#1535

2024 ж. 1 Мам.
16 650 Рет қаралды

Er werd in de commentaren vaak gevraagd om hem en nu is het dan zo ver: Bernardo Kastrup in de studio bij De Nieuwe Wereld. Rogier van Bemmel spreekt met hem over de onzinnigheid van het materialisme, de verschillende wegen naar idealisme en de existentiële gevolgen van deze wereldbeschouwing. "We worden betoverd door taal: er is geen vuist, er is geen auto, er is geen Bernardo, er is geen Rogier."
Bronnen en links bij deze uitzending:
- De persoonlijke site van Bernardo Kastrup: www.bernardokastrup.com/
- 'Waarom materialisme totale onzin is, Hoe echte sceptici weten dat er geen dood bestaat en hoe zij het leven, het universum en alles tot op de bodem in kaart brengen' door Bernardo Kastrup: www.samsarabooks.com/boeken/w...
- Nog meer van zijn boeken: www.collectiveinkbooks.com/if...
- Essentia foundation, de anti-materialistische denktank waar Bernardo Kastrup uitvoerend directeur van is: www.essentiafoundation.org/ en het bijbehorende KZhead-kanaal: / @essentiafoundation
--
Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
Alvast bedankt.
--
0:00 Introductie: een veelgevraagde gast zonder Wikipedia-pagina
4:06 Waarom heeft idealisme rationele en wetenschappelijke argumenten nodig?
12:00 Waarom materialisme niet klopt
32:27 Dissociatie tussen binnen en buiten
39:48 Wat is bewustzijn?
44:13 De zin van het leven, abiogenese en tijd
49:23 Tijd, ruimte en de noumenale wereld volgens Kant en Schopenhauer
1:02:01 "Alles wat ik moet doen, is mens zijn"
1:08:56 Recapitulatie en afronding
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Пікірлер
  • Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.

    @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTVАй бұрын
  • Rogier van Bemmel is een fijne interviewer. Hij heeft werkelijk interesse in zijn gesprekspartner, en gebruikt die niet als klankbord voor zijn eigen ideeën (zoals zekere andere Interviewer doet).

    @ypedejong2140@ypedejong2140Ай бұрын
    • Rogier is mijn favoriete DNWer. Jammer dat Ad en Jelle hem meestal willen ondersneeuwen en weinig ruimte gunnen.

      @rijntje73@rijntje73Ай бұрын
    • Die 'andere' interviewer is een man in tweestrijd en dat is ook mooi. Ik vind dat je hem tekort doet. Hij laat zich wel degelijk inspireren door de ideeën van zijn gesprekspartner,. Hij is geagiteerd, opstandig, bruusk, juist door wat hij hoort en verwerkt. Dat hij daarbij uitglijders maakt, ach, doen we dat niet allemaal:-)

      @ingmarbeldman@ingmarbeldmanАй бұрын
    • @@ingmarbeldman Uitermate treffend verwoord, ik sluit me daarbij aan.

      @Timocraat@TimocraatАй бұрын
    • ​​@@rijntje73 Als in dit interview niet de tafel subject was, maar in plaats daarvan Ad, dan konden wij vuurwek hebben kunnen waarnemen, zonder knallen te horen...

      @broshuisalbert2413@broshuisalbert2413Ай бұрын
    • Nee toch wel blij dat hier geen andere interviewer zat, Marlies had het wel redelijk gedaan misschien maar verder twijfels.

      @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
  • Mijn complimenten voor Rogier die dit gesprek uitstekend leidt!

    @exit4all@exit4allАй бұрын
  • Wow dit wordt drie keer luisteren, hier zit zoveel in. "De kwaliteit die ik ervaar is mijn eigen verbeelding van externe toestanden" "Jouw lichamelijke toestanden zijn ook geestelijke toestanden". Moooi! Rond minuut 34 over dissociatie denk ik dan ook aan het microbioom; 1 flora, 1 tuin maar diversiteit is absoluut the key voor overleving; echt alles is gericht op overleving en het zit zo magisch vernuftig in elkaar. Dat alle inzichten die je opdoet ook weer zullen verdwijnen geloof ik niet echt, eerder het tegenovergestelde. Je (wie je dan ook is) zult je op een dag realiseren dat je alles al wist maar in een wereld van vergetelheid leefde; best een avontuur!

    @Annbosman@AnnbosmanАй бұрын
    • De mens maakt de substantie kenbaar. De informatie dient slechts waargenomen te worden.

      @facefact3737@facefact373714 күн бұрын
    • Geloof ik zeker! Maar is het 'dient slechts' of mag.. dat waarnemen inderdaad.. mooie reactie!

