Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs

2023 ж. 14 Жел.
333 852 Рет қаралды

Hoe kun je zonnepanelen schakelen bij negatieve stroomprijzen? In deze video leg ik het uit aan de hand van een voorbeeld (SolarEdge).
Uitleg SolarEdge One: solarmagazine.nl/nieuws-zonne...
SolarEdge One whitepaper: knowledge-center.solaredge.co...
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер
  • Voor de volledigheid: de getoonde SolarEdge One feature is beschikbaar in Nederland, België en Zweden.

    @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Jammer dan wacht ik tot er een aanbieder komt in Duitsland. Ben al een tijdje naar zoiets op zoek. Goeie video ❤

      @mdr-kl1bl@mdr-kl1bl5 ай бұрын
    • @@mdr-kl1bl Ze rollen het gefaseerd uit vermoed ik. Zal vanzelf beschikbaar komen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Duitsland komt snel, heb je al een dynamic contract in Duitsland?@@mdr-kl1bl

      @Captbakker@Captbakker5 ай бұрын
    • Goedendag, bedankt voor de mooie uitleg. ik begrijp dat je dit aan kant zetten in mySolarEdge. Nu heb ik 2 omvormers sets maar in deze app. zie ik maar 1 omvormer. voor het uitlezen van de 2 omvormers gebruik ik SolarEdge Monitoring en de SetApp maar daar kom ik de functie om het uitschakelen niet tegen. Hebben jullie nog suggesties wat ik verkeerd doe.

      @user-nl4ug4ly7k@user-nl4ug4ly7k2 ай бұрын
    • Is al duidelijk wat SolarEdge One gaat kosten? En is dat een extra unit aan de muur of vervangt deze One de bestaande omvormer?

      @postbus123@postbus1232 ай бұрын
  • ik hoop dat enphase hier snel mee komt. Ik vertrouw dat jij ons dat wel weer laat weten :) Dank!

    @willemkossen@willemkossen5 ай бұрын
  • Leuke ontwikkelingen en perfect om het net stabiel te krijgen. bedankt voor je duidelijke uitleg.

    @TonyAlbus@TonyAlbus5 ай бұрын
    • Is dat wel zo? Als ik buiten de netbeheerder om, zelf ga kiezen wanneer ik laad / niet lever, dan breng ik net zo goed een onbalans in. Te weten, ik ben niet meer voorspelbaar. Als de netbeheerder het mag en kan doen, dan werk je denk ik pas mee aan het oplossen van onbalans. Correct me if I am wrong.

      @jurikristjouw@jurikristjouw11 күн бұрын
  • Heel interessant, wist niet dat dit al met mijn Solaredge kon. Dank!

    @999crypticAFV@999crypticAFV5 ай бұрын
  • Heel nice! Dank voor het attenderen hierop, meteen ingesteld en ben benieuwd komende lente hoe dit in praktijk reageert.

    @marcorombout4484@marcorombout44845 ай бұрын
    • Welke leverancier en aanvullende kosten?

      @littlefish4112@littlefish41125 ай бұрын
  • Bedankt voor het delen van deze informatie.

    @AJW618@AJW6185 ай бұрын
  • meteen gedaan bedankt erg educatieve video

    @Wall3rs@Wall3rs5 ай бұрын
  • Hier een Growatt String omvormer gebruiker: als je een bepaalde lus maakt op de COM poort van de omvormer kan je het vermogen instellen wat hij mag leveren. Ik gebruik dit nu al 1,5 jaar en werkt perfect. Je zou dan met een relais dus zelf buiten je omvormer om kunnen schakelen en dan gaat de omvormer softwarematig uit. Mijn Victron zelfbouw batterij heeft dit Dynamische plan er al in zitten samen met voorspelling en koppeling met Entsoe. Gratis in de omvormer. Hij laadt en ontlaad wanneer hij het wilt op basis van je 28 dagen historie. Het zit al in de software. Dus laden als het negatief is en dan schakelt hij ook nog eens mijn string omvormers uit!. Win win

    @SanderStolk@SanderStolk5 ай бұрын
    • mooi. Victron is helaas beetje vendor lock in en niet echt open. Heb nu een oplossing op basis van Home Assistant gemaakt welke ook per fase het juiste vermogen per 50ms kan terugleveren (in onbalans )

      @Max1weber@Max1weber5 ай бұрын
    • @@Max1weber ben ik niet met je eens... Home Assistant doet nu voor mij ook nog de Victron aansturing via modbus. Mijn BMS'sen worden via een driver uitgelezen door de Victron. Iets wat Victron toestaat vanwege het open karakter. De Victron laat zich door bijna elke batterij sturen via Modbus, Bluetooth, Can port of andere optie. Mijn Victron bepaald of de omvormers uit moeten en stuurt die aan via een script. De community van Victron is heel goed en actief. Mede daarom kan ik een 3e batterij pack van Pylon aansluiten zonder dat ik mijzelf zorgen moet maken dat de Victron het niet snapt. Ik durf dus het tegendeel te bewijzen dat apparatuur zoals een Enphase, SolarEdge en andere merken juist achter lopen. Voor wat betreft vendor lock-in zie ik niet wat je allemaal nodig hebt van Victron om het te kunnen laten werken. Het enige wat ik heb hangen is een Multiplus II 48/5000/70. De rest is "3rd party"

      @SanderStolk@SanderStolk5 ай бұрын
    • heb je hier wat meer informatie over? Ik ben geïnteresseerd in een zelfbouw accu die ik zelf kan aansturen wanneer hij moet gaan laden of ontladen (traploos). Heb al best wat uitgezocht maar ben de oplossing nog niet tegengekomen.

      @PAHVelthuis83@PAHVelthuis834 ай бұрын
    • Ik heb onder de panelen op mijn Growatt allemaal Tico optimizers geplaatst. Daarmee ook de uitlever en Fire-off schakeling. Daar ook ervaring mee? Zuid systeem Daarnaast heb ik een oost west systeem van Solar Edge. Bedankt voor de tip, want ik heb een dynamisch contract bij de ANWB. Ik wil er wel een batterij aan koppelen ( ivm stroom zuipende warmtepomp). Kan daar de Victron dan het beste op?

      @BerryvanHorrik@BerryvanHorrik4 ай бұрын
    • @@PAHVelthuis83 tuurlijk! Wat wil je allemaal weten?

      @SanderStolk@SanderStolk4 ай бұрын
  • Potverdikke, wist ik helemaal niet. Bedankt :-)

    @ren7sp25@ren7sp255 ай бұрын
  • Bedankt voor deze video, heb hem net ingesteld (waarvan ik dacht dat ik dat al gedaan had), maar deze video heeft het nu verduidelijkt.

    @vmeulend@vmeulend2 ай бұрын
  • Fijn dat deze optie nu in de Solaredge zit ingebouwd. Een jaar geleden heb ik deze functie zelf gebouwd met een relais en de software van Home Assistant. Dat werkte ook prima om DC af te schakelen. Ik deed dat als de spanning in het net te hoog was, om vervolgens na een paar minuten weer in te schakelen. In die tussentijd was de spanning in het net gedaald, omdat vele omvormers in de buurt hadden afgeschakeld door de te hoge AC spanning.

    @johannesotten2552@johannesotten25525 ай бұрын
    • Je schakelt DC nog steeds 'hard' i.t.t. tot de methode met de 0-knop, waarbij de optimizers zelfs de DC string spanningsloos maken. Vraag voor de gein eens na bij SolarEdge wat zij van jouw oplossing vinden, want de trackers in de optimizers kunnen volgens mij nog steeds een optater krijgen in die situatie. Bij een klassieke string kan dat wel aangezien de tracker(s) daar 'achter' de DC schakelaar zitten.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@KetelKlets Ik denk dat hij bedoeld dat hij net zoals mij de lus sluit van een com poort op de SolarEdge wat Harald Halewijn ook doet met die van hem. Een relais droog contact dus

      @SanderStolk@SanderStolk5 ай бұрын
    • @ketelklets Nee Ketelklets, ik schakel af alsof je het schakelaartje op de Solaredge bedient, op NUL zet! Als ik dan in de installateur software kijk, zie ik dat de optimizers keurig, langzaam, naar 1 volt terug schakelen. Dus geen AC afschakeling. Ik weet dat ik de zaak vernaggel als ik de AC hard afschakel.

      @johannesotten2552@johannesotten25525 ай бұрын
    • @@johannesotten2552 Dat is de juiste manier inderdaad.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@johannesotten2552 Heb jij een maak contact parallel over de NUL tuimelschakelaar gezet? Zodat je met een puls uitschakelt?

      @Orionman8@Orionman85 ай бұрын
  • Bedankt voor de video! Ik had vorig jaar een fingerbot onder mijn omvormer ingebouwd, die schakelt de switch om als deze onder de -16ct kwam (het afgeronde tarief van belasting+21%btw), en weer terug als deze er weer boven kwam. Dat kan ik dus weer ontmantelen nu het in de app zit.🙄 Maargoed, toch een paar keer aardig wat geld bespaart terwijl ik op vakantie was, afgelopen zomer had ik tarieven van -0,69 gezien. 😄

    @BarrydeHaan@BarrydeHaan2 ай бұрын
  • Bedankt voor de informatieve heldere uitleg. Meteen gedaan!

    @elly1423@elly14233 ай бұрын
  • Je mist een belangrijke afweging. Op het moment dat je de omvormer uit zet omdat de marktprijs negatief is reduceer je ook, binnen de salderingsregeling, de hoeveelheid kwh die je binnen datzelfde jaar op een ander moment "gratis" mag afnemen. Als er dus zoals bij mij 15,2 cent belasting en BTW op een kwh stroom zit dan is je prijs pas echt negatief als de prijs zakt onder -15,2 cent Stel je betaalt ( incl belasting en btw ) -10 cent voor stroom dan denk je dat je 10 cent per kwh moet betalen voor de stroom die je op dat moment teruglevert maar verderop in dat jaar, als je stroom afneemt dan heb je 15,2 cent belasting en BTW voordel op die opgenomen kwh die je niet zou hebben als je de omvormer hebt uitgezet omdat je dan minder stroom hebt terug gelevert.

