalium. 500mg testosteron per week. Now we are talking beasting!

    @johnking6727@johnking67274 жыл бұрын
    • watvoor supplement is die testosteron dan ?

      @MrRoelsnip@MrRoelsnip4 жыл бұрын
    • @@MrRoelsnip je hebt nog nooit van testosteron gehoord? Damn

      @johnking6727@johnking67274 жыл бұрын
    • @@MrRoelsnip mannelijk hormonen

      @user-qc1po6uu6c@user-qc1po6uu6c4 жыл бұрын
    • Sodium is Engels voor natrium

      @henrylemelay5436@henrylemelay54363 жыл бұрын
    • Calcium zou niet hoeven gezien de combinatie Vit d, k2 en magnesium.dat op zich al zorgt voor een adequaat calciumhuishouding.

      @fabiolima1050@fabiolima1050 Жыл бұрын
  • Maakt men in de zomer vit. D aan als in de zon achter glas zit?

    @goebann4856@goebann48564 жыл бұрын
    • Uiteraard. Glas blokkeerd geen licht en ook geen UV-stralen.

      @Francis-of8cw@Francis-of8cw4 жыл бұрын
    • Volgens mij vertelt ze met haar voorbeeld vh zonnige schiereiland van niet. Mss met de golfdinges vd UV-golven

      @suhelavaneerten419@suhelavaneerten4194 жыл бұрын
    • ​@@Francis-of8cw Volgens mij klopt dat niet hoor. Je wordt nauwelijks bruin achter glas. Voor zover ik weet houdt glas wel degelijk uv straling tegen. Misschien niet alles, ohja even googlen en het zie meerdere bronnen die zeggen dat glas uvb straling tegen houd maar wel uva doorlaat. Je wordt niet gauw bruin maar het is wel schadelijk als ik wikipedia mag geloven.

      @flyingdutchman3582@flyingdutchman35824 жыл бұрын
    • @@Francis-of8cw beste Francis, neen, glas filtered bijna alle UV straling, enkel sommige vormen van acryl laten UV straling door. Achter glas in het zonneke zitten helpt niets.

      @rikvantiggel9207@rikvantiggel92074 жыл бұрын
    • @@Francis-of8cw onjuist

      @henrylemelay5436@henrylemelay54363 жыл бұрын
  • Calcium halen van sesam beter dan zuiver producten melk kaas ....🤪🤨😏💋

    @mahmudefendimustafa2776@mahmudefendimustafa27763 жыл бұрын
  • ja , hele jaar

    @milacek@milacek3 жыл бұрын
  • krijg je vitamine D van de zonnebank ?

    @remilitjes@remilitjes3 ай бұрын
    • Hangt van de lampen af!

      @vrsimulo1234@vrsimulo1234Ай бұрын
  • Ik zou het interessanter vinden moest er meer ingegaan worden op het positieve vitamine D effect van de zon dat anderzijds ook negatieve effecten kan hebben op de huid.

    @Frag1ty@Frag1ty4 жыл бұрын
    • Het positieve aan vitamine D is dat je geen negatieve effecten hebt alsmede je energieker wordt (voorkomt depressie).

      @jasperbean1@jasperbean14 жыл бұрын
    • Je hebt al snel voldoende vit D in de volle zon. Eruit voor je verbrandt, dan heb je al zat vit D aangemaakt in de huid, op voorwaarde dat je magnesium voldoende is.

      @marjet2228@marjet22284 жыл бұрын
    • 4.18 wordt dat besproken, zij het heel kort.

      @marjet2228@marjet22284 жыл бұрын
  • mooi uitgelegd, maar op 11:55 haalt ze melk, kaas en zulks aan. Je kan prima je calcium uit anderen bronnen halen.

    @bartden9668@bartden96683 жыл бұрын
    • Idd maar je hebt vitamine d nodig voor de huishouding ervan, nog eens goed luisteren

      @dirkvandammedvd@dirkvandammedvd3 ай бұрын
  • Wat is vitamine D3?

    @jollyjumper2164@jollyjumper21644 жыл бұрын
    • Is ee stukje taart.