      @Annbosman@Annbosman14 күн бұрын
    • Ow dus de mens maakt eerst de info om het daarna niet waar te nemen...👍

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
    • ​@@swerremdjee2769 of bewustzijn schept het brein, wat vervolgens vergeet dat het bewustzijn is

      @Annbosman@Annbosman12 күн бұрын
  • Ik hoop dat Rogier bij de DNW wordt gezien en gewaardeerd want zijn inbreng is vaak puur goud.

    @nancyverbist5018@nancyverbist5018Ай бұрын
  • Geweldig! "Alles wat ik moet doen, is mens zijn".....💖🙏 (1.04.21) Dank voor dit mooie gesprek. Een Goede Pasen. 😊

    @adrianagertrude7907@adrianagertrude7907Ай бұрын
    • Zo hoorde ik ooit een keer een Indiaan in de Andes zeggen: "Becoming human is the most difficult thing".

      @stofjes4204@stofjes4204Ай бұрын
  • Geweldig gedaan door Rogier! Laveren tussen eigen nieuwsgierigheid en ons meenemen. Echt een gesprek om nog eens te bekijken en kauwen, kauwen. Dank!

    @cphvanschelven5807@cphvanschelven580727 күн бұрын
  • De overtuiging van Bernardo Kastrup is dezelfde als die van het Zen-Boedisme en andere oosterse stromingen. Bij een meditatie kun je jezelf waarnemen, maar ook 'bewustzijn' dat je dat aan het doen bent en buiten 'jezelf' treden. Volledig tegengesteld aan 'we zijn ons brein'. Interessant gesprek over wat moeilijk verwoord kan worden.

    @frederikruis274@frederikruis274Ай бұрын
    • Wat ik een fijne toevoeging vind is dat hij het een reductie vindt het bewustzijn te benoemen. Het gaf mij ruimte. Er zijn best wel boeddhisten die het bewustzijn willen uitleggen, op zoek zijn naar een uitleg en daarover hebben geschreven.

      @user-hh3vd8th3y@user-hh3vd8th3yАй бұрын
  • Bijbel is levende boek. God heeft ons de bijbel gegeven , zodat we in onze relatie met hem kunnen groeien. God is een geest. Mensen bestaan uit lichaam ziel en geest. Onze geest maakt ons bewust van god en brengt ons met hem in contact .

    @zeven689@zeven689Ай бұрын
  • Interessant gesprek. Ik zal me wel iets meer moeten gaan verdiepen in dit onderwerp want ik moest nu wel een paar keer terugspoelen voordat ik het echt begreep. Wel prettig dat Rogier het jargon uitlegt met de kijker in gedachte. Leuke aflevering.

    @user-wu8vt4ec4j@user-wu8vt4ec4jАй бұрын
  • Iemand die een kat op tafel legt en hem gaat kroelen kan bij mij niet stuk. Fijne vent!❤🙏 Rogier is top💪💪💪. Alhoewel ik op een gegeven moment mijn argumentatie voor die mening niet meer kon onderbouwen, gezien het feit dat ik geen flauw idee meer had op basis waarvan ik dan vond dat hij zulke goede cesuren en kaders plaatste, dit gezien het feit dat ik er gewoon kort door de bocht geen ene snars meer van begreep🙃🤣 Het enige concrete beeld dat bij deze puur rationele woordenstroom verzachting verschafte - de kat - was verdwenen, mijn Ego verschrompelde tot maatje pink en ik besloot tot een half uur meditatie, gevolgd door de gehele Mattheus zonder onderbreking, wat mij gelukkig het inzicht verschafte dat door beide heren vermoedelijk werd gezocht.🙏🙏 Pffff......Volijk paasfeest!❤

    @ingmarbeldman@ingmarbeldmanАй бұрын
    • Vrolijk Paasfeest! Haha!

      @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTVАй бұрын
    • iemand die de Mattheus kan waarderen heeft kwaliteitsbesef op het gebied van de muziek is Bach een goede 2e ;-)

      @peterk.6930@peterk.6930Ай бұрын
    • @@peterk.6930 haha goeie jongen die mij kan vertellen wie boven Bach staat….😉

      @ingmarbeldman@ingmarbeldmanАй бұрын
    • @@ingmarbeldman het was maar prikkelend bedoeld, als muziek ook een literaire component heeft (zoals vaak bij Bach) vind ik dat hij geen hoge ogen gooit voor de eerste plaats. Hij had een tweederangs tekstdichter in dienst die niet veel meer deed dan bijbelteksten recyclen. Dan vind ik Bob Dylan toch origineler, maar ja die had misschien wat de noten betreft beperkingen. We moeten dus op zoek naar een goede kandidaat voor nummer 1 tsja...