    @huibcorine@huibcorine5 ай бұрын
    • Dit kun je dus wel in elk geval deels dekken met de aanvullende kosten instelling bij SolarEdge. Met een P1 plugin kan dit nog beter functioneren als de saldering eraf gaat, want dan wil je wel je eigen verbruik opwekken als het totaal tarief wel positief is terwijl het kale tarief negatief is. Dan wil je niet terugleveren, maar wel je eigen verbruik afdekken.

      @Soepsliert@Soepsliert5 ай бұрын
    • @@Soepsliert Als de prijs negatief is wil je toch zoveel mogelijk verbruiken, en juist niet van je eigen panelen? Of werkt het niet op die manier?

      @broyout3586@broyout35864 ай бұрын
    • Inderdaad, ik ken niet de hele regeling in Nederland, maar in België ... vóór die paar cent negatieve stroomprijs, daarvoor dan je omvormer helemaal uitschakelen lijkt me in je eigen voet schieten, want als je op dat moment hoog EIGEN VERBRUIK hebt (bvb koken, wasmachine, EV opladen, e.d.) ga je daarvoor WEL de transportkosten/distributiekosten/etc moeten betalen, en die liggen per kWh méér dan waarschijnlijk veel hoger dan die paar cent van de negatieve stroomprijs !

      @vvictoria6214@vvictoria62143 ай бұрын
    • Ben ik met je eens. In dit geval, hoe stel je dan het ''bijkomende euro tarief'' op een juiste manier in?

      @jeroenbalk904@jeroenbalk90421 күн бұрын
  • des te belangrijker dat Enphase in dat geval aktiever worden en dat ook oplossen! Dank voor de reactie nu maar hopen dat Enphase wat doet. Overigens had U een goed en verhelderende expose

    @andre51@andre513 ай бұрын
  • Je kunt de meeste omvormers naar standby laten gaan door mode DRM0 in te schakelen (Demand Response Management, verplicht in Australië). Twee pinnetjes op de omvormer verbinden met schakelaartje of automatisch met relais en hij produceert niet meer. Een weerstand van 15k tussen deze pinnetjes en hij gaat weer. Eenvoudige technische oplossing.

    @famploegY@famploegY3 ай бұрын
  • Wow nice feature! Dit kon ik al lokaal met mijn home assistant systeempje. Ik houd de Schakel keuze liever in eigen huis dan dat een bedrijf dit voor mij bepaalt. Wel een eng idee dat een flinke hacker bij solaredge, theoretisch alle omvormers in Nederland tegelijk uit kan zetten. En als heel Nederland in dezelfde 10 seconden van vollast naar uit schakelt, dan geeft dat enorme uitdagingen voor het stabiel houden van de netspanning!

    @mbrakel7225@mbrakel72255 ай бұрын
    • Dat is met die chinese growatt meuk ook. Daar is niet eens een hacker voor nodig, gewoon een medewerkers met een slechte bui en die kan wereldwijd al die apparaten uitzetten, spanning verhogen e.d. Met die reden onze growatt losgekoppeld van de wifi (lees: die wifi stick eruit getrokken en in de ondergronde container gegooid).

      @robbinhasseltof4428@robbinhasseltof44285 ай бұрын
    • Exact waar ik ook aan dacht. Dat is ook de rede dat slimme meters niet een relay bevatten. Je zal maar als hacker even half Nederland uit zetten en dan weer aan waarbij alle apparaten in een huishouden weer opstarten. De impact die dat op het net zou kunnen hebben zou best schadelijk kunnen zijn.

      @rjant1@rjant15 ай бұрын
    • De overheid is hier gelukkig al mee bezig via de Rijksinspectie Digitale Infratructuur: www.rdi.nl/binaries/rdi/documenten/rapporten/2023/05/30/onderzoek-storingsproblematiek-en-cyberveiligheid-omvormers-voor-zonnepanelen/Onderzoek+storingsproblematiek+en+cyberveiligheid+omvormers+voor+zonnepanelen.pdf

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@rjant1er zijn landen (zoals bijv Engeland) waar meters *wel* een relais bevatten. Wordt oa gebruikt voor remote afschakelen bij wanbetaling, en pay-as-you-go systemen die niet zoals vroeger een muntautomaatje bovenop de meter hebben.

      @JasperJanssen@JasperJanssen5 ай бұрын
    • ​@@JasperJanssenin Vlaanderen is dat ook het geval. De digitale meter kan gewoon vanop afstand uitgeschakeld worden. 😑

      @giolovin@giolovin5 ай бұрын
  • Prima informatieve video, Solar edge heeft het in mijn app wel geupdated, maar ik kan de optie nog niet kiezen. Ik ga mijn installateur hiervoor contacten.

    @landmanp@landmanp5 ай бұрын
  • TOP! ook meteen ingeschakeld. Dank weer!

    @ARPost-kn2jl@ARPost-kn2jl5 ай бұрын
  • Die automatisering met thuisaccu die je schetste heb ik thuis al geimplementeerd. Ik heb Home Assistant draaien, waar de dynamische prijzen via een API van een website ingelezen worden. Mijn SMA inverter is geintegreerd in HA, en mijn 22kWh Sonnen batterie heb ik handmatig geintegreerd. Was een behoorlijke klus, maar met een aantal youtube video's van een paar van je collega's toch heel mooi gelukt. De handels logica is redelijk makkelijk te programmeren met Node Red, waar je flows kan uittekenen die erg goed werken, zolang je het je in je hoofd kan voorstellen dan kun je het ook programmeren.

    @mischadebrouwer9855@mischadebrouwer98555 ай бұрын
    • Dat is voor veel mensen veel te complex en arbeidsintensief, daarom is het goed om te zien dat de bestaande merken het nu kant-en-klaar inbouwen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Dag Mischa, ik ben erg geïnteresseerd in jou oplossing met nodered en de thuisaccu etc. Kan ik met je in contact komen?

      @wwdvtel2129@wwdvtel21293 ай бұрын
    • @@wwdvtel2129 Ha, ja, mag wel, maar ik heb al maanden geen goede spread meer om te kunnen handelen, en dan heeft ANWB recent ook nog zijn opslag verhoogd van 2 ct naar bijna 5 ct. Hoe dan ook: de NodeRed is goed uitgelegd in een video van Harold Halewijn, en de dynamische prijzen inlezen in een video van Smart Home Junkie. Die twee delen waren makkelijk. verder heeft mijn SMA een eenvoudige integratie via Sunspec, je moet even kijken hoe dat bij jou werkt. het enige echt moeilijke was mijn Sonnen batterij. Als je ook Sonnen hebt: je moet programmeren in JSON / YAML in Studio Code Server in Home Assistant. Kostte me weken om te leren, en intensief ook. Had wel wat discussies met voorbeelden kunnen vinden op de Home Assistant Community website.

      @mischadebrouwer9855@mischadebrouwer98553 ай бұрын
  • Altijd zeer informatieve video's. Vraag; geeft de Solar Edge ook een signaal als hij gaat afschakelen of is afgeschakeld obv ingestelde waarde?

    @kjw3036@kjw30365 ай бұрын
  • Een goed onderbouwde uitleg

    @robmulder355@robmulder3552 ай бұрын
  • Ik heb mijn 22 panelen (390Wp) voorzien van Tigo optimizers. Niet vanwege schaduw maar om alle panelen bij onweer af te kunnen koppelen van de string (liggen op 40 mtr hoogte op dak van hoogste gebouw in de regio). Dit systeem ga ik in de toekomst ook gebruiken bij negatieve stroomprijs (aansturing vanuit Homey die de relais gaat aansturen die vervolgens weer het Tigo systeem gaat aansturen). Volgens mij zou dit probleemloos moeten werken aangezien iedere optimizer maar 1 paneel hoeft af te schakelen.

    @aukemeijer4952@aukemeijer49525 ай бұрын
  • In heb zelf ook een SolarEdge, maar vind het zelf fijn meer controle te hebben en een melding te krijgen dat de omvormer uitschakelt. Ik heb dit zelf opgelost door de TCP Modbus te activeren (dan kun je de solaredge ook besturen en niet alleen monitoren) en daarna toegevoegd als apparaat op mijn Homey. Als de prijzen negatief gaan, dan schakelt de homey het opwekpercentage naar beneden. En weer naar boven bij positieve prijzen. Dit zie ik dan in grafiekjes en in meldingen of kan het handmatig aanzetten.

    @stijndriessen379@stijndriessen3795 ай бұрын
    • Klinkt erg goed wat je gedaan hebt. Stomme vraag misschien maar hoe activeer je de TCP modbus?

      @Eric.T.Cartman@Eric.T.Cartman5 ай бұрын
    • @@Eric.T.CartmanHoud de schakelaar enkele seconden in de P stand, maak dan verbinding met de omvormer via de SetApp (losse app uit de appstore). Scan de QR code aan de zijkant van de omvormer om verbinding te maken met de omvormer. Ga vervolgens in je mobiele browser naar 172.16.0.1 en daar kun je modbus activeren (sunspec of modbus-over-TCP). In mijn video over het Trydan laadpunt komt dit ook aan bod, aangezien ik mijn laadpunt op die manier heb gekoppeld: kzhead.info/sun/ZLWadqyxjYt4a4E/bejne.html

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@KetelKlets Weet je toevallig ook welk register je moet instellen om de DC kant uit te schakelen?

      @kevinmeganck1302@kevinmeganck130211 күн бұрын
    • @@kevinmeganck1302 Dat gebeurt bij SolarEdge vanzelf: als de omvormer uit staat of uitschakelt, dan gaan de optimizers automatisch dicht zodat de string ook DC-zijdig spanningsloos is (op 1V per optimizer na voor meetdoeleinden).

      @KetelKlets@KetelKlets11 күн бұрын
  • Mooi top optie om daar zo snel bij te zijn. Dank voor de heldere uitleg. Onlangs heb ik een elektrische auto gekocht. deze kan ik mooi met zonnestroom opladen. Heeft Solaredge ook de mogelijkheid om zich hieraan aan te passen? bv dat als ik 4 kW opwek en mijn auto 3 kW afneemt dat Solaredge dan de installatie niet afschakelt? immers dan lever ik nog 1 kW terug en laadt mijn auto ook niet meer bij.

