Mijn paspoort werd geblokkeerd door DUO | NIET MIJN SCHULD | 3LAB DOCU

2024 ж. 23 Сәу.
50 379 Рет қаралды

De documentaire ‘Niet Mijn Schuld’ portretteert twee oud-studenten in het buitenland: Willemijn (24) en Pascal (35) waarbij de impact van een hoge studieschuld en de gevolgen van een paspoortblokkade getoond worden. De documentaire wil bewustzijn creëren over de psychologische en sociaal-maatschappelijke gevolgen van een hoge studieschuld en een jonge doelgroep (13-19 jaar) aan het denken zetten over het financiële aspect van studeren en het aangaan van een studielening bij DUO.
Producent: Julian Klop
Regisseur: Annick Luijkx
Cameraman: Patricia Gooijer
Researcher: Gaiwa Slooten
Productieleider: Bas Bouman
Drone-operator: Mike Helsloot
Editor: Loëlle Monsanto
Kleurcorrector: Patricia Gooijer
Audionabewerker: Olivier Terpstra
Content coördinator 3LAB: Sara Moeniralam
Eindredacteur Omroep ZWART: Tino Stuij
────​
3LAB is het talent en ontwikkeltraject van NPO 3. Hier krijgen beginnende makers de kans om hun plan te realiseren en door te groeien binnen de publieke omroep.
⭐ Abonneer op dit kanaal: npo3.nl/abonneer-3lab​
⭐ Meer 3LAB kijk je hier: npo3.nl/3lab
────​
Meer NPO 3?
⭐ Abonneer op het NPO 3 kanaal: www.npo3.nl/abonneer​
⭐ Abonneer op het NPO 3 Extra kanaal: www.npo3.nl/abonneer-npo3-extra​

Пікірлер
  • Ik vind dit nogal een aparte invalshoek voor een wellicht schrijend en valide discussie, maar beide geportretteerde zijn zonder iets te regelen naar het buitenland vertrokken en 'schrikken' vervolgens van de consequenties. Dat zijn dingen die je vooraf bedenkt, dat is een voorbereiding die je zelf moet doen. Daar heeft DUO niet zo heel veel mee te maken. Aanvullend vind ik 90k studieschuld wel een extreem hoog bedrag als het om één studie gaat. Ik kan mij haast niet voorstellen dat dat het hele verhaal is?

    @severone_ichi@severone_ichi10 күн бұрын
    • Helemaal correct 💯

      @limkloosterboer@limkloosterboer5 күн бұрын
    • Je reactie is typerend voor nederlanders onder elkaar: volkomen begriploos, gespeend van mededogen en inlevingsvermogen, snoeihard, liefdeloos en respectloos. Jonge, hartwerkende en vaak ook nog idealistische mensen wegzetten als fraudeurs! Terwijl deze jongeren een dikke worst werd voorgehouden. Ze zijn ertoe overgehaald de schuld aan te gaan. Zo ook mijn dochter. Woont, werkt en studeert in een Nederlandse studentenstad. Gaat zwaar gebukt onder de schuld die torenhoog is. Omdat ze geen familie heeft die haar kon ondersteunen. We hebben ons van te voren overal laten voorlichten. Eigenlijk hadden we allebei onze twijfels. Maar iedereen vond dat ze MOEST studeren. Ze had immers toch niet voor niets 6 jaar gebuffeld op het gymnasium. Overal kregen we te horen dat het zo'n geweldige regeling was! Een renteloze lening die je alleen hoefde terug te betalen als je dat kon. Die jongeren waren nog geen 21 toen ze de lening aangingen. Als je zo jong bent, zijn je hersens nog niet eens helemaal uit-ontwikkeld! Toch moeten ze dan al zulke grote beslissingen nemen over hun toekomst. Niemand kon vooruit zien hoe dat zou lopen, want het was nog nooit eerder gedaan, dit. Het is ook niet voor niets terug gedraaid. Er komen nu buitenlandse studenten hier studeren met een beurs. Terwijl onze eigen kinderen met depressieve klachten rondlopen vanwege een schuld die hen is opgedrongen door de schoolleiding, door geconsulteerde deskundigen, coaches en ambtenaren die iets beloofden wat een leugen bleek! Een schande is het! En jouw reactie...Ik moet me hier echt inhouden om als moeder niet in een scheldtirade uit te barsten. 54 likes. Van de extreem rechtse forumaanhang. Die zelf te dom zijn om überhaupt door te kunnen leren.

      @s.n.6558@s.n.655820 сағат бұрын
  • Verwacht die man serieus dat ze zijn schulden gaan kwijtschelden omdat hij zo graag in Argentinië wou wonen zonder inkomen

    @bds010@bds01014 күн бұрын
    • Is ook duidelijk een dude die iets met drugs doet of gek is geworden.

      @harm991@harm9914 күн бұрын
  • NPO 3LAB erg jammer van deze video want deze meid is DUIDELIJK een verre uitzondering die haar eigen zaken naar de Filistijnen heeft geholpen en voelt daar nu de gevolgen van, om vervolgens pretentieus zielig te lopen doen in deze video. Dit schetst echt een verkeerd beeld over studieschuld en DUO. Met vriendelijke groet, Luuk

    @Giacman1@Giacman127 күн бұрын
    • Groetjes: Luuk

      @TheLuckyluc555@TheLuckyluc55527 күн бұрын
    • Of je wel/niet long covid ontwikkelt, heb je niet in de hand.

      @Lotte.Macchiato@Lotte.Macchiato24 күн бұрын
    • @@Lotte.Macchiato of je wel/niet een peperdure studie in het buitenland doet met slechte baangarantie, heb je wel in de hand.

      @Giacman1@Giacman124 күн бұрын
    • Heb je al een andere tv zender gevonden?

      @mrlauzie@mrlauzie22 күн бұрын
    • ⁠@@Giacman1dat moet dus veranderen die domme baan garanties

      @mrlauzie@mrlauzie22 күн бұрын
  • Die meid in de video gebruikt pechgeneratie als een excuus. Met haar schuld van 90,000 kan het niet anders dat ze jaren maximaal heeft bijgeleend én is ze minimaal 1 keer van opleiding gewisseld. Die 90,000 euro heeft ze ook nog eens “geïnvesteerd” in een opleiding Muziek, die je voorbereidt op een beroep waar nul vraag naar is op de arbeidsmarkt. Allemaal domme beslissingen die ze zelf heeft genomen.

    @oilme128@oilme12819 күн бұрын
    • Helemaal mee eens ze geeft aan dat haar is verteld als ze ging studeren dat ze een goede baan zou krijgen. Dacht ze nu echt dat je na je opleiding music business meteen een baan hebt in de muziek business ??? Daar is inderdaad nul vraag naar. En zeker in land waar de economie na brexit naar de kloten is gegaan

      @vportier78@vportier7816 күн бұрын
    • En ook denken dat je met 17,18,19 jaar niet weet dat je een lening moet terugbetalen echt me zoon van 14 weet dit zelfs en hij doet vmbo

      @user-qp7gs2kd3z@user-qp7gs2kd3z16 күн бұрын
    • In normale landen zoals Duitsland, Scandinavie, Tsjechie en Polen wordt er gewoon in de jongeren geinvesteerd. Nederland denkt enkel aan de boomers en boeren en de jongeren kunnen doodvallen. Die ouders van die meid in de video hebben gewoon kunnen studeren met studiefinanciering; ook opleidingen zoals muziek.

      @aileenmarzanna@aileenmarzanna15 күн бұрын
    • Niet iedereen heeft die inzichten en wijsheid. Het gaat er bij mij ook niet in dat wanneer ze deze gevolgen bij voorbaat had geweten, dat ze deze keuzes had gemaakt. Wat ik het ergst en ook schandalig vind is dat jongeren hier niet voor beschermd worden. 90.000 Euro! Zeg maar dag naar je leven. Triest. Diep triest 😢

      @_-_Mieneke_-_@_-_Mieneke_-_15 күн бұрын
    • @@_-_Mieneke_-_ Zeker. 1) Het is absoluut veel te makkelijk geweest om maximaal bij te lenen. 2) Door studievoorlichters en bij open dagen worden baankansen van bepaalde opleidingen veel te rooskleurig voorgedaan, om zoveel mogelijk studenten aan te trekken. 3) En er werd in mijn tijd ook nog gezegd dat je studieschuld niet zou meetellen voor een hypotheek. Vooral dat laatste ben ik een tijd pissig om geweest, maar uiteindelijk heb ik zelf de studie gekozen (Communicatiewetenschappen) en het geld geleend (50k), dus ik moet het ook zelf oplossen. Met zo’n schuld heb je gewoon niet de luxe om kinderentertainer te worden in Zuid Amerika of iets met muziek te gaan doen. Als je uit de schulden wilt moet je op zoek naar een baan met een hoog salaris en zorgen dat je een geschikte kandidaat wordt. Na veel zelfstudie heb ik gelukkig kunnen switchen naar een baan in tech, maar er zijn genoeg andere banen waar je een hoog salaris kan verdienen (loodgieter, etc.).

      @oilme128@oilme12814 күн бұрын
  • Ik heb ook een mega studieschuld opgelopen door medische omstandigheden. Maar ik ben wel altijd gaan werken en direct begonnen met terugbetalen. Heb toch een goede baan en inmiddels al veel geld kunnen aflossen. Er is genoeg werk te vinden, ook ongeschoold werk. Ga gewoon werken en begin je leven op orde te krijgen.

    @fatimazemzem9057@fatimazemzem90576 күн бұрын
  • Alternatieve titel: jonge mensen komen erachter dat het leven niet om hen draait.

    @PhyrexJ@PhyrexJ24 күн бұрын
    • 👎🏻

      @mrlauzie@mrlauzie22 күн бұрын
    • @@mrlauzie Doet pijn heh Lauzie, de realiteit.....Breaking news, schulden moeten blijkbaar worden terugbetaald!

      @thabasusan98@thabasusan9817 күн бұрын
    • Vandaag in het college: Keuzes hebben gevolgen.

      @1fadf23f@1fadf23f11 күн бұрын
    • @@1fadf23f Morgen in het college: Gratis geld bestaat niet.

      @johnkingeef855@johnkingeef85510 күн бұрын
    • Ik kan niet wachten tot we figuren zoals jij voor hun eigen zorg kunnen laten betalen. Een situatie waarin u failliet raakt omdat u moest lenen voor de kankerbehandeling van uw vrouw, dat zou passend zijn. En dan geen gejank.

      @NonDomForever@NonDomForever9 күн бұрын
  • Je kunt toch wel concluderen dat het gaat om mensen met een afstand tot de werkelijkheid. Jongen besluit “op zoek” te gaan en zomaar te vertrekken zonder ook maar iets te regelen. Vervolgens is hij verbaasd over het feit dat er een studieschuld met betalingsachterstand wordt opgebouwd en verwacht dan ook nog dat DUO het allemaal wel even laat zitten omdat hij nu ergens iets aan het doen is waar “hij energie van krijgt”. Ik heb ook zo het vermoeden dat meneer nog wel wat meer schulden heeft van bijvoorbeeld lopende abonnementen en huur.

    @familiekruit6068@familiekruit606822 күн бұрын
    • Ja precies toen hij bij 10:57 toen hij aangaf dat hij sinds 2014 al bericht kreeg van DUO dacht echt hoe kan je zoiets vergeten. Je weet toch dat je moet terugbetalen en dat het niet word kwijtgescholden omdat je er energie van krijgt. Echt rationeel denken zit er niet in

      @vportier78@vportier7819 күн бұрын
    • Die generatie van na 2000 heeft totaal geen besef van de realiteit. Een enkeling daargelaten.

      @luckystriker6606@luckystriker660618 күн бұрын
    • nou ja het eerste probleem studeren is niet de moeite waard.

      @thebowlingchannelnetwork5182@thebowlingchannelnetwork518217 күн бұрын
    • Hij heeft niet voor niks hiv gekregen, laten we eerlijk zijn nu. Was "op zoek" en struinde vermoedelijk land en zee af naar andere gelijkgestemden. Wilde fun en dat kwam 'm duur te staan. Nu heeft ie spijt, wil ie goed doen (wat ik uiteraard wel begrijp), maar heeft in z'n zoektocht gedacht dat DUO en andere schuldeisers 'm wel eventjes zouden vergeten. Verkeerd gedacht. Je hebt jarenlang geleefd op het geld van een ander en nu willen ze dat terugzien. Ze verwachten toch dat je na je studie een baan gaat zoeken waar je beter betaald krijgt dan nu. Stof tot nadenken dus voor hem.

      @kngkrmson2179@kngkrmson217913 күн бұрын
    • “mensen met een afstand tot de werkelijkheid” hahaha die is goed 😂

      @Choco-pasta@Choco-pasta9 күн бұрын
  • Dus je leent veel geld, wil emigreren, en snapt niet dat DUO het niet toelaat omdat ze je anders niet meer kunnen vinden misschien. Wat voor plaat heb je voor kop? Hij maakt het hun verantwoordelijkheid dat ze hem kunnen vinden.

    @PhyrexJ@PhyrexJ24 күн бұрын
    • Veel jongeren denken niet aan de lange termijn gevolgen

      @dinosaur279@dinosaur27916 күн бұрын
    • Je mag mensen niet zomaar oplichten door ze te weinig info te geven helaas.

      @joeyvgang@joeyvgang15 күн бұрын
    • @@joeyvgangwat zeg jij nou? Als je bij duo gaat lenen krijg je pagina’s aan voorwaarden die je moet accepteren. Dat je dat niet leest is jou probleem. Geld lenen kost geld. Je wordt er mee dood gegooid..

      @eddievanhalen3476@eddievanhalen347615 күн бұрын
    • Lui proberen hun schuld te ontlopen terwijl ze in Nederland hun opleiding hebben genoten waar de belasting betaler flink heeft voor heeft betaald. En nu janken.. acties hebben consequenties

      @eddievanhalen3476@eddievanhalen347615 күн бұрын
    • @@dinosaur279 : nee, dat toont aan in wat voor luxe we leven, en hoe ontspoord ouders zijn: opvoeden is niet het kinderen naar de zin maken, maar ze weerbaar maken. Anders eindigt het vaak met veel tranen. Ik heb ook zo'n ouder gehad, en het heeft best wel werk gekost om me daaruit te trekken.

      @KommuSoft@KommuSoft15 күн бұрын
  • We missen heel veel context /achtergrond informatie , dat maakt het voor mij dat ik vind dat deze mensen in hun slachtofferrol kruipen.

    @Boems22@Boems2218 күн бұрын
    • haal nog een booster..

      @rinuz2320@rinuz232017 күн бұрын
    • "Zoek het bij jezelf"? Is dat wat je wilt zeggen?

      @petervermeer8659@petervermeer865914 күн бұрын
    • @@petervermeer8659 meer in de trend van vul het lekker voor een ander in.... zonder onderzoek te doen... ... en je verstand te gebruiken... of bij het volgen van een leugenaar..kom je altijd bedrogen uit..en daar een combo van.... k. Anker g. Ek

      @rinuz2320@rinuz23208 күн бұрын
  • Wat mij opvalt is dat de (oud) studenten met de grootste studieschulden altijd een creatieve opleiding hebben gedaan.. causaal verband?

    @Jankykiller28@Jankykiller2827 күн бұрын
    • Andere kijk op de wereld. In mijn persoonlijke kring ook iemand. Eerste opdracht was 5000 euro daar hebben we dan uit goede wil meegeholpen pak en beet 3 man 20 uur per week voor 4 maanden. Werd nog gezegd ik neem je indienst nooit een cent of bedankt gezien werkt nu bij de Wibra 😂.

      @VirtueelGamingNL@VirtueelGamingNL27 күн бұрын
    • Ja met een creatieve opleiding verdien je natuurlijk niet zo veel als met bijvoorbeeld economie of rechten

      @ps133@ps13327 күн бұрын
    • @@ps133 Het kan gewoon niet uit voor velen als je de uren afstreept tegen de kosten en uren dan verdient een 14 jarige nog meer.

      @VirtueelGamingNL@VirtueelGamingNL27 күн бұрын
    • Dus dat betekent dat er geen creatieve opleidingen meer mogen worden gedaan?

      @mrlauzie@mrlauzie22 күн бұрын
    • @@ps133😂om te lachen dit

      @mrlauzie@mrlauzie22 күн бұрын
  • Ik worstel ook al jaren met een studieschuld. Heb nog 18K te gaan. Natuurlijk is het je eigen verantwoordelijkheid, maar het is ook een beetje de cultuur om je heen die zegt „volg je hart, volg je droom!“ en als 18 jarige besef je je dan vaak niet dat de droom kan leiden tot een leven lang armoede als je pech hebt. Voorlichting is zo belangrijk! Ik wens iedereen in deze situatie veel sterkte !

    @ladyserena1989@ladyserena19898 күн бұрын
    • Heel mooi verwoord. De wereld is hard en daar komen we pas achter als we volwassen zijn.

      @joostvoncken950@joostvoncken9503 күн бұрын
  • Dit gebeurt pas wanneer je meer dan 10-15 jaar helemaal niets van je laat horen en geen enkele regeling met DUO probeert te treffen. Als je vanaf het begin was begonnen met afbetalen en je inkomen had doorgegeven, zou je bij een laag inkomen een erg laag maandbedrag krijgen. Maar deze mensen hebben meer dan 10 jaar hun verantwoordelijkheid ontlopen.

    @ToddGreenwich@ToddGreenwich14 күн бұрын
    • Klopt. Ik heb een aantal jaren maandelijks terugbetaald, ben gestopt toen het moeilijk was zonder communicatie met duo. Na 25 jaar een brief over nog openstaande schuld met de melding dat bij niet betaling paspoort signalering zou worden ingesteld.

      @hansreynders6853@hansreynders68535 күн бұрын
    • Ik vind het ook een beetje vreemd. Ik woon in Belgie en betaal al twee jaar niks terug aan DUO (24k schuld) omdat ik onder een bepaald inkomen komt. Ik heb meerdere problemen gehad om tussen de bureaucratie van Belgie en Nederland de papieren op tijd te krijgen die van mij gevraagd was (In Belgie duurde sommige dingen iets langer). Ik heb altijd contact opgenomen met DUO, en was altijd met respect en geduld geholpen, en kreeg de juiste informatie.

      @BlondieYouTube@BlondieYouTube5 күн бұрын
    • @@BlondieKZhead Ja want het is de schuld van een ander .Jij hebt geld geleend dus moet terugbetalen

      @user-eh5td2ci9b@user-eh5td2ci9bКүн бұрын
    • @@user-eh5td2ci9b Goh, waar in dit bericht geef ik iemand anders de schuld of zeg ik dat ik het niet terug wil betalen? Simpele.

      @BlondieYouTube@BlondieYouTube23 сағат бұрын
  • 3LAB vragen jullie ook even op straat hoe het voelt voor mensen die WEL hard hebben gewerkt naast hun studie of ze ook nog even de studieschuld van deze lapzwansen willen aflossen? Want het zijn altijd de types met studie 'muziek' die denken dat geld aan een boom groeit. Als Willemijn niet betaald, kunnen wij het dus ophoesten. Dat vind Willemijn allemaal maar heel normaal en eerlijk.

    @Inferi0r@Inferi0r15 күн бұрын
    • Alles volledig terug krijgen is zeker niet eerlijk. Maar ik heb wel gewoon het grootste deel van de tijd naast mijn studie gewerkt en alsnog een beste schuld. Had ik zuiniger kunnen doen, ja. Had ik iets meer kunnen werken, vast. Maar punt blijft dat ik nooit geinformeerd ben over het risico, het zou nergens voor meetellen gunstig terugbetalen etc. Ik vind het niet erg dat ik terug moet betalen, en de regels daarvoor in Nederland zijn goed (zoveel procent van je loon boven het minimum moet je inleveren). Maar vooral het feit dat het met veel dingen als een huis kopen het moeilijk gemaakt wordt voelt voor mij alsof de regels verandert zijn nadat ik er mee akkoord ben gegaan. Nu denk ik bij deze mensen vooral dat het inderdaad een stukje administratie is wat misloopt. Zolang je gewoon netjes aan blijft geven hoeveel je verdiend lijkt mij dat je nog steeds onder dezelfde regels als in nederland moet kunnen vallen en dus niet zou moeten betalen als je onder de armoede grens leeft.

      @joepiejaapie@joepiejaapie13 күн бұрын
    • ​@@joepiejaapie dat zeg je goed dat is precies wat er gebeurd is. De regels zijn naderhand veranderd. En niet omdat ze daadwerkelijk veranderd zijn maar omdat jullie voorgelogen zijn. Daarnaast is er geen rekening gehouden met de psychologie dat geld lenen leidt to geld lenen. Dubbel genaaid dus.

      @HerrFinsternis@HerrFinsternis12 күн бұрын
    • Realiseer je wel dat er nu buitenlandse studenten zijn die gratis 40 a 50 duizend euro krijgen gedurende hun studie terwijl de pech generatie die gemotiveerd werd met valse beloftes om te lenen een coupon krijgen van 1000 euro om nog een studie te gaan volgen wat alleen de schuld maar hoger maakt. Als je bij een bank een lening aan gaat dan gaat de bank ook niet na 3 a 4 jaar zeggen. Ow wacht. Nu heb je de schuld nu gaan we snel de regels aanpassen zodat je extra hard word genaaid.

      @tomholland3806@tomholland380610 күн бұрын
    • Ik heb ook altijd gewerkt naast de studie, wat overigens prima betaalde. Daarmee is mijn studieschuld ook minimaal. Ik was uitwonend en ik ben nominaal afgestudeerd. Zulke hoge studieschulden hebben ze echt aan hun zelf te danken.

      @abruinsma5327@abruinsma53273 күн бұрын
  • De titel van deze video zegt "niet mijn schuld", maar het is wel degelijk hun schuld. Ze hebben gewoon domme keuzes gemaakt en moeten nu op de blaren zitten

    @katherineh.9379@katherineh.937912 күн бұрын
    • Menig linkse gekkie zou het met je oneens zijn.

      @vanommen4647@vanommen46473 күн бұрын
  • Je moet als documentairemaker wel heel goed je best doen als alle reacties duo gaan verdedigen🥴

    @harmevers2661@harmevers266114 күн бұрын
    • Tja, niet heel lastig als de documaker een doorgeslagen linkse activist is.

      @vanommen4647@vanommen46473 күн бұрын
  • Er is niks mis met lenen. Ik heb zelf €20.000 schuld, nu een leuke baan, zonder die €20.000 schuld zou ik nu ook minder verdienen. Jezelf meer waard maken is investeren. Dat je zelf besluit in Bristol te gaan zitten (en wat doe je eigenlijk?) wat schiet dat op? Ga voor die goede baan!

    @voorbeeld2716@voorbeeld271621 күн бұрын
    • schaap lekker verder.. ps hoeveel boosters?

      @rinuz2320@rinuz232017 күн бұрын
    • @@rinuz2320🤣🤣🤣🤣

      @pvd-zo9xs@pvd-zo9xs16 күн бұрын
    • Ik heb ook rond de 20k geleend, en binnen 1 jaar terugbetaald LOL

      @martyme6793@martyme679315 күн бұрын
    • @@rinuz2320schaap? Serieus?