      @peterk.6930@peterk.6930Ай бұрын
    • @@peterk.6930 Goh, zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik kom uit de muziek en voor mij staat Bach volledig los van de teksten. Zijn taal is simpelweg te overweldigend qua balans. Tja, om toch een lans op te steken voor de sneue tekstdichter; 'originaliteit' gaat pas in de Romantiek een rol spelen. Voor die tijd dienen we dat wat zich wil uitdrukken in de muziek, niet ons ego🙂 (Ja Dylan, je noemt ook meteen wat🙏). PS: ik ben bang dat er niemand boven Bach uitkomt. Dat heeft minder met mijn persoonlijke smaak, as wel met het feit te maken dat Bach het kunstzinnige overstijgt. Wellicht zou je zelfs kunnen zeggen dat zijn muziek geen kunst is, meer het in trilling brengen van een natuurwet. Wat vind jij? (als je zin hebt om te antwoorden hoor:-))

      @ingmarbeldman@ingmarbeldmanАй бұрын
  • Wat leuk dat jullie internationaal zeer bekende gasten uitnodigen

    @casaamaril@casaamarilАй бұрын
  • Heel vreemd om Bernardo in het Nederlands te horen. Hij is veruit de belangrijkste denker van de 21e eeuw.

    @oliviergoethals4137@oliviergoethals413717 күн бұрын
    • 😂 goeie

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • Materie en geest zijn twee kanten van dezelfde medaille. De vraag naar het ‘wat’ van een ding leidt ons naar de begripsintuitie. Wij moeten die zelf denkend in ons bewustzijn tevoorschijn brengen en daarmee sluiten we onszelf op zo’n moment - als we juist denken - aan op de ideeënwereld. In dit verband is de kennistheorie van Rudolf Steiner van harte aan te bevelen. Die theorie sluit enorm goed aan op de uitspraak van Aristoteles: ‘Het menselijk leven blijkt essentieel te bestaan uit waarnemen en denken.’

    @jaapvanrijswijk5407@jaapvanrijswijk5407Ай бұрын
    • Steiner was een mafketel. Hij beweert met de doden te kunnen praten , met o.a. jezus. Hij was eerst in de ban van Blavatski.. . Daarna richtte hij zijn eigen theosofie op.. .

      @paolojoosten6353@paolojoosten6353Ай бұрын
  • Heb volgens mij ook ooit DNW opgeroepen Bernardo uit te nodigen. Compliment aan Rogier dat je dat soort input serieus neemt en voor het mooie gesprek. Mag vervolgd worden wat mij betreft!

    @svdb192@svdb19219 күн бұрын
  • Prachtig gesprek! Ik zie veel overeenkomsten met het gedachtengoed van David Bohm en Krishnamurti. Benieuwd of Bernardo en Rogier daarmee bekend zijn. 👍😎

    @zijnzegje6308@zijnzegje6308Ай бұрын
    • Vermoedelijk, Bernardo vrijwel zeker. Heb een hele berg PDF's van hen liggen maar kom er steeds maar niet aan toe :P

      @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
  • Briljant gesprek 😊 en heel goed uitgelegd. Ik wist al dat ik geen materialist was, maar nu is het nog helderder 🙏🏼

    @gijszegers5201@gijszegers5201Ай бұрын
  • Interessante gast en wat een verrassing in het Nederlands. Superleuk dat jullie dit soort thema’s aansnijden en ik draag de inzet een warm hart toe. Ik ben ook geneigd naar monisme en in die zin sta ik sympathiek tegenover het idee van Bernardo. Toch kreeg ik wat spanning bij het beluisteren van dit gesprek: simpelweg materie doorstrepen, is zo eenzijdig. Dan krijgt geest meteen een andere betekenis en daar werd zo weinig inhoud aangegeven. Dat gaf voor mij ook verwarring in het gesprek. Bewustzijn is als er ‘iets’ gaat trillen. Trillen is juist weer zo’n typisch natuurkundig term die je kan kwantificeren, en wat is dat iets dan? Ik snap ook niet hoe deze filosofie troost of verlichting biedt of je in de zijnsmode kan brengen. Bernardo geeft aan dat na je dood wat je geleerd hebt wordt vrijgegeven aan de natuur en dus voortbestaat. Maar die hele natuur voor zover wij hem kennen is een projectie van een ultieme realiteit buiten tijd en ruimte, zegt hij later. Wat kan daar de zin van zijn? Idealisme leidt naar mijn idee uiteindelijk tot solipsisme. Het viel me op hoe Bernardo overspringt van wij zijn een noumena, naar ik ben een noumena. Waar komt dat 'wij' vandaan? Daarvoor doet Bernardo weer een beroep op de ander, zonder dat te thematiseren. Ik ben in ieder geval geprikkeld hier meer naar te gaan kijken. Dank jullie wel!

