Multivers. Cinci teorii

2019 ж. 28 Қыр.
63 620 Рет қаралды

💲 Devino membru ►bit.ly/35Q8vXC
💲 Sustine-ne ► / cristianpresura
⭐Distribuie pe Instagram! joinsnippet.com/
❗Discord ► / discord
❗Instagram ► / cristianpresura
❗Facebook ► / presura
❗Facebook page ► / posts
🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.com/StiintaClub/
📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
📙 Cartea ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ

Пікірлер
  • Deodată "Statul Paralel" are sens.

    @andre-os@andre-os4 жыл бұрын
    • :))))))))))))

      @luciancristian2364@luciancristian23644 жыл бұрын
    • 😅😅😅

      @brandusaantoniac2574@brandusaantoniac25744 жыл бұрын
    • CLAR

      @x-manager7081@x-manager7081 Жыл бұрын
    • Da, doar că e paralel în paralel.

      @MrMalonegerald@MrMalonegeraldАй бұрын
  • Canalul acesta progreseaza odata cu secundele ce trec.Sper ca si Marius din celelalte universuri dau like .

    @marius8758@marius87584 жыл бұрын
  • Puteti face un video respre acceleratorul de particule de la Geneva? Va mulțumesc!

    @McFarland0.5@McFarland0.54 жыл бұрын
    • in engleza am tot citit...s-a dovedit ca exista particula lui Dumnezeu,,,adică începutul Universului...

      @Cristip@Cristip4 жыл бұрын
    • @@Cristip Bosonul Higgs (campul Higgs, mai corect spus) nu are nicio legatura cu Dumnezeu. Si nici cu inceputul universului nu prea are.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • Mi-ai furat gândul, poate ești dintr-un univers paralel?

      @pasaricabrucelee@pasaricabrucelee4 жыл бұрын
    • @@pasaricabrucelee geniile gandesc la fel!! Tot ce e posibil!

      @McFarland0.5@McFarland0.54 жыл бұрын
  • Am asteptat cu nerăbdare un nou episod. S-a meritat așteptarea! Keep up the good work!

    @matei-razvanobogeanu1851@matei-razvanobogeanu18514 жыл бұрын
  • Interesanta ilustratia cu universurile orbitand in jurul a ceva super shiny. Felicitari Cristi pt efortul depus! Tine-o tot asa!

    @sebastianleonte7612@sebastianleonte76124 жыл бұрын
  • Nu regret ca m am abonat; un canal interesant:))

    @ediuard3@ediuard34 жыл бұрын
  • Ufff, Domnule profesor am o mare dilema:După acest video ar trebuii sa ma simt cu câteva secunde mai isteț...Si constat ca de fapt știu foarte puțin... :))) Felicitări pentru tot ceea ce faceți!

    @Tonitoideirenovari@Tonitoideirenovari4 жыл бұрын
    • Exista si un paradox care explica ce se intampla: Daca presupunem ca ce știm este o sfera (Si ce nu stim exteriorul) atunci cu cat sfera se mărește (învățăm mai mult) cu atat se află în contact mai mult cu exteriorul (necunoașterea).

      @mihaiistraate@mihaiistraate4 жыл бұрын
    • @@mihaiistraate Parca este o explicație pe înțelesul tuturor mai mult de cat un paradox! Frumos! Eu am câteva convingeri:Adevărata cunoaștere implica a fi conștient de limitele propriei incompetente, a-ți revizui convingerile, a spune din când in când „nu știu” sau ” nu ma pricep”. O zi faina!

      @Tonitoideirenovari@Tonitoideirenovari4 жыл бұрын
    • Eu sunt un boschetar și să stii că se scrie "ceea ce faceți"...nu mă mir cum de puneți botul la prostiile astea!

      @CrismariuMihnea@CrismariuMihnea4 жыл бұрын
    • @@CrismariuMihnea Mersi pentru corectare!

      @Tonitoideirenovari@Tonitoideirenovari4 жыл бұрын
    • @@Tonitoideirenovari nu ai pentru ce...o fac doar pentru că încerc să vă trezesc din acest somn impus de către aceste marionete! Adevărul care există trebuie înțeles de către toți...nu de doar câțiva oameni care arata niste mâzgăleli pe hârtie sau in vorbe!

      @CrismariuMihnea@CrismariuMihnea4 жыл бұрын
  • Extraordinar. Felicitări!!

    @lucaviorel6738@lucaviorel67384 жыл бұрын
  • Va salut! Mi-ar placea sa vad un clip despre semnificatia fizica a aurorei boreale. Faceti o treaba excelenta. Tot respectul!

    @cosminretegan4307@cosminretegan43074 жыл бұрын
  • ❗️❗️❗️A postat dl Presura! ❤️ Hai sa mai invatam ceva nou❗️ Ft tare!

    @Stelarium@Stelarium4 жыл бұрын
  • Domnule Cristian, ma bucur enorm ca participati concret la crearea unui nou manual școlar, speram la mai multe. Fac acest comentariu aici pentru că acolo, nu a fost posibil. Sper sa ajunga la dumneavoastră. Mulțumim mult. Simt ca aveam nevoie de cineva care sa schimbe ceva in modul de a invata noua generatie, copii nostri au nevoie de persoane ca dumneavoastră

    @petricaguita8536@petricaguita85369 ай бұрын
  • Ai un timbru foarte placut si bine documentat!

    @newmagicfilms@newmagicfilms4 жыл бұрын
  • Foarte interesant explicat ! Mulțumim!