    @leenmaarel9471@leenmaarel94717 күн бұрын
  • Erg duidelijke video, hartelijk dank daarvoor! Sta op het punt om over te schakelen van een Fronius 1PH omvormer naar een SolarEdge 8k 3PH omvormer icm optimizers en dynamische tarieven. Aan de laatste houd ik mooi vast vanwege een EV met veel stroombehoefte, mijn enige zorg was negatieve tarieven met flinke opwek. Die zorg is nu weggenomen! Toevallig ook nog advies of een video beschikbaar tav slim aansturen van warmtepomp (met oog op dynamische tarieven)? Alvast hartelijk dank!

    @ApriliaRS50Terror@ApriliaRS50TerrorАй бұрын
  • Leuke video. Dank je wel. Misschien is het wel goed om eens te benoemen dat het niet altijd zo is dat, wanneer de stroom onder de 0 cent gaat je meteen gaat betalen. Voor veel mensen geldt dan gewoon nog steeds de salderingsregeling (zolang deze er is) Wat inhoud dat je geen belasting betaald. Wat weer inhoud dat de prijs toch wel minimaal -€0,15 moet zijn vóórdat je gaat betalen. Nogmaals, misschien toch eens leuk en interessant om daar iets dieper op in te gaan.

    @YvesWinkel@YvesWinkel5 ай бұрын
    • Goed punt! Misschien mee te nemen als "aanvullende kosten" in de app van Solaredge? In 2024 inderdaad 0,13165 €/kWh.

      @pleaselogmeinnow@pleaselogmeinnow5 ай бұрын
    • Daar is dus precies die aanvullende kosten instelling voor bedoeld

      @Soepsliert@Soepsliert5 ай бұрын
    • @@pleaselogmeinnow Maar die moet je weer ex btw nemen, want ook de dynamische tarieven zijn ook ex btw. In het geval van tibber en meer verbruik dan productie kom ik op 0,1268

      @robgrootendorst@robgrootendorst3 ай бұрын
  • Lang leven mijn Victron ESS systeem! Daar is dit alles sinds 2016 al mogelijk. Blij te zien dat andere fabrikanten er ook druk mee zijn! 👌🏻

    @13FPV@13FPV5 ай бұрын
    • Idd en sinds kort zijn de features met Karels status “zo ver is het nog niet” ook aanwezig in de Victron Beta VRM software die stukje bij beetje toegevoegd wordt aan de (gratis) standaard software. De Beta is overigens voor elke liefhebber met Victron spul beschikbaar.

      @gertjanvanbers5959@gertjanvanbers59595 ай бұрын
    • @@gertjanvanbers5959 Victron loopt ver vooruit op alle andere fabrikanten. De interface van Venus OS krijgt ook een fraaie update eerdaags. Dan werkt het systeem niet alleen zoals je wil, maar ziet er nog fraai uit ook!

      @13FPV@13FPV5 ай бұрын
    • @@13FPV De huidige interface is sober, maar duidelijk. Dat mag van mij zo blijven.

      @gertjanvanbers5959@gertjanvanbers59595 ай бұрын
    • Victron is mooi spul maar absoluut niet mainstream. Daarom is het zo belangrijk dat de 'gewone' merken dit nu gaan uitrollen, zodat veel meer mensen het kunnen benutten dan alleen Victron klanten.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@KetelKlets Precies! En eenvoudig in te stellen voor de gebruiker. Victron vereist wel wat meer technische kennis van de gebruiker, en is veel breder in de programmeer mogelijkheden. Dat is wat de mainstream niet wil, kan ik me voorstellen.

      @13FPV@13FPV5 ай бұрын
  • Ik ben zelf een jaar een dynamisch contract gebruiker. Sinds maart dit jaar heb ik zonnepanelen. Die leveren nog niet genoeg om m’n jaarverbruik te dekken. De angst die bij mij leefde met betalen voor leveren van stroom was er ook. Nu achteraf is mijn ervaring dat dit afgelopen jaar 3 of 4 keer is voorgevallen. Dan bedoel ik dat de prijs zo laag was dat zelfs met btw en alle andere kosten op de kale stroom onder een niveau kwam dat het geld gaat kosten. Met zo’n moment dat de kale stroom negatief is wil nog niet zeggen dat het meteen betalen wordt. Het belasting deel kun je nog steeds salderen en ook op zo’n moment nog meepakken en opsparen voor later in het jaar. Betekent wel dat je verdienmodel op dat moment niks is. Gevalletje jammer zeg ik dan maar. Ook de tijd dat dit voorkomt is hooguit 3 of 4 uurtjes per dag als zo’n dag zich voordoet. Ik waardeer enorm de info die je geeft dmv dit soort video’s. Maar je maakt veel mensen wel bang die een dynamisch contract overwegen. Jij en ik zijn zeker overtuigd dat een dynamisch contract goed kan werken als je er mee om wil en kan gaan. De grootste angst en wat veel mensen alleen maar horen en op afhaken is “MAAR DAN MOET JE BETALEN VOOR STROOM DIE JE TERUGLEVER 😮😮” In de praktijk van afgelopen jaar gaat het slechts om 12-16 uurtjes. Als salderen voorbij is zal het wel een ander verhaal worden. Hoe dat eruit gaat zien is nu niet te voorspellen. Mogelijk zullen er andere regels komen. Niemand die het weet. Voor nu zou ik zeggen, maak mensen niet bang voor betalen voor teruglevering bij een dynamisch contract. Er zijn nog veel meer momenten dat het wel geld oplevert.

    @bert9662@bert96625 ай бұрын
    • Als je net zoals ik zoveel opwek hebt dat BTW en EB wegvallen, dan praten we al over >200 uur aan negatieve prijzen dit jaar. Je hebt natuurlijk wel gelijk dat je bij het uitschakelen van je set ook opwek kWh misloopt die wel zouden meetellen bij het salderen van de belastingcomponenten. Ik ben het overigens met je eens, ik denk dat dynamische contracten niet zo spannend zijn als menigeen denkt. Maar ik wacht de schakelimplementaties in o.a. HomeWizard en SolarEdge Home nog even af.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Let maar op, komende zomer zullen er woonwijken zijn waar je systeem ZELF uitschakelt omdat de spanning of frequentie te hoog oploopt door te weinig capaciteit in het net in je woonwijk. Er zullen steeds meer ‘zon-dagen’ in de komende zomers zijn van dit verschijnsel totdat de capaciteit van hetnet in evenwicht is met de piekvraag en piekinvoeding

      @hansscholte5472@hansscholte54725 ай бұрын
    • @@hansscholte5472 Capaciteit is één ding, vraag is een ander ding. Als straks elk huis een warmtepomp, airco en/of EV heeft, wordt het probleem van uitschakelende systemen vanzelf gedempt.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • ​@@KetelKletsBedoel je met dit antwoord dat jij (nog) geen dynamisch contract hebt ?

      @MrTubertub@MrTubertub4 ай бұрын
  • Denken we dat er nog iets van wetgeving of een andere oplossing komt om de consument te beschermen tegen de schommelingen van de energieprijzen? Ik heb geen dynamisch contract hoor maar het aan de consument overlaten om de markt in de gaten te houden zodat ze weten wanneer ze hun zonnepaneel in of uit moeten schakelen lijkt me geen haalbare oplossing voor de bredere markt.

    @foobarbazbaa5598@foobarbazbaa55985 ай бұрын
  • ik heb 2 solar edge omvormers een van 6 jaar oud en een nieuwe. Bij beide deze optie aangezet. Ik heb ook een dynamisch contract....MAAR ik heb ook 2 thuisbatterijen. Zou dat dan betekenen dat de omvormer afslaat onafhankelijk wat de thuis batterij aan het doen is? (laden of leveren)

    @adjongmans4997@adjongmans49972 ай бұрын
  • Wij hebben een Victron / Solaredge systeem met daar aan ook nog eens thuis batterijen. Victron zelf is ook goed bezig met een "Dynamic ESS" systeem. (is nog wel in test). Het "DC" uitschakelen van de Solaredge doen wij hier via het Victron systeem (Node RED).

    @iamkian@iamkian5 ай бұрын
  • Ketel Klets ik heb 10 Solar Edge gekocht de P850-4rmxmby kan ik die aansluiten op Ja Solar 410 Watt piek type Jam54S30-410jmr en op de Growatt 4000TL3-X 3 fase omvormer of moet ik 2 Zonnepanelen op 1 optimaler aansluiten of kan het helemaal niet aangesloten worden? vriendelijke groet Andre

    @housedochter@housedochter2 ай бұрын
  • Met Home assistant ook aan te sturen, vermogen terugschakelen etc etc. wel leuk van solaredge

    @ditdat3868@ditdat38682 ай бұрын
  • @ketelklets, in hoeverre is het dc zijdig afschakeln ook beschikbaar over je lan /wifi verbinding op de api? Voor de helderheid systemen zoals HA die hier al bij kunnen zouden natuurlijk dit slim schakelen super simpel kunnen doen als ze toegang hebben tot de schakel mogelijkheid.

    @tiemenvanderbijl785@tiemenvanderbijl7855 ай бұрын
    • Ik weet niet of ze die functionaliteit via Modbus over TCP of Sunspec hebben vrijgegeven (of via een open REST API). Dat kun je navragen bij SolarEdge.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • ​​@@KetelKletsja die kun je benaderen via ModBus over TCP maar bij de meeste omvormers alleen bekabeld. Zo schakel ik de SolarEdge nu in HomeAssistant, voordat ik wist dat deze optie er bij is gekomen. Maar mooie vondst, ga ik zeker naar kijken!

      @wilcofoppen@wilcofoppen5 ай бұрын
  • Victron ESS systemen kunnen dit ook. ( al lang ? ) Die kunnen afschakelen als de thuisaccu vol zit.