    @sebastiaan_de_vries@sebastiaan_de_vriesАй бұрын
  • Wow, het verhaal van Bernardo over zijn appelboom ontroerde me enorm.

    @sinthasizah6649@sinthasizah6649Ай бұрын
  • Wat mij betreft een heel heldere en prettige uitleg

    @monikarietveld2552@monikarietveld2552Ай бұрын
  • De vraag naar bewustzijn is niet de meest fundamentele, het draait niet om cognitie of zelfs qualia. Het wonderlijke en ongrijpbare is waarom er zoiets bestaat als een 1e-persoons perspectief.

    @exit4all@exit4allАй бұрын
    • Onzin. Waarom dat bestaat is volkomen evident. Zonder deze evidentie kon jij niet typen. Het is niet ongrijpbaar, het ligt voor het grijpen. Het is niet wonderlijk, maar vanzelfsprekend. Het is gegeven, geen mysterie.

      @hirdooooo@hirdooooo29 күн бұрын
  • Leuk dat Bernardo er eindelijk zit, maar helaas loopt het gesprek niet goed omdat beiden onvoldoende de vinger weten te leggen op ‘the hard problem’: voor een fysicalist is de materiële wereld alles dat er is en subjectieve ervaringen (‘what is it like to be me’) zouden voortgebracht worden door fysische processen. Het ‘zombie-argument’ stelt dat de natuurkunde nergens bewustzijn nodig heeft en daarmee komt de materialist in de problemen. Het draait allemaal om de beperking van objectieve derde-persoons data.

    @exit4all@exit4allАй бұрын
  • Prachtig, leuk dat het niet steeds om de waan van de dag gaat, filosofie is minstens even belangrijk.

    @Pitrus1981@Pitrus1981Ай бұрын
  • Zowel het wereldbeeld van materialisme als die van idealisme, zijn gedachten, interpretaties van het feit dat er zintuiglijke waarnemingen zijn. Beide hebben gemeen dat het gedachten/interpretaties zijn, en dus producten van de geest zijn. Allebei zijn ze alleen mogelijk, en dus afhankelijk, van het feit dat ze gekend worden. Deze afhankelijkheid geldt voor alle producten van de geest (zintuigelijke waarnemingen, gedachten en gevoelens). Alles wat gekend wordt, is afhankelijk van kennendheid, ofwel bewustzijn. Bewustzijn is in die zin "de elektriciteit van de gekende ervaring". Wat er gekend wordt, maakt niet uit. Daarnaast is het zo dat zowel materialisme en idealisme zoals in deze video benaderd, beide uitgaan van externe objecten (wereld) ten opzichte van een subject; een subject dat, anders dan de objectieve zaken waarvan het subject zich bewust is, als onbetwistbare waarheid wordt gezien. Het subject, en hetgeen waar het zich van bewust is, zijn echter beide (bewustzijns)objecten die afhankelijk zijn van bewustzijn. De "bewustzijnder" kan zich overgeven, bij de realisatie dat hij geen onafhankelijk bestaan heeft van bewustzijn en niet het eindpunt is van innerlijke beschouwing. Deze overgave is geen mentaal proces; daarin heeft Kastrup gelijk, als hij zegt dat de geest maar kan vatten wat tot zijn sfeer behoort. De beperkingen van de geest inzien, door het inzicht te vergaren dat alle objectieve kennis per definitie niet tot het eindpunt kan leiden maar integendeel, het beginpunt is van beperking en gebondenheid, kan leiden tot de realiteit die voorbij de geest ligt. Tot slot: bewustzijn is geen activiteit, maar "de elektriciteit van de gekende ervaring" bij welke gratie het mogelijk is dat een schijnsubject het gevoel kan hebben "zich bewust te zijn".

    @royk.4271@royk.4271Ай бұрын
    • Ik snap er geen snars van. Als je wilt weten hoe onze zintuigen werken , denk aan WiFi , aan een computer. Het gaat om informatie uit de ether die onze zintuigen oppikken en die informatie naar ons brein stuurt waar het tot electrische info wordt omgezet en, terug naar onze zintuigen wordt gestuurd. We zijn geen lichtwezens maar electrische wezens. We leven in een electromagnetisch spectrum. Daarin vertegenwoordigd zichtbaar licht , licht dat we met onze ogen kunnen waarnemen minder dan 0.005 procent. Mijn punt is dat ons bewustzijn materie manifesteert , projecteert naar buiten. Maar dit is beperkt. Onze anatomie en DNA beperken ons. Mensen zullen voorlopig geen éénhoorn kunnen manifesteren. Ik ben fan van de 'Holografische Universum theorie'.