    @ovidiuandrei6013@ovidiuandrei60134 жыл бұрын
  • Bună ziua!Puteți face un episod despre " deja vu ".Am avut multe și dese și mă face să cred că trăim într-o simulare.Și cred că există 2 universuri paralele, unul real și unul simulat.

    @aileneirazvan8755@aileneirazvan87553 жыл бұрын
  • Excelent video. Mai este un tip de multivers care mi se pare relevant si anume cel cosmologic - daca universul este infinit, atunci exista o infinitate de copii ale noastre fara sa fie nevoie de "un alt gen de multivers" - materia are un mod finit de a se organiza, dar cum universul este infinit, acele moduri finite de organizare se vor repeta de infinit de multe ori. In plus, mai exista si multiversul matematic, in care toate posibilele moduri in care un univers poate exista se manifesta. Referitor la lumile multiple ale lui Everett, personal sunt din ce in ce mai convins ca aceasta este interpretarea corecta a mecanicii cuantice (i-as da un procentaj de peste 90%, daca nu mai mult, ca este corecta). Evident, nu e atat de simplu incat sa faci o referire la un mar, pentru ca e vorba despre particule care nu sunt entangled cu restul universului, adica nu au suferit decoerenta (nu au interactionat cu mediul). Doar pentru astfel de particule putem vorbi despre superpozitii, si nu despre mere care sunt "observate" continuu de catre mediu prin intermediul fotonilor care se lovesc de ele si ne dezvaluie pozitia si impulsul lor. Insa cum corpul uman emite in jur de 5000 de particule radioactive pe secunda, doar simpla prezenta unei persoane poate determina branchingul a mii de universuri pe secunda (cu particule care sunt in superpozitie de a se dezintegra sau nu) Mai interesant de atat, se pare ca spatiul matematic Hilbert in care sunt reprezentate toate "lumile" lui Everett are undeva la 2^10^122 dimensiuni. Daca calculezi ce s-ar intampla daca fiecare particula din univers (sunt 10^88 particule) ar interactiona cu mediul si ar imparti universul in doua de un milion de ori pe secunda de la inceputul universului, am avea 10^88 x 10^6 x 10^18 = 10^112 dimensiuni in spatiul Hilbert - un numar mult mai mic decat capacitatea spatiului Hilbert, si daca nu este infinit. Plenty of space for branching, right there. Si, in final, lumile multiple au o alta implicatie - exista o legatura descoperita de von Neumann intre quantum entanglement si entropie. Este posibil ca entropia scazuta de la Big Bang, pentru care nimeni nu are nicio explicatie, sa fie tocmai datorita faptului ca nivelul de entanglement dintre particule era foarte scazut - particulele "nu au avut timp sa interactioneze" intre ele, motiv pentru care Big Bangul a pornit de la o stare de entropie scazuta (si motiv pentru care noi existam si pentru care timpul curge de la trecut spre viitor). Ceea ce noi numim spatiutimp este intocmai aceasta evolutie a entanglementului dintre particule, care creste pe masura ce timpul (in modul nostru clasic de a-l reprezenta) trece. Practic, din entanglement rasare spatiultimpul.

    @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • Universul nu este infinit, ci este finit, alminteri nu are exista nici o teorie a multiversului, nu are sens notiunea de mai multe infinituri, asta e matematica elementara.

      @Adriana-gs2os@Adriana-gs2os4 жыл бұрын
    • @@Adriana-gs2os Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor (/ˈkæntɔːr/ KAN-tor, German: [ˈɡeːɔʁk ˈfɛʁdinant ˈluːtvɪç ˈfɪlɪp ˈkantɔʁ]; March 3 [O.S. February 19] 1845 - January 6, 1918[1]) was a German mathematician. He created set theory, which has become a fundamental theory in mathematics. Cantor established the importance of one-to-one correspondence between the members of two sets, defined infinite and well-ordered sets, and proved that the real numbers are more numerous than the natural numbers. In fact, Cantor's method of proof of this theorem implies the existence of an "infinity of infinities". He defined the cardinal and ordinal numbers and their arithmetic. Cantor's work is of great philosophical interest, a fact he was well aware of.[2] Pe scurt, problema cu infinitatile este ca acestea nu se comporta intuitiv - unele infinitati sunt mai mari decat altele. Deci ceea ce spui tu este incorect. en.m.wikipedia.org/wiki/Georg_Cantor

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@Adriana-gs2os Deocamdata sunt abordari teoretice.Practic nu e demonstrat nimic,.Sunt ipoteze.Mai e cale lunga (catre foarte) pana la demonstratii.Dupa cum zice si vorbitorul''NU SE STIE care e adevarata''.

      @adrianfundescu5407@adrianfundescu54074 жыл бұрын
    • @@Raptorel Pai marimea implica finitul.Nu merge cu logica.TEORIA -deci e vorba de o teorie-nu se refera la marimi .

      @adrianfundescu5407@adrianfundescu54074 жыл бұрын
    • @@adrianfundescu5407 Ma tem ca nu inteleg ce spui, va trebui sa fii mai clar in exprimare. Sorry.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
  • Genial!

    @MrWISE-tf7dx@MrWISE-tf7dx4 жыл бұрын
  • Foarte frumos clipul

    @edoeduardo5682@edoeduardo56824 жыл бұрын
  • Domnule Cristian faceți o emisiune foarte bună, documentarul asta cu multiversul e de mare interes, explicați pe larg ce se întâmplă în multivers asemănător cu povestea care se petrece în cartea Materia Întunecată de Blake Crouch pe care v-o recomand!

    @soringabrielmoraru@soringabrielmoraru3 жыл бұрын
  • foarte interesant!