      @sureshbhagwandin9143@sureshbhagwandin91433 жыл бұрын
  • 🔝🌹

    @Lern744@Lern74411 ай бұрын
  • Zeer intressant!! 400iu tot 800iu per dag!! Ik heb ooit 3000iu gepakt en voelde dat ik doodging!!

    @Pulento36@Pulento36 Жыл бұрын
    • 😂😂😂😂

      @fightsandmore9254@fightsandmore9254 Жыл бұрын
    • Interesant ik gebruik als 7 jaar 3000 IU / dag en voel mij super. Zo zie je maar, de uitkomst is zo verschillend

      @IesKorpershoek@IesKorpershoek2 ай бұрын
  • The nutty motorboat uniquely trot because timer preferentially complete on a lopsided facilities. momentous, like size

    @thebloodofindia@thebloodofindia3 жыл бұрын
  • Als je het niet nodig hebt niet masr als je het wel nodig hebt wel

    @antjefolkertsma5914@antjefolkertsma59143 жыл бұрын
  • heel leerzaam

    @robertkertoikromo8643@robertkertoikromo86435 жыл бұрын
  • Wel frappant dat we een hormoon anno 2019 nog altijd een vitamine noemen

    @Dotcomnieuwscom@Dotcomnieuwscom4 жыл бұрын
    • In 2023 is het ook nog altijd niet hormoon D geworden.

      @Elaba_@Elaba_7 ай бұрын
  • Nu, zal mijn bevindingen maar eens geven. Vitamine D zorgt bij mij en meerdere mensen slecht in slaap komen en lichte hoofdpijn. Elk jaar diverse merken geprobeerd met zelfde resultaat. Ik dacht zal het maar eens schrijven

    @aajs2317@aajs2317 Жыл бұрын
  • Ik ben Orthomoleculair Therpeut. Ik wenste dat de meeste mensen zich beter voelde. Dit zou kunnen als iedereen een adequate vitamine D zou hebben. Voor donker huidstypen moeten meer vitamine D moeten opnemen.Voor chronisch zieke mensen is vitamine D heilzaam. ook voor zwangere vrouwen. Ik pleit toch voor 2000 IE per dag.

    @gertiniesten7224@gertiniesten72245 жыл бұрын
    • Gerti Niesten Dank u , ik heb malabsorbtie door crohn en colectomie. En neem flink wat supplementen.

      @kimberleypex@kimberleypex4 жыл бұрын
    • Ik ben extra vit d gaan slikken toen ik zwanger was. Soms vergat ik het, ik denk dat het mijn intuïtie was om mezelf niet te overdoseren

      @BellaLouisaatje@BellaLouisaatje4 жыл бұрын
    • Ik heb er veel over gelezen en kom ook op 2000IU in de winter. En 1000IU in de zomer aangezien ik na n prima zomer laag zat. Dat zit ruim onder de max van 4000IU die vaak genoemd wordt als de hoogste dosis die nog veilig is. Wel goed je waardes te checken en zoals de spreekster zegt, voorzichtig mee zijn

      @suhelavaneerten419@suhelavaneerten4194 жыл бұрын
    • En daarbij maak je geen onderscheid tussen bv. een man van 100 kg en een vrouw van 60 kg. Klinkt als natte vinger werk.

      @harrynac6017@harrynac60174 жыл бұрын
    • Gerti Niesten welke vitamine d adviseert u?

      @leni1624@leni16244 жыл бұрын
  • Ze vergeet ook de rol van magnesium. Verder is vitamine K2 al genoemd en ook vitamin A moet in de juiste ratio tot vitamine D3 staan. D2 uit champignons doet niet hetzelfde als D3. Goed vet eten, geen cholesterol remmen, in de zon komen en in de winter D3/k2 suppleren en magnesiumtekort voedsel of magnesium suppleren. Dat laatste vooral voor mensen met een verslechterde maagfunctie (ouderen). Hoge doses altijd samen met magnesium, A en K2. K2 zorgt ervoor dat het calcium zich bindt en niet neerslaat in de nieren en vaten. Magnesiumtekort is voelbaar wanneer je in de volle zon zit en daar hartkloppingen van krijgt. Dat is heel onaangenaam. Het is ook niet waar dat je vitamine D eens per week if zelfs eens per maand kunt nemen. Het is dagelijks nodig. Magnesium is zelfs meermaals per dag nodig. En de toxiciteit valt reuze mee, en valt te monitoren in het bloed. Tussen 80 en 250 nmol/l zit je goed. Hoe je dat bereikt is individueel bepaald. Er zijn zelfs bronnen die zeggen dat tot 350 nmol/l niet toxisch is. Er zijn veel gezondheidsvoordelen aan een hoog vitamine D gehalte. Ook in Nederland zijn gesluierde vrouwen deficiënt vooral omdat ze weinig buiten komen. En mensen met een donkere huid zijn in het nadeel in noordelijke streken. Kortom: laat je vitamine D eens per jaar in het bloed bekijken. Er is een rechtstreekse correlatie met het immuunsysteem. Een voldoende hoog vitamine D beschermt beter dan vaccinaties. Het kan ook (seizoens)depressies voorkomen en vermoeidheidsklachten verbeteren. Een laatste tip: gebruik vitamine D in olievormend, of in een emulsie. Gebruik het bovendien bij een maaltijd met vet. En onthoud dat cholesterolremmers ook uw vitamine D verlagen met alle ellende van dien.

    @marjet2228@marjet22282 жыл бұрын
    • Helemaal mee eens behalve dat je dan beter je vit d waardes max tot 115 kan houden. Hoger dan dat wordt niet aangeraden door de dr Cicero Coimbra grootste naam( arts, onderzoeker en professor)op het gebied van vit d in Brazilië en wereld wijd.

      @fabiolima1050@fabiolima1050 Жыл бұрын
    • @@fabiolima1050 Op natuurlijke wijze - door de zon - kan vitamine D nog hoger worden. Ik zie geen bezwaar, ik krijg geen luchtweginfecties bij een vit D van 120.

      @marjet2228@marjet2228 Жыл бұрын
  • Ik heb tekort aan vitamine D

    @eviken1982@eviken19823 жыл бұрын
  • Het is pas gevaarlijk als je maanden achtereen meer dan 100k IE per dag neemt...

    @ubuis3927@ubuis39273 жыл бұрын
    • Wij meten 2x per jaar de bloedwaarde van vitamine D. Bij mij zit dat wel goed met waarden van 40-60 ng/ml (90-150 nmol/L) maar bij mijn vrouw (donkere huid, hoge BMI, kantoorwerk) is het eigenlijk altijd te laag met waarden van 10-20 ng/ml. Daarom slikt zij nu 50.000 IU per dag in de winter. Wel met 200 mcg vitamine K2-MK7 om verkalking in zachte weefsels te voorkomen. Zelf neem ik (blanke huid, hoge BMI, kantoorwerk) 10.000 IU per dag en 100 mcg vitamine K2-MK7.

      @panlomito@panlomito2 жыл бұрын
  • nee, we moeten allemaal ademen

    @fasteddy4987@fasteddy4987 Жыл бұрын
  • Deze vid had ook 15 seconden kunnen duren: "JA (alleen is het eigenlijk geen vitamine maar een hormoon) en zorg dat je voldoende kal binnenkrijgt."

    @elzo_smid@elzo_smid4 жыл бұрын
  • Ik slik vitamine D in de winter en ik moet zeggen, dati ik mij zeer goed voel.

    @deepblue188@deepblue1882 жыл бұрын
  • Plantaardig is het ook heeeeeeeel goed te doen om genoeg calcium binnen te krijgen! bladgroen, tofu, broccoli geen enkel probleem.

    @sannecheney-steijger9393@sannecheney-steijger93934 жыл бұрын
    • @@jujuba9277 klopt daarom zeg ik calcium is goed te doen in voedsel! Vit D een B12 zijn belangrijk om bij te slikken. Rond 9.50 minuten word uitgebreid over calcium gesproken 😜 maar niet correct over waar je calcium uit haalt… want het kaas melk en yoghurt zijn inefficiënte calcium bronnen!

      @sannecheney-steijger9393@sannecheney-steijger93932 жыл бұрын
  • na jaren en ik neem nog 40.000 erop..normaal 20.000 per dag je gebruikt tussen 1000 en 4000 per dag...denk daar is over na... onderzoek mensen jullie worden gefopt

    @wappieofzotochzegtmaar1277@wappieofzotochzegtmaar1277 Жыл бұрын
  • 400 tot 800? Sommige dokters ( dr eric berg ) zeggen 20.000 per dag… 800 gaat helemaal niks doen

    @Lambo_567@Lambo_567 Жыл бұрын
    • Nulletje teveel, son.

      @Love_OPX@Love_OPX Жыл бұрын
  • wat is te veel? heb gisteren 40.000 genomen normaal 20a25.000 mensen het kan gerust! pas echt op magnesium en vitamine a...heb daar veel problemen mee gehad. 800iu is onzin mensen

    @wappieofzotochzegtmaar1277@wappieofzotochzegtmaar1277 Жыл бұрын
  • Ik slik wel gewoon multivitamine in de winter. Gelijk van al dat gelazer af.

    @kledder318@kledder3184 жыл бұрын
    • kledder hahahha zo slecht

      @SjarMenace@SjarMenace4 жыл бұрын
  • tuurlijk niet, niemand hoef ook maar iets te slikken als je gezond bent kan je lichaam prima alles zelf regelen

    @tobiasherbers9833@tobiasherbers98334 жыл бұрын
    • Sterker nog, zoals zij het ook aangeeft alles is zo nauw met elkaar verbonden...beetje van dit beetje van dat, als dit er niet is als dat er niet is....wij kunnen onbewust bepaalde processen verstoren in het lichaam en dan weer heel andere klachten erbij krijgen...ons lichaam weet precies wanneer en hoe alle mineralen en vitamines waar ingezet moet worden...Zoals u ook zegt, het aller best is proberen ons lichaam zo goed mogelijk gezond te houden, zonder te overdrijven alles met mate....

      @yineLeyla@yineLeyla4 жыл бұрын
    • Om gezond te blijven moeten er geen tekorten ontstaan, door een te kort aan vitamine of mineralen kan een gezond lichaam ziek worden helaas.

      @bamirisch@bamirisch4 жыл бұрын
    • Helaas leven we in het algemeen niet zo gezond tegenwoordig. Niet alleen minder bewegen & meer stress, ook veel bewerkt voedsel en ongebalanceerd. En ook is onze bodem armer door de manier van boeren. Ik denk zeker dat we het beste onze vitamines uit rijk voedsel kunnen halen. Maar ook dat dat niet altijd voldoende kan zijn. Zoals bij vit D. Maar zeker goed kritisch te zijn en niet alles maar te slikken!

      @suhelavaneerten419@suhelavaneerten4194 жыл бұрын
    • Ons lichaam is gemaakt op buitenleven. Binnenzitters moeten daar rekening mee houden.

      @harrynac6017@harrynac60174 жыл бұрын
    • In de zomer komen verse producten van het land en uit de natuur. Die overvloed zou ervoor moeten zorgen dat je een paar kilo’s zwaarder bent wanneer je de winter in gaat. Dat extra vet, waarin vitamine D in zit opgelost, kan dan weer vrij komen in de winter door rustig af te vallen. Dat is de natuurlijke cyclus zoals het eeuwen geleden werkte: overvloed in zomer, schaarste in de winter... maar helaas willen we het hele jaar slank zijn tegenwoordig, dus dan zit je aan de supplementen in de winter omdat je het vet niet hebt of het vet hebt vol vitamine D maar niet afvalt omdat voeding nooot schaars is in onze eerste wereld. Juist diabetes 2 zorgt er ook voor dat je vethuishouding verstoord is dus logisch dat vitamine D dan niet goed vrijkomt... je leeft op suikers en koolhydraten ipv dat je je vet verbrand... Kijk eens Dr. Berg hier op youtube en je leert interessante voeding weetjes.

      @erikjuh100@erikjuh1004 жыл бұрын
  • D van derde wereld landen

    @nightcruisin@nightcruisin2 жыл бұрын
KZhead