      @paolojoosten6353@paolojoosten6353Ай бұрын
  • Met een kat heb je altijd een goed gesprek ..

    @mvv329@mvv329Ай бұрын
  • Met Schrödingers kat in het midden. 😄

    @Tubemanjac@TubemanjacАй бұрын
  • Wat een fijn gesprek, dankjewel!

    @nickynicks251@nickynicks251Ай бұрын
  • Heerlijk, zo'n 'krakend' gesprek. 😊

    @adrianagertrude7907@adrianagertrude7907Ай бұрын
  • Mooi gesprek 💐

    @marlou169@marlou169Ай бұрын
  • Zeer leuk en interessant gesprek 👍🏼

    @63RobWanders@63RobWandersАй бұрын
  • Eindelijk. Fijn dat het gelukt.

    @johanvandenbos3072@johanvandenbos3072Ай бұрын
  • Kwantitatieve en kwalitatieve weging zijn in mijn beleving allebei manifestaties vanuit dezelfde geestelijke oorsprong en daarmee spiritueel gezien gelijk. Ze verschillen in de manifestatie alleen in taal maar lijken op zeker niveau zelfs onderling "uitwisselbaar". Een mooi voorbeeld vind ik de theoretisch natuurkundige die blijkt geeft van de schoonheid van een wiskundige formule.

    @Tubemanjac@TubemanjacАй бұрын
    • Onzin is t🙂 kom op man, waar zitten je hersenen?

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • De tijd is een menselijke maat die wij gebruiken kunnen om het ritme van de materie te doorgronden zo ook een verwachting van volgorde kunnen zien

    @martinwillemse8923@martinwillemse892329 күн бұрын
  • Eindelijk! En ik mis zijn eigen podcast nog steeds😉

    @dutchdroomdenker592@dutchdroomdenker592Ай бұрын
  • Uiteraard was Wittgenstein correct. De wereld en wil als representatie; waar kan het anders vandaan komen? - Even voor de goede orde, een anthropocentrisch wereldbeeld hebben we het nog niet over gehad. Als we aannemen dat de aarde het centrum van alle boeiende activiteit is krijg je meervoudige misvattingen. Goed bezig Rogier en Bernardo, goeie podcast.

    @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
  • Bernardo zegt niet verlicht te zijn, en dood te gaan. Wellicht is dat wat nog in de weg staat. Mooie reflectie van de weg die hij heeft afgelegd, knap.

    @MaartendeJager@MaartendeJager28 күн бұрын
  • Dhr Kastrup, een echte Nederlandse held 🇳🇱🧡

    @novictim@novictimАй бұрын
    • 🙂 Nederlandse held, hij zegt Braziliaan uit Ukraine te zijn... Nederlandse held🙂

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • Als er genoeg tijd of kansen zijn, (wat er technisch gezien ook is) dan kunnen wij weer een opstanding krijgen telkens ergens anders.

    @modokodo@modokodoАй бұрын
    • De opstanding der doden? Of begrijp ik je dan verkeerd?

      @imboke@imbokeАй бұрын
  • Dank jullie wel 💞

    @slymaceo9124@slymaceo912414 күн бұрын
  • Geweldig! Ontroerend!

    @RDeurloo-dd1kn@RDeurloo-dd1kn28 күн бұрын
  • Interessant. Zijn de externe kwalitatieve factoren niet verwant aan maatschappij en cultuur?

    @b25671@b25671Ай бұрын
  • DUDES, AMAZING!!!!

    @Ben-mw6es@Ben-mw6esАй бұрын
  • "Bestaan" heeft 2 nodig. Dat wat is en dat wat omvat. De schijnbare scheiding tussen dat wat is en dat wat omvat schept de wereld en wordt gedefinieerd via de perceptie van "ik niet ik". Tijd is bewustzijn dat een andere positie inneemt.

    @JulesTabak@JulesTabak29 күн бұрын
  • Goede anticipatie door Rogier op het voorbeeld van dissociatie: de fMRI’s veronderstellen immers een materialistisch uitgangspunt.

    @exit4all@exit4allАй бұрын
  • fantastisch eindelijk

    @cyberidiot12@cyberidiot12Ай бұрын
  • Dit lijkt op oude wijsheden uit het oosten, zeer interessant!

    @RaymondBrouwers@RaymondBrouwersАй бұрын
  • MIND BLOWN. Zoveel geluisterd naar Bernardo. Blijkt hij gewoon in NL te wonen en Nederlanda te spreken

    @bart9649@bart964928 күн бұрын
  • Wat is het geluid van één klappende hand op Uranus ?