    @edwinbruckner4752@edwinbruckner47525 ай бұрын
  • @Ketel Klets Ik heb ook nog een vraagje: Weet jij of er mogelijkheden zijn om in een smarthome bijvoorbeeld de airco verwarming aan te laten springen wanneer de zon schijnt en je energie terug bent aan het sturen. En weer uit schakelt zo snel je stroom bent aan het afnemen, bijvoorbeeld als je de vaatwasser aanzet etc.. Of een mogelijk om dit live te zien zonder naar de zolder ofzo te moeten gaan om het uit te lezen. Ik weet dat mijn app geen live data geeft, pas ruim een dag erna kan ik mijn verbruik van de vorige dag. Dus niet handig voor eventueel dit in een smart house in te bouwen

    @dannym817@dannym8173 ай бұрын
    • Zie kzhead.info/sun/YNewo6mgh2NpfnA/bejne.html

      @KetelKlets@KetelKlets3 ай бұрын
  • Ik heb een variabel contract, dus deze optie is als ik het goed begrijp, niet bij mij van toepassing?

    @peterb6836@peterb68365 ай бұрын
  • 0:00 Introductie 0:31 Hoe niet af te koppelen 2:17 Handmatig afschakelen - Optimizer omvormer 3:29 Handmatig afschakelen - String omvormer 4:18 Automatiseren - Solar Edge 11:00 Outro

    @AntonMadness@AntonMadness20 күн бұрын
  • Ik ben (nog steeds) niet overtuigd dat een dynamisch contract beter is als je (nogal wat) panelen hebt. Dat dan je vergoeding hoger kan zijn (soms) klopt wel, maar dat zijn toch ook de momenten dat er veel opwek is en dat is juist een lage prijs. Lijkt mij sterk dat je de enige bent waar de zon schijnt. Los daarvan is het dan handiger om een slimme accu thuis te hebben die lekker opslaat bij lage of zelfs negatieve prijzen. Maar dat is een kwestie van rekenen (wellicht een leuk onderwerp?). Maar met zoveel variabelen is een vast contract overzichtelijker. Salderen met negatieve prijzen is mij te next level. Nu maar gaan sparen voor een modulaire accu in 2025/26, waar bij mij de gedachte opkomt dat als we over een paar jaar massaal aan de accu gaan, negatieve prijzen ook minder zullen worden.

    @ditnooitweer@ditnooitweer5 ай бұрын
    • Mee eens. Als particulier met zonnepanelen op de dynamische markt mee doen geeft minder kans op winst dan een casino in lopen.

      @SolAce-nw2hf@SolAce-nw2hf5 ай бұрын
    • @@SolAce-nw2hf Alleen als je er niet op kunt sturen. Want besef: je eigen zonneopwek verdringt de aankoop van stroom uit het net, voor stroom afnemen uit het net krijg je bij een negatieve prijs juist een vergoeding. In situatie 1 komt het geld van je dak, in situatie 2 komt het geld uit het net. Dat is win-win 🙂 Een thuisaccu gaat hier echt een hele mooie businesscase mee kunnen maken.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Eigenlijk moet de ene helft van de mensen zonnepanelen hebben met vast contract, en de andere helft van de mensen een thuisaccu met dynamisch contract. Maar goed, dan gaan de energiemaatschappijen zwaar geld verliezen, dus dan gaan de regels weer veranderen.

      @mischadebrouwer9855@mischadebrouwer98555 ай бұрын
    • @@mischadebrouwer9855 Nee hoor, de vaste leveringskosten en de marge per afgenomen kWh kunnen ze nog steeds doorberekenen. Woekerwinsten worden wel een stuk lastiger, maar dat is in ons voordeel 🙂

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Ik heb nu een jaar een dynamisch contract, met 30 panelen oost/west en een warmtepomp. Zet mijn panelen ook uit bij negatieve prijzen en de warmtepomp om maximaal koelen en warm water maken😂 werkt super. Wat ik gemerkt heb is dat de prijzen op de day ahead markt helemaal niet zo slecht zijn in de winter. Ik betaal meestal zelfs minder en maximaal een paar cent meer dan mensen met een vast contract. In de winter zijn de prijzen relatief vlak over de dag als het niet te veel waait. In de zomer is het ook zo slecht nog niet want bij de meeste leveranciers krijg je toch niet meer zo veel terug, en energie belasting salderen is hetzelfde bij alle contractvormen. Er Iedereen moet het natuurlijk gewoon voor zich bepalen wat je doet. Maar je hoeft echt niet bang te zijn voor een dynamisch contract met panelen, zeker niet als ze oost west liggen.

      @janschellekens907@janschellekens9075 ай бұрын
  • Begrijp ik nu dat indien je meer teruglevert dan je verbruikt en de premie voor het risico van prijsfluctuaties zelf neemt en een solaredge omvormer hebt het voordelig is om over te gaan naar een dynamisch contract?

    @josstijnie@josstijnie2 ай бұрын
  • Victron heeft dit inmiddels ook, zit in de Venus OS software. Daarbij kun je ook je eigenverbruik nog wel opwekken. Dank voor het delen, je waarschuwingen over afschakelen kunnen niet vaak genoeg worden genoemd, die piekspanningen bij uitschakelen zijn inderdaad hoog.

    @edwardvanhazendonk@edwardvanhazendonk5 ай бұрын
    • is daar een video van? sta op t punt een victron installatie te bestellen

      @roversberg@roversberg5 ай бұрын
    • @@roversberg ik zal even zoeken.

      @edwardvanhazendonk@edwardvanhazendonk5 ай бұрын
    • @@roversberg kzhead.info/sun/hdSlh8iEh3p3qq8/bejne.htmlsi=YTEdl9v4Qd9bXAnR

      @edwardvanhazendonk@edwardvanhazendonk5 ай бұрын
    • @@roversberg mocht je 3 fasen hebben, er is een 3 voor 2 actie met Multiplussen

      @edwardvanhazendonk@edwardvanhazendonk5 ай бұрын
    • @@edwardvanhazendonk hoe heet die video op zn kanaal..en ik heb een 1 fase systeem.

      @roversberg@roversberg5 ай бұрын
  • Hoi Ketelklets. Ik hoor je nog zeggen; "vaste of variabele tarieven kunnen nooit negatief gaan'. Laat Eneco nou net deze week hebben aangekondigd dat zij overgaan tot terugleverheffing per kWh bij vaste en variabele contracten. Zijn de solaredge-jes van tegenwoordig daar dan wel op te programmeren? En wat doe je bij microswitches? In Italie en Spanje zie ik wel eens Alu rulluiken over de zonnepanelen (hagel, viezigheid?) Is dat iets voor hier?

    @ennergy-energieadvies@ennergy-energieadvies2 ай бұрын
  • Ik kan het wel kiezen, maar geen plan invullen. Anderen ook die ervaring, inmiddels?

    @haraldbouman@haraldbouman5 ай бұрын
  • Nu nog gecombineerd met thuis accu , juist te laden bij negatieve stroom prijs vanaf het net met de maximaal beschikbare stroomsterkte (3*25 bv) rekening houdend met andere verbruikers. En zo mogelijk: Bij hogere prijzen direct aan net terugleveren en als de prijs onder een bepaalde waarde kom de accu gaan laden met je dynamische stroom overschot. Aangezien ik nu een vast tarief heb overigens nog geen belang voor schakelen naar dynamisch in mijn al oudere solaredge systeem.

    @reiniernn9071@reiniernn90715 ай бұрын
  • Solaredge zou pas echt goed bezig zijn, als ze de omvormer laten moduleren in het geval van een negatieve stroomprijs. Dus wel je eigen stroomverbruik produceren, maar niet terug leveren.

    @pedrosmits@pedrosmits3 ай бұрын
    • Waarom zou je dat willen, aangezien je bij een negatieve prijs betaald krijgt om af te nemen van het net?

      @deporbert@deporbert2 ай бұрын
    • @@deporbert als je stroom terug levert, en je hebt nog genoeg power vd zon, dan is het zinloos om stroom te pakken van het net.

      @pedrosmits@pedrosmits2 ай бұрын
    • @@pedrosmitsals de prijs negatief is, dan betekent dat toch dat er teveel aanbod is ten opzichte van de vraag? Je helpt juist met het balanceren van vraag en aanbod door dan je eigen installatie af te schakelen en stroom van het net te pakken. En je krijgt nog geld toe ook met een dynamisch contract. Of mis ik nu iets? Als je een flexibel of vast contract hebt waarbij de prijs niet negatief kan worden, dan snap ik je redenering.

      @deporbert@deporbert2 ай бұрын
    • Je krijgt pas geld terug als de negatieve prijs meer is dan de belasting per kwh. En dat is het meestal niet dus wil je, dat wat je gebruikt, gebruiken van je panelen​@@deporbert

      @hexxmataxx7578@hexxmataxx7578Ай бұрын
    • Waarschijnlijk zou dat wel kunnen werken met de inline meter/modbus meter

      @sandermestemaker5271@sandermestemaker527121 күн бұрын
  • De Goodwe ondersteunt curtailment (via o.a. modbus). je kan de omvormer dan verbieden om te injecteren en dan wekt die enkel voldoende op om je eigen verbruik af te dekken (in het geval van een hybride omvormer die weet hoeveel er op het net gezet wordt)

    @antonclaeys@antonclaeys11 күн бұрын
  • Zeker interessant. Maar doet de Victron dat ook?

    @pascaldeneve@pascaldeneve5 ай бұрын
  • Mooi samengevat! Als er geen dc schakelaar is zou de omvormer dan het opgewekte vermogen kunnen beïnvloeden met de MPTT?

    @rogerh4397@rogerh43972 күн бұрын
  • Wat gebeurt er als je de instelling hebt gedaan, het systeem zich heeft uitgeschakeld vanwege negatieve stroomprijzen, als je de zonne-opwek toch wil "gebruiken" voor bijvoorbeeld een was etc? Of als het systeem zichzelf uitschakelt tijdens de was?

    @WilliamRas@WilliamRas5 ай бұрын
    • Dan verdien je geld met het gebruik van stroom uit het net. Hoe meer stroom je afneemt hoe meer geld je verdient.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Het is een mooi systeem van Solar edge. Nog mooier zou zijn als het systeem terug zou regelen i.p.v. afschakelen. Zelf loop ik regelmatig tegen de maximale spanning van 253 V op. De Solaredge schakelt dan af. Daardoor zakt het voltage natuurlijk, en het schakelt weer in, als de productie vervolgens weer opregelt loopt de spanning weer op en schakelt weer uit, enz. Als ik het in de gaten krijg schakel ik de omvormer uit (DC), en schakel het later weer in. Mooier zou dus zijn als het gaat regelen op de maximale spanning.

    @gasguzz@gasguzz2 ай бұрын
    • Ik denk dat je met zo'n regeling meer verlies hebt dan een omvormer die helemaal uit gaat als het ook echt moet. De hoge netspanning komt uit het net, daar heb jij maar weinig invloed op (tenzij je AC kabel te dun of te lang is, dan wel).

      @KetelKlets@KetelKlets2 ай бұрын
  • Informatief filmpje. Je hebt het over een whitepaper van SolarEdge tijdens het filmpje. Wat is de titel daarvan? Ofwel, waar kan ik die vinden?

    @Krasbin@Krasbin5 ай бұрын
    • knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/se-reducing-energy-bills-using-solaredge-one-whitepaper-eu.pdf

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Dank voor de heldere uitleg. Vraagje/opmerking: als iedereen de PV panelen gaat afschakelen bij negatieve stroomprijzen dan schiet de prijs toch weer omhoog? Nou ja dat zal nog wel even duren.

    @itshurm@itshurm4 ай бұрын
    • Ik heb zoveel opwek dat ik geen BTW en EB betaal, dus 0ct/kWh = 0ct/kWh. Bestaal jij wel BTW, dan ligt jouw afschakelpunt pas bij -13ct/kWh. Daarbij hebben de meeste mensen een vast of variabel contract en speelt dit probleem helemaal niet voor hen. Het zal dus zo'n vaart niet lopen.

      @KetelKlets@KetelKlets4 ай бұрын
  • Ik zit bij string omvormers te denken om een dikke fett per string op te nemen en dan de fett met pwm aan te sturen op basis van data uit de p1 poort. Zeg maar zoals je een ledlamp kan dimmen of de huidige generatie cv pomp op snelheid geregeld word. Vraag is alleen of de elco's in de omvormer de de pwm leuk gaan vinden.

    @bengeluutlengel6939@bengeluutlengel69394 ай бұрын
  • Een vraag. Het stukje over het in te voeren bedrag ( kennelijk in centen ) waar komt dat vandaan, hoe kom ik aan die gegevens, wat is het nut/zin er van, en wat heeft het met het in en uitschakelen te maken. En ook het stukje dat het allemaal het best werkt bij een variabel of vast kontrakt terwijl ze het in de app hebben over een dynamisch kontrakt.

    @enti5863@enti58635 ай бұрын
    • Vaste en variabele contracten gaan nooit negatief, daar speelt dit probleem helemaal niet. Alleen bij dynamische contracten. Die bedragen in centen staan op de website van de dynamische aanbieder vermeld.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Dank je voor deze info! Mag ik misschien weten, waar je die prachtige stekkerdozen (met individuele schakelaartjes) vandaan hebt getoverd? Ik zou deze graag ook aanschaffen.

    @jurikristjouw@jurikristjouw11 күн бұрын
    • Dat zijn deze (in het zwart ipv wit): partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1217081&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fhama-stekkerdoos-6-1-xl-6-voudig-afzonderlijk-schakelbaar-zwart%2F9200000069161872%2F&name=Hama%20Stekkerdoos%20

      @KetelKlets@KetelKlets11 күн бұрын
  • LEUK, handige functie, bedankt voor de duidelijke uitleg. Weet iemand of ook automatisch de dynamische prijzen in het online portaal kan inlezen? Zodat je in je app van Solaredge ook kan zien wat je daadwerkelijk heb bespaard/verdiend? Nu vul ik een geschat gemiddelde in.

    @michielwolffenbuttel8821@michielwolffenbuttel88215 ай бұрын
    • Zo te zien kan dat nog niet, ik vermoed dat ze dat nog glad gaan strijken.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Interessante video. Volgens mij vergeet je bij de aanvullende kosten nog de BTW en de energiebelasting. Bij de optie van het kiezen van de energieleverancier staat dat het exclusief opslag, energiebelasting en BTW is.

    @maartenhollenga@maartenhollenga5 ай бұрын
    • Doe ik bewust, ik betaal vanwege mijn overschot namelijk geen BTW en EB, zoals ik in de video benoem.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Door deze functie wordt een dynamisch contract ook weer een stukje interessanter, het maakt tenslotte niets uit als je ook eigenverbuik hebt tijdens de negatieve prijs, dan krijg je nog geld toe omdat je dan uit het net moet trekken! Lekker de boiler laten opwarmen of de auto laden. Alleen, als iedereen dan stopt met terugleveren zullen we minder snel negatieve prijzen zien.

    @Tom-Lahaye@Tom-Lahaye5 ай бұрын
    • En dat laatste is feitelijk ook het doel in een stabiel net

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Beste, Zoals je weet volg ik je vlogs zeer regelmatig. Ik heb nu een nieuwe uitdaging. Ik woon in Davao op het eiland Mindanao in de Filipijnen. Zon genoeg dus. Mijn voornemen is om PV-panelen op het dak (O / W) te leggen. Voor puur huisverbruik is ca 3,5 KWh voldoende. Om de overtollige energie op te slaan overweeg ik een elektrische auto aan te schaffen met ca. 30 kWh opslag. Dat zou ik dus ca 7 kWh aan PV-panelen moeten leggen. De uitdaging komt nu: De installatie moet 75V DC met een CHAdeMO stekker en 230V AC met een normale stekker kunnen leveren. Met een transfer switch kan ik simpel omschakelen van grid naar PV. Daar heb ik voldoende ervaring mee op mijn boot. Heb jij enig idee met welke apparatuur ik dat voor elkaar kan krijgen?

    @SXMaarten01@SXMaarten013 ай бұрын
    • Check het productportfolio van Victron eens

      @KetelKlets@KetelKlets3 ай бұрын
  • Erg interessant, dank je wel. Heb een aanvullende vraag die deels over dit onderwerp gaat. Ik heb dezelfde omvormer als jij de Solaredge SE5K-RWB, kan ik hier direct accu's op aansluiten bij voorkeur van een ander merk zoals bijvoorbeeld de K-star. Dit zijn miz mijn dezelfde als de accu's van Solaredge zelf met een private label.

    @ljeekel@ljeekel2 ай бұрын
    • Nee, zulke accu's bestaan *nog* niet.

      @KetelKlets@KetelKlets2 ай бұрын
  • SMA raadde mij juist AF eerst DC uit te schakelen. Ook de DC schakelaar heeft een beperkte levensduur, en bij afschakelen onder load komt er bij DC natuurlijk een vlamboog vrij. De DC schakelaar kan daar mee om gaan, maar niet 100x!

    @SideQuestStijn@SideQuestStijn5 ай бұрын
    • Als je kan programmeren: power limit bijstellen is de beste manier.

      @SideQuestStijn@SideQuestStijn5 ай бұрын
    • De schakelaars zijn inderdaad niet geschikt voor 1000x in/uit te schakelen tis meer een “ scheidingsschakelaar “ je zou eerst het vermogen gereduceerd moeten afbouwen naar theoretisch 0 en dan uit schakelen om een vlamboog over de contacten te voorkomen en dus de levens duur van de schakelaar te maximaliseren

      @bwm9637@bwm96375 ай бұрын
    • Klopt, dat staat er bij mijn Goodwe ook op, maar ik hoor juist van solar specialisten dat juist op die manier de trakcers de geest geven. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat klassieke string omvormers niet op een veilige manier (veelvuldig) kunnen schakelen zonder potentiële schade aan de hardware. En ik denk ook niet dat mensen dat handmatig vaak gaan doen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Eens! Eigenlijk kunnen string omvormers dit niet zonder website : API. De oplossing die hierboven word aangedragen is de juiste: programmeren tegen API of serieële verbinding en de power limit van de omvormer terugbrengen naar 0.

      @SideQuestStijn@SideQuestStijn5 ай бұрын
    • @@SideQuestStijn Beter is het wanneer Goodwe e.a. de EPEX prijzen direct in hun app integreren zodat daar op gestuurd kan worden zonder extern programmeerwerk. Anders is het niet toegankelijk voor gewone consumenten.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Misschien ook het vermelden waard. Bij Solaredge kan dit ook softwarematig (met een modbus/ip connectie) met bijvoorbeeld home assistant of elk ander smart home platform. Je kan zelfs tussen 0 en 100% max regelen.

    @SjoerdBeukers@SjoerdBeukers5 ай бұрын
    • Hey die optie zoek ik al een tijdje. Kun je een hint geven welk modbus adres dit is?

      @MCCollet@MCCollet3 ай бұрын
    • ​@@MCCollet Ik gebruik zelf de Solaredge Modbus Multi integratie (HACS) in home assistant. Hierin kun je deze optie simpel activeren. Google even "Technical Note - SunSpec Logging in SolarEdge Inverters" eerste pdf resultaat. voor de modbus adressen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je dit handmatig instelt. (active power, grid control, limit control type, limit control mode, negative site limit, Site limit) het makkelijkst is production control met active power in % Veel succes!

      @SjoerdBeukers@SjoerdBeukers3 ай бұрын
  • @ketelklets, enig idee hoe de omvormer ook weer aangaat? Heb sinds 2 dagen geen opbrengst meer? En hij is 2 dagen geleden inderdaad door negatief tarief uitgegaan.

    @omgtoinie@omgtoinie10 күн бұрын
    • Even contact opnemen met SolarEdge support Nederland, lijkt een bekend probleem te zijn met bepaalde oudere omvormers. Fix is heel simpel trouwens, een herstart en een re-pair.

      @KetelKlets@KetelKlets10 күн бұрын
    • @@KetelKlets Dank! hoopte al op zoiets! Case is aangemaakt!

      @omgtoinie@omgtoinie9 күн бұрын
  • Dan moet ik mijn vraag maar weer opnieuw stellen :) Ik heb hier een SolarRiver omvormer hangen en heb daar een Shelly Pro 1PM schakelaar tussen gezet met een magneetschakelaar. Zodra de prijs onder de 0,00 euro komt (ik heb een dynamische contract) dan gaat de stroom toevoer van de omvormer naar de meterkast UIT. Wanneer de prijs weer boven de 0,00 euro komt dan gaat de stroom toevoer weer aan. Is dit aan te raden om dit te doen, vroeg ik mij opeens af toen ik je KZhead berichtje zag. Ik heb ook wel een SolarEdge omvormer, maar die is voor mijn LG ThuisBatterij. Dat is een SE3500 en die gaat naar een StorEdge (SESTI-S1) en dan gaat het door naar mijn LG ThuisBatterij. Nu viel mij ook op dat in de SolarEdge app opeens iets stond over de negatieve stroomprijzen mogelijkheid. Zou ik dat voor deze ThuisBatterij ook kunnen gebruiken of is dat echt alleen voor Zonnepanelen? (dan kan ik het niet gebruiken omdat onze zonnepanelen niet via SolarEdge lopen maar via de SolarRiver). Eigenlijk was mijn vraag dus, kan het zoals ik het gedaan met SolarRiver? En werkt dat negatieve stroomprijzen mogelijkheid in de app ook voor een LG ThuisBatterij?

    @ChocoladeFreak-zt6zm@ChocoladeFreak-zt6zm5 ай бұрын
    • Schakelen op de AC aansluiting van een string omvormer zou ik niet aanraden, om de redenen aangehaald in de video. Jouw StorEdge met accu integreren volgens mij goed in SolarEdge One, de vraag is alleen wat daar op dit moment al werkend van is. Dat kun je navragen bij SolarEdge Nederland in Vianen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Leuk een accu en laden als het goed koop is dat had ik ook al bedacht. Echter heb ik 30Kw per dag nodig in de winter. Wat kost dan een accu die 30Kw levert voor een redelijke prijs…. Dank voor de videos

    @aangenaamtebekijkendriesse5201@aangenaamtebekijkendriesse52015 ай бұрын
    • Waarom wil je die 30kWh in een accu opslaan? Als de stroomprijs laag is mag het best uit het net komen. Maak niet de denkfout door je accu in te schalen alsof je offgrid gaat, want dat hoeft in de praktijk vaak niet eens. 10 kWh accu + zonnepanelen kan al heel veel brengen met minder investeringskosten dan 30 kWh.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Bedankt voor de uitleg, ik wist niet dat solaredge het al automatisch kon. Zojuist ook op mijn omvormer ingesteld. Afgelopen jaar inderdaad een paar keer de DC zijde er al afgekoppeld

    @JustinvEmst@JustinvEmst5 ай бұрын
  • Zouden ze deze dienst ooit betalend maken volgens u? Alsnog een verdere follow-up, misschien een domme vraag. Maar hoef je per sé een installatie te hebben van SolarEdge om de service SolarEdge One te kunnen gebruiken?

    @ShamanElementalLord@ShamanElementalLord2 ай бұрын
  • Toch nog even een vraag: Bij negatieve tarieven wil je toch alleen de DC-kant stoppen als je netto teruglevert aan het net. Als ik mijn auto aan het opladen ben en netto stroom verbruik dan wil ik toch dat de panelen blijven leveren en juist niet afschakelen?

    @jeroenvanharten6575@jeroenvanharten65754 ай бұрын
    • Waarom? Je krijgt op dat moment *betaalt* om stroom uit het net te gebruiken. Je krijgt dan dus geld toe als je je auto oplaadt. Dat geld laat je liggen als je op dat moment je eigen zonne-opwek gebruikt.

      @KetelKlets@KetelKlets4 ай бұрын
    • Ach ja natuurlijk! Dat ik dat zelf niet kon bedenken. @@KetelKlets

      @jeroenvanharten6575@jeroenvanharten65754 ай бұрын
    • @@jeroenvanharten6575 Wanneer cijfers negatief gaan draait alle logica volledig om 🙂

      @KetelKlets@KetelKlets4 ай бұрын
  • Victron Heeft het ook al met volledige voorspelling opwek/verbruik etc dat heet DESS

    @woudsehoeve@woudsehoeve3 ай бұрын
  • Rik, hoe schadelijk zou AC-zijdig afschakelen kunnen zijn voor een omvormer? Als de netspanning wegvalt (of buiten de 10% marge komt) moet zo'n ding toch ook keihard zichzelf uitschakelen? Oke, de groep van je panelen uit zetten (handmatig of met een testknop of via software) zal je omvormer misschien ' in de war brengen' (waar moet mijn stroom dan heen? Nou nergens dus!) Dus van geen stroom meer (spontaan via een waterslot of langzaam de kraan dicht) zal je waterleiding niet knappen, want de beschikbare spanning (maximale waterdruk) zal niet stijgen... Panelen 'duwen helemaal geen spanning' op je bekabeling of zo. Dus ja, dan heb je 40 volt werkbare spanning per paneel 'beschikbaar' waar een omvormer simpelweg niets mee kan of doet. Draai het contactslot van je auto uit (kraantje dicht, of trek de accupool los) en je accu (je panelen of in dit geval je omvormer) vinden het verder helemaal prima... wet van Ohm en zo, we hebben het niet over water. Er is dus geen sprake van capaciteit in de zin van 'piekspanning opbouw' of zo (dus een emmer water of regenton die ineens overstroomt). Er stroomt simpelweg geen water meer (in of uit) en daarmee klaar. Na een stroomonderbreking zal een omvormer heel rustig de spanning (waterdruk richting net) weer opbouwen tot het gewenste niveau om terug te gaan leveren als er genoeg aanbod aan de DC zijde is (je panelen mogen weer aan de slag, die hebben daar niets van gemerkt en slijten daar ook niet van).

    @kuifmans2001@kuifmans20012 күн бұрын
  • Als de zonnepanelen uit gaan mis je dus heel wat kwh per jaar. Hoeveel zou dit zijn per jaar? Ik sta nu gelijk met mijn stroomverbruik en opwek

    @alexsv5981@alexsv59814 ай бұрын
    • Geen idee, een dynamisch contract is...dynamisch. Je kunt ook niet voorspellen wat je dit jaar aan rendement gaat halen op de beurs, dat weet je pas achteraf.

      @KetelKlets@KetelKlets4 ай бұрын
  • Ik hoor het al, gaat mijn petje te boven, ik laat hem wel gewoon aanstaan

    @RuiseMuis@RuiseMuis23 күн бұрын
  • Wel jammer dat je dan geen keuze hebt om je opwek zelf te verbruiken/sturen, maar ja als de netto-prijs negatief is (in 2023 was dat 15 uren het geval) is het natuurlijk pure winst om zoveel mogelijk af te nemen van het net!

    @kuifmans2001@kuifmans20014 ай бұрын
    • Bingo, die 15 uren dus. Zolang je kunt salderen maakt dat dus bijzonder weinig uit. Stel je hebt 10 panelen en de prijs is 5 uur lang netto (incl. belasting en zo!) min 8 cent. Dat is al redelijk zeldzaam! Die panelen wekken in die uren 15 kWh op (waar je dus niets zelf van kunt gebruiken want je was niet thuis). Je betaalt dan dus anderhalve euro, en als je dat had kunnen verbruiken met je panelen uit? Dan zou je anderhalve euro terug krjgen voor de afname (waar je netbeheerder wel blij mee zou zijn, alsof die zich druk zou maken over 15 kWh 'onbalans').

      @kuifmans2001@kuifmans2001Күн бұрын
  • De beste oplossing is een thuisbatterij, ik heb twee thuisbatterij van Sessy aangeschaft die werken prima en regelen alles zelf

    @SamsungS-bd1gn@SamsungS-bd1gn5 ай бұрын
    • Het beste is xxx. Ik heb xxx. 😂

      @TheDutchShepherd@TheDutchShepherd5 ай бұрын
  • Bedankt voor de tip! Ik heb het direct aangepast. Je hebt zelf €0.035 aan aanvullende kosten ingesteld. Nu zit ik bij Frank Energie, maar kan de aanvullende kosten niet uit de factuur halen. Kun je aangeven hoe ik deze gegevens kan achterhalen?

    @marchamming8003@marchamming80035 ай бұрын
    • Ga even op de lijn bij Frank. Die weten het

      @bysebastiaan3106@bysebastiaan31065 ай бұрын
  • Je noemt in het begin even kort hoe het zit met micro-omvormers, maar gaat daar verder niet op in. Kan je de AC / hoofdschakelaar van het systeem gewoon omzetten met micro-omvormers?

    @stephanbon8240@stephanbon82403 ай бұрын
    • Ja

      @KetelKlets@KetelKlets3 ай бұрын
  • Mooie video, bij mij is inmiddels de "Negatieve tariefoptimalisatie" optie verdwenen, is deze optie inmiddels ingetrokken of gaat er bij mij iets fout?

    @landmanp@landmanp5 күн бұрын
    • Ze hebben wat problemen gehad bij oudere omvormers met oude firmware dus misschien heb je nu eerst een bijgewerkte omvormer nodig? Anders zou ik het niet weten, ik zie de optie nog steeds in mijn app.

      @KetelKlets@KetelKlets5 күн бұрын
  • Waarschijnlijk een hele domme vraag. Maar goed, daarom ben ik ook begonnen met het bekijken van dit kanaal 😅 Gebruik ik, bij zonnige momenten/ negatieve stroomprijzen nog wel m'n eigen stroom wanneer ik voor de besproken optie van de Solaredge app kies?

    @jurre9892@jurre98925 ай бұрын
    • Nee, de opwek stopt dan simpelweg. Wat jij wilt is de volgende stap die ze mogelijk gaan bouwen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Hallo Jurre, Dat zou je met HA, Home Assistant, heel mooi kunnen oplossen. Je laat HA kijken, via een Youless energiemeter, of je verbruikt van of teruglevert aan het net. Bij de laatste Solaredge Modbus software heb je bij de HA integratie een functie waarbij je het door de zonnepanelen geleverde vermogen kunt instellen. Met wat eenvoudige software binnen HA kan je dan het afgeleverde vermogen van de Solaredge zó afstellen, dat je meter op NUL komt te staan. Draait dan bijvoorbeeld de wasmachine, dan gaat de stroom van de zonnepanelen naar de wasmachine en leveren ze niet terug naar het net omdat hun afgeleverde vermogen geknepen wordt.

      @johannesotten2552@johannesotten25525 ай бұрын
  • Wij verbruiken meer dan we opwekken en wil dit instellen voor tibber, dynamische tarieven zijn ex btw, dus als bijkomende kosten moet ik dan dus toeslag, energiebelasting en btw. Het tarief wat ik dan moet instellen is dus: 0,1088+0,02178/1,21=0,1268, als de tarieven dus onder de -0,1268 ex btw komen dan gaan de omvormer uitschakelen. Correct?

    @robgrootendorst@robgrootendorst3 ай бұрын
    • Ik zit in dezelfde situatie, meer opwek dan verbruik. Mijn leverancier is ANWB. Zij hanteren in 2024 € 0,1312 btw en € 0,0484 inkoopkosten. De netbeheerkosten weet ik niet. Ik weet net als jij niet precies welk bedrag ik in moet voeren voor als de omvormer zich moet uitschakelen. Suggesties?

      @Ben-cg7jt@Ben-cg7jt3 ай бұрын
    • @@Ben-cg7jt bij meer opwerk dan verbruik moet je anders rekenen dan in mijn situatie want dan krijg je niet de energiebelasting van 0,1088 ex btw terug. In theorie moet je dan alle negatieve prijzen blokkeren, maar dat gaat te veel worden en dan ga je misschien minder opwekken dan je verbruikt. Wat is jou verschil tussen verbruik en opwek?

      @robgrootendorst@robgrootendorst3 ай бұрын
    • Even moeten zoeken, maar toch iets meer verbruikt dan teruggeleverd: Verbruikt 3579 kWh, teruggeleverd 3427 kWh

      @Ben-cg7jt@Ben-cg7jt3 ай бұрын
  • Ik weet niet zeker of ik het goed begrijp, maar volgens mij is bij ons thuis de oplossing meer stroom te gebruiken. We gaan binnenkort over op aardwarmtepomp, en dat gaat zoveel stroom gebruiken dat ze denk ik niet meer gaan klagen.

    @lystic9392@lystic93925 ай бұрын
    • Draait die pomp ook in de zomer als de zon volop schijnt en de stroomprijs laag of negatief is?

      @volvo480@volvo4805 ай бұрын
    • @@volvo480 Hij kan koelen in de zomer. Geen idee. Ik weet alleen dat de voortuin weg is.

      @lystic9392@lystic93925 ай бұрын
  • Bij Goodwe kun je over Wifi/LAN ook de grid export limiet instellen. Tussen 100 en 0% ik gebruik home assistant om de export limit van mijn DT op 0 te zetten bij negatieve prijzen.

    @janschellekens907@janschellekens9075 ай бұрын
    • Kan bij Solaredge ook als je modbus inschakelt in de Solaredge software.

      @johannesotten2552@johannesotten25525 ай бұрын
    • Klopt, gaat zeker via Modbus adapter naar home assistant. En dan via NodeRed aansturen. Wat de omvormer dan doet is netjes de IGBT's de stroom limiteren en dat is de enige juiste manier om af te schakelen. Officieel schakel je DC altijd zo uit. Eerst stroomloos maken via de stroomlimiet, dan scheiden via een echte fysieke schakelaar.

      @HermanWillems@HermanWillems5 ай бұрын
    • Klopt en dit is de enige veilige manier om het handmatig te doen bij Goodwe. Maar eigenlijk bij de meeste omvormers te realiseren. Gebruik je Home Assistant in combinatie met een Goodwe omvormer dan zou je dit perfect kunnen programmeren. Automatisch en veilig. Het zou verstandig zijn om een nieuwe video te maken waar het gebruik van de DC schakelaar afgeraden wordt!!!

      @eriklefevre5490@eriklefevre54904 ай бұрын
  • De energieleverancier met veel zonnestroom kan toch ook de teruglevering elke dag de prijs negatief maken? Zij zijn ons niet nodig. Verder is de negatieve prijs gekoppeld aan te veel stroom, ik denk dat de energieleverancier op die momenten ook de teruglevering kan uitschakelen per wijk of regio.

    @WvhKerkhof@WvhKerkhof5 ай бұрын
    • Het is een mythe dat de netbeheerder omvormers op afstand kan uitschakelen. Als ze uitvallen, dan komt dat door een te hoge netspanning (>253V). Zet je dan een zware verbruiker aan in huis, dan klikt je omvormer vaak weer aan.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Klopt het dat Enphase begin 2024 ook met updates komt voor dynamische prijzen?

    @MrTubertub@MrTubertub4 ай бұрын
    • Ik heb van horen zeggen 'ergens' in 2024, maar zekerheid daarover heb ik niet.

      @KetelKlets@KetelKlets4 ай бұрын
  • los van alle technische mogelijkheden is het natuurlijk ronduit schofterig dat een energie bedrijf kosten rekent voor geleverde stroom...

    @koningbolo4700@koningbolo47005 ай бұрын
    • Als je bewust kiest voor een dynamisch contract, dan is de stroomprijs volledig vrij. Wil je dat niet, dan kies je voor een vast of variabel contact. Dynamisch = beleggen Vast/variabel = sparen

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@KetelKlets Dan is er nog de huisbatterij en een non grid tight solar systeem... heel prettig en bespaart veel stroom dat je moet inkopen...

      @koningbolo4700@koningbolo47005 ай бұрын
  • Ik heb hier nog eens 2 seconden over na gedacht. Maar we zijn het er denk ik allemaal over eens dat die negatieve prijs komt op het moment dat het voltage op het net juist heel hoog word? Want op het moment dat de thuis opwek flink hoog is word de spanning op het net automatisch ook hoger. Wat nou als je je omvormer instelt op een lage afschakelspanning? Tenminste ik kan in mijn omvormer instellen op welk net voltage hij moet afschakelen. Daar zijn eisen aan wettelijk gezien als ik het goed heb, maar als je daar nou ruim onder gaat zitten is dat natuurlijk altijd prima. En je kunt wel een beetje controleren op wat voor voltage de energieprijs flink begint te kelderen en rond de 0 uit komt. Als je rond dat voltage afschakelt dan zit je in principe toch ook goed? Ja ok, je loopt hier en daar een paar kw mis, maar als je omvormer niet een ingebouwd link systeem heeft is het vrijwel zeker die paar kw mis te lopen dan 100kw terug te leveren met een prijs van -0.20 per kwh.

    @gabbermaikel@gabbermaikel5 ай бұрын
    • Nee, tarieven en voltage is een totaal verschil. Problemen met afschakelvoltage zijn echt lokaal en heb je ook op dagen met positieve tariven. Dit is wel een hele mooi oplossing van solaredge.

      @robgrootendorst@robgrootendorst3 ай бұрын
  • Dank voor artikel. Je kan ook de negatieve teruglevercurve plat slaan met 2 elektrische kacheltjes met ieder een schakelklok. Je kan met een 1 en 2 kWh kachel de combinaties 0, 1, 2 en 3 maken. Niet zo goed voor "cooling down the planet" maar we kijken toch allen naar onze portemonnee en je inverter mag gewoon aan blijven. Het protest van de zonnepaneeleigenaar tegen negatieve prijzen is ook zo geoptimaliseerd, want door geen energie terug te leveren en wellicht te gebruiken tijdens de negatieve energieprijzen zullen de energie cowboys verlies lijden, ze moeten inkopen en met geld toe weg geven.

    @frankieatworld7321@frankieatworld732113 күн бұрын
  • Het is in de toekomst ook aan te raden mag je niet meer salderen je zonnepanelen anders op te zetten op ochtend zon middag zon en avond zon om elk moment van de dag een redelijke opbrengst te krijgen wij verbruiken het direct namelijk in onze winkel

    @djraymo@djraymo5 ай бұрын
    • Dat heb ik nu laten doen. Een mix van oost-west en zuid. Ze liggen er pas een maand op dus ben benieuwd hoe het er in de zomer uitziet.

      @Yggdrasil42@Yggdrasil424 ай бұрын
  • Voor wie kan een negatieve stroomprijs van belang zijn? Alleen voor mensen met een dynamisch contract of ook voor mensen met een variabel of vast contract? De afrekening bij variabel of vast is toch eens per maand, dus ze kunnen toch nooit zien hoe en wanneer die negatieve prijs verwerkt moet worden? Ik ben echt benieuwd, ik heb een flinke overproductie en een variabel contact en Engie.

    @foxathome@foxathome4 ай бұрын
    • Alleen voor dynamisch speelt dat. Variabel en vast gaan nooit negatief.

      @KetelKlets@KetelKlets4 ай бұрын
  • Update 14 februari 2024: Salderen blijft, dus het uitzetten van je installatie op zonnige dagen zou ik zeker niet doen. Ook al is de prijs negatief. Het gaat niet om de prijs, het gaat om wat jouw meter thuis aangeeft. En vooralsnog mag je wat je in de zomer teveel produceert nog altijd wegstrepen wat je extra gebruikt. Let wel op, dat de netwerkkosten wel omhoog zullen gaan, dus het is nog altijd aan te bevelen zoveel mogelijk energieslurpende klusjes te doen als de zon schijnt.

    @Snowwie88@Snowwie883 ай бұрын
  • Ik maak gebruik van deze optie maar nu gebeurt er iets geks met mijn SE4000H omvormer. Mijn negatieve tariefoptimalisatie staat aan de aanvullende kosten staan op 0,15 cent. Ik sla de instellingen op. Ik ga uit de SE app. Ik ga weer in de SE app om de instellingen te checken en de tariefoptimalisatie staat uit ipv aan. Maar nog gekker mijn omvormer is uitgegaan. Op de Tibber app zie ik dat de prijzen licht negatief zijn (-3 cent).......AC spanning is 230 Volt. Wat zou dit kunnen zijn?