    @kvk1988@kvk19884 жыл бұрын
  • Toată stima Cristi.

    @mihaitancu2156@mihaitancu21563 жыл бұрын
  • Super

    @tigerbost7713@tigerbost77134 жыл бұрын
  • Un video despre Laniakea si The Great Attractor, se poate ?

    @mambo7668@mambo76684 жыл бұрын
  • Poti te rog sa faci si un videoclip separat despre teoria corzilor? As aprecia enorm

    @stefann6630@stefann66304 жыл бұрын
  • Va salut Domnul Presura! Puteti face un video despre sfera lui dyson? In opinia mea un subiect interesant pentru viitoarele explorari

    @antoniovelcovici3596@antoniovelcovici35964 жыл бұрын
    • Poate il urmaresti deja pe Isaac Arthur, desigur sunt multe canale pe teme futuriste dar calitatea face diferenta in final (fara referinta la canalul curent).

      @ics7264@ics72644 жыл бұрын
  • Ce parere ai despre incidentul dyatlov ? Ar fi interesat sa faci un documentar despre asta. Multumesc!

    @MrWISE-tf7dx@MrWISE-tf7dx4 жыл бұрын
  • Fa un video despre oameni care vor deveni super erai sau care pot sa devina sau daca se poate asa ceva

    @claudiuclaudiu7575@claudiuclaudiu75754 жыл бұрын
  • În cazul multiversurilor situația este aceeași ca în cazul religiilor: fiecare teorie se vrea a fi singura adevărată, în concluzie niciuna nu este adevărată, dar se întrezărește o extindere a teoriei relativității în ambele cazuri, pentru că într-un fel se văd lucrurile pentru cei din interior și cu totul altfel se văd aceleași lucruri pentru cei din exterior. Prin urmare, suntem în situația ori de a le admite pe toate prin optica din interiorul fiecărei variante, ori de a le respinge pe fiecare prin optica celorlalte variante, din exterior. Până la confirmarea practică, teoriile rămân doar ingenioase presupuneri, inclusiv cele religioase.

    @ionoprisan860@ionoprisan860 Жыл бұрын
  • Extraordinar

    @theodorciurea2159@theodorciurea21593 жыл бұрын
  • Cea mai buna explicatie pentru Rick & Morty.

    @c1p0@c1p04 жыл бұрын
  • Bravo Profu.

    @catalinmarianoprisan1999@catalinmarianoprisan19994 жыл бұрын
  • La varianta 2, Timpul este imuabil, varianta fiind posibila si usor de transpus intr-o „formula fizica”. Clar, ideea asta am gandit-o acum multa vreme (T) inainte...

    @mihaivlad5810@mihaivlad58104 жыл бұрын
  • Respect maxim! Suntem capabili de a recunoastem alte tipuri de viata?

    @mihaiavram6920@mihaiavram69204 жыл бұрын
  • Misto

    @hexcore2895@hexcore28954 жыл бұрын
  • Posteaza mai des te rog, esti uimitor

    @annestan3297@annestan32974 жыл бұрын
    • voi incerca

      @presura@presura4 жыл бұрын
  • Trebuie sa depășim barierele conditei a doua. Un univers poate intersecta alt univers dacă are coordonate diferite (de exemplu altele decât cele 3 sau 4 dimensiuni percepute de noi in universul nostru)

    @tiberiumatei7355@tiberiumatei73554 жыл бұрын
  • Fascinant

    @dariusnaser4782@dariusnaser4782 Жыл бұрын
  • Frumos intro-ul.

    @DemoToolsYT@DemoToolsYT4 жыл бұрын
  • Cristi, exista posibilitatea ca, precum a zis Tesla, ca dacă vrei sa descoperi secretele universului, gândește in termeni de energie, frecvență si vibratie, să existe alte universuri, precum cel subatomic. El există, doar ca noi, in spatiul gol al camerei, nu vedem nimic, însă el e acolo, nu l auzim pentru ca are o altă frecvență, emite o altfel de energie si vibrează la o intensitate mai joasă

    @jonyoprea4658@jonyoprea46584 жыл бұрын
  • Domnul Cristean se poate un movies cu si despre mâncare.si nu oarecare daca totul evoluează presupun ca si mancarea evoluează.

    @paulcoman7237@paulcoman72374 жыл бұрын
  • Se poate vorbi despre laserul de la Magurele? ce se poate face acolo ce rezultate am putea avea ?

    @adrianceasar5620@adrianceasar56204 жыл бұрын
  • Poti explica ,te rog, “time dilation”si”lenght contract”? Cred ca as intelege mai bine de la tine.

    @ediuard3@ediuard34 жыл бұрын
  • Am ceva de obiectat,ați spus că sunt 9 dimensiuni pe langa cea temporală,eu am citit în ,,Universul Elegant,, de Brian Greene cum că ar fi 10 dimensiuni ,datorita cuplajelor dintre corzi care formează o dimensiuni adițională .(excluzând timpul și nou,)Iar formele compactate se numesc Calabi Yau,frumos video,tot așa .💪👋

    @mihairosu6385@mihairosu63854 жыл бұрын
    • Da, in teoria supercorzilor/supergravity. Acolo intr-adevar e nevoie de 10 dimensiuni spatiale si una temporala (super vine de la "supersimetrie").

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
  • Succes.

    @severpetrisor7178@severpetrisor71784 жыл бұрын
  • Evident mai multe "LUMI",!🌐...frumos discurs,!👍

    @marimunteanu8751@marimunteanu8751 Жыл бұрын
  • Excelent canal ! As avea si eu o intrebare: In timpul miscarii de rotatie a Pamantului, atmosfera(cu toate straturile ei) se roteste odata cu Pamantul ?

    @AlexJoita88@AlexJoita884 жыл бұрын
    • da

      @presura@presura4 жыл бұрын
    • Dumnezeu a creeat materia și multiversul

      @FalcodePaul@FalcodePaul3 жыл бұрын
  • Regizorii/scenaristii de filme SF au inceput cu calatoria in timp si calatoria intre alte universuri(Vedeti serialul The Flash). Un apel catre oamenii de stiinta: v-au luat-o astia inainte. Abia astept sa imi vizitez soacra din alt univers. 😂 Glumeam! Chiar daca tine de domeniul SFului, habar ce teorie sa cred. Asa cum e si in film, sunt mai multe universuri care au aceleasi planete, oamenii sunt clone dar cariera difera. Pana nu se pot verifica aceste teorii, nu avem de unde sa stim. 🤔🤔

    @vdi23@vdi234 жыл бұрын
  • Da, există universuri paralele, problema e că ele nu pot fi dovedite în experiențe de laborator, pentru că acele universuri au cu totul și cu totul alte legi, care din păcate nu interacționează cu aparatele materiale din universul în care trăim.

    @isushristosestedomnul7046@isushristosestedomnul70464 жыл бұрын
  • Buna ziua, credeti ca ne putei vorbi despre teoria simularii (realitatea simulata) ce pare sa aiba din ce in ce mai multi adepti printre care si nume sonore precul Elon Musk Multumesc.

    @IonutJaR@IonutJaR4 жыл бұрын
  • scz da nam nevoie de videou asta boss mam uitat la ric si morty

    @9hostname177@9hostname1774 жыл бұрын
  • Mi-ar place sa ma trezesc intr-un univers cu oameni corecti si buni.

    @raoulraoul7129@raoulraoul71294 жыл бұрын
    • @@ROForeverMan Asa e. Incerc 😊

      @raoulraoul7129@raoulraoul71293 жыл бұрын
  • in Multivers unele universuri sint atat de departe incat deloc le putem vedea cu tehnologia actuala, insa putem dezvolta o tehnologie prin care sa le putem simti?

    @adriantoma9952@adriantoma99524 жыл бұрын
  • Eu cred ca teoria universurilor ciclice e foarte interesanta si universul nostru sa fie creatia unei gauri negre si astfel crearea unui ciclu infinit: explicatie (idee) proprie :gaura neagra este o pâlnie iar universul nostru apa prin care curge, locul cel mai indepartat al universului este practic apa care curge prin palnie in acest moment,de acea cred ca e imposibil sa ajungi la capatul universului :este doar o idee personala ,multumesc😅

    @zzzps777@zzzps7774 жыл бұрын
  • F. interesant. În ce privește existența undeva într-un colț de univers (rodul unui alt big beng) a unei ființe identice cu mine, eu nu cred. Consider că materia ia și ea o INFINITATE de forme. Deci, cu diferite grade de asemănare cu mine da, dar identică nu. Dar la așa ceva mă gândesc doar în răstimpuri, ptr că mai mult mă preocupă cealaltă ENIGMĂ a universului - femeia 🙂

    @marianneagu9602@marianneagu96025 күн бұрын
  • Teoria cuantică a lui Everett pare cea mai interesantă, în opinia mea.

    @hattysmith1458@hattysmith14583 жыл бұрын
  • Teoria asta Cuantica a lui Everett, poate explica mai bine sentimentul de deja-vu? Poate ca atunci realizam cum cele doua clone ale universului incep sa evolueze diferit, iar faptul ca avem impresia aceea e din cauza ca probabil pana sa inceapa sa evolueze diferit, cele doua universuri inca au o legatura cuantica prin care isi transmit informatii.

    @paqiuman966@paqiuman9664 жыл бұрын
    • Nu, deja-vu este un fenomen pur psihologic. Branchingul si decoerenta ramurilor multiversului cuantic se intampla foarte repede si nu mai interactioneaza deloc.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
  • Un video pe viitor poate ne lămuriti și pe noi ce este acel accelerator de particule la Geneva și la ce folosește ???

    @danutdanut9724@danutdanut97244 жыл бұрын
    • Se pune in practică bombardarea subatomice a două electroni cu viteze FOARTE mari PENTRU a se observa energia pe care o emite

      @vladisioan6927@vladisioan69273 жыл бұрын
  • Cea mai credibila varianta pot spune ca este ultima! Adica, e un fel de ..."Univers pentru fiecare posibilitate de combinatie a unei alegeri omenesti sau reactii naturale"! Pe scurt, daca ai mancat marul sau ai aruncat marul exista un univers pentru ambele variante!

    @nightfall4618@nightfall46184 жыл бұрын
    • Doar ca este invers - nu decizia ta a adus in existenta acea lume, ci acea lume a adus in existenta decizia ta. Deciziile pe care le iei nu creaza lumi noi, ci interactiunile cu particule in superpozitie.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@Raptorel ...cri...cri...cri... Asta e parerea mea! Habar nu am ce reactiuni interactiuni de SuperDuperVuter zici ...

      @nightfall4618@nightfall46184 жыл бұрын
    • @@nightfall4618 Lumile nu se creaza cand iei o decizie, nu asa functioneaza lumile multiple ale lui Everett.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@Raptorel Cine sunt eu sa contest asta?

      @nightfall4618@nightfall46184 жыл бұрын
    • @@Raptorel ieri am avut un vis tare ciudat ,dintr o data am ieșit dintr o clădire de sticla cu geamuri din alea tip oglinda in care te vezi in ele ,am ieșit prin geamurile respective la parter direct in stradă eram de mina cu o tipă care mi se parea cunoscuta dar care se comporta cu mine la fel că și cu soțul ei,aveam copii ,mergeam de mina cu ea ,intram in magazine ,și la un moment dat am întrebaț o daca își mai amintește cum ne am întâlnit ,și mi a spus o întîmplare ,care s a întîmplare in realitate ,cind m am trezit mi am amintit de situația respectiva ,după mine am fost Intr un univers paralel ,întîmplare care s a întîmplat in realitate a avut 2 versiuni una cea în care trăiesc eu acum,și 2 cea pe care ți am relatat o ,nu am mai spus la nimeni chestia asta ,e incredibil acest vis

      @bogdanchirea9881@bogdanchirea9881 Жыл бұрын
  • Sa aflam este pre mult spus, mai bine sa ne dam cu parerea.

    @ovimiha77@ovimiha774 жыл бұрын
  • Daca nu exista nici o legatura intre asa zisele alte universuri faptul ca se pomeneste de ele nu e doar o banuiala/inventie?:)) Mi se pare ca unii ca sa primească si ei titlul de "descoperitor" inventeaza destul de multe chestii. Dar stiam tot ce ai zis tu!! Am vazut la desene :)) Si cu Big bang ul asta...de ce despre crestini se spune ca, cred si nu cercetează dar e acelasi lucru si aici...dar stai asta e stiinta:)) In ultimul timp asociem stiinta cu Big bang si din astea. Imi place si respect ideea ta de a explica fizica dar ai putea face videouri despre lucrurile pe care le folosim zi de zi dar nu stim exact cum functioneaza.

    @timoteiirimia571@timoteiirimia5714 жыл бұрын
  • Imi place

    @jador_official_one6274@jador_official_one62744 жыл бұрын
  • Ce crezi de experimentele despre antigravitație făcute de Dr. Eugene Podkletnov?

    @tiby1996@tiby19964 жыл бұрын
    • trebuie sa ma uit ce sunt

      @presura@presura4 жыл бұрын
  • M-ai pierdut de la începutul clipului😅😅😅

    @gelumarin28@gelumarin2810 ай бұрын
  • Probabil ca Teoria Inflatiei este cea mai plauzibila pentru ca aceasta explica si dezvoltarea rapida a universului in urma Big Bang-ului. Totusi, in filmele / literatura SF se intalneste mai des Teoria Membranelor.

    @andreialdea4987@andreialdea49874 жыл бұрын
  • E ciudat cum" la inceput a fost cuvantul " de fapt informatia*** iar dumnezeu ar fi in " al noualea cer"... sau a noua dimensiune***.. Sunt multe chestii ciudatele...

    @mpower3134@mpower31342 жыл бұрын
  • Foarte buna videoclip domnule profesor, dar Big Bang-ul nu este o gaura albă?

    @TiberiuMusat@TiberiuMusat4 жыл бұрын
    • Ideea conform careia Big Bangul este intr-adevar o gaura alba mi se pare foarte subestimata - are o multime de proprietati care se potrivesc: o singularitate in trecut, spatiutimp care "incepe" din acea singularitate si entropie foarte scazuta, intocmai inversul unei gauri negre si a singularitatii acesteia. Chiar nu inteleg de ce nu se ia mai in serios ideea (din ce am auzit, matematica gaurilor albe este pur si simplu foarte complicata).

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
  • Mulțumesc !

    @NE0cortex@NE0cortex4 жыл бұрын
  • Ati putea face un material despre "Legea a Cincicea" a lui Albert Einstein .

    @dani74018@dani740184 жыл бұрын
  • Ați văzut în trilogia Matrix ce se întâmplă, domnule Cristian, dacă suntem în mai multe variante, dacă trăim multiplicat cum făcea agentul Smith care vorbea și dădea ordine la mai multe variante ale lui ce trăiau în același timp simultan cu el și cum o armata de Smith a intrat în conflict cu o singura persoana, Neo, care a sfârșit convertit într-o ființă Smith și în programul existențial al acestuia?! Asta se întâmplă legat de teoria multiversului aplicata oamenilor obișnuiți, multiversul nu există în mod natural, dar poate fi creat artificial, o părere!

    @soringabrielmoraru@soringabrielmoraru3 жыл бұрын
  • Eu, personal, prefer universul in care m-am născut, în care trăiesc acum și pe care nu l-am putut alege, dar sunt de părere ca " trăim în mai multe locuri în același timp" și în alte universuri sunt versiuni ale noastre total diferite, dar care încetează sa mai existe odată ce noi, personal, ca oameni încetam sa mai existam aici.

    @soringabrielmoraru@soringabrielmoraru3 жыл бұрын
  • Cea a lui Everett mi-a placut cel mai mult

    @cinevaundeva6131@cinevaundeva61314 жыл бұрын
  • Poate că înainte să generăm și emitem noi idei despre existența multiversului ar trebui să știm suficient de multe de Universul în care realmente și deja trăim.

    @george.octavian.baltau@george.octavian.baltau4 жыл бұрын
  • Universul fizic este bidimensional. Adica are doar doua dimensiuni fizice, spatiul L si timpul T. Orice teorie despre un univers cu mai mult de doua dimensiuni fizice, nu este decat o teorie metafizica.

    @adriangheorghe2327@adriangheorghe23273 ай бұрын
  • Super canal !!! Ati putea vorbi si despre atomul de antimaterie si toate implicatiile pe care le are ??? Oare e adevarat ca cei de la CERN au putut crea asa ceva ? Si daca da, nu e asta un pericol pentru noi toti ? Si in ce masura afecteaza un atom de antimaterie psihicul sau chiar corpul uman pentru ca as fi foarte curios sa aflu de la dumneavostra tot ce e legat de atomul de antimaterie.

    @cenanflorin@cenanflorin4 жыл бұрын
    • :)) antimateria este deja folosita in medicina, de exemplu pentru PET scans - P-ul acela din PET provine de la "Positron", adica particula corespondenta electronului din antimaterie.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
  • GG

    @Jedi1MK@Jedi1MK4 жыл бұрын
  • Este adevarat ca doamna Dima(profesoara mea de fizica la Colegiul National Ion Creanga) a fost si profesoara fetei dvs?

    @bellaciao8832@bellaciao88324 жыл бұрын
  • Treaba cu clonele....okay daca exista clone ale noastre oare trebuie sa aibe vri.o legatura cu noi?...interesant sti telepatie sau o interactiune instanta ..mda ajungem la teleportare...

    @paulcoman7237@paulcoman72374 жыл бұрын
  • S a gândit cineva vreodată ca, coordonatele spatio-temporale ale unor asa zise "corpuri" ar putea fi exprimate de niste numere complexe, ceea ce ar inseamna ca ne am afla intr un multivers?

    @filoteserban4816@filoteserban48164 жыл бұрын
  • Teorie despre pământ plat, Sau pământul rotund?

    @Hackyoubrain@Hackyoubrain4 жыл бұрын
  • Dacă bing-bangul a existat atunci teoria clonării trebui sa fie valabilă altfel gravitația nu ar fi putut forma materia în corpul solar(chiar dacă acest lucru ar fi parte a aceluiași univers).((((

    @anonimgcshilium199@anonimgcshilium1994 жыл бұрын
  • Am stat și te-am ascultat cu atenție și acum stau și mă gândesc dacă nu cumva noi ne punem din nou în centrul multiversului așa cum în trecut oameni credeau că pământul este în centru sistemului solar. Accept teoria cuantică cum că în alt univers exista un alt eu. Dar dacă mă uit la teoria inflației nu vad cum am putea fii "eu" identic în alt univers. De la Big Bang fiecare univers a avut o dezvoltare separată și diferită. Fiecare bula de univers a trecut prin aceleași faze dar într-un timp diferit. La fel cum în toate sistemele solare nu exista un "pamând" identic cu al nostru și nici măcar locuibil. Și dacă "eu" sunt și în alt univers ar fi plictisitor, din punctul meu de vedere. Părerea mea.

    @andreicojocar869@andreicojocar869 Жыл бұрын
  • dintre care, nu din care caci ne referim la un nr de posibilitati

    @aproapegata@aproapegata4 жыл бұрын
  • Teoria inflației mi se pare cea mai plauzibilă. Chiar și în varianta universurilor paralale există o posibilitate dacă transferul de energie se realizează uniform.

    @sorinrobertbaicu8985@sorinrobertbaicu89853 жыл бұрын
  • Ce ar fi daca ar fi toate?exista (din)in momentul cand "observatorul" nu mai este observator ci se "gandeste " la ele..:))

    @ooRAoo@ooRAoo11 ай бұрын
  • Am si eu o intrebare, pe care nu stiu unde altundeva sa o pun, asa ca o pun aici. Poate o vede cineva si isi da cu parerea. Intrebarea este: centrul universului (cel in care se crede ca exista o gaura neagra imensa) si punctul Big Bang-ului coincid?

    @FlaviusDumitrescu5918@FlaviusDumitrescu59184 жыл бұрын
    • Eu nu cred că există UN centru a universului.

      @vladisioan6927@vladisioan69273 жыл бұрын
  • Acceleratorul de particule de la Geneva

    @sarivanul@sarivanul4 жыл бұрын
  • Oare teoria multi versului, se bazează pe teoria Paradoxului Tarski ?

    @dariusanghelescu2280@dariusanghelescu22804 жыл бұрын
  • Gravitonul exista? Gravitatia nu este de fapt o proprietate a spatiului, care se manifesta prin curbura sa, de exemplu?

    @LawrenceGreco@LawrenceGreco4 жыл бұрын
    • Lucrurile sunt mai complicate decat par - gravitonul este expresia "cuantizata" a gravitatiei - dar asta atunci cand vorbim despre gravitatie ca fiind un camp cuantic. Asa cum spui tu, gravitatia este in viziunea relativista geometria spatiotemporala si nu o forta. Mergand mai departe, spatiul (cel mai probabil) nu este fundamental. In fond, ceea ce intelegem noi in mod clasic ca spatiu si timp sunt expresii ale legaturilor dintre campurile cuantice si sunt descrieri clasice, asa cum am spus, nu cuantice. De-asta nu avem inca o teorie a gravitatiei cuantice. Mai corect ar fi sa pleci de la o descriere pur cuantica a naturii (functia de unda Schrodinger) si sa incerci sa extragi din ea spatiul si timpul clasice pe care le observam. Se lucreaza in prezent la o astfel de reprezentare. Ce e interesant este ca intr-o astfel de descriere este posibil ca timpul sa fie fundamental si spatiul sa nu fie.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@Raptorel Multumesc pentru raspuns. Se pare ca suntem inca departe de o reprezentare cat mai corecta a realitatii. Mi-a placut ce a spus ieri Brian Greene : "In quantum mechanics, we often say that a particle can be two places at once. More precise to say that there are situations when a particle may not have a location at all. Which is deeply weird."