    @HubertLR@HubertLRАй бұрын
    • Als een heel grote boom omvalt zonder aanwezigheid van bewustzijn , heeft dit dan een hels lawaai voortgebracht. Zonder bewustzijn geen wereld. Ieder levend organisme bezit een bepaald bewustzijnsnivo. Hoe zag de wereld er uit toen er nog geen sprake was van een mens?

      @paolojoosten6353@paolojoosten6353Ай бұрын
  • Materialisme versus idealisme is een semantische discussie. Men voelt zich blijkbaar beter of slechter afhankelijk van de woordkeuze waarmee de ervaring wordt beschreven. Intellectuele armoede die het moeilijke probleem van bewustzijn niet oplost maar omdraait.

    @unknownhollow4141@unknownhollow4141Ай бұрын
    • Oneens, zelfs materialisten als Dennett erkennen het probleem.

      @exit4all@exit4allАй бұрын
    • Ja en is het helemaal niet materialisten vs idealisten. T is materialisten vs spirituele de gelovigen.

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • Naar mijn idee hadden Rogier en Bernardo meer inzichten kunnen bereiken door gezamenlijk in meditatie te gaan, nog beter: samen met de kat.....

    @dini7363@dini7363Ай бұрын
  • Rond de 25e minuut e.v . lk leef, de materialist zoals ik, met kwaliteiten. Een kwaliteit is het beantwoorden aan een norm. Ik

    @broshuisalbert2413@broshuisalbert2413Ай бұрын
  • Ceci n'est pas une conversation. 😉

    @HubertLR@HubertLRАй бұрын
  • Pr💗chtig! 'n vallende tra🥲n die nergens op aankomt. 'Vedanta' het e🙏nde van weten, inzicht en kennis. Daar waar de ruimte onbegrenst alles en niets Is. Het stoffelijke in gelukz🌟ligheid baad. Vallend in liefde vergaat❣ Liefs

    @ronaldbak@ronaldbak29 күн бұрын
  • Heeft meneer nu nog van het water gedronken nadat de kat ervan dronk? 😅 Zou je niet evengoed kunnen zeggen dat getallen en wiskundige vergelijkingen evengoed geestelijke ervaringen zijn als kwaliteiten zoals van Bemmel dat zegt? Dit lijkt een valse tegenstelling...

    @guy7008@guy7008Ай бұрын
  • binnenkort nog een keertje in de herhaling, hoor de klok luiden en Bernardo lijkt te weten waar die klepel hangt. Geweldig, ook Rogier.

    @ErikAart-xi7wb@ErikAart-xi7wb25 күн бұрын
  • In de geest is alles mogelijk. Elke hechting aan een situatie of persoon, dus bijv elk moment dat je je afvraagt wat zou ik graag met die persoon zijn en je fantaseert erop door creëert een parallel leven. Gedurende je leven creer je onwillekeurig vele parallel levens. Je kunt ten allen tijde zodanig hechten aan zo’n leven dat je schizofreen wordt of volledig verdwijnt in dit huidige leven

    @pieterdemeijer4947@pieterdemeijer494727 күн бұрын
  • Can anyone tell me in English what they were saying at the very beginning regarding Joe Rogan and Lex Friedman? Kindest regards

    @gkannon77@gkannon7729 күн бұрын
    • The host asks whether Bernardo has been invited by Joe Rogan and Lex Fridman yet, to which Bernardo replies that "any answer wouldn't do him any good" but that they are wonderful people and that they have been in touch.

      @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTV29 күн бұрын
    • @@DeNieuweWereldTV yes I had heard Bernardo say he was considering it but also struggling with the idea. Thank you for translating

      @gkannon77@gkannon7728 күн бұрын
    • Why, because its all nonsense? Joe or lex will expose him with just a few simple questions or pointing out the flawwed where he is contridicting himself🙂

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • YES!

    @siestem2989@siestem2989Ай бұрын
  • 4 minuten in het gesprek en de geïnterviewde is nog steeds niet fatsoenlijk geïntroduceerd. Is me vaker opgevallen dat deze Rier van Bemmel niet heel goed is in tot de kern komen. Ongetwijfeld een aardige vent en met de beste bedoelingen maar ik haak af.

    @dextr79@dextr79Ай бұрын
  • Is it possible that not consciousness but potential is the underlying essence?

    @rolandolislaegers5393@rolandolislaegers539329 күн бұрын
  • Ik vind dat Rogier Boudewijn maar weinig aan het woord heeft gelaten.