    @bysebastiaan3106@bysebastiaan31062 ай бұрын
    • Dat zou je even moeten voorleggen bij SolarEdge Nederland.

      @KetelKlets@KetelKlets2 ай бұрын
    • @@KetelKlets Dank. Case gemaakt bij SE. Ik zal hier laten weten wat het resultaat daarvan was.

      @bysebastiaan3106@bysebastiaan31062 ай бұрын
    • update 10-03-2024: SE heeft gister een update gedaan in de SE app. Het is nu mogelijk om instellingen te verwijderen en op te slaan. De optie om instellingen te verwijderen was er eerst niet. Vandaag gebruikte ik de negatieve prijzen optie + de aanvullende kosten op 0,15 euro. Werkte perfect. Instellingen worden nu ook daadwerkelijk opgeslagen. Fijn dat SE hier snel actie op onderneemt. Kost wel 2 dagen opbrengst in de middag uren. Zullen we toeschrijven aan early adopter tax.

      @bysebastiaan3106@bysebastiaan31062 ай бұрын
  • Leuk dat SolarEdge dit kan, maar de echte oplossing voor mensen die graag een gokje wagen op de dynamische markt is een thuisaccu. Dan kan je zowel het net ontlasten bij te veel zon als in de avond als de keukens massaal aan gaan. Het remmen van de energietransitie door duurzame opwek uit te schakelen is gewoon een slecht idee. Laat de markt maar grote accu's, electrolyzers en andere nuttige verbruikers neer zetten en de consument die zich geen accu kan veroorloven voorlopig gewoon salderen.

    @SolAce-nw2hf@SolAce-nw2hf5 ай бұрын
    • De SolarEdge oplossing werkt juist heel goed i.c.m. een thuisaccu, zie de link onder de video. Dat is waar alle fabrikanten heen gaan bewegen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • @@KetelKlets Ja, SolarEdge heeft dit goed voor elkaar. Maar zonder die thuisaccu is het niet echt een goed idee en het financieel winstgevend krijgen van die thuisaccu is momenteel nog wel een uitdaging. Ik weet niet wat jouw teruglevering was in de donkere maanden, maar ik zat met zo'n 6600Wp (niet allemaal gunstig) op 66 kWh in november en tot vandaag aan 19 kWh in december. Ik heb in November 243 kWh van het net moeten halen en tot nu (16 december 2023) is dat 147 kWh. Als ik dat dynamisch had moeten afnemen, dan was de dynamische prijs toch wel een stuk hoger geweest dan wat ik deze zomer voor mijn overschot had gekregen. Ik krijg nu 0,139 per kWh incl. BTW aan TLV met een vast contract, dus dat is best veel zekerheid over het deel dat over blijft na salderen. Ongetwijfeld gaat dit bedrag volgend jaar omlaag, maar met een hybride warmtepomp en salderen is hier meer uit te halen dan met speculeren op de dynamische markt waar steeds meer gelijktijdig piekende zonnepanelen bij komen.

      @SolAce-nw2hf@SolAce-nw2hf5 ай бұрын
    • @@SolAce-nw2hf In de maand november 166 kWh met 9900Wp, hoe donkerder het weer hoe harder de sets qua opwek naar elkaar toe gaan bewegen. Mijn TLV is nog 25ct/kWh excl. BTW en EB tot einde jaar, dus daar ben ik erg blij mee. Volgend jaar ga ik optimaliseren op eigen opwek om zo binnen de salderingsregeling het maximale eruit te halen.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • ​@@KetelKletsdat is een interessant verschijnsel. Ik heb 4800 Wp aan panelen op het ZZW (waarbij de helft bij laagstaande zon veel last heeft van schaduw) en in november had ik 124 kWh opwek. Staan jouw panelen in een oost-west opstelling?

      @volvo480@volvo4805 ай бұрын
    • @@volvo480 Oost, west, zuid en ééntje op noord 🙂 Oost/west heeft wel last van schaduwproblematiek, zuid niet.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
  • Heb een Solar Edge omvormer en tibber contract wat moet ik invullen wanneer ik de omvormer wil stopzetten bij negatieve prijzen. Lever minder op dan ik verbruik

    @schout12@schout124 ай бұрын
    • Zie mijn andere post, ik denk: 0,1268, die moet je afronden, want max 3 cijfers achter de komma.

      @robgrootendorst@robgrootendorst3 ай бұрын
  • Dit is toch allemaal veel te ingewikkeld. Wat een geklooi allemaal. Dit doer je weer terug verlangen naar de aloude electriciteitsbedrijven. Geen zorgen!

    @rekel@rekel2 ай бұрын
    • Nee je wordt gewoon oud 😉 Dit is letterlijk 1x instellen en dan nooit meer naar omkijken. Mocht je dat niet willen, dan kies je gewoon voor een vast contract.

      @KetelKlets@KetelKlets2 ай бұрын
  • Dat wordt interresant als half nederland op een bepaald uur opeens tegelijk de zonnestroom afzet... Ben benieuwd wat dat voor uitwerking gaat hebben op het net

    @alex1602@alex16025 ай бұрын
    • Het zal nooit helemaal tegelijk gaan, de ene betaalt wel BTW en EB, de andere niet, waardoor het afschakelmoment anders wordt. Plus dat het vanzelf de negatieve prijs dempt als veel omvormers dit gaan doen. Dan wordt solar eindelijk stuurbaar middels de prijs, dat is volgens mij een grote wens van de netbeheerders.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Ik denk dat veel mensen die wel zonnepanelen hebben niet naar dit soort filmpjes kijken. Die hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt 😅

      @TheRealMusicFanDutch@TheRealMusicFanDutch4 ай бұрын
  • Maar @KetelKlets je kunt toch beter dan maar die bv -2 cent betalen per kW uur die je opwekt, want al die kW kun je (nu nog) salderen...

    @Arjan_Houben@Arjan_Houben3 ай бұрын
  • Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je te weinig kilowatts overhoud om te salderen, zeker als de regeling wordt afgebouwd en de negatieve prijsmomenten gaan toenemen.

    @Dhrpedro@Dhrpedro5 ай бұрын
    • Salderen is ook geen euwig leven beschoren. Ook is het aantal momenten dat de energie negatief gaat nog zeer beperkt, een aantal uur per jaar en dan ook niet alle uren overdag.

      @christianvanderstap6257@christianvanderstap62575 ай бұрын
    • @@christianvanderstap6257 Dit jaar al meer dan 100 uur hoor. Met name in de weekends in het voorjaar en begin zomer. Ideaal als je een electrische auto hebt.

      @mischadebrouwer9855@mischadebrouwer98555 ай бұрын
    • @@mischadebrouwer9855 dus desondanks een slecht zonnejaar? Gast dan rapper dan verwacht

      @christianvanderstap6257@christianvanderstap62575 ай бұрын
    • Als je dreigt je saldering niet meer te halen, dan is de prijs *voor jou* niet meer negatief. En dan zet je deze functie dus uit. Hoe het interact met de afbouw van de saldering straks dat mag iemand met meer spreadsheets uitvogelen.

      @JasperJanssen@JasperJanssen5 ай бұрын
  • Een bank met batterijen en een slimme regelaar lost dit op. Plus kun je stroom verkopen wanneer de prijs hoog is. En opladen wanneer laag.

    @RogierYou@RogierYou13 күн бұрын
  • Heel begrijpelijk dat je geen zin hebt om stroom in het net te duwen, terwijl je er nog voor moet betalen ook. Dat voelt alsof je een bakker bent, een brood levert aan een klant en nog moet bijbetalen ook. Maar het is natuurlijk wel van de gekke. Waarom worden zonnepanelen nou eigenlijk gesponsord met belastinggeld: dat is, omdat we moeten vergroenen en dus zoveel mogelijk energie uit duurzame bron moeten maken. En dan de levering stoppen op het moment dat de stroomprijs negatief is, voelt ook weer niet goed. Het is dus de allerhoogste tijd, dat er vooral betaalbare thuisaccu's komen. Kan de energie overdag opgewekt voor de avond worden gebruikt en gaat niet verloren. Wat ook niet lekker voelt, is dat de stroomafnemers die géén accu's of panelen kunnen hebben (genoeg mensen die dat niet financieel kunnen opbrengen) met lede ogen aanzien, dat er gratis elektriciteit getankt kan worden door afnemers met een accu, terwijl mensen zonder die accu er voor moeten dokken. Terwijl de subsidie voor die accu en panelen wèl door iedereen zijn opgebracht.

    @justklaas4703@justklaas47033 ай бұрын
  • Ik weet nog niet goed welke aanvullende kosten ik moet toevoegen, de energiebelasting bv ook? Ik heb een overzichtje van Zonneplan maar twijfel of zij de juiste gegevens hebben gegeven.

    @littlefish4112@littlefish41125 ай бұрын
    • Je weet eigenlijk pas achteraf of je de BTW en EB moet meetellen omdat dat afhankelijk is van hoeveel stroom je opwekt en hoeveel je verbruikt in een jaar. Wek je hetzelfde of meer op dan je verbruikt, dan betaal je geen belasting.

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Hele goede vraag, mij is laten weten dat ik daar dan dit bedrag moet invullen: 0,172 Maar zeker ben ik ook niet. Vind het erg lastig, zeker met het antwoord van KetelKlets. Want hoe weet je nu of je verbruik hetzelfde is en waarom betaal je dan geen belasting?

      @ChocoladeFreak-zt6zm@ChocoladeFreak-zt6zm5 ай бұрын
    • @@ChocoladeFreak-zt6zm Ik ga er een video over maken, want ik blijf deze vraag telkens krijgen 🙂

      @KetelKlets@KetelKlets5 ай бұрын
    • Ik heb me inmiddels geabonneerd, echt super dat je deze informatie deelt.

      @littlefish4112@littlefish41125 ай бұрын
    • Dat zou fijn zijn. Ik zit namelijk bij de anwb dynamisch en ik word er geen wijs uit wat nou inderdaad de bijkomende kosten zijn als die er uberhaupt zijn 😢​@@KetelKlets

      @tonyuberhauzen8978@tonyuberhauzen89785 ай бұрын
KZhead