      @LawrenceGreco@LawrenceGreco4 жыл бұрын
    • @@LawrenceGreco "Deeply weird" face referire la intuitia noastra umana - este "deeply weird" pentru noi suntem fiinte "clasice", unde efectele mecanicii cuantice sunt estompate (cel putin aparent). Ce a spus Brian Greene este corect: nu putem vorbi despre pozitie si impuls pentru particule pana nu le masuram. De-asta ideea conform careia "atoms are mostly empty space" este incorecta - atomii sunt "plini" cu undele electronilor lor, nu goi. Cine spune ca "atomii sunt spatiu gol" isi imagineaza electronii ca pe niste "puncte" care orbiteaza in jurul nucleului atomic, dar nu asta ne spune mecanica cuantica. Electronii SUNT (ontologic, nu epistemic) acele unde probabiliste - doar atunci cand "se dau de gol" fiind observati devin "puncte" - mai exact, atunci cand intra in decoerenta (in modelul lui Everett). Motivul pentru care ni se pare ciudat ca o particula "nu are o pozitie sau impuls" pana nu o observi este ca plecam de la premisa ca in univers exista ceea ce se cheama "locality", adica o interactiune este locala - dureaza timp pana se propaga in restul universului. Si asta din motive corecte ce tin de relativitate - stim ca orice informatie calatoreste cu maximum viteza luminii, nu instantaneu. Dar "locality" pare sa nu fie o proprietate fundamentala a universului, asa cum demonstreaza quantum entanglement, de exemplu. Asta nu inseamna ca quantum entanglement permite transmiterea de informatie mai rapid decat viteza luminii - nu permite. In schimb, doar arata ca ceea ce noi consideram fundamental, precum spatiul, cel mai probabil nu este fundamental. In acest caz, ceea ce noi consideram ca fiind spatiu este o proprietate emergenta din nivelul de entanglement dintre particule (si, pe masura ce noi ramuri ale multiversului cuantic sunt generate de interactiuni ale particulelor in superpozitie cu mediul (adica de decoerenta), entropia creste, similar cu ceea ce observam in universul clasic ca fiind sageata temporala, cu timpul care curge de la trecut spre viitor).

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@LawrenceGreco Referitor la asertiunea ta conform careia "suntem inca departe de o reprezentare cat mai corecta a realitatii" - asta este din cauza ca timp de decenii nu am luat in serios "ce inseamna mecanica cuantica si ce incearca sa ne spuna?", abordand calea "shut up and calculate". Problema interpretarii mecanicii cuantice a fost ignorata dinadins timp de decenii, si chiar si in prezent daca te apuci sa faci cercetare in "quantum mechanics foundations" nu esti vazut cu ochi buni - esti vazut ca o persoana neserioasa care nu face fizica ci un fel de pseudofilosofie.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@Raptorel Corect. Am vazut o explicatie scurta, dar pe intelesul tuturor la Sean Michael Carroll in emisiunea lui Rogan. kzhead.info/sun/Y8mtaM-ecIujl30/bejne.html

      @LawrenceGreco@LawrenceGreco4 жыл бұрын
  • Exista demonstratii matematice ale acestor teorii despre posibile universuri?

    @Adriana-gs2os@Adriana-gs2os4 жыл бұрын
    • Cea mai simpla si directa interpretare a mecanicii cuantice duce la lumile multiple everettiene. In plus, multiversul inflationar este parte integranta a teoriei inflatiei (si da, a reprezentarii ei matematice) iar multiversul cosmologic este o consecinta logica a unui univers infinit (spatial). In legatura cu multiversul dat de teoria corzilor (sau coardelor), ultimele date matematice arata undeva la 10^500 posibile compactificari ale dimensiunilor suplimentare (spatiilor Calabi-Yau). Deci da, exista.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • teoria matematica a universului infltionar se gaseste si in Fizica povestita

      @presura@presura4 жыл бұрын
  • Se poate crea o gaura neagra in laborator? Si daca da, poate sa se mareasca ea si sa consume tot? Si de ce ar crea cercetatorii asa ceva stiind ca n au cum s o controleze? Se merita riscul?

    @rumcoffee3067@rumcoffee30674 жыл бұрын
    • Exista teorii in care intr-adevar pot aparea gauri negre in urma coliziunii particulelor in acceleratoare. Insa aceleasi teorii spun ori ca 1) gaurile negre se evapora imediat prin Hawking radiation ori 2) si daca nu fac asta si (sa zicem) coboara in centrul Pamantului si incep sa-l "manance", pentru a face asta le trebuie niste trilioane de ani. So, you're pretty safe. Explicatia simpla este ca eventualele gauri negre nu vor avea energii prea mari - vor avea energia depusa in acea coliziune, care este extraordinar de mica (vorbim despre ciocnirea a unor particule, totusi).

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
  • 0:38 in dictionar nu am gasit nici o definitie pentru cuvantul univers

    @xxportocalaxx1@xxportocalaxx1 Жыл бұрын
  • O alta intrebare, daca am avea posibilitatea sa calatorim chiar acum la marginea universului, cum s-ar manifesta aceasta? Ar fi ca o bariera prin care nu putem trece? Ar fi ceva de genul noi ne indreptam spre ea dar inevitabil ne deplasam tot timpul pe langa ea indiferent de cat efort am depune?

    @DemoToolsYT@DemoToolsYT4 жыл бұрын
    • la marginea universului observabil nu ar fi bariera, trece normal pe acolo

      @presura@presura4 жыл бұрын
    • @@presura Multumesc. Deci s-ar putea calatorii dintr-un univers in altul ca de la o galaxie la alta. Spatiul dintre ele ar fi acelasi, materie neagra si energie intunecata sau cum ii spune?

      @DemoToolsYT@DemoToolsYT4 жыл бұрын
    • @@presura Inseamna deci, ca teoretic universul nu este infinit.

      @DemoToolsYT@DemoToolsYT4 жыл бұрын
    • @@DemoToolsYT Nu exista "marginea universului" - acea margine este doar aparenta datorita vitezei finite a luminii.

      @Raptorel@Raptorel4 жыл бұрын
    • @@Raptorel Vazusem prin toate proiectiile artistice ca universurile arata ca niste bule, de aia. Dar spatiul si timpul exista si dincolo de univers, nu?

      @DemoToolsYT@DemoToolsYT4 жыл бұрын
  • Asi vrea sa trăiesc în toate și după să-mi aleg unul care se potrivește unicității mele ...

    @paunescuandrei4133@paunescuandrei4133 Жыл бұрын
  • Poate că universul este unul singur, iar ființele sunt de fapt niște universuri paralele dacă ne gândim la teoria reîncarnării. Poate că există doar o singură ființă în univers care trăiește toate viețile tuturor ființelor care au existat, există și vor exista.

    @remussatala@remussatala4 жыл бұрын
  • Și de ce ar exista mai multe unevrsuri cand poate exista doar unul singur dar infinit, pt ca dacă admitem ca ar exista mai multe atunci acestea ar fi toate finite și determinate.

    @americanbarbershop6176@americanbarbershop6176 Жыл бұрын
  • Algoritm 👍🥂😉

    @martinhorvath1910@martinhorvath19103 жыл бұрын
  • Prima oara cand ati vorbit despre gauri albe intr-un video, am dedus eu logic ca ele ar fi partea cealalta a gaurilor negre, deci materia din sigularitate atrasa in gaura neagra ajunge sa fie expulzata prin gaura alba. Astfel se naste un nou univers, copil al universului nostru. Asa s-ar explica si de ce vedem gauri negre dar nu am vazut macar una alba. Gaura alba este doar una per univers, locul de unde s-a format. Si ea poate sa nu mai existe la un moment dat. Mie teoria asta mi se pare cea mai plauzibila si ar fi interesant sa va aud de ce nu considerati teoria lui Lee Smolin plauzibila.

    @cristiandiac480@cristiandiac4802 жыл бұрын
    • Teoria asta cu intrarea printtr-o gaură și ieșirea prin alta are iz de abstracție arbitrară, din moment ce " gaura neagră" este doar o poreclă pusă de un hâtru unui corp ceresc compact, de o masivitate extremă, cu o forță de atracție care nu lasă să treacă nici lumina proprie sau reflectată, ceea ce îl face să apară negru și să fie asemuit cu o gaură întunecată. Pe unde să se între și pe unde să se iasă dintr-un gol care nu există?!

      @ionoprisan860@ionoprisan860 Жыл бұрын
  • Așa cum am înțeles, Teoria-M prezice aproximativ 10 ^ 500 de universuri diferite posibile(multe fiind asemănătoare, altele complet diferite) și unul dintre obiectivele principale chiar acum este de a da seama de mecanismul care selectează Universul nostru din toate aceste posibilități. Asta înseamnă că celelalte 10^500 de universuri sunt la fel de reale și există cu adevărat acolo sau sunt doar posibilități matematice abstracte permise de Teoria-M?

    @ziul.3124@ziul.3124 Жыл бұрын
  • Iar dacă în cele doua universe merele sunt mâncate, nu ar mai exista diferența între cele două universe... creând confuzia că sunt două sau doar unul văzut inițial în oglindă!?!

    @mihaiciobanu7910@mihaiciobanu79103 жыл бұрын
  • "Ce e cu multiversurile astea de care discuta toată lumea" Cred ca dl Presura trăiește într-unul din acele universuri, altul decât ăsta în care e postat video-ul. Aici toată lumea vorbește despre acces direct, Maruta și altele de genul. Imaginati-va la coada la Lidl când e promoție la tigai: - Și ai auzit Maricico despre ultima teorie despre multivers? - Nu, am stat toată ziua și am ascultat podcastul lui Neil De Grasse Tyson. Numa cuante are in cap și ăla. .. -Ahahaha, auuuuu şoldul...

    @systemresponse@systemresponse4 жыл бұрын
    • In alte universuri Lidl are promotii la reactoare nucleare miniaturale, de bucatarie! :D

      @SorinSegarceanu@SorinSegarceanu4 жыл бұрын
    • @@SorinSegarceanu In alte universuri, oamenii cumpara produse de la producatorii locali si nu imbogatesc mega corporatii.

      @ics7264@ics72644 жыл бұрын
    • @@ics7264, așa e, reactoarele nucleare miniaturale trebuie cumpărate de la micii producători locali, pentru a sprijini industria nucleară traditionala! E corect! 🦄🦄🦄

      @SorinSegarceanu@SorinSegarceanu4 жыл бұрын
  • Îmi place să cred în teoria cuantică a lui Everett. Deși nu sunt specialist în fizică, îmi pun des întrebări legate de problema existenței paralele. Un argument pe care l-aș putea aduce ar fi senzațiile de Deja vu. Atunci când trăim anumite momente pe care avem impresia că le-am visat sau am mai trăit acele scene. Acest lucru poate determina și faptul că există o conexiune psihică între persoanele dintre cele două universuri.

    @danielirimia7305@danielirimia73054 жыл бұрын
KZhead