    @jeroenalkmaar3091@jeroenalkmaar3091Ай бұрын
  • is dat de huiskat?🤩

    @adrianagertrude7907@adrianagertrude7907Ай бұрын
    • Ah zo gezellig! 😻

      @Navajoias-ur6sn@Navajoias-ur6snАй бұрын
  • de inhoud van het bewustzijn is enkel consistent als de observeerder in kwestie dezelfde conceptuele programmering hebben ondergaan. Welke consensus is er bereikt binnen het concept van de mens? de tafel, de boom, de kat , de hond enz enz enz. Wat zou je kunnen bedenken vanuit jezelf, als je buiten de grenzen van het conceptuele denkkader van je universele programmering zou kunnen denken?

    @Dannywillemsen1983@Dannywillemsen1983Ай бұрын
    • Bewustzijns vergroting is wellicht gewoon grotere gaatjes in de filter.

      @paolojoosten6353@paolojoosten6353Ай бұрын
  • Realiteit blijft altijd een perceptie. In feite is er nooit realiteit maar alleen een algemene interpretatie van hetgeen we waarnemen. Je hoeft maar een andere taal je spreken en je hebt al bijv. moeite om een tafel te beschrijven. Daarnaast is er een universele waarheid, afgezien van menselijke interpretaties, en dat is dat alles IS. De waarneming maakt dat materie ontstaat. Als je dat beseft dan zie je de geest onafhankelijk van alles. Het heelal kan absoluut zonder enige interpretatie. Het IS. De menselijke geest (want hier wordt niet vanuit een universeel concept gesproken) wordt geconditioneerd door afstemming. Maar het blijft de geest die een vuist of tafel waarneemt of niet. Zonder perceptie of waarneming bestaat niets.

    @willem878@willem878Ай бұрын
  • nu nog bijv. Ian McGilchrist, Rupert Sheldrake, Federico faggin, Bret Weinstein

    @cyberidiot12@cyberidiot12Ай бұрын
    • Ja: Bret Weinstein, dat zou bijzonder zijn

      @albertarnswald@albertarnswaldАй бұрын
    • En Donald Hoffman

      @T-D-0@T-D-0Ай бұрын
    • En Chalmers zelf:-)

      @exit4all@exit4allАй бұрын
    • En oh ja, Spinoza of Bergson misschien?

      @exit4all@exit4allАй бұрын
    • Zou leuk zijn maar Bernardo woont gewoon hier, dat maakt het iets makkelijker :P

      @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
  • Sorry, dit gaat volkomen over mij heen. Ik luister, ik doe mijn best, maar innerlijk schreeuwt er iets in mij, "waar gaat dit over?" Geeft niet, het is voor mij gewoon te abstract, ik kan mij er geen beeld vormen, maar wie het wel kan is vast bevoorrecht.

    @huibgeertsema6195@huibgeertsema6195Ай бұрын
    • Gewoon nog een keer luisteren!

      @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTVАй бұрын
    • Idd. Meta gebabbel. Ik ga ff een IKEA kast in elkaar zetten.

      @jos_t_band3912@jos_t_band3912Ай бұрын
    • Haha ja ik ga even met t paard wandelen, eieren zoeken 😊

      @Navajoias-ur6sn@Navajoias-ur6snАй бұрын
    • "Leave it and you will find it" (Turks gezegde)

      @Tubemanjac@TubemanjacАй бұрын
    • Datzelfde heb ik ook met Donald Hoffman, het gaat langs mij heen ik krijg er geen vat op

      @casaamaril@casaamarilАй бұрын
  • Iedereen wordt verlicht geboren en al spoedig ontstaat er een versluiering door sociale omgeving, opvoeding en scholing. Bij de een wat zwaarder dan bij de ander. Afhankelijk van de gebeurtenissen verschuift de zwaarte van versluiering.

    @pieterdemeijer4947@pieterdemeijer4947Ай бұрын
    • Als het eitje en de zaadcel samensmelten zou men een vonk/verlichting zien.

      @paolojoosten6353@paolojoosten6353Ай бұрын
  • Ik had mijn Petje op . . . maar het ging er toch geregeld boven. Een eenvoudig contemplatieve geest buigt het hoofd.

    @harrievanhamond1697@harrievanhamond169729 күн бұрын
    • Dat is helemaal geen schande hoor. Gewoon nog een keer luisteren, misschien het boek van Bernardo Kastrup eens doorbladeren of een van zijn vele andere filmpjes op KZhead bekijken.

      @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTV29 күн бұрын
  • Interessant! Op één of andere manier doet de redenatietrant - en enigszins ook de inhoud - van Kastrup me denken aan dit gesprek van Rifka Hirsch met Ramesj Balsekar, 'Who Want To Know What?": kzhead.info/sun/Zsp7qbKBkYmtoGw/bejne.html. Dank voor dit gesprek!

    @martendewind@martendewindАй бұрын
  • Als ik lichaamstaal van Rogier zie, lijkt het mij dat hij ook ratio in denkende geest plaatst. De vraag die ik stel is deze: Kunnen er andere domeinen in ons bewustzijn en besef bestaan, waar ratio geplaatst kan worden en waar wij kunnen ervaren dat ratio niet in denken huist. Ons algemeen geloven dat denken ons tot de kern der zaken kan brengen, is immens, op het dogmatische af. Alles wat ik hoor, wordt middels taal gecommuniceerd. Spiritueel is spiritueel, geestelijk is geestelijk en per definitie dus niet gelijk, Hoewel de meeste mensen die ik ken en spreek, geen verschil kunnen duiden. Blaise Pascal, adviseerde ons reeds, definities van woorden met elkaar overeen te stemmen, voor wijn met elkaar in gesprek gaan. Zalig Pasen en vrede zij u allen

    @joopvandermast@joopvandermastАй бұрын
    • Dat advies van Pascal spreekt me aan en doet me denken aan een training die ik ooit volgde in America in 1981. Daar werd het eerste half uur louter besteed aan definities waaraan daarna niet meer viel te tornen.

      @Tubemanjac@TubemanjacАй бұрын
    • Ik ga liefst na de wijn in gesprek, sorry slechte grap :P

      @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
    • @@novaterra777 nuchter opgemerkt, dank u, zalig Pasen nog.

      @joopvandermast@joopvandermastАй бұрын
  • Ik ben een materialist en ben het eens met Bernardo's depictie hiervan dmv kwantiteiten. Voor een materialist is het ontstaan van kwaliteiten ook een mysterie, en we gaan er vanuit dat het door emergentie op een of andere mysterieuze wijze ontstaat. Laat mij een materialist zien die er anders over denkt.

    @Robinson8491@Robinson8491Ай бұрын
    • Jij bent geen materialist maar een dualist die nog uit de kast moet komen. Een echte materialist gelooft niet in een onderscheid tussen het brein enerzijds en qualia anderzijds. Echt materialisme is het geloof dat qualia identiek zijn aan de materiële processen. Bewustzijn is geen product maar een eigenschap van het brein.

      @unknownhollow4141@unknownhollow4141Ай бұрын
    • @@unknownhollow4141 Dus ik moet Dennet volgen om materialist te zijn? Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik meende echt dat emergentie ook een vorm van materialisme was, gezien het geen idee van een aparte ziel betoogt, wat Descartes insteek was. Onder welke stroming zou jij emergentie scharen dan? PS dank voor je comment, je laat me inderdaad een materialist zien die er anders over denkt :) Ik schuif Dennet altijd maar zo opzij

      @Robinson8491@Robinson8491Ай бұрын
    • De materialisten wenden zich inderdaad tot niet nader te verklaren emergentie. Daarom ben ik van mening dat Jackson’s argument (de rode rozen van Mary) minder hout snijdt dan de zombie. Het laatste doet veel meer een beroep op persoonlijke data, iets waar het emergentie-argument echt geen antwoord op is.

      @exit4all@exit4allАй бұрын
    • @@unknownhollow4141 Dat lijkt het probleem. We zijn allemaal dualisten. De oplossing is niet een van de twee wegstrepen. De vraag moet zijn hoe kan je ze samen denken.

      @sebastiaan_de_vries@sebastiaan_de_vriesАй бұрын
    • ​@@sebastiaan_de_vries Eens. Aanvullend: de discussie over de aard van het bewustzijn lijkt gegijzeld door allerlei onnodige en denkbeeldige consequenties. Bijvoorbeeld: als bewustzijn X is dan is er wel/geen God, dan heeft het leven wel/geen zin, dan is er wel/geen voortbestaan na de dood, dan is moraliteit objectief/subjectief etc. Non sequitur.

      @unknownhollow4141@unknownhollow4141Ай бұрын
  • een kat die water zuip, schandalig!

    @renederuiter4786@renederuiter4786Ай бұрын
  • Ik kon het eerlijk gezegd met de grootste moeite volgen, of soms helemaal niet. Zelfs als er gevraagd werd om iets specifieks uit genoegen, zoals het bewustzijn, kon ik er geen antwoord uit destilleren. Misschien kwam het ook door redelijk veel vaktermen, deining niet direct kon plaatsen. Al met al toch met interesse gevolgd. Kannibaal nog ergens de genoemde “cursus” vinden?

    @fredvanassendelft1175@fredvanassendelft1175Ай бұрын
    • kzhead.info/sun/m6ibc7iwpGiVg6s/bejne.htmlsi=qB3msHjeDazmlzig

      @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTVАй бұрын
  • 🙏❤️

    @Yogaschoolleiden@YogaschoolