Prof. dr. Andreas Kinneging ligt overhoop met Jort Kelder | De Jortcast | #3 | NPO Radio 1

2024 ж. 20 Қаң.
75 104 Рет қаралды

Te gast in de Jortcast is prof. dr. Andreas Kinneging, hoogleraar Rechtsfilosofie te Leiden. Zijn credo is ‘de weg voorwaarts, is de weg terug’. Sommigen omschrijven hem als conservatief, maar hij ziet zichzelf als een reactionair denker. Hij waarschuwt voor een samenleving die op de verkeerde manier het egalitaire nastreeft en dat zal volgens hem leiden tot een DDR 2.0. Tevens aan tafel Lieke van Son, sterrenkundige en blijven hangen na het gesprek in de live radio-uitzending.
Dit is het officiële KZhead-kanaal van NPO Radio 1. NPO Radio 1 is de nieuws- en sportzender van de Publieke Omroep. Zeven dagen in de week, 24 uur per dag. #wieluistertweetmeer
Volg ons op Twitter: / nporadio1​
Volg ons op Facebook: / nporadio1​
Volg ons op Instagram: / nporadio1​
Volg ons op LinkedIn: / npo-radio-1
En abonneer je op dit kanaal! #nporadio1

Пікірлер
  • Wat een heerlijk gesprek! Wat mis ik dit op de tv. Deed mij denken aan mijn studententijd en mijn quasi-intellectuele huisgenoot die dikwijls in discussies riep: "Ach, wat weet je er eigenlijk van?" om nog eens aan te geven dat niet alle meningen even zwaar zouden moeten worden gewogen. Alleen de titel.. 'ligt overhoop'.. nou nou, het is gewoon een nette uitwisseling van gedachten. Maar dat zal wel de teaser zijn. Ga zo door Jort en team!

    @ericvanderwal4998@ericvanderwal49983 ай бұрын
    • Op TV scoort dit niet. De gemiddelde mens (daar is ie weer) kijkt hier niet naar en dus heb je geen hoge kijkcijfers en geen positieve business case als je het commercieel bekijkt.

      @PonderDuke@PonderDuke3 ай бұрын
  • IJzersterk interview, waarbij ironisch genoeg twee jonge dames respect afdwingen bij de ouderwetse heer geleerde. Kelder geeft ruimte zonder de regie te verliezen.

    @hhodzel@hhodzel3 ай бұрын
    • Inderdaad. Prima analyse zoals u die hier geeft.

      @John-wq1xz@John-wq1xz3 ай бұрын
  • Wie zwijgt mag meepraten bij Kinneging.

    @marja1667@marja16673 ай бұрын
    • U heeft het kennelijk niet begrepen

      @richardvledderman8952@richardvledderman89523 ай бұрын
    • Dat zou je bijna wel denken.@@soomkes7686

      @John-wq1xz@John-wq1xz3 ай бұрын
    • BEREDENEER het nou eens voordat je zomaar wat roept !!

      @impressivebat8096@impressivebat80963 ай бұрын
    • Weet jij niets dan?

      @arjanvisser6658@arjanvisser66583 ай бұрын
    • 😂

      @alexanderrachmaninov1738@alexanderrachmaninov17382 ай бұрын
  • Complimenten voor de (makers van) de Jortcast, voor deze geweldige aflevering en uiteraard de erudiete gast deze uitzending professor Kinnegin. Wat fijn om een lang(er) gesprek te horen over ideeën en tussen mensen die het niet persé met elkaar eens zijn. Meer van dit alstublieft!

    @ratelaartheoriginal1355@ratelaartheoriginal13553 ай бұрын
  • Ik mis het markeren van de schade die de diverse kabinetten Rutte aan de samenleving hebben toegebracht, met angst zaaierij, polarisatie, afknijpende maatregelen en ernstige verwaarlozing. Voor een man als Kelder, die dat alles via Op1 jarenlang aan de man heeft gebracht, een 'beetje slordig', om dat nu te negeren. Per saldo vind ik dat ook heel schadelijk.

    @dineke9755@dineke97553 ай бұрын
    • Rutte heeft precies gedaan wat dr. Andreas Kinneging zegt, goed zijn voor de mensen die dichtbij hem staan alleen was dat niet zo goed voor de rest van de samenleving.

      @marco1862@marco18623 ай бұрын
    • Kelder en Rutte zijn niet voor niets dikke vrinden.

      @AsklepiosvanApollo@AsklepiosvanApollo3 ай бұрын
  • Kijk dit vind ik nou een goede podcast, nog wel met Jort Kelder die ik voornamelijk kende van Op1. Ik moet zeggen dat ik mijn mening heb bijgesteld in positieve zin. Hier komt Jort veel beter en menselijker uit de verf. Wanneer ik een podcast zie en ik blijf een aflevering tot het einde kijken dan komt dat omdat het mij boeit, interesseert en boven alles aan het denken zet. Zeer interessante gast ook!

    @gertvogelaar@gertvogelaar3 ай бұрын
  • Waar Kinngegin voor pleit rond minuut 33 - min of meer autonome gemeenschappen die in afzondering van elkaar leven - klinkt als een nieuwe verzuiling. Dat was toch niet de meest 'warme tijd'. Een pleidooi voor meer openheid en tolerantie richting andere groepen, en daarmee het respecteren van andersdenkenden, lijkt me beter op zijn plaats.

    @thomvandenbosch@thomvandenbosch2 ай бұрын
  • Ironisch dat juist Kinneging betoogt dat het ego te groot is nietwaar?

    @i5betunow@i5betunow3 ай бұрын
    • "Ik ben geen jurist, maar wèl cum laude afgestudeerd!"

      @aeons8314@aeons83142 ай бұрын
  • Wat we missen in deze wereld is creatieve power. Toen Jort vroeg hoe we die problemen moeten oplossen, had Andreas geen antwoord. Iedereen weet wat de problemen zijn, maar niemand heeft de oplossing. Ik denk dat als je naast experten, denktanks en juristen, verschillende creatieve mensen erbij betrekt in ons politieke systeem, dat we nieuwe, verfrissende ideeën kunnen genereren. Creatieve mensen vind je in alle lagen van de bevolking, maar ze komen vaak niet aan bod in onze maatschappij. Alles draait rond nu eenmaal rond macht, geld, ego, status en ook een "diploma".

    @rockygrispen7134@rockygrispen71343 ай бұрын
    • Mee eens. 😊

      @barefootspirit7917@barefootspirit79173 ай бұрын
    • Dat komt omdat hij alleen theorie kan denken en niet zelf na en door kan denken. Creatieve mensen werken in de praktijk. Die hebben creativiteit nodig. Theorie is beperkt en slaat vaak de plank mis. Want als je theorie in de praktijk probeert te brengen werkt het vaak helemaal niet. Je kan 100000 boeken lezen. Maar ze leven is heel wat anders.