      @ThePeterderks1982@ThePeterderks198214 күн бұрын
    • @@ThePeterderks1982 of slaap of slaaf..... of sukkel ..... maar door tot je 70ste... en hopen dat je het haal.... en ja serieus..want grappigh is ut nieh..... xxx one love

      @rinuz2320@rinuz232014 күн бұрын
  • 1250euro per maand te kort komen maar die 35 per maand aflossen is het probleem, rot toch op joh.

    @diondemooy4430@diondemooy443027 күн бұрын
    • Daarbij, 10jaar lang maximaal lenen, wetende dat je een studie doet in een vakgebied met lage kans op een baan, of goed betaalde baan... dat is toch vrij naïef, hoe jong je dan ook nog mag zijn.

      @diondemooy4430@diondemooy443027 күн бұрын
    • Ag meeste studenten denken lekker lennen en onbezonnen leven en dan achteraf huilen . Hoe dan had minder gefeest en meer gewerkt hadden ze dit hele probleem niet

      @sharonkoopmans6137@sharonkoopmans613725 күн бұрын
    • Inderdaad. Ik heb 7 jaar gestuurd, laatste paar jaar max. geleend, eerste jaar pech generatie (2015). Genoeg gefeest, geen sponsoring van ouders. Op zaterdag volle dag werken was dan voldoende. Ja, nu een redelijke schuld van 40k, maar ik wist wel dat met mijn opleiding ik gegarandeerd een redelijke baan zou vinden. Nu is de terugbetalingsregeling ook nog zo dat je naar draagkracht aflost, en dus pas bij ongeveer jaarinkomen van 70k volledig aflost. Het meisje in de video met een schuld van 90k zou theoretisch gezien 90.000/35/12 = 214.3eu moeten aflossen maandelijks, nu is het slechts 35eu. Ja, er is nu rente op de schuld, maar na 35jaar wordt de restschuld kwijtgescholden. Het enige waar je mee zit is de hypotheek, dat is wel lastig, daar merk ik nu zelf ook van dat dat onmogelijk wordt mocht je alleen een huis/appartement willen kopen.

      @diondemooy4430@diondemooy443024 күн бұрын
    • Als je 1250 per maand te kort komt, en dan de schuld leggen bij een maandelijkse aflossing van 35, dan moet je even goed nadenken waar nou eigenlijk het probleem ligt.

      @diondemooy4430@diondemooy443024 күн бұрын
    • Bedrag wat naar duo gaat bestaat niet. Calculeer het bedrag niet mee in het leven. Na 15 jaar ben je dan klaar en hou je geld over voor een potje om te beleggen.

      @bellenvideo5629@bellenvideo562919 күн бұрын
  • "Als ik had geweten dat ik in levensgevaarlijke situatie, zonder paspoort aan de andere kant van de wereld vast kwam te zitten omdat ik geleend heb" Dat doe je toch echt zelf. Wat had je dan gedacht ik leen een bak geld voor een studie waar je geen goede baan in kan vinden. Vervolgens ga ik in een straatarm land wonen om rond te komen van 100 pesos, want ik ben een wereldverbeteraar, en dan verwachten dat je je 40k schuld kan gaan aflossen met 5 euro in de maand?

    @martindejongh1404@martindejongh140424 күн бұрын
    • Misschien had hij er niet bij stilgestaan dat dit invloed zou hebben op het wel/niet kunnen verkrijgen van zijn HIV-medicatie. Dus mogelijk bedoelde hij gewoon dat hij niet wist dat het levensgevaarlijk was.

      @Lotte.Macchiato@Lotte.Macchiato24 күн бұрын
    • @@Lotte.Macchiato kan heel goed zijn dat hij zijn uitspraak zo bedoelde, feit blijft dat hij in een benarde situatie zit door zijn eigen toedoen. Hij had ook gewoon terug kunnen vliegen na Nederland. Zich kunnen voldoen aan zijn betaal verplichting, medicatie ontvangen voor zijn ziekte, en later zijn bestaan in het buitenland kunnen voortzetten.

      @martindejongh1404@martindejongh140424 күн бұрын
    • ​@@martindejongh1404 je vindt geld duidelijk belangrijker dan mensen, engnekken zoals jij wil ik niet in mijn land

      @googlacco@googlacco18 күн бұрын
    • Biden heeft alle studieschulden geschrapt. Nederlanders blijven maar hangen in 'eigen schuld, dikke bult'. Ik kan geen wijsheid ontwaren in de Nederlandse manier van denken, alleen een hoop calvinistische bekrompenheid. Mensen zullen toch verder moeten met hun leven, eigen schuld of niet. Gaan we ze bedelven onder schulden, aanmaningen en andere rottigheid of kiezen we voor een constructievere benadering?

      @petervermeer8659@petervermeer865914 күн бұрын
    • Aflossen is gewoon gebaseerd op je inkomen, als dat te laag is kan en hoef je niet af te lossen. Als dat door deze jongen duidelijk is gecommuniceerd en op basis van papier werk dit kan worden bewezen zit DUO gewoon fout hoor. Daarnaast wordt je door de paspoortblokkade praktisch gezien een soort van stateloos, dit is gewoon verboden onder internationaal recht. Ik had dus geprocedeerd tot aan het hoogdste Europeze gerechtshof.

      @TheOriginalMcJunior@TheOriginalMcJunior9 күн бұрын
  • Deze mensen hebben een leuke studenten tijd gehad. Welkom in het echte leven. Eerste kennismaking met de overheid. (aangenomen dat deze mensen het concept van bijbaantje en inkomstenbelasting betalen nog niet konden)

    @peterbloks9448@peterbloks944815 күн бұрын
  • Tja, ik had ook een schuld van 50k. Gebroken gezin zonder ouderlijk huis, geen geld van thuis voor studie of wonen en nog wat studievertraging omdat ik door die jeugd in een depressie belandde. Eigen schuld? Wellicht. Ik had natuurlijk ook niet kunnen studeren. Maar ik heb een goed stel hersens, een flinke arbeidsethos en een paar mooie kansen gekregen. 10 jaar later heb ik de schuld bijna afbetaald. Ik vind het daarom ook best ingewikkeld om begrip op te brengen voor een persoonlijke zoektocht en ‘de keuze’ om niet te betalen. Wat mij betreft een slecht gekozen verhaal om de boodschap kracht bij te zetten. Het zou moeten gaan om de structurele ongelijkheid in de samenleving die maakt dat jongeren met een economische achterstand niet 1-0 achterstaan, maar door studieschulden al gauw 10-0 achterstaan. Deze reportage bevestigt weer alle vooroordelen die er zijn over mensen met een studieschuld: domme keuzes, zweverig en naïef. Zonde, want er zijn genoeg andere verhalen te vertellen.

    @ilona4429@ilona442917 күн бұрын
    • Hier mag je echt trots op zijn! Je hebt dit helemaal zelf gedaan. Hoe pijnlijk moet het voor je zijn on deze twee “zielige” mensen te zien die hun ogen sluiten voor hun eigen keuzes en de consequenties daarvan en daarover huilen. Terwijl jij bewijst dat het ook heel anders kan. Daar is pas kracht voor nodig.

      @paulmusiclist375@paulmusiclist37516 күн бұрын
    • Spijker op de kop. Echt lachwekkend en typisch weer dat dit de beste voorbeelden zijn die de NLse omroep weet te vinden.

      @-10@-104 күн бұрын
  • Ik vind dat deze docu een eenzijdig beeld geeft, vooraal een zielige student schetst die maar af wilt van zijn schuld die hij zelf is aangegaan, en als het gaat om de gevolgen hiervan zegt hij ho maar of ik had het niet aan zien komen. ieder hond weet dat als je geld leent er een tijd komt van terug betalen

    @user-ph7ky7yu7o@user-ph7ky7yu7o19 күн бұрын
    • Het leenstelsel is iets bespottelijks. De lat ligt in Nederland enorm hoog, we worden meer en meer aangemoedigd om in onszelf te investeren, we zijn beter opgeleid dan ooit maar we moeten daar kennelijk wel een enorme lening voor aangaan . Ik vind het nogal tegenstrijdig allemaal. Als de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven zo nodig een robuuste kenniseconomie willen kunnen ze daar ook wel een wat grotere financiële bijdrage aan leveren. Ga niet een stel achttienjarigen (in sommige gevallen zelfs jonger!) opzadelen met de keuze om al dan niet grote bedragen te lenen

      @petervermeer8659@petervermeer865914 күн бұрын
    • @@petervermeer8659 Moet ik het dan maar weer gaan betalen van mijn belastingcenten? WAt een gehuil zeg. Geld lenen kost geld. Mensen rennen maar weg van alle zelf verantwoording tegenwoordig.

      @1fadf23f@1fadf23f11 күн бұрын
  • "Het leven gaat niet om schmink, buiten spelen en spelletjes." Meid, je ouders hebben je sinds dag 1 voorgelogen als je dat dacht.

    @Shmoane@Shmoane13 күн бұрын
  • Ik snap dat het naar is, maar ik heb toch moeite om empathie te tonen voor deze mensen. Uiteindelijk hebben ze ook nogal als een kip zonder kop geleefd en de consequenties daarvan hadden ze echt wel aan kunnen zien komen. Ik studeer zelf nog en ik zie om mij heen dat het meestal WEL goed gaat. Maargoed, het was een interessante docu.

    @user48262@user4826228 күн бұрын
    • Vind niet dat je dat kunt zeggen, want sommige mensen leren gewoon thuis niet hoe ze met geld moeten omgaan, en weten dat dan op hun 18e/19e nog niet, waardoor ze in de penarie terechtkomen. Voor mij was mijn kale huur voor een studentenkamer van 25 m^2 in Utrecht superlaag, waardoor het bij mij nooit zo geëscaleerd zou zijn, maar veel mensen moeten er opeens uit, en dan wel een studio van >€800 per maand betrekken terwijl ze nog collegegeld etc. betalen. Stoppen met de studie komt je dan nog duurder te staan.

      @Lotte.Macchiato@Lotte.Macchiato24 күн бұрын
    • Je hebt wel lef om zomaar te oordelen dat deze studenten als een ‘kip zonder kop’ leven..

      @mrlauzie@mrlauzie22 күн бұрын
    • niemand heeft voor jou empathie gevraagd

      @Southas@Southas21 күн бұрын
    • @@Southaszeker ook gestudeerd met 90k schuld met dat taalgebruik 😂

      @JSK010@JSK01021 күн бұрын
    • Ik vind het wel sneu maar kwijtschelding is niet de oplossing. We moeten voorkomen dat jongeren het touw kunnen kopen waarmee ze zich ophangen.

      @JSK010@JSK01021 күн бұрын
  • Ze kunnen alemaal studeeren . Ma snappen niet wat de consequenties zijn van geld lenen 😅😂😂😂

    @sharonkoopmans6137@sharonkoopmans613725 күн бұрын
    • Jij had ook wel wat meer tijd in de schoolbanken door mogen brengen.

      @stef1833@stef183318 күн бұрын
    • @@stef1833Zeg dat wel. De pot verwijt de ketel...

      @petervermeer8659@petervermeer865914 күн бұрын
  • Maar wel een macbook en een iPhone

    @dumpmuch@dumpmuch14 күн бұрын
    • Tuurlijk je gaat toch niet zonder style studeren

      @alwaysjarron6260@alwaysjarron626013 күн бұрын
  • Mijn studie liep ook gierend uit de klauwen omdat ik een paar jaar lang voor iemand zorgde, moeite heb met studeren met nul begeleiding en op het laatst was het 'ik moet ik moet want anders wordt het niet kwijtgescholden'. Desondanks had ik 46K schuld. Hoe kom je in hemelsnaam aan 90K schuld? Dan heb je 8-10 jaar elke maand maximaal geleend. Sowieso heeft ze een gat in haar hand: Twee dure gitaren in de achtergrond zichtbaar. Geluidsversterker. Wel geld voor piercings. Nieuwe laptop. Dure iPhone. Haar geverfd. Hangertjes om de nek. Maar parttime een minimumloon baantje en verder niks willen. Man, man, man... Die andere gozer ook. Nee, ons stelsel bestaat niet zodat je jarenlang kunt lenen en daarna kunt weigeren om te werken en lekker met een pop kan spelen. Dat wist je van tevoren.

    @SVEVelsen@SVEVelsen12 күн бұрын
    • Een verhaal als dat van jou verdient aandacht, niet deze onzin.

      @-10@-104 күн бұрын
  • Hoezo ga je een lening van 90K aan om "Muziek" te studeren?! Dom kind.

    @85PN@85PN22 күн бұрын
    • Komt uit armoede gezin. Armoede is genetisch. Je hebt mensen die goed zijn met geld en mensen die er niet mee kunnen omgaan en alles daar tussenin. Dit zit in de genen. De staat heeft het te makkelijk gemaakt om lenen zo makkelijk te maken. Je hoeft je alleen maar in te schrijven voor een studie niet eens op te dagen en je krijgt 1200€ per maand.

      @Jaapst@Jaapst19 күн бұрын
    • En ook nog in Engeland studeren, waar de cellogelden rond de 10k liggen en voor ons buitenlandse studenten rond de 20/30k, dan zit je al op 10 keer zoveel collegegeld. Ze graaft hiermee haar eigen graf en daar heb ik dus 0 medelijden mee

      @MaartenvanderVeeke@MaartenvanderVeeke19 күн бұрын
    • Vriend, muziek mensen zitten zeer goed in de markt. Mijn tante speelde ooit een keer op een blokfluit en zij is nu miljonair.

      @fij715@fij71519 күн бұрын
    • ⁠@@fij715ja dat kan kloppen, maar dat was de blokfluit van mijn oom en die is multi miljonair dus het lag er niet aan hoe goed ze kon fluiten 😂

      @RacingDogNL@RacingDogNL16 күн бұрын
    • @@RacingDogNL Ja zo werkt dat al die wijven spelen gewoon muziek op de blokfluit van een rijke man en zo worden ze rijk.

      @fij715@fij71515 күн бұрын
  • bro dit klopt helemaal niet. je hoeft niets terug te betalen als je onder het minimum loon zit. pas als je een bepaalde grens qua inkomen hebt dan wordt de lening pas afgeschreven.... ik weet niet wat zij hebben gedaan.

    @Marc-hn4eg@Marc-hn4eg16 күн бұрын
    • U heeft gelijk en toch kan het. Duo gaf mij ook de rekening met hoeveel ik maandelijks moest gaan aflossen. Je moet zelf aangeven dat je naar draagkracht wil aflossen. Doe je dat niet, dan is het gewoon schuld / aantal maanden voor aflossen.

      @Senteri@Senteri13 күн бұрын
    • @@Senteri ik weet dat het kan dat zei ik in mijn eerste bericht.....

      @Marc-hn4eg@Marc-hn4eg13 күн бұрын
    • ​@@Marc-hn4eg waarom lukt het dan deze meneen niet? Na 7 jaar nog steeds niet?

      @d.6593@d.659312 күн бұрын
    • @@d.6593 ze zijn waarschijnlijk gevlucht. ze zijn allemaal toevallig allemaal in het buitenland

      @Marc-hn4eg@Marc-hn4eg12 күн бұрын
  • Er mist volgens mij een belangrijk stukje informatie.. Er wordt steeds gesproken over de totale studieschuld, maar had graag eens gezien wat de gevolgde mensen in hun studietijd hebben kunnen doen van dit geld naast studeren… Reizen, stappen, groter huur appartement, hobbies, allemaal leuk maar dan wel zo netjes om daar dan ook voor te werken. Als ik telkens waar het woord studieschuld valt, dit vervang door “auto van 90.000 euro” wordt het namelijk al snel een ander verhaal wat mij betreft. Wel de lusten niet de lasten is geen faire deelname aan een systeem!

    @Dr.Bob85@Dr.Bob8527 күн бұрын
    • Ehhhh.... Er zijn studies die 10.000€ p.j kosten

      @kollumerroos7187@kollumerroos718725 күн бұрын
    • @@kollumerroos7187 90.000??

      @liekegootzen@liekegootzen25 күн бұрын
    • Dan verdien je ook meer als je gaat werken normaal gesproken. En waar is de andere 50k gebleven dan?? ​@@kollumerroos7187

      @tjahe941@tjahe94124 күн бұрын
    • @@kollumerroos7187daarmee bouw je geen schuld op bij duo. Voor die studies krijg je namelijk geen stufi

      @Timo710@Timo71022 күн бұрын
    • Groter huurappartement? Een kamer van 12m2 kost al 500 euro per maand. 😂

      @Lilith_Fierce@Lilith_Fierce21 күн бұрын
  • De dame in Bristol raad ik aan om naar Nederland terug te verhuizen. Er zijn vele vangnetten voor haar moeilijke situatie (schulden en long covid). In Nederland wordt ze meer geholpen dan in Engeland.

    @goozerboozer8543@goozerboozer854327 күн бұрын
    • Prc ze zit in echt een uitzonderlijk slechte situatie. In Nederland bestaat een laag inkomen niet je behoort direct tot de middenklassen tot 36000 euro per jaar zit je netto niet eens heel ver onder iemand die arbeidsongeschikt is en alle toeslagen gebruikt.

      @VirtueelGamingNL@VirtueelGamingNL27 күн бұрын
    • Ja lekker gaan werken en daar blijfen en aflossen die schuld. ze vonden het wel leuk toen ze et uit konden geven nu ze terug moeten betalen vinden ze et niet meer leuk . Dit wisten ze van te voren

      @sharonkoopmans6137@sharonkoopmans613725 күн бұрын
    • Ook zou het kunnen dat de kosten van het leven in Nederland misschien lager liggen. Wanneer ik mijn vrienden in Spanje bezoek, sta ik elke keer verbaasd van hoeveel een euro daar meer waard is. De lonen liggen weliswaar lager - zo hebben veel twintigers moeite om bijv. €1200 per maand te verdienen - maar je kunt voor minder dan €20 meerdere gangen in een restaurant eten met een wijntje erbij.

      @Lotte.Macchiato@Lotte.Macchiato24 күн бұрын
    • @@Lotte.Macchiato maar dat is allemaal relatief. In het oog van je vrienden ben je rijk. In Turkije zijn vakantie gangers stinkend rijk tegenover het salaris van het personeel.

      @VirtueelGamingNL@VirtueelGamingNL24 күн бұрын
    • @@VirtueelGamingNL Nee, ik heb het letterlijk gewoon over de koopkracht. In Spanje leven ze echt niet minder luxe dan in Nederland, maar de koopkracht van €1 ligt gewoon 1,5 tot 2× hoger.

      @Lotte.Macchiato@Lotte.Macchiato24 күн бұрын
  • Ik ben blij met deze documentaire dit zou aan studenten gepresenteerd moeten worden want dit is wel de realiteit over het terug betalen van je studieschuld. Ik denk idd dat veel studenten niet goed realiseren hoeveel geld dit is.

    @kellystrijdhoven1668@kellystrijdhoven166815 күн бұрын
    • meeste studenten hebben het wel door. het is alleen zo wanneer je ouders niet rijk zijn en je in briton gaat studeren waardoor je 10K per maand moet lenen niet de slimste optie is. Vooral als je een studie doet die niks verdient.

      @alwaysjarron6260@alwaysjarron626013 күн бұрын
  • “Ik vond studeren hartstikke leuk en ik ben heel blij dat ik het gedaan heb, maar het was niet 90.000 euro waard” Dat heeft niet zoveel te maken met DUO of de pechgeneratie. Deze vrouw heeft zelf een risicovolle keuze gemaakt. Voor dit stelsel kon je ook geld lenen bij DUO en ik gok dat ze het dan ook had gedaan. Ik, als onderdeel van de pechgeneratie, kan me echt niet identificeren met haar verhaal.

    @Car-fu2ep@Car-fu2ep19 күн бұрын
  • Ff Eef hoos bellen. Betalen!

    @mariusdejager3859@mariusdejager385920 күн бұрын
    • Eef Hoos zet die Argentijnse lul op het vliegtuig en kankerd hem zo de zee in want betalen zul je.

      @fij715@fij71519 күн бұрын
    • "Maar je kan wel kiezen, of je gaat aan deze kant het water in of de andere - maar betalen zal je!" 😂😂😂😂

      @donbrabo@donbrabo17 күн бұрын
  • Ik heb nooit hoeven lenen, want mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat je nooit geld moet lenen, behalve voor een hypotheek (wat eigenlijk een belachelijke constructie is, maar dat is een ander gesprek). Wat is er hier mis gegaan? Ik heb serieus nooit de illusie gehad dat geld vanzelf wel terug komt, ook niet toen ik 16, 18 of 20 was.

    @ThiefofAlwaysNL@ThiefofAlwaysNL15 күн бұрын
    • Je kan prima lenen hoor. Sterker nog, zonder te lenen kan je ook niet rijk worden. Stel je hebt 30.000€ bij elkaar gespaard voor een andere auto. Dan kan je die auto in 1 keer aftikken, maar dat is kapitaalvernietiging. Over een paar jaar is die auto veel minder waard. Beter is het om 20% (6.000€) aan te betalen, max 10% van je maandelijkse inkomen te gebruiken voor de aflossing en te lenen tegen een rente van max 6-7% (liefst minder natuurlijk). Het geld wat je overhoudt stop je allemaal in Vanguard ETF's (die van de S&P500 heeft historisch gezien een rendement van 9.5% per jaar gemiddeld) en je zou theoretisch gezien de aflossing op je auto moeten kunnen betalen met de rente uit je investering. Er zullen ook slechte jaren op de beurs tussen zitten, maar zolang je het lang genoeg laat staan kom je beter uit de strijd. Lenen kan dus prima, zolang je maar een plan hebt.

      @stef1833@stef183314 күн бұрын
    • Voila zo simpel is het. Mensen die geen ouders hebben die alles aan je geven die weten van kinds af aan, wat je niet hebt kan je niet opmaken .

      @sannywicca7504@sannywicca750413 күн бұрын
    • @@stef1833 In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Ik wil iedereen afraden om te gaan beleggen met geïnvesteerd geld. Als je geen idee hebt van hoe je een portfolio opbouwt, niet snapt hoe leverage werkt en overwoog om duizenden euro's op het spel te zetten op het advies van stef1833, alsjeblieft, heroverweeg dit en ga praten met een goede financieel adviseur. Hou je verre van die snel-rijk-goeroes Het laatste statement sta ik overigens 100% achter: Lenen kan prima, zolang je maar een plan hebt

      @An0niem4@An0niem413 күн бұрын
  • Dus hij heeft maximum geleend. Is in het buitenland gaan wonen en wilde in Argentinie blijven wonen. En dacht omdat hij dat te arm is, hij dat niks hoeft terug te betalen?? Want wat verwacht hij nou eigenlijk van DUO?? Dat ze zeggen "Weetje omdat jij in Argentinië woont hoef jij niks meer te betalen en was alles gratis voor je".

    @Amazigh_MaeMae@Amazigh_MaeMae4 күн бұрын
  • Voor de mensen met een achterstand die dit zien en hier van schrikken, ik had een erge grote achterstand en het hangt al jaren boven mijn hoofd dat ik dit moet oplossen. DUO kon ook niet met mij in contact komen, Ik was de hele situatie eerlijk gezegd aan het ontwijken en denk dat ik gewoon bang was om contact op te nemen omdat eerder contact op een erg stugge en nare manier liep. Na het zien van deze docu toch contact opgenomen. Binnen een week was mij betaalplan geaccepteerd, en betaal ik nu voorlopig eerst de achterstand af, daarna start het maandelijkse minimum weer. DUO kwam zelfs terug met een bedrag, lager dan ik zelf had aangeboden. Misschien is het aan de hand van deze docu, of onderzoek van ombudsman, maar wat je situatie ook is zou ik aanraden om contact op te nemen. Er was bij mij overigens geen paspoort blokkade oid (heoever ik weet) maar die is nog lang geldig :').

    @aymhl219@aymhl2192 күн бұрын
    • Wat ontzettend goed en dapper dat je je verhaal deelt. Je studieschuld erkennen en zelf actief actie ondernemen is moeilijk. Ik hoop dat je het gevoel van controle kan vasthouden!

      @marcunator@marcunatorКүн бұрын
  • Ik ben meteen na de middelbare gaan werken, heb ik al dit gezeik niet. Ik kan beter een duaal HBO opleiding doen in de toekomst en blijven werken dan hiermee te maken krijgen.

    @swaggerkaj@swaggerkaj25 күн бұрын
    • Heel verstandig....heb ik ook zo gedaan!

      @Bloem777@Bloem77716 күн бұрын
    • Ik ben initieel gaan studeren voor 2 jaar & 2 maanden (bleef thuis wonen en niet extra geleend) en totale schuldieschuld was €6500 (vooral studentenov) en meteen daarna gaan werken. Vrienden hebben schulden van €40k-€80k en alsnog vergelijkbare baan kansen als ik heb, geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Die €6500 was redelijk snel afbetaald

      @corinatralala2556@corinatralala25569 күн бұрын
  • Zegt ze terwijl ze het tekort van deze maand uitrekent op een iPhone Pro Max. Maar nee die studieschuld.

    @dennisvanandel5573@dennisvanandel55737 күн бұрын
    • Gebrek aan de opvoeding.

      @anjagerritsen2634@anjagerritsen26347 күн бұрын
    • @@anjagerritsen2634 hoeft niet eens, sommige mensen trekken hun eigen plan.

      @royalnuts@royalnuts3 күн бұрын
  • Doe je zelf, je had ook niet aan de top van lenen gaan zitten. Toen ik mijn kamer niet meer kon betalen omdat de studielast toenam, ben ik in een oude camper gaan wonen op een kraakterrein en daarna in antikraak panden. Vanaf mn 12e gewerkt en met nul schuld van de VU gekomen en iedere verdiende euro daarna was voor mij🤷‍♀️

    @NH-jd3ij@NH-jd3ij27 күн бұрын
    • Strijder 👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽

      @theempire00@theempire0025 күн бұрын
    • Exact zo kan het ook! Eigen schuld van deze mensen.

      @martindejongh1404@martindejongh140424 күн бұрын
    • Top

      @ome_mart@ome_mart15 күн бұрын
    • Echt respect man!!! Jij moet ook een stem krijgen in deze docu. Krijgen we een iets gebalanceerder beeld.

      @ikkuhikkuh7194@ikkuhikkuh719413 күн бұрын
  • Twee bijzondere situaties, allebei ziek en in het buitenland. Het stukje op m'n 18 besef je het niet heb ik ook wel, ik ben nog aan het terugbetalen en als ik het toen beter had beseft was ik gaan werken een paar jaar in plaats van lenen, die rente vooral pff, dat is later pas gekomen. Met DUO altijd goed contact en ze kijken gewoon naar draagkracht van inkomen gelukkig. Als er een kind mag komen, zou ik die niet laten lenen dat wel.

    @LAU-ik6dp@LAU-ik6dp19 күн бұрын
    • Yup, zo denk ik er ook over, die rente de eerste jaren, mijn schuld werd maar niet kleiner ;) maar nu wel, het gaat langzaam, maar is te doen. Mijn kinderen zal ik er wel voor behoeden ja, spaarrekening geopend vanaf hun geboorte!

      @mr83961@mr8396113 күн бұрын
    • Het stukje dat ze allebei ziek zijn daar kunnen ze ook niks aan doen lieve schat, daar hebben ze niet voor gekozen. Niemand kiest ervoor om ziek te zijn, het overkomt je. Dat heet onmacht. Je bent alsnog vrij om te gaan en te staan waar je wil, met of zonder goede gezondheid. Dat moet je niet weerhouden om dan maar in Nederland te blijven, omdat je gezondheid niet mee zit. Genoeg goede gezondheidszorg te vinden in de wereld, niet alleen in Nederland. Dat beide personen onverstandige keuzes hebben gemaakt is zeker waar, ondanks dat gaat het hopelijk toch goed met ze af!

      @helenibrahim3924@helenibrahim39246 күн бұрын
  • Pascal is volgens mij een man met het hart op de goede plek. Hij doet iets moois voor zijn omgeving en heeft een passie gevonden, alleen wel in iets waar je geen riant salaris mee verdient. Helaas heeft hij compleet de realiteit van zijn studieschuld genegeerd en zet hij DUO nu neer als een grote boeman, terwijl als ik zo door die mails kijk zij zich redelijk hebben opgesteld naar hem. Hij had misschien gehoopt dat het probleem vanzelf wel zou verdwijnen en heeft onderschat hoe ver DUO zou gaan om hem aan zijn verplichtingen te houden. Dat het intrekken van zijn paspoort medische gevolgen kan hebben is misschien een blinde vlek van DUO geweest, maar ik kan zelf ook weinig andere drukmiddelen bedenken om te voorkomen dat mensen die naar het buitenland vertrekken de dans ontspringen. Hopelijk krijgen de mensen uit deze video hun financiële situatie weer op de rit. Wat de boodschap is van deze docu met uitzonderlijke verhalen van mensen die vooral door hun eigen keuzes in de knel zijn gekomen is mij echter niet helemaal helder. Denk na voordat je leent?

    @timovanasten@timovanasten17 күн бұрын
    • Volgens mij is het gewoon een achterlijke homo die even dacht in het buitenland met poppen voor kinderen te spelen nadat hij gemeenschapsgeld aannam voor een waardeloze studie. Overheidsgeld is gewoon geld van jou en mij, waarom moeten wij hier voor betalen?

      @buttdickenz@buttdickenz7 күн бұрын
  • Dank jullie wel, voor de mooie documentaire. Duo moet zich de ogen uit de kop schamen! Pas als er een documentaire komt, kan er iets gedaan worden. Want dan moet de overheid weer even de eigen blazoen oppoetsen. Vieze smaak van in mijn bek! Ik wens beide veel geluk in het leven. En vooral gerechtigheid. Kwijtschelding voor alle studenten die niet voorgelicht maar opgelicht zijn. En nu behandeld worden als criminelen!

    @s.n.6558@s.n.655819 сағат бұрын
  • Als je doelt op het leenstelsel voor studiefinanciering, zoals het leenstelsel dat in Nederland wordt gehanteerd, zijn er specifieke regels met betrekking tot terugbetaling, ook wanneer je weinig inkomsten hebt. Hier zijn enkele belangrijke punten: Inkomensafhankelijke terugbetaling: In het Nederlandse leenstelsel voor studiefinanciering is de terugbetaling van studieleningen inkomensafhankelijk. Dit betekent dat het bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen, gebaseerd is op je inkomen. Als je een laag inkomen hebt, zijn je maandelijkse aflossingen doorgaans ook lager. Terugbetalingsvrije drempel: Er geldt een terugbetalingsvrije drempel. Dit is het bedrag aan inkomen waarboven je begint met het terugbetalen van je studielening. Als je inkomen onder deze drempel ligt, hoef je op dat moment niet af te lossen. Flexibele terugbetalingsregelingen: Je hebt recht op flexibele terugbetalingsregelingen, zoals het pauzeren van je aflossingen bij financiële moeilijkheden of het aanpassen van de hoogte van je maandelijkse aflossing als je inkomen verandert. Uitgestelde terugbetaling bij laag inkomen: Als je inkomen onder een bepaalde grens valt, kun je in aanmerking komen voor uitgestelde terugbetaling. Dit betekent dat je tijdelijk niet hoeft af te lossen totdat je inkomen weer boven de drempel komt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je terugbetalingsverplichtingen. Als je specifieke vragen hebt over jouw situatie, raad ik je aan contact op te nemen met DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) voor gedetailleerde informatie en advies.

    @Marc-hn4eg@Marc-hn4eg16 күн бұрын
  • Dat je nooit hebt geleerd kritisch na te denken, betekent niet dat het aan de instituten ligt. Zelf ook in flinke schulden gezeten (alles afbetaald though :)). Van alle instanties die geld int, is DUO écht een van de makkelijkste om mee te onderhandelen. Als je het bij hun hebt verziekt, dan heb je echt geen slimme keuzes gemaakt. Daarbij, als je veel moet aflossen.. tja dan moet je maar een luxe minder hebben. Zó moeilijk is het nou ook weer niet om rond te komen. Dat ligt écht aan jou dan.

    @CenarosNL@CenarosNL2 күн бұрын
  • Ik zat te denken wat nou een oplossing kan zijn. Eigenlijk moet je 2 keuzes afwegen: Optie 1, in Bristol leven met studieschuld is allesbehalve leuk. Als het nu al niet lukt, hoe zou het wel lukken als je daar langer blijft zitten? Je hebt eenmaal de pech dat je niet veel extra kunt werken en het is ook niet fijn voor jezelf als je iets wilt wat (nu) niet realistisch is. Optie 2, in Nederland (zonder je sociale kring van Bristol) leven is misschien ook niet leuk, maar wellicht goedkoper / meer vangnetten / familie. Is het een optie dat je je schuld gaat fixen in Nederland en later terugverhuist naar Bristol? Als ik die opties tegen elkaar afweeg dan klinkt dit voor mij als het fijnste vooruitzicht. Fijne vrienden in Bristol wegen niet op tegen nog jaren niet vooruitkomen. En in de tussentijd zou ik aan je uitgavenpatroon werken. Goed dat je bij de producten kijkt die bijna aan de datum zijn. Maar de to go noodles die je uitkiest zijn in vergelijking misschien wel duurder dan dat je zelf bijv. pasta met saus zou maken. (Jeetje ik zie nu zelfs dat het 9,50 pond is voor die twee dingen. Pasta met saus maak je voor 2 euro, en ik kan het voor 1 euro als ik mealprep) Ik weet niet of je de comments leest, maar goed, wie weet, en dan hoop ik dat je hier wat aan hebt. 😄

    @evavandenbergh1065@evavandenbergh106511 күн бұрын
  • ‘Waarom heeft de overheid mij wél €90.000 gegeven?’ Nou misschien omdat anders de partijen waar jij waarschijnlijk op stemt (GL/PvdA, PvdD, SP) roepen dat studeren alleen meer voor de elite is. Ook begint ze over dat de studieschuld niet zou meetellen voor een hypotheek, maar zonder studieschuld kwam zij ook echt niet in aanmerking voor een hypotheek. Echt een beetje een huilie huilie documentaire.

    @voorbeeld2716@voorbeeld271621 күн бұрын
    • Studeren is nog steeds alleen maar voor de elite. Denk je dat studeren met een steeds hoger wordende studieschuld zo fijn is? Denk aan instabiele en arme gezinnen, denk je dat dat lekker studeert met ouders met mentale problemen in een veels te klein huis? Veel reacties doen lijken alsof het allemaal uitzonderingen zijn maar niets is minder waar. Kijk alleen al naar het aantal scheidingen, probleemgezinnen en mensen die aankloppen bij de voedselbanken. Daar zijn harde cijfers van. Met gezonde verstand ga je dus in zulke situaties als welwillende student een studentenkamer zoeken, dan zit je al op minimaal 600 euro per maand. Je denkt dat als je maar hard genoeg studeert je de studie wel afmaakt in 3 jaar, dat is al 36x600 euro aan kale kamerkosten, dan zit je al op 28600 euro inclusief 3 jaar collegegeld. Maar vergeet het maar dat je de studie vlekkeloos haalt, je raakt verliefd na een avondje stappen waardoor de focus kwijtraakt. De oplopende studieschuld zorgt voor een enorme prestatiedruk. Je begint te twijfelen of de studie wel geschikt is voor je en overweegt voor een andere studie te gaan waardoor je 28600 gerust met 2 kan vermenigvuldigen, weer drie jaar voor een andere studie die, rarara ook niet af wordt gemaakt want de eerste onafgemaakte bleek extra demotiverend te werken. 57200 euro exclusief eten, kleding, en andere levensbenodigheden en een gezonde sociale leven. Studeren zou gewoon gratis moeten worden net als in Duitsland. 2314 euro collegegeld voor een jaar is wel heel erg overdreven en dan zijn de dure studieboeken die ook maar weer nieuw moeten zijn rond de 50 euro per boek nog niet inbegrepen.

      @transportasian@transportasian21 күн бұрын
    • 100.000 euro, wat een geld joh. Hoeveel jaarinkomen heb je dan? Waarschijnlijk moet je dan zo'n dure rot kamer huren 2000 euro p/j voor je studie kwijt. Dan lenen ze misschien 25.000 voor 4 jaar?

      @Margriet101@Margriet10117 күн бұрын
  • En ik moest mijn studieschuld wel helemaal aflossen en hij niet. Wtf. Ik wil mijn geld terug van DUO.

    @lk2172@lk217213 күн бұрын
    • hij is niet van die schuld af. alleen het maandbedrag staat op 0

      @xybersurfer@xybersurfer13 күн бұрын
    • @@xybersurfer Wat is het verschil?

      @lk2172@lk217213 күн бұрын
    • @@lk2172 als hij weer in nederland gaat werken gaat het waarschijnlijk weer omhoog. maar inderdaad, het zal praktisch geen verschil maken, aangezien het naar een aantal jaar wordt kwijtgescholden

      @xybersurfer@xybersurfer13 күн бұрын
    • @@xybersurfer Dat dus :) Maar ja hij liever dan ik :)

      @lk2172@lk217213 күн бұрын
  • Moeten we serieus medelijden hebben met mensen die zelf zich zo in de schulden steken? Gratis geld heeft nog nooit bestaan. Pak je je verantwoordelijkheid, hoort bij je leven, grow up

    @mrcorts06@mrcorts0614 күн бұрын
  • De eerste dame zou maandelijks 340 euro moeten betalen om haar schuld af te lossen (volgens een DUO SF35 aflossing). Ik denk niet dat die 340 euro je in armoede doet leven. Dat je langdurig ziek bent (long covid), en maar 2 dagen in de week kunt werken, lijkt me veel meer het daadwerkelijke probleem. Of dat je geen werk kunt / wilt vinden dat geen minimum loon betaald. Ook zie je in haar boodschappen (fresh korean ramen, ben's original spicy mexican..) dat ze volgens mij de hoop al heeft op gegeven. Ze leeft van haar spaargeld, net zoals ze van haar stufi leefde. Fruit en groente in/uit blik, bonen/rijst (in een grote 5-10kg zak)/aardappels/bloem, kool, ui, etc zijn zoveel voordeliger om te kopen en zelf mee te koken (ze werkt in een restaurant).. maar goed. Ik zal het hier maar bij laten. Ik wens haar veel succes, maar vrees er voor.

    @Biru_to@Biru_to5 күн бұрын
  • Het probleem is dat veel studenten het maximale lenen terwijl dat vaak niet nodig is. Leuk al dat extra geld voor de nieuwste gadgets, luxe boodschappen en uitgaan, maar uiteindelijk zit je dan wel dik in de schulden. Ik heb zelf een hekel aan geld lenen en vermijd het waar het kan. Ik heb bijvoorbeeld nooit op kamers gewoond om zo geld te besparen. Het lange reizen met een bijbaantje erbij was niet altijd ideaal, maar ik kon na mijn opleiding wel gelijk in een volwaardig appartement intrekken dankzij al dat sparen. Ik was toch meer op stage of school dan thuis dus waarom dan op kamers gaan?

    @Goikuchan@Goikuchan2 күн бұрын
  • 90.000 euro studieschuld???? holy.... Maar dat is bijna onmogelijk. Ik zit op 46.000 en ik heb maar 1 jaar maximaal geleend en de rest gewoon 'normaal'. Als je 700 euro per maand leent voor een periode van 4 jaar (studietijd) dan zit je na 4 jaar op 33600. Oke stel je wilt het dubbele dan heb je dus 1400 euro per maand en dan kom je uit op 67200. Hoe krijg je in vredesnaam 90000 euro studieschuld?? Dan leen je wat? 1875 euro per maand? Waar ging dat geld in hemelsnaam naar toe?

    @vectorbass9679@vectorbass96796 күн бұрын
  • "werk nog steeds in een restaurant met minimum loon" Ja wat denk je zelf. Niemand neemt je aan als je maar 15 uur inzetbaar bent. man man man.

    @nortoir@nortoir13 күн бұрын
    • Wat probeer je te zeggen met deze opmerking? Had je begrepen dat ze niet meer dan 15u kon werken omdat ze long covid heeft?

      @A_Big_Sunny_Blub@A_Big_Sunny_Blub8 күн бұрын
  • ik snap deze video niet. Je betaald je studieschuld terug naar draag kracht. Als onder 130% van het minimumloon verdient betaal je NIKS. Ze gaat deze 90000 op deze manier dus gewoon "verdienen"

    @JvLRIII@JvLRIII24 күн бұрын
    • Op een gegeven moment sturen ze gewoon deurwaarders op je af, dus ze gaan het niet zonder slag of stoot opgeven.

      @Margriet101@Margriet10117 күн бұрын
    • @@Margriet101 nee hoor, als je onder de 130% van minimum zit wordt het gewoon kwijtgescholden.

      @mikepiet8543@mikepiet854310 күн бұрын
    • In Nederland werkt dat inderdaad zo makkelijk omdat DUO zelf toegang heeft tot die informatie, maar zoals deze documentaire/reportage laat zien, blijkt het in het buitenland wat moeilijker te zijn om dat administratief goed geregeld te krijgen. Wat ik bij Pascal vermoed, is dat zijn zaak in eerste instantie is behandeld door medewerkers met weinig speelruimte en op het moment dat die documentaire erbij kwam, is het dan geëscaleerd naar mensen die zelf meer beslissingen mogen nemen. Jammer dat dat pas zo laat is gebeurd.

      @patrickreuvekamp@patrickreuvekamp7 күн бұрын
    • ​@@patrickreuvekamp Pascals studieschuld staat niet op zichzelf, er is echt een realiteit die hij niet onder ogen wilt zien. Hij wilt wel af en toe naar Nederland vliegen... met een inkomen van 25 euro in pesos. En dan is er de hiv die ieder moment kan toeslaan als de medicijnen waarvan hij afhankelijk is hem niet meer gesubsidieerd worden. Wanneer dingen in Nederland niet lukten, maakte hij een vlucht naar andere landen. Als je de emails leest die getoond worden, wordt hem iedere keer een open deur voorgelegd, die hij in zijn reactie toch nog weet in te trappen. Hij zegt dat hij ze al zeven jaar zijn situatie uitlegd, en tegelijktijd ook dat hij geen enkele stap heeft ondernomen om die situatie te veranderen. En zoals je zegt, het is geescaleerd omdat er een documentairemaker is gekomen en de DUO kan zien van een derde partij, dat de dingen die ze maar van zijn emails moeten geloven, onderbouwd kunnen worden met bewijs. Maar man, wat een gebrek aan zelfreflectie.

      @todorus@todorus6 күн бұрын
  • Laten we dit als een goed voorbeeld stellen voor andere jongeren: je bent verantwoordelijk voor een lening en moet de gevolgen begrijpen van naïviteit en geld lenen. Naar mijn mening is het volledig terecht dat DUO dit op deze manier aanpakt. Anders nodigt een studiefinanciering uit zich te laten misbruiken, waarbij men maximaal leent en vervolgens emigreert om aan de verantwoordelijkheid te ontsnappen.

    @gijserf@gijserf15 сағат бұрын
  • Lening moet je terugbetalen? Ik ben geschokt :D

    @n30a@n30a6 күн бұрын
  • Gelukkig zijn onze studenten zo begaafd dat ze naar een uni kunnen maar blijkbaar vanaf havo/vwo nog niet kunnen inzien dat een lening gevolgen heb.

    @whodis4463@whodis446320 күн бұрын
  • Je moet je hand ook niet openhouden om vervolgens niks terug te willen betalen.. ik heb hier dus 0 medelijden mee, je krijgt van tevoren goed te zien hoeveel je gaat lenen en hoeveel rente je gaat betalen. Jongeren horen gewoon geen lening te krijgen.

    @lucasvanderheijden1915@lucasvanderheijden191520 күн бұрын
    • die rente hebben ze pas sinds een jaar erbij verzonnen, vergeet niet dat er altijd werd gezegd dat het om een rentevrije lening ging

      @googlacco@googlacco18 күн бұрын
    • Het was altijd rente vrij he

      @Plantje1999@Plantje199914 күн бұрын
  • Ik vraag mij in zulke situaties echt af, waar zijn de ouders/voogd om dit bij te brengen bij the kids? Vroeger niks anders dan normaal dat ouders/voogd je hiervoor waarschuwen of zeiden, laat je goed informeren.

    @dyanthavanzuylen3534@dyanthavanzuylen353419 күн бұрын
    • Buiten het feit dat deze mensen een bord voor hun ogen hadden. Zijn juist deze mensen op jonge leeftijd geinformeerd door aantrekkelijk klinkende "brochures" van een bron waaruit je op zijn allerminst mag verwachten dat deze je belangen behartigd in plaats van je een giga-schuld aan te smeren.

      @peterbloks9448@peterbloks944815 күн бұрын
  • Waarom kan duo paspoorten blokkeren? Hoe willen ze dat je terug betaald? Je kan niet eens een baan vinden zonder paspoort. Die straf slaat nergens op

    @julesmartin6972@julesmartin69727 күн бұрын
    • Dat doen ze wel na jaren en niet gelijk .Gewoon blokkeren

      @user-eh5td2ci9b@user-eh5td2ci9bКүн бұрын
  • Met haar studie schuld van 90k had ze makkelijk een studie kunnen betalen waarmee ze een baan had kunnen vinden om dit weer binnen no time terug te betalen💀

    @-Rubatosis-@-Rubatosis-11 сағат бұрын
  • Ik voel met hun mee, ik hoop dat ze snel de kracht vinden om de moeilijke beslissingen te nemen die hun situaties verbeteren.

    @joostvoncken950@joostvoncken9503 күн бұрын
    • Ik voel niks , gewoon aanpakken die studenten

      @user-eh5td2ci9b@user-eh5td2ci9b23 сағат бұрын
  • Ik vind het toch lastig om empathie op te brengen, gezien het feit dat geen van beiden enige verantwoordelijkheid voor hun situatie nemen. Ik denk dat er best een redelijk punt gemaakt kan worden voor het feit dat bij een te laag inkomen, terugbetalen onmogelijk is. Tevens denk ik dat een paspoort blokkeren niet de juiste oplossing is, al helemaal niet in situaties als die van Pascal.. maar alsjeblieft, neem een greintje verantwoordelijkheid in plaats van jezelf enkel te slachtofferen.

    @samc.991@samc.9916 күн бұрын
  • Ik ben in de ICT gegaan omdat ik er goed in was, niet omdat het me nou zo blijf maakte, wel een beetje maar het is niet me droom wereld, ik hield het reëel, ik vind dat mensen het wel erg ver zochten en denken dat ze gewoon eindeloos studieschulden kunnen opbouwen. Ik had dan misschien maar een MBO 3 diploma, maar dat was omdat ik daarna gelijk werk kreeg aangeboden, je moet gewoon een normale baan zoeken zodat je je rekeningen kan betalen en dan langzaam je schulden afbetalen lijkt me niet zo moeilijk, in het voorbeeld in het video is het 35 euro. Dat je zelf in landen gaat wonen waar het minimum loon minder is... tja.... nogmaals de uitkomst van je eigen keuzes. Leuk dat je je dromen wilt waarmaken, maar zoek een middenweg, iets wat je werkelijk kan behalen maar toch leuk vind.

    @Xeonzs@Xeonzs16 күн бұрын
  • conclusie; maak financiele kennis een verplicht vak op middelbare scholen!

    @xmelseru@xmelseru14 күн бұрын
  • LEKKER WERKEN

    @K.A-87@K.A-8713 күн бұрын
  • Niet Okey dat die gast het niet hoeft terug te betalen. Het is simpel hij kan het zich niet veroorloven om in Argentinië te wonen. Hij moet terug komen en gaan werken en zijn schulden die hij als volwassenen is aangegaan terug betalen.

    @christiaanhom4506@christiaanhom450616 күн бұрын
    • onzin, hij kan het zich duidelijk WEL veroorloven om in Argentinië te wonen want hij geeft zelf aan dat €250 genoeg is om rond te komen, dat is ruim €1000 minder per maand dan in NL. Nederland is voor hem te duur, Argentinië niet.

      @EmJayEll@EmJayEll9 күн бұрын
    • @@EmJayEll je vergeet het deel waarin hij nog 18k in de min staat dus nee je kan het niet veroorloven daar te wonen want je hebt geen inkomen. Ga terug naar NL Werk die 18k weg in een paar jaar en daarna kan je lekker naar Argentinië als je wil. Mooi opgelost zo

      @benniemeliefste3153@benniemeliefste31532 күн бұрын
    • @@benniemeliefste3153 ik vergeet helemaal niks. die 18k zoeken ze maar beter zelf uit want het is toch duidelijk dat ze die niet meer gaan krijgen? einde verhaal dus, niet onrealistisch doen.

      @EmJayEll@EmJayEll2 күн бұрын
    • @@EmJayEll hahahha😂 Ohja want zo werkt het. Schulden = vluchten = schulden kwijt😃👍🏽. Complete realiteit kwijt van daden en consequenties

      @benniemeliefste3153@benniemeliefste31532 күн бұрын
    • @@benniemeliefste3153 met die mentaliteit ga je dus nooit je zin krijgen 😉

      @EmJayEll@EmJayEll2 күн бұрын
  • Hoeveel mensen worden er gezocht door duo het opsporingsteam

    @PixelsVerwisselaar@PixelsVerwisselaar24 күн бұрын
    • Linkse stink tokkie hunter zijn bij DUO 🔥🔥🔥

      @fij715@fij71519 күн бұрын
  • Die dame verteld dat zij een studie in Utrecht heeft gedaan, ze kwam er achter dat dit niet die studie is waar de voorkeur naar uit ging. Maar uiteindelijk heeft zij wel 90.000€+ aan schulden, dat is zonde😅

    @SurfThomasVD@SurfThomasVD9 күн бұрын
  • Bij het kiezen van een studie kun je op voorhand inschatten hoe makkelijk je daar een baan mee krijgt. Een creatieve studie om het maar zo te noemen geeft niet evenveel baangarantie als een IT studie. Dit is iets dat je in je afweging moet nemen bij het kiezen van een studie, en die niet louter kiezen omdat 'ik vind dit leuk'. Leningen moet je terugbetalen, daarom heet het een lening. Dit stipt ook de realiteitszin bij de jongere generaties van tegenwoordig aan, die is volgens oudere generaties vaak ver te zoeken.

    @merkeet@merkeet9 күн бұрын
  • Een studieschuld van 90000 is in Nederland wel echt een prestatie. Dan heb je 7 jaar lang 1070 bijgeleend bovenop de standaard vergoedingen. En dan ook nog eens een zinlose studie volgen zonder carrieremogijkheden..

    @HemaFTW@HemaFTW2 күн бұрын
  • Ik vind het wel vreemd dat er in deze documentaire iemand wordt getoond die al 7 jaar contact heeft met het DUO, maar het niet kan betalen, en zijn situatie uitlegt. Vervolgens reageert het DUO aan het einde van de documentaire met: 'Blijf in contact: samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn en zoeken naar een oplossing.' Het lijkt een beetje hypocriet van het DUO...

    @Julianhaas1991@Julianhaas19913 күн бұрын
  • Dit mag de overheid gaan aflossen. Zij genieten altijd van de centen op allerlei gebieden, nu dus ook de verantwoordelijkheid nemen!

    @rozaqoutb6563@rozaqoutb65635 күн бұрын
  • Top productie, zit goed in elkaar!

    @mymus1cs@mymus1cs28 күн бұрын
  • Ik vind het verhaal van het meisje erg raar. Ik heb zelf ook 4 jaar in Engeland gestudeerd (zo'n 11k per jaar) en woon daar nu zo'n 10 jaar. Ik heb zo'n 80k studieschuld. Ze werkt maar 15 uur per week, wat de reden dan ook, daar kan niemand van rondkomen. Was het maar zo'n feest! Ze zegt ook dat ze nog niet is begonnen met terug betalen. Dus ik snap niet waarom zij de studieschuld de schuld geeft. Ik verdien ook nog eens vors meer dan zij, en hoef denk ik zo'n 40 euro per maand terug te betalen. En daardoor kan zij geen huis kopen? Wat een onzin. Ze moet ervoor zorgen dat ze meer inkomen heeft. Ofwel ze moet gewoon gaan werken of als ze echt ziek is, dan kan ze in Engeland ook uitkering aanvragen. Anders kan ze in het buitenland wonen niet betalen en moet ze terug naar Nederland om bij familie te wonen. Volgens mij heeft haar verhaal niks met studieschuld te maken. Als zij 600-700 pond per maand uitgeeft aan de 'basis dingen' gaat er ook iets mis. Engeland is duur, maar niet zo duur. Ook hoeft ze maar 1 keer per jaar haar inkomen door te geven, en DUO weet naar mijn ervaring prima hoe dat werkt in Engeland. Ik heb daar nooit problemen mee gehad. Dus volgens mij gaat daar ook iets fout..

    @lauradehaan3690@lauradehaan36907 күн бұрын
  • niet om vervelend te doen, woon zelf op dit moment in London en boodschappen zijn echt by a landslide goedkoper dan in NL. waarom ga je dan ook naar een soort van ah to go ipv naar een grotere supermarkt waar alles echt ziek goedkoop is

    @Jawedsway@Jawedsway12 күн бұрын
  • 90k hoe dan🤯? Welke pret opleiding heb je gekozen dat je maximaal moet lenen en waarom hield je je uitstaande schulden niet in de gaten? En ik weet zeker dat je een keer getoost heb op je (hoge) studieschuld, heb ik ook gedaan. En nu wil je dat een ander voor jouw fouten opdraait terwijl jijzelf deze schuld bent aangegaan en je problemen voor je uit bleef schuiven… Nu zit je in het buitenland met praktisch geen inkomen, en je neemt geen radicale stappen om je schulden af te betalen, klinkt wel erg naar schuld ontduiking. “Kijk ik zit in het buitenland met een laag inkomen en ik ben ziek, maar ben hier wel enorm gelukkig, jullie kunnen mij hier toch niet pakken, bedankt voor de stufie al die jaren heb de leukste tijd gehad maar ik betaal lekker niks”. Ben blij dat DUO een paspoort ongeldig kan verklaren. Waarom kijkt niemand tegenwoordig naar de baanzekerheid en salaris vooruitzicht bij het kiezen van een opleiding? Voordat ik met mijn (mbo) opleiding begon wist ik al dat ik in een goede keus had gemaakt. En tijdens mijn studie werkte ik elk moment dat ik kon bij een supermarkt. Ik ging naar festivals en op vakantie, en stond minstens 2 keer in de week in de kroeg. In die tijd was ik al blij als ik 5 uur kon slapen snacht. Ik zat 3 uur per dag in het openbaar vervoer omdat op kamers wonen veeeels te duur was. Maar ik had na mijn studie wel meer spaargeld dan schuld bij DUO. Ja het was zwaar, maar ik heb er niks lichamelijks aan overgehouden.

    @vlaardingerrr@vlaardingerrr13 күн бұрын
  • Berouw komt na de zonde .

    @06Berry06@06Berry0613 күн бұрын
    • En de wijsheid met de jaren.

      @ComradeAart@ComradeAart11 күн бұрын
  • Ik had beter niet kunnen gaan studeren, dan had ik er veel voordeliger voor gestaan op dit moment, ook al heb ik geen slecht betaalde baan (iets waarvoor ik niet heb gestudeerd). Ik had het fijn gevonden als mij dit eerlijk duidelijk was gemaakt voor ik er aan begon, toen ik 17 jaar was en nog echt niet volwassen genoeg om deze beslissing te maken.

    @ferryvantichelen6521@ferryvantichelen652114 күн бұрын
    • hoop dat je wel is vertelt dat studeren geld kost dat uit huis wonen duur is en dat studies in muziek en andere niet beta vakken vaak geen goede werkgelegenheid bied. hier kan je ook achterkomen met kleine reseach

      @alwaysjarron6260@alwaysjarron626013 күн бұрын
  • Duimen dat ze er weer bovenop komen

    @flimdejong2030@flimdejong203027 күн бұрын
  • op grond van welke wet kan DUO paspoorten blokkeren?

    @addhoc256@addhoc25617 күн бұрын
    • Dit verbijsterd me ook idd. hoe kan dit werken? Alleen dit al moet genoeg zijn om NOOIT met DUO in zee te gaan.

      @Wayoutthere@Wayoutthere17 күн бұрын
    • @@Wayoutthere ik neem graag gratis geld van duo

      @alwaysjarron6260@alwaysjarron626013 күн бұрын
    • Dat kan ook op geen enkele manier kloppen hoor. Want DUO, en daarmee de overheid want die geeft DUO de middelen, maakt je door het blokkeren van je paspoort als het ware een soort van stateloos. Dat is gewoon verboden onder internationaal recht, ik had dan ook geprocedeerd tot aan het hoogste gerechtshof. Ik vermoed dat dit ook de reden is dat het allemaal zo snel terug gedraaid werdt het moment dat hij vertelde mee te doen aan een documentaire. Dat zie je helaas wel vaker.

      @TheOriginalMcJunior@TheOriginalMcJunior9 күн бұрын
  • Tuurlijk, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Maar het is wel gek dat de rente omhoog is gegaan, en hypotheekverstrekkers kunnen zien of je een studieschuld hebt (wat echt nul uitmaakt voor het aflossen van een hypotheek).

    @rogierfrederiks8420@rogierfrederiks842016 күн бұрын
    • Die geld verstrekker wil zekerheid dat zijn geld terug komt, die maakt een risicoanalyse waarbij in de vergelijking wordt meegenomen wat je aan leningen al bent aangegaan. En dat vindt je raar?

      @coencordia@coencordia9 күн бұрын
    • @@coencordia Ja dat is raar omdat toen EXPLICIET werd vertelt dat dit NOOIT mee zou tellen voor een hypotheek. Evenals dat het RENTEVRIJ zou zijn, wat het dus NU NIET MEER IS. We zijn gewoon enorm genaaid.

      @TheOriginalMcJunior@TheOriginalMcJunior9 күн бұрын
  • Als het te mooi lijkt om waar te zijn is dit eigenlijk vaak ook zo. Maar iets wat je gaat lenen moet je ook teruggeven. Vindt het wel een beetje vreemd dat Argentijnse en Engelse paspoorten geblokkeerd kunnen worden door een organisatie die lening verstrekt. Ook denk ik dat een lening verstrekker geen lening zou moeten geven aan studenten inkomen e.d. is gewoon niet bekend. En als lening verstrekker heb je een zorgplicht. En dat is hier een beetje zoek. Ik denk wel dat dit op een juridische manier bekeken zou moeten worden. En wellicht is schuldsanering een oplossing. Ik merk vooral aan hem dat hij het persoonlijk maakt dat kan helpen. Maar als je juridisch sterk staat heb je een betere stok om mee te slaan.

    @Eftel-siteNl@Eftel-siteNl20 күн бұрын
  • Het werk ligt voor het oprapen omdat er overal een tekort is aan personeel. Als je geld leent voor je studie en je raakt doordoor in de problemen dan ligt het probleem bij jezelf. Maximaal geld lenen voor een leuke studie terwijl je je te goed voelt voor een goed betaalde, maar laag geschoold beroep, is niet een reden om te klagen over het systeem.

    @Cr1tical86@Cr1tical8614 күн бұрын
  • Ik ben het er wel mee eens dat de voorlichting van de studieschuld beter had moeten zijn. Voornamelijk dat de schuld veel zwaarder meetelt voor een hypotheek dan ze toe willen geven. het heeft mij lang gekost om duidelijk te krijgen hoe de studieschuld meegenomen zou worden dit jaar tussen het draagkracht bedrag wat ik betaal en het bedrag waar de bank mee rekent zit echt een wereld van verschil. Als we bijvoorbeeld mijn draagkracht op referentiepunt zetten dan is het wettelijke maandbedrag al 3.9x hoger en het maandbedrag waar de hypotheek verstrekker mee rekent voor een hypotheek zelfs 6.9x zo hoog. Het is voornamelijk kut dat de hypotheek verstrekker een nog hoger bedrag neemt dan het wettelijke maandbedrag. Ik los namelijk liever eerst mijn hypotheek af gezien de rente daar vele malen hoger op is. En zelfs die studieschuld gaat afbetaald worden echter doet ik dat liever wel op een financieel slimme manier.

    @thegreatxyz@thegreatxyz12 күн бұрын
  • Je bent afhankelijk van verschillende factoren, en als die je tegenstaan en je maakt op zon jonge leeftijd niet de "goede" keuzes maar je gaat je droom achterna bvb kan dit gebeuren. En inderdaad het werd heel rooskleurig voorgeschoteld, er is zoveel mis met dit systeem.

    @ellz2339@ellz233923 күн бұрын
  • Bewustwording over geld hoort al te beginnen in de opvoeding. Ik snap dat niet iedereen uit een gespreid bedje komt thuis maar op een paar hele zware studies na , kan je prima een bijbaan naast je studie nemen , zodat je niet maximaal had hoeven lenen.

    @Boems22@Boems2218 күн бұрын
  • Fijn dat het voor hem nu is opgelost. Jammer dat dit er voor nodig is

    @dominique3649@dominique364912 күн бұрын
  • Ik begrijp dat de situatie kut is voor deze mensen. Uiteindelijk hebben ze beiden hier wel voor gekozen. Niet kijken naar de cijfers, alleen maar de illusie achterna lopen en dan komt de realiteit om de hoek kijken en dan ben je opeens zielig? Ik snap dat er veel beloftes/marketing is gedaan alleen in het geval van die kerel zou die bij moeten gaan verdienen om de schuld langzaamaan af te lossen (elke kleine beetjes zouden al helpen om ookal maar aan te tonen aan DUO dat de intentie er wel zit, 7 jaar lang in gesprek en nogsteeds niks hebben afgelost is vrij slecht). Dat meidje kan zo ie zo niet blijven waar ze zit als ze nu al onder de armoedegrens zit en vervolgens het spaargeld op is laat staan dat ze 90k moet aflossen op de een of andere manier. Als het gaat om sympathie wekken voor dit soort mensen was had het wellicht beter uitgepakt om mensen te pakken die er alles aan doen en proberen uit die schulden te komen en het ze nog niet lukt ipv deze 2.

    @Zeverouis@Zeverouis5 күн бұрын
  • Deze mensen gaan nog veel meer problemen krijgen, want elk jaar dat je niet in Nederland bent krijg je ook minder AOW later.

    @TomorrowTom1337@TomorrowTom133715 күн бұрын
  • Ok meid, zoveel schuld. Waarom woon je dan nog in Engeland? Ga terug naar Nederland en ga bij je ouders wonen. Ga zo veel mogelijk werken en ga de schuld zo snel mogelijk aflossen. En ga daarna je leven oppakken ipv het slachtoffer te blijven spelen 🤐

    @charlotte89726@charlotte897268 күн бұрын
    • Dat veel werken gaat met haar gezondheid nu juist net niet he. Had dat wel gekund, dan was het probleem ook in het VK niet zo groot geweest. 😉

      @patrickreuvekamp@patrickreuvekamp7 күн бұрын
    • @@patrickreuvekamp Waar een wil is, is een weg. Dit is voor haar ook geen leven. Ga dan de ziektewet in en betaal het daarvan. €90,000 euro wil je toch ook niet boven je hoofd hebben hangen? Ik zou daar denk ik al ziek van worden

      @charlotte89726@charlotte897267 күн бұрын
  • Bristol is echt een schijtstad mygod er leven al zoveel mensen daar onder de armoedegrens, hoe ga je daar met alle mogelijkheden van NL nog steeds blijven wonen. Dan maar paar jaar zonder vrienden ..

    @d.6593@d.659312 күн бұрын
  • Ik vind het vervelend voor hun twee maar dit zie je toch van mijlen ver aankomen? Ik ken mensen met hoge studieschulden maar die betalen ook flink af door het hebben van een goede baan. Redelijk betaald krijgen is ook een keuze tegenwoordig. De beste meneer kan toch weer terugkomen naar Nederland en een goed salaris krijgen? Lijkt me geen domme jongen maar je moet het wel willen. Ik ben naar Latam geweest en Afrika en in sommige landen zou ik zo kunnen wonen. Maar twijfel daar niet over omdat ik hier goed verdien, wellicht als ik met pensioen ga emigreren

    @melvinr1278@melvinr127811 күн бұрын
  • Om hier naar te kijken maakt me al misselijk, want ze komen er niet meer uit . Ik zie nog steeds geen gezonde realiteitszin . Het is voor bijde te heftig in de werkelijkheid te komen .

    @christaschoute737@christaschoute73717 күн бұрын
  • Chapeau voor deze docu!

    @ps133@ps13327 күн бұрын
  • En jullie verwachten dat de wel hard werkende burger voor de kosten moet opdraaien? wij meer belasting moeten betalen voor jullie studieschuld?

    @erenyilmazymsecurity991@erenyilmazymsecurity991Күн бұрын
  • Ik heb helaas er achter moeten komen hoe erg het hebben van een schuld is door familie die in geldproblemen kwamen, dat was voor mij wel een wake-up call geweest om voor mezelf een baan te vinden waar ik misschien niet de volle 100% in gepassioneerd mee was maar wel een vast inkomen ermee heb weten te krijgen.

    @Rutch@Rutch14 күн бұрын
  • Zelf gestudeerd: niet op kamers, let op wat je uitgeeft, altijd bijbaan gehad = geen studieschuld. Niet voor iedereen haalbaar misschien door omstandigheden, maar het is toch wel veilig om te zeggen dat bij velen de studieschuld absurd hoog is. Door waarschijnlijk met geld te smijten.

    @NTac_Tic@NTac_Tic13 күн бұрын
  • Mijn zoon is meteen gaan werken nadat hij de VWO had afgerond. Hij heeft 2 jaar keihard meer dan fulltime gewerkt en alles opgespaard, toen had hij genoeg om zijn hele studie zelf te kunnen bekostigen. Nu is hij aan het studeren zonder zorgen!

    @SilviaVanThreepwood@SilviaVanThreepwood22 күн бұрын
    • Fijne moeder ben jij, zeg! Je hebt geen vinger getild om het kind, dat jij ongevraagd op de wereld zet, te helpen.

      @potato9619@potato961922 күн бұрын
    • ​@@potato9619Oh denk je dat?? Ik heb hem geleerd dat het niet aan komt waaien in het leven en dat als he geld uit wilt geven je dat geld eerst moet verdienen ipv je in de schulden te storten zoals de idioten in dit filmpje. DAT is volgens mij mijn taak als moeder zijnde. Daarbij woont hij nog bij ons thuis, in een stabiel gezin, verzorg ik hem nog steeds, ik kook en was voor hem, maar leer hem ook hoe je dat zelf moet doen en nu hij minder kan werken omdat hij studeert betaal ik zijn zorgverzekering zodat hij nu nog steeds kan sparen. ZO, NU JIJ WEER!

      @SilviaVanThreepwood@SilviaVanThreepwood21 күн бұрын
    • ​@@potato9619Met je "ongevraagd op de wereld gezet"... Kinderen krijgen is gewoon een normale menselijke funktie, hoor! Het is echt griezelig hoe jullie GenZ-ers met open ogen in die "anti-mensheid" propaganda van tegenwoordig lopen... Volledig gebrainwashed.

      @SilviaVanThreepwood@SilviaVanThreepwood21 күн бұрын
    • Goed getraind.

      @harryraam9566@harryraam956619 күн бұрын
    • ja en nu? wil je nu digitaal applaus?

      @user-fy9bx6cn9u@user-fy9bx6cn9u19 күн бұрын
  • Ok, dus toen je iedere maand geld kreeg... En dat voor jarenlang... Ging er niet op den duur ergens een lampje branden?

    @khoshnaw@khoshnaw3 күн бұрын
  • Waarom ga je überhaupt studeren als je eigenlijk wel weet dat je dit leven helemaal niet kunt betalen? En waarom stop je niet met een opleiding als je eigenlijk vrij snel wel weet dat je het niveau niet aan kunt? Dit klinkt cliche, maar veel studenten weten het wel. Ze weten wel dat het niks wordt, maar ze willen dat leven niet loslaten omdat ze "erbij" willen blijven horen. Veel beter zou zijn om een stap terug te doen (van hbo naar mbo bijvoorbeeld) of gewoon te gaan werken en daar verder te kijken naar andere mogelijkheden. Je bent gewoon onnozel als je in een opleiding blijft hangen die te hoog gegrepen is. Na een jaar of 5 gestudeerd te hebben moet je je toch eens gaan afvragen waar je nou eigenlijk mee bezig bent...

    @kngkrmson2179@kngkrmson217914 күн бұрын
KZhead