      @Icognito-qv5xt@Icognito-qv5xt3 ай бұрын
    • Creatieve mensen zitten in de rood-gele kant van het spectrum. En verdeeld over alle IQ klassen. De meeste professoren zijn blauw-groen. Ze kunnen goed analyseren, maar creeeren is een andere tak van sport.

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • @@Icognito-qv5xtzo is het. Overigens zijn dat soms ook goed opgeleide mensen die zeer intelligent zijn. Maar doen in de praktijk is illustratief voor creativiteit en ondernemerschap

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • @@Icognito-qv5xt Wat is dit voor een raar hokjesdenken? U doet nu alsof theoretisch opgeleiden niet creatief kunnen zijn. Discussies zijn ook niet gebaat bij dit soort zwartwitdenken.

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
  • Dat experts het wel weten, hebben we goed kunnen zien tijdens de corona crisis. Een IFR van 0.05 en dan de maatshappij in lockdown voor 2 jaar. ongefundeerd. Dus zeker je kunt iemand aanstellen die tijd maakt om zich in materie te verdiepen. Maar je verantwoordelijkheid uitbesteden brengt ook gevaren met zich mee. Jammer genoeg hebben we nu volksvertegenwoordigers die corporate interest vertegenwoordigen ipv belangen van de gewone man. Dus tot de tijd dat de gewone man weer vertegenwoordigd is in het parlement, zeker belangrijk dat iedereen van zich laat horen.

    @user-pt1vh6jm8f@user-pt1vh6jm8f3 ай бұрын
    • Die experts wisten onderling heus wel meer (dat bleek ook uit gelekte e-mails) en hebben deels uit belang gehandeld onder (geo)politieke druk en sommigen (net als politici) misschien zelfs winstbejag. Er waren anderszijds ook ‘experts’ aan het andere uiterste van het spectrum die vast ook misgrepen aangaande bepaalde inzichten. Wat mist is een breed debat. Gesprekken van minimaal een uur en geen gehaaide NPO-stijl ‘vijf tegen een’ framingstactieken waar je vervolgens niet eens op kunt antwoorden zonder een schuimbekkende presentator. Maar hoe kritisch ik stond tegenover het COVID-beleid zo verbaasd ben ik over het niveau van bijv. het ‘stikstof’ debat en het algehele manco aan kennis (omtrent bijv. ecologie/verschil in habitats, inheemse flora- en fauna, alternatieve landbouwmodellen- en diens geschiedenis, de daadwerkelijke onderzoeksresultaten los van alle modellering, de impact van alle ‘moderne’ manieren van samenleven. Allerhande overheids- en mediatactieken en belangen (die in mijn ogen minstens zo krom zijn en zeker niet transparant.) Desnoods een stukje veelgemaakte denkfouten/valkuilen van beide partijen etc.) En toch moet iedereen een mening etaleren die ze pertinent niet kunnen onderbouwen. Ik snap dhr. Kinneging ergens wel.

      @hoidoei941@hoidoei9413 ай бұрын
    • besef je je dat er een verschil is tussen grote groepen wetenschappers die een soort consensus hebben bereikt en individuele kritische denkers

      @zeeschelp@zeeschelp3 ай бұрын
    • Waarbii consensus an sich niets anders is dan een gemeenschappelijk standpunt.

      @Daan-fp7uy@Daan-fp7uy3 ай бұрын
    • @@Daan-fp7uy bedankt voor de definitie

      @zeeschelp@zeeschelp3 ай бұрын
    • De beleidsbepalers in de gezondheidszorg-organisaties, zijn helaas grotendeels spreekpoppen geworden van de farmaceutische industrie. Met tegenstrijdige belangen. En daarmee zijn ze onbetrouwbaar geworden, in mijn ogen. Gelukkig zijn er ook nog doctoren, die ondanks de consequenties hun oprechte kennis en wijsheid op dit gebied geven.

      @quxantipe@quxantipe3 ай бұрын
  • Over Ego gesproken,mijn hemel!

    @ritadamiaans6500@ritadamiaans65003 ай бұрын
    • Niks mis mee

      @igorabasjidze1194@igorabasjidze11943 ай бұрын
    • Klopt ja, terwijl hij tegelijkertijd het belang van geleerdheid onderstreept, en 2x cum laude (ook toen hij doctor werd) - dat zijn er niet zoveel. Het feit dat het onderstrepen ervan (ook bij mij) weerzin opwekt is al het ontdekken waard.

      @ThysRoes@ThysRoes2 ай бұрын
  • De radio aflevering was hilarisch, zoveel draaien om de oren die Jort kreeg.

    @David-uf8jh@David-uf8jh3 ай бұрын
  • 'Hercules op de tweesprong' lezen. Belangrijk boek in ons tijdsgewricht.

    @gerard3283@gerard32833 ай бұрын
  • Toegankelijke discussie waarvoor waardering. Wel een irritante knip bij het deel waarin Kinneging DDR 2.0 wil uitleggen

    @TDeibara@TDeibara3 ай бұрын
    • Precies, alsof we dat niet mochten horen

      @MrRauwebonk@MrRauwebonk3 ай бұрын
  • Dit gesprek laat ook wel pijnlijk zien wat een groot probleem. Intellectueel geneuzel door mensen die het zelf prima hebben. De generatie die nu op zoek is naar een huis, een leuke baan met wat zekerheid, etc koopt daar niets voor. En zullen hopelijk een revolutie beginnen als zij eenmaal uit de boeien van klimaatangst durven te ontsnappen.

    @vrouwenvoorvrijheid5960@vrouwenvoorvrijheid59603 ай бұрын
    • En dan krijgen we de DDR😅

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • @@MD-lf3gt Daar had iedereen een huis, maar dan weer geen bananen.

      @ronald3836@ronald38363 ай бұрын
    • @@MD-lf3gt Of een promethean Derde Rijk, waarin de economie de mensen dient ipv andersom.

      @Archibald45@Archibald453 ай бұрын
    • Dat heeft er niets mee te maken.

      @joseevaniersel7280@joseevaniersel72802 ай бұрын
    • @@ronald3836geen bananen? Dat is ernstig.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt2 ай бұрын
  • Blij dat ik dom ben. Hoef ik nergens iets van te vinden. Lekker rustig. Liefdevol en simpel leven. Meer heeft een mens niet nodig.

    @evanderploeg309@evanderploeg3092 ай бұрын
  • Je mag wel stellen dat we als samenleving het filosofisch denken schromelijk hebben verwaarloosd. Ik vind het ronduit onthutsend hoe er in dit gesprek geploeterd moet worden om een steekhoudend betoog bij elkaar te sprokkelen.

    @terpentoon@terpentoon3 ай бұрын
  • Zeer interessant . Die genoemde eenzaamheid , één van de grootste problemen van dit moment".Een herwaardering zoals Kinneging die noemt zou mooi zijn , maar gaat niet gebeuren, sterker, is onmogelijk, want dan zouden de massamedia ( internet, TV) moeten worden afgeschaft, de grootste veroorzakers van individualisme.

    @John-wq1xz@John-wq1xz3 ай бұрын
    • Tegelijkertijd zijn internet en TV ook verbinders dus om die te betitelen als grootste veroorzakers van individualisme vind ik een te eenzijdige benadering. Eenzaamheid en individualisme komen met name voort uit doorgeschoten welvaart en het maakbaarheidsdenken waardoor men zich onafhankelijk van de ander waant. "I want it and I want it now". Maar vrijheid betekent ook je grenzen kennen. We moeten in alle opzichten de menselijke maat zien terug te vinden.

      @Tubemanjac@Tubemanjac3 ай бұрын
    • En grenzen kennen betekent ook je met anderen verbinden. De gemeenschapszin verdwijnt als iedereen “vrij” is.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • Ik denk dat het wegvallen van de grote verbanden de oorzaak is van de vereenzaming. Het opheffen van de verzuiling heeft niet alleen voordelen. Na de ontzuiling kwam het neoliberalisme waar consumeren en winst maken boven alles gaat. Zijn we daar beter van geworden?

      @robbos2611@robbos26113 ай бұрын
  • Geweldig wat een mooi gesprek! En een mooie boodschap: 'Probeer een zo goed mogelijk mens te zijn'.

    @Cor347@Cor3472 ай бұрын
  • Grote complimenten voor de ruimte die Dr Kelder hier biedt voor een uitgebreide theoretische discussie! Heerlijk..

    @NIELSARENDS@NIELSARENDS3 ай бұрын
    • Is Jort gepromoveerd? Niet dat ik weet , maar zou natuurlijk kunnen.

      @John-wq1xz@John-wq1xz3 ай бұрын
    • Niet gepromoveerd..! Slechts de 'valse naam' van zijn programma ;)@@John-wq1xz

      @NIELSARENDS@NIELSARENDS3 ай бұрын
    • Horsepoep, hij is gewoon een arbeids kind uit de achterbuurt van gouda, Zijn accent is nep en hij is zeker geen dr.

      @2FullSeen@2FullSeen6 күн бұрын
    • Horse manur, hij is gewoon een kind uit een arbeids wijk in Gouda, hij is niet van adel en zijn accent is nep en hij is absoluut geen dr.

      @2FullSeen@2FullSeen6 күн бұрын
    • Hij komt gewoon uit een arbeids wijk uit Gouda, hij is niet van adel en zijn accent is ook nep, en hij is absoluut geen dr.

      @2FullSeen@2FullSeen6 күн бұрын
  • Heerlijke aflevering!

    @timo8658@timo86583 ай бұрын
  • Deze meneer Kinneging voelt zichzelf verheven boven “iedereen”. En daarbij de lichaamstaal van Jort! Desalniettemin een interessante discussie.

    @ariebuijtendijk664@ariebuijtendijk6643 ай бұрын
    • Haha, ik heb college gehad van prof. Kinneging. Hij is ook zo op de universiteit.

      @ddfa3434@ddfa34343 ай бұрын
    • Dat is ook zo..

      @joseevaniersel7280@joseevaniersel72802 ай бұрын
  • Ja ik ben er ook voor dat we de mensen in Urk met rust laten. Ze hebben karakter. En dat authentieke ontbreekt in ons land. Ze durven een eigen mening te hebben.

    @matielindhout1399@matielindhout13993 ай бұрын
    • Blind doen wat in de bijbel staat is niet echt een eigen mening hebben

      @florimond1816@florimond18163 ай бұрын
    • @@florimond1816 Blind het media narratief volgen is ook niet een eigen mening hebben, zeker als dat media narratief zo vluchtig en niet onderbouwd is. Dan heb ik meer vertrouwen in het narratief van de mensen in Urk.

      @jilskehupkes7729@jilskehupkes77293 ай бұрын
    • @@jilskehupkes7729 het is ook zeker niet het één of het ander

      @florimond1816@florimond18163 ай бұрын
    • En cocaine....... aanpakken

      @eduardhenny5725@eduardhenny57253 күн бұрын
  • Nou overhoop overhoop, dit was gewoon een goed gesprek, mooie afsluitend gedicht overigens.

    @bildstar57@bildstar573 ай бұрын
  • Hoe heet het boek dat Milou Brands gelezen heeft van Kinniging? Ik kan het niet vinden in de shownotes. Alvast bedankt.

    @jimnijs846@jimnijs8463 ай бұрын
    • Hercules op de Tweesprong (en het vorige: de onzichtbare maat)

      @miloubrand@miloubrand3 ай бұрын
    • De geografie van goed en keaad is ook een aanrader​@@miloubrand

      @leslumieres1237@leslumieres12372 ай бұрын
  • Smullen dit. Ik wil wel meer horen van Kinneging. Jort doet het ook goed.

    @Humansofearth2941@Humansofearth29413 ай бұрын
    • Wacht maar tot je bij zijn SGP-achtige standpunten komt, dat is pas smullen... (not) Die hele Kinneging is een ontspoorde academicus.

      @bastiaanvanbeek@bastiaanvanbeek3 ай бұрын
    • @@bastiaanvanbeek Enigszins verrassend zegt hij rond 11:30 dat echtscheiding beter is dan huiselijk geweld!

      @ronald3836@ronald38363 ай бұрын
    • r/woosh@@ronald3836

      @Mo0shii@Mo0shii3 ай бұрын
  • waarom is kinneging nooit in de nieuwe wereld? Hebben andreas en ad misschien mot met elkaar?

    @tommske@tommske3 ай бұрын
    • Zou hem daar graag een keer aan tafel willen zien, inderdaad

      @ericspoor8175@ericspoor81753 ай бұрын
    • Omdat hij journalisten bedreigt, zoek maar op.

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • Oef inderdaad, er zit misschien een ietswat scherp randje aan de man. 9 klachten waarvan 4 gegrond aan de universiteit leiden voor intimiderende collegesfeer of iets dergelijks afgelopen met een berisping. De powned situatie is 11 jaar geleden, misschien ietswat dubieus. Aan de andere kant powned verslaggeving werkte in die tijd ook wel zijn eigen problemen in de hand

      @ericspoor8175@ericspoor81753 ай бұрын
    • @@ericspoor8175PowNed was een mooie lakmoesproef over in hoe verre je voor vrije pers bent.

      @sit-insforsithis1568@sit-insforsithis15683 ай бұрын
    • Ze zijn wel in debat geweest met elkaar ongeveer twee jaar terug in Leiden. Vreemd genoeg zijn daar geen beelden van, terwijl DNW dat normaal gesproken bij vergelijkbare evenementen wel doet. De reden is dan ook vast niet dat ze Marlies Dekkers' mening interessanter vonden.

      @GCITY050@GCITY0503 ай бұрын
  • Hier is Ivo Niehe nog een uitgesproken bescheiden persoon bij....

    @franksmusicstudio@franksmusicstudio3 ай бұрын
  • Helemaal gelijk professor Andreas. Velen snappen het niet omdat ze het nog te goed hebben..........

    @Timmerzwans@Timmerzwans3 ай бұрын
    • Slijmbal.

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • ​@@daangraanbanaandaar ben je door gemaakt.

      @Todd_Kohlhepp@Todd_Kohlhepp3 ай бұрын
    • @@Todd_Kohlhepp Zoek wat biologielesjes voor jezelf op hier, nu je KZhead toch gevonden hebt, malloot.

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • Het standpunt van Kinneging is dat de mensen die "het establishment" verwerpen zouden moeten beseffen dat ze geen benul hebben en daarom hun mond dienen te houden.

      @ronald3836@ronald38363 ай бұрын
  • Geweldig dit ! Van geleerd én genoten 😊

    @eveline9030@eveline90303 ай бұрын
  • Twee mannen die enorm met zichzelf ingenomen zijn.

    @user-ey4gc8uy6z@user-ey4gc8uy6z3 ай бұрын
    • Inderdaad eens. Meneer Kinneging, die iedereen 'klein' praat met zijn titel en grote woorden. Elke bescheidenheid ontbreekt en dat mond dan uit in gebral. Over 'ego' gesproken..

      @mdmmalou@mdmmalou3 ай бұрын
    • die gewoon de ogen open hebben itt 99% van het plebs

      @mc-lb9dk@mc-lb9dk3 ай бұрын
    • @@mdmmalouIk vind hem sympathieker overkomen dan dhr. Kelder.

      @hoidoei941@hoidoei9413 ай бұрын
    • En dat is je enige dan wel meest belangrijke conclusie na deze video?

      @Arietje@Arietje3 ай бұрын
    • dit thema wordt zeer goed uitgewerkt door Nietzsche (hij heeft het niet over slim of dom) als hij vraagt: wat is Voornaam? Voornaamheid is iets anders dan arrogantie.. het heeft, denk ik, te maken met kwaliteitsbesef, iets wat je kunt oefenen, overigens.

      @peterk.6930@peterk.69303 ай бұрын
  • Ik onderschrijf volledig dat op veel onderwerpen andere mensen veel meer kennis hebben dan ik. Maar met gezond boerenverstand neem ik waar dat er mensen zijn die zich hoog opgeleid 'vinden' en roepen dat zij de ultieme en exclusieve kennis hebben. We moeten ze volgen! Dat mag natuurlijk. Ik sta dan persoonlijk direct op zeer scherp. Deze mensen kunnen dat vervolgens in de verste verte hun bewering niet onderbouwen en ontwijken vragen terwijl anderen het tegendeel leveren en behoorlijk lijken te kunnen onderbouwen. Dat zijn vaak tegenstanders van het 'gangbare'. I love it. Ik strijd niet over de inhoudelijke tegenstelling als zodanig maar wel over het gebrek aan een open discours waarin argumenten de wapens zijn. Sterke vaak stuitende veroordeling wederzijds corrumpeert de zaak. Dat doet de herkenning en waardering van echte deskundigen geen goed. Ik heb nu het gevoel dat media en zelfs de politiek een rol speelt en dus grootste en meest welgevallige mond gelijk krijgt. Ik zie het als een erosie van wat de heer Kinnegin neerzet, echte deskundigheid. Er vind een moord plaats op gezond verstand en bovenal op werkelijke kennis. Er rest dus niet veel anders dan met zorg zelf alles evalueren, naar beste kunnen toetsen en je eigen weg vinden. Daar heb ik verder geen problemen mee overigens. De echte kennis drijft vanzelf boven. Ik red mij wel in dit opzicht. Ik heb gewoon de pest aan meelopen. Maar gewoon een goede uitzending Jort. Zelfs het gezeur over prive functioneren en hypocrisie hebben toegevoegde waarde al was het alleen maar om prive en principes te onderscheiden en neer te zetten. Heren, dank! En ik werk mij o.a. ook door het boek: Herciules, op de tweesprong. Heel zinvol, aanrader.

    @HermGrievink@HermGrievink3 ай бұрын
    • Ik ben in grote lijnen met jouw betoog eens. De mensen die beweren de exclusieve kennis in pacht te hebben, nemen vaak hun kennis aan als feit en niet als weerlegbaar feit. Voorbeelden genoeg tijdens de Covid-pandemie (mondmaskers etc...). En wat ook een zeer terechte opmerking is, wat is dan de oplossing voor het probleem? Constateren is een ding er iets aan doen is een hele andere discussie. Die hier overigens niet aan bod komt. Dat we allemaal anders zijn dat is wat mij betreft een gegeven, wat ik een veel interessantere vraag vindt , hoe houden we met al die verschillen de samenleving leefbaar. Die vraag wordt in mijn optiek te weinig gesteld. Ga het boek zeker lezen. Maar ik wat vaak nog mis bij een discussie op academisch niveau, prima, maar hoe ga je dat in de praktijk toepassen dan?

      @vincentboersma9227@vincentboersma92273 ай бұрын
  • heerlijk om te zien 2 van die balletjes

    @marwin5393@marwin53933 ай бұрын
  • Goeie talks! Echt een genot om naar te luisteren.

    @SouthDistrict@SouthDistrict3 ай бұрын
    • ja goeie cringe tot nu toe mee eens

      @zeeschelp@zeeschelp3 ай бұрын
  • Je hebt theoretische kennis en praktische kennis. 'Slimme' mensen denken nogal eens dat IQ het enige is dat telt. En dat problemen zich oplossen als je heel veel boeken leest of studies volgt. Het gevolg: 'negentjes' of 'tientjes' die er niets van bakken als ze plotseling CEO worden of - pak hem beet - het land mogen besturen. Dan ben ik toch meer van het boerenverstand.

    @RutgerSteenbergen@RutgerSteenbergen3 ай бұрын
    • Jij denkt dat boerenverstand je gaat helpen bij.... vul maar in. Versimpelen is ook een gevaar.

      @QnA22@QnA223 ай бұрын
    • Ook hogeropgeleiden kunnen praktische kennis hebben. Domme mensen denken nogal eens dat ze slim zijn

      @user-xh6rb7sp1d@user-xh6rb7sp1d3 ай бұрын
    • Er is een kloof gekomen tussen bureaucraten en praktijk !! Maar de bureaucraten zijn van goede ideeën naar utopie gegaan. De praktijk heeft lang het zelf opgelost... maar staat op breekpunt.

      @vlndfee6481@vlndfee64813 ай бұрын
    • @@vlndfee6481 Maar ja, wie zijn die bureacraten dan? Die voeren werk uit, in opdracht van onze volksvertegenwoordigers. Neem nu degenen aan de onderhandelingstafel. In die partijen zitten de mensen met zelfverklaarde boerenverstand. Die hebben dus ook geen partijprogramma, niet alleen omdat lullen vanuit de oppositie gemakkelijk is, maar waarschijnlijk ook omdat ze het niet kunnen opstellen. Ook hebben geen van allen hun vrijwel niet bestaande programma laten doorrekenen. Dan kun je of concluderen dat de politiek contact met het vk kwijt is, of, en dat is mijn opinie, dat het volk het contract kwijt is met de politiek. Het volk heeft zich door populusten laten overtuigen dat boerenverstand werkt ipv mensen met een opleiding achter een buro. Technocraten die voor het volk werkten worden nu als vijand gezien. Zie Brexit, schulden die na 120 jaar afbetaald kunnen worden. Boerenverstand heeft het niet gereed.

      @QnA22@QnA223 ай бұрын
    • Graag een definitie van “boerenverstand”. Trekkers?

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
  • 7e minuut: sterrenkunde is een serieuze wetenschap, politicologie niet.

    @orlandofurioso357@orlandofurioso3573 ай бұрын
  • Wat meer bescheidenheid zou de man sieren

    @meesterton4569@meesterton45693 ай бұрын
  • Wat fijn dat Jirt heel goed begrijpt hoe je een te grote ego narcistische persoonlijkheid kan aanpakken, geweldig

    @MarjaVanRoosmalen@MarjaVanRoosmalen3 ай бұрын
  • Dit is een goed gesprek. Erg interessant.

    @raphaelklijn6358@raphaelklijn63583 ай бұрын
  • Wel ironisch dat dr. Andreas Kinneging propageert dat tegenwoordig mensen overal een uitgesproken mening over hebben ondanks het feit dat zij weinig verstand hebben van het desbetreffende onderwerp, terwijl Andreas Kinneging zelf wel een hele uitgesproken anti-klimaatmaatregelen mening heeft terwijl hij totaal geen verstand heeft van de klimaatwetenschap, zelf rechtsfilosoof zijnde 😅

    @jordylindeloo7808@jordylindeloo78083 ай бұрын
    • Wat bedoel je precies met "het voorbeeld van sterrenkunde en theoretische natuurkunde slaat nergens op"? ☺️

      @jordylindeloo7808@jordylindeloo78083 ай бұрын
    • Amen! 😅 🤜

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • ​@@bastiaanstapelberg9018*ovenwanten

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • Maar ho even. Hij bedoelt natuurlijk vooral dat anderen (domme mensen) voorzichtig moeten zijn met hun ongefundeerde meningen. Voor hemzelf geldt dat uiteraard niet. Wat een arrogante drol. Heb geen enkele echt slimme opmerking gehoord, alleen maar open deuren. Kan je wel cum laude zijn afgestudeerd, maar in elk zinnig debat veeg ik hem onder tafel.

      @fluim0102@fluim01023 ай бұрын
  • ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat het niet meevalt om in deze wereld vol domkoppen te moeten leven. Een dwaas die een sharia wil is echt de weg kwijt.

    @mc-lb9dk@mc-lb9dk3 ай бұрын
    • Dat wil hij niet.

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • toestaat dan? @@WouterDeHeij

      @jeroenwillemse6425@jeroenwillemse64253 ай бұрын
    • @@jeroenwillemse6425 Zijn twijfelende antwoord was 'ja'. Als wij er voorkiezen om grote groepen naar Nederland te halen en hen de gelegenheid geven (Want dat is vrijheid) om hun eigen cultuur te houden, dan zou dat een mogelijkheid kunnen zijn aldus de professor.

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • @@jeroenwillemse6425 Kijk het eerste gedeelte van het gesprek vond ik wel mooi. Het gaat niet om diversiteit, maar vooral om vrijheid.

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • Jep maar het loopt spaak bij het sharia voorbeeld. @@WouterDeHeij

      @jeroenwillemse6425@jeroenwillemse64253 ай бұрын
  • Een interessante Podcast 👍🏻

    @Harry-Hartmann@Harry-Hartmann3 ай бұрын
  • Ik denk dat het goed is dat mensen beter begrijpen hoe hersenen werken en dat dit ego geheel niet bestaat en dat je afhankelijk bent van wat je hersenen doen en kunnen doen. Dat mensen hoe slim of intelligent ook, ernstig beperkt zijn. Alle zondes en dergelijke is cultivatie van een brein die tot veel meer en beter in staat is als je dat gewoon los laat.

    @jannesbosma9801@jannesbosma98013 ай бұрын
  • Wat een goed gesprek! Dank youtuberedactie van Radio 1 voor het hier neerzetten!

    @ThysRoes@ThysRoes2 ай бұрын
  • Nou, dat luisteren naar de experts ging lekker, met de kerona.

    @H0egaarden@H0egaarden3 ай бұрын
    • Ach die kerona. Dat was zo’n lekker drankje..😅

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • Hoegaarden lijkt me niet tot de hogere IQ groep te behoren. Ook op de verstandigheid -ladder scoort Hoegaarden beneden gemiddeld.

      @optimistx4187@optimistx41872 ай бұрын
    • @@optimistx4187Ook te veel kerona, denk ik.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt2 ай бұрын
  • Halve waarheid. IQ en het gebruik ervan vind zijn oorsprong bij intellect voortgangs metingen bij kinderen. Daar moet het worden toegepast en niet zoals we het nu inzetten.

    @NNokia-jz6jb@NNokia-jz6jb3 ай бұрын
    • Als ik het mis heb, dan hoor ik het graag. Heb het ook maar van horen zeggen. Wel graag bronvermelding erbij dan.

      @NNokia-jz6jb@NNokia-jz6jb3 ай бұрын
  • Wijze man, gelijkheid is een moeilijke discussie maar om gesprekken te houden die vooruitgang brengen is het wel HEEL belangrijk dat je jezelf een beetje in het onderwerp onderwijst voor je domme gesprekken ligt te houden die niet veel nuttigs voortbrengen.

    @timvanderzanden7356@timvanderzanden73562 ай бұрын
  • Prof. Kinneging is in dit interview een héél goed onderlegd en vooral wijs en verstandig mens!

    @anna-wg3lj@anna-wg3lj2 ай бұрын
  • Dit is dus wel de hele aflevering... waarom zo geëdit?

    @artiIIerycrusader@artiIIerycrusaderАй бұрын
  • zeker; consensus en serieuze wetenschap sluiten elkaar uit. Dus als er sprake is van consensus dan weet je dat het niks met wetenschap te maken heeft. Consensus is politiek.

    @user-pt1vh6jm8f@user-pt1vh6jm8f3 ай бұрын
    • Zo is het.

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wees blij dat er af en toe consensus is. Dat kan ook bereikt worden als men elkaar respecteert en bereid is om water bij de wijn te doen omdat niet iedereen zijn zin kan hebben. Een ander voorbeeld: er is in de serieuze wetenschap consensus over dat de aarde rond is. Is dat ook politiek?

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • In de wetenschap heerst concensus over enorm veel zaken die een paar honderd jaar geleden nog helemaal niet bekend waren

      @ronald3836@ronald38363 ай бұрын
    • ​@@MD-lf3gtDat de aarde rond is is bewezen. Bewijs is iets dan consensus.

      @florisvandenberg7424@florisvandenberg74243 ай бұрын
  • Luister eens naar Brian Klaas, over psychopaten met macht en waarom dat menstype zwaar oververtegenwoordigd is in de politiek.

    @gammaraygem@gammaraygem3 ай бұрын
  • Wat zijn er veel mensen die om bescheidenheid vragen... ik ben juist blij dat iemand een keer uit mag praten, ook al komt dat wat arrogant over. Het gaat, ben ik met de prof eens, over de inhoud. Niet over zijn ego of de grootte ervan. Terwijl het ook maar de vraag is of hij zo uit de hoogte doet, want de prof heeft ook wel een aantal keer de anderen hun gelijk gegeven.

    @TJKuipers@TJKuipers2 ай бұрын
  • ged verhaal, ik heb genoten en er ook nog vee; van opgestoken

    @henkreitsma4111@henkreitsma41113 ай бұрын
  • mooie filosofische discussie.. die ik doorzend na dezen en gene. 🤓

    @dewit7@dewit73 ай бұрын
  • Ondanks het soms hautaine van zijn uitingen, respecteer ik eerlijke liberalen zoals Jort Kelder. Daarom zie en hoor ik deze man graag in publieke gesprekken.

    @henkfranken545@henkfranken5453 ай бұрын
  • Waarom is er soms zo vreemd geknipt in dit interview?

    @gupperguppygupper@gupperguppygupper2 ай бұрын
  • De experts verschillen ook van mening. En voor heel veel meningen onder het voetvolk - niet experts - kan men ook wel ergens een expert vinden die van de dominante opvatting onder de experts afwijkt.

    @Geenmoer748@Geenmoer7483 ай бұрын
  • Erg interessant

    @maxv9870@maxv98703 ай бұрын
  • Het idee dat gelijkheid bovengesteld zou zijn aan vrijheid is krankzinning. A society that puts equality before freedom will get neither - Milton Friedman

    @Hugo-ew2ko@Hugo-ew2ko2 ай бұрын
  • Ik denk dat een culturele identiteit in kleine gemeenschappen belangrijk is, inderdaad vanwege de eenzaamheid, maar ik maak me daar eerlijk gezegd niet zoveel zorgen over. Mensen zullen altijd gemeenschappen blijven vormen. Het verschil is hooguit dat we nu in meer of mindere mate deelnemen aan vluchtige, virtuele gemeenschappen, met minder samenhang. Maar ook op lokaal niveau zijn er nog steeds buurten, kerkgemeenschappen, maar ook sportclubs, hobbyclubs, politieke partijen, etc.. Het probleem van nog meer “verzuiling” en veel sterkere homogenere gemeenschappen, is dat die identiteit ten koste gaat van de nationale identiteit, de Europese identiteit en de identiteit als wereldburger. In een klas zie je ook al dat “groepjesvorming” slecht is voor de samenhang binnen de hele klas. Tijdens de pandemie zat het ons behoorlijk in de weg dat mensen vanuit christelijke gemeenschappen of vluchtige internetgemeenschappen plotseling vaccins begonnen te weigeren, wetenschap begonnen te wantrouwen en ook de adviezen vanuit de politiek niet op wenste te volgen. Onze persoonlijke voorkeuren werden belangrijker geacht dan het “algemeen belang”. Voor het oplossen van problemen op nationaal, internationaal of zelfs globaal niveau zoals een pandemie of klimaatverandering, is het hebben van sterke kleine lokale gemeenschappen heel vervelend. Leiders op dat niveau (landelijk / Europees) moeten mijns inziens veel meer een gemeenschappelijke identiteit en gedeelde waarden benadrukken en ook normen stellen die in het belang zijn van de grotere gemeenschap.

    @SanderBessels@SanderBessels3 ай бұрын
  • Respect voor de jongeren die de moeite hebben genomen naar deze studio te komen om naar dit gesprek te luisteren.

    @orlandofurioso357@orlandofurioso3573 ай бұрын
  • Heerlijk dit!!

    @Haastrecht@Haastrecht2 ай бұрын
  • Waarom is het stukje over ddr 2.0 eruit geknipt? Zat echt op het puuntje van mn stoel mee te luisteren. Jammer dit

    @Murilover202@Murilover2023 ай бұрын
  • Ik vind Andreas bijzonder onsympathiek. Hij is echt intelligent en kan zich goed verwoorden. Maar zijn verschijning vind ik onprettig.

    @HenriOrgan@HenriOrgan3 ай бұрын
    • Niet belangrijk

      @Humansofearth2941@Humansofearth29413 ай бұрын
    • Hij zou de broer van Ernst Kuipers kunnen zijn en dat vind ik ook geen prettig mens. Dus, eens.

      @bigbattenberg@bigbattenberg3 ай бұрын
    • Niet zo belangrijk. Hij is wel inhoudelijk interessant hoor.

      @WouterDeHeij@WouterDeHeij3 ай бұрын
    • @@WouterDeHeij Voor wat het waard is. Typische intellectueel die dat graag etaleert. De lezing bij de SGP-jongeren vond ik goed door te komen, echter de aflevering met Zwitser en Norte bij Blue Tiger dan weer niet. maar dat lag niet aan Kinneging,

      @bigbattenberg@bigbattenberg3 ай бұрын
    • Waarom moeten wij dat weten?

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
  • Eenzaamheid wordt als een groot probleem genoemd. Kinneging zegt: "De mens is een sociaal dier". Dat is gewoon een cliché. Mijn ervaring is dat elke mens een heel uniek en vrij wezen is, en eigenlijk in geen enkele gemeenschap past, omdat hij zich altijd zal moeten aanpassen. Dan kan hij zich helemaal in alle vrijheid ontplooien, met zijn speciale gaven en talenten. Dan is er geen eenzaamheid, dan is er alleen-zijn, jezelf-zijn, vrij-zijn. Dan is er bevrijding. De gemeenschap is juist de gevangenis. De essentie van de mens is: Vrijheid. Uniciteit. Bewustzijn. Liefde. Gelukzaligheid. ❤

    @hari6om@hari6om3 ай бұрын
    • Het een sluit het ander niet uit.

      @florisvandenberg7424@florisvandenberg74243 ай бұрын
  • "Prof. dr. Andreas Kinneging ligt overhoop met Jort Kelder". De titel dekt niet de inhoud. Waarom NPO?

    @chrisschoneveld1558@chrisschoneveld15583 ай бұрын
    • Omdat het kan :-) NPO-clickbait.

      @ingebvander@ingebvander3 ай бұрын
    • @ingebvander Het was eigenlijk een retorische vraag. inderdaad clickbait is het antwoord

      @chrisschoneveld1558@chrisschoneveld15583 ай бұрын
  • Nie waar?

    @RobertPunt@RobertPunt3 ай бұрын
  • 'Nobody loves a Weisenheimer...' , wijze woorden van Archie Bunker .

    @koen8185@koen81853 ай бұрын
  • Het jagen naar "iets groters dan het ego/ik" is juist een vermomming van het ego, juist dat is een gecamoufleerde drang naar grootsheid nastreven, gerechtvaardigd met een beeld van het grotere goed.

    @seetheious9879@seetheious98792 ай бұрын
  • Heerlijk 2 mensen die ontzettend tevreden met zichzelf zijn 😁

    @rene6876@rene68763 ай бұрын
    • Wat niet heerlijk is dat er mensen zijn die alleen zo’n conclusie kunnen trekken. Die dus totaal niet geïnteresseerd zijn in de inhoud van dit gesprek.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • @@MD-lf3gt en nu trek jij ook en conclusie dus verschillen we weinig volgens jou theorie 😁

      @rene6876@rene68763 ай бұрын
    • Tja, mensen trekken altijd een conclusie. Dat is een waarheid als een koe. Maar de conclusies verschillen nogal eens van elkaar. Maar vertel eens, wat vind je nou van de inhoud van het gesprek. Want daar gaat het toch eigenlijk om? Of zit je alleen naar de poppetjes te kijken?

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • @@MD-lf3gt ik ben alweer vele gesprekken verder dus heb de precieze inhoud niet meer zo op mijn netvlies staan!

      @rene6876@rene68763 ай бұрын
    • @@rene6876hahahaha. Ach ja… Wat een held!

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
  • Wanneer is er in de geschiedenis geen polarisatie geweest?

    @desteen1062@desteen10622 ай бұрын
  • Fijne discussies daar leer je van.

    @Marbouw@Marbouw3 ай бұрын
  • Helemaal eens met Andreas!

    @charlyvanbuuren2947@charlyvanbuuren29473 ай бұрын
    • Slijmbal!

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • @@daangraanbanaan Hup! Ga je mondspoelen Daantje! 😅

      @charlyvanbuuren2947@charlyvanbuuren29473 ай бұрын
  • Die kale knakker kan dan wel geleerd zijn, ik weiger echter mezelf als ondergeschikte te positioneren. Wie bepaalt wat goed of fout is? Lang leve het individualisme ❤🙏🏻

    @nieuwsnuances.0019@nieuwsnuances.00192 ай бұрын
    • De man heeft wat gestudeerd. Zou dus wat moeten weten over een bepaald onderwerp. Zegt NIKS over zijn IQ, zegt NIKS over zijn algemene kennisniveau, zegt NIKS over zijn mentale gesteldheid, zegt NIKS over zijn vermogen om te denken en filosoferen. Iedereen kan studeren. Vergis je niet: Hoogmoed en arrogantie maakt niet intelligenter en wijzer. En deze knakker denkt volgens mij dat ie heel wat is. Misselijke vent als je het mij vraagt.... bah

      @buurman199@buurman1992 ай бұрын
    • Het valt nooit mee om te accepteren dat iemand slimmer is dan jijzelf. Maar het is wel wijs.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt2 ай бұрын
    • Ik mis de gelijkwaardigheid in deze 😉

      @RosaVlinder1961@RosaVlinder1961Ай бұрын
  • Volgens mij gaat het om gelijkwaardigheid.

    @wilplanken564@wilplanken5643 ай бұрын
    • ❤🤜

      @daangraanbanaan@daangraanbanaan3 ай бұрын
    • Ja! 😉

      @RosaVlinder1961@RosaVlinder1961Ай бұрын
  • Ik ben het volledig eens met Kinneging. Maar met zijn acceptatie van de Islam zit hij volledig op het verkeerde spoor. Hij zei het ook al in eerdere podcast. Kent hij de agenda niet van de Islam?

    @arjanvisser6658@arjanvisser66583 ай бұрын
  • Goed gesprek, slechte titel.

    @mbart@mbart3 ай бұрын
  • Lekker bezig, Jort :)

    @Torodeboro@Torodeboro3 ай бұрын
  • De heer Kinneging weet de zaken goed weer te geven en ik merk dat mijn intellect verbleekt bij datgene waartoe het denkraam van de heer Kinneging in staat is. Daarmee voel ik me dus ook aangesproken door het betoog in met name het eerste deel van deze podcast. Met neurolink zal ik in staat zijn een sprong voorwaarts te maken naar ik hoop en kan ik de heer Kinneging mogelijk de loef afsteken.

    @tinustrotyl7496@tinustrotyl74963 ай бұрын
    • Ja dát is absoluut nodig: “de loef afsteken”! Zó komen we verder!

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • Ga je nou linken aan musk joh😂

      @doortjeleupens9079@doortjeleupens90793 ай бұрын
    • Je wil toch niet zo’n prediker worden?

      @doortjeleupens9079@doortjeleupens90793 ай бұрын
  • Ik ben absoluut geen academicus, desalniettemin mag ik altijd graag naar Kinneging luisteren.

    @EdwinRieswijk@EdwinRieswijk3 ай бұрын
  • Wel veel horizontaal gedacht. Alles komt namelijk bij God vandaan. Niet uit onze strijd of gedachten.

    @Elia318@Elia318Ай бұрын
  • dit thema wordt zeer goed uitgewerkt door Nietzsche (hij heeft het niet over slim of dom) als hij vraagt: wat is Voornaam? Voornaamheid is iets anders dan arrogantie.. het heeft, denk ik, te maken met kwaliteitsbesef, iets wat je kunt oefenen, overigens.

    @peterk.6930@peterk.69303 ай бұрын
    • Nietzsche noemt filosofie 'de strijd tegen de domheid'.

      @Ronindennis@Ronindennis3 ай бұрын
  • God is goed en wat goed is, is van God. ✝️❤️ Satan is slecht en wat slecht is, is van satan. Een heel eenvoudige maar praktische ‘theologie’, simple but profond. Het werkt! IK KIES om het kwaad binnen te laten, enz. Depressie; daar KIES je voor.🌷

    @bolandbert@bolandbert2 ай бұрын
  • Zeer bekend en vooraanstaand natuurkundige en sterrenkundige Vincent Icke zou zich kapot lachen om dit interview 😂

    @franksmusicstudio@franksmusicstudio3 ай бұрын
    • Ja? Leg eens uit.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
    • @@MD-lf3gt dit behoeft denk ik geen verdere uitleg. Vincent Icke, super intelligent en de eenvoud zelve......

      @franksmusicstudio@franksmusicstudio3 ай бұрын
    • @@franksmusicstudioDus iedereen moet zo zijn als Vincent Icke?

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
  • Fijn dat deze meneer uitlegt hoe je censuur verkrijgt en religie om zeep helpt door gelijkheidsdenken.

    @louisgottlieb3148@louisgottlieb31483 ай бұрын
  • Gelukkig zegt Andreas zelf steeds dat zijn verhaal nietwaar is😂 Maar dat is flauw Hij heeft 100%gelijk

    @koekelmetperen@koekelmetperen3 ай бұрын
    • Alles wat hij zegt is waar, nietwaar?

      @ronald3836@ronald38363 ай бұрын
  • Leuk gesprek, maar ik zie het overhoop liggen niet zo. Verder is de focus wederom op individu, recht en samenleving, draaien even om de al dan niet dogmatische as, maar we schieten met zon discussie eigenlijk niks op. Zijn er ook Jordcasts waar wel stappen worden gezet?

    @danielquerido214@danielquerido2143 ай бұрын
  • Verdeeldheid is de bron van alle kwaad.

    @jefson875@jefson8753 ай бұрын
  • Groot gelijk, Jort : " Practice as you Preach " 🤭😜

    @frederik4404@frederik44043 ай бұрын
  • Kinneging wil heel interessant doen over kennis van de grondwet. Die grondwet is in principe heel duidelijk, maar wordt door parasitaire lieden ingewikkeld voorgesteld.

    @gijsameland8574@gijsameland85743 ай бұрын
  • We moeten allemaal onze bek houden en luisteren naar professor Kinnekut. Daar komt t op neer. 😅

    @roeldegraaff349@roeldegraaff3493 ай бұрын
    • Als dat hetgeen is wat je uit dit gesprek denkt op te maken..

      @hoidoei941@hoidoei9413 ай бұрын
    • Ach wat een treurige reactie. Dat is de ellende waar wij vandaag de dag inzitten.

      @MD-lf3gt@MD-lf3gt3 ай бұрын
  • Mooi, “de relativering van het ego”

    @gerart22@gerart223 ай бұрын
  • Ik blijf altijd moeite hebben met het idee dat je anderen wegzet als mensen die ‘minder goed nadenken’ en het een probleem van democratie noemt dat ze ook hun mening willen geven. Voorbij je eigen belang kijken wordt dan genoemd als rechtvaardiging. Maar als mensen zich zorgen maken om hun medemens of hun buurt, is dat dan niet genoeg? Goed nadenken lijkt dan toch steeds neer te komen op het lezen van boeken en discussiëren met anderen in je eigen bubbel. Vroeger was stemrecht alleen gegeven aan mannen die een bepaald vermogen hadden, dat werd dan door sommigen een goed functionerende democratie genoemd.

    @cvb5092@cvb50922 ай бұрын
  • Niet ik maar wij is dan het grootste

    @theojongen@theojongen3 ай бұрын
  • Een maatschappij waar iedereen gelijk is bestaat geen diversiteit!

    @myownhome2959@myownhome29592 ай бұрын
    • Ja klopt, zijn elkaars tegenovergestelden. Toch lijken sommigen te denken dat "gelijkheid" en "diversiteit" samen gaan, daarom is het spreken over "inclusie" beter. Leuk streven om het met elkaar te vinden, als dat oprecht de intentie is, maar ik ben mij er natuurlijk van bewust dat dit sociaal liberaal jargon is en dat de types die dit altijd preken eigenlijk bedoelen dat het alleen goed is om precies hun mening te delen, toch niet zo inclusief...

      @Arvidholders@Arvidholders2 ай бұрын
  • Ik ben voor Jort 👍

    @scooby0000@scooby00003 ай бұрын
  • Wat een verstandige en vooral ook eerlijke man. Omnis homo mendax, maarrr...... er zijn uitzonderingen 😊

    @adhoogenboezem6718@adhoogenboezem67183 ай бұрын
  • Urk ❤

    @Jasna-52@Jasna-523 ай бұрын
  • Lekker makkelijk Urk altijd als voorbeeld nemen.

    @Jasna-52@Jasna-523 ай бұрын
  • Professor Kinnigin spreekt zichzelf naar mijn idee tegen. Hij zegt enerzijds dat als men het godsbeeld loslaat alleen nog het eigen ik overblijft en men dan kiest voor het eigen genot. Anderzijds zegt hij dat mensen sociale wezens zijn en niet kunnen gedijen zonder gemeenschappen. Het ene sluit het ander uit. Als je geen rekening houd met je gemeenschap tijdens het maken van keuzes, zul je worden verstoten door die gemeenschap. Dit voorkomt op evolutionair niveau dat je keuzes maakt die jou genot opleveren, maar anderen benadelen.

    @florisvandenberg7424@florisvandenberg74243 ай бұрын
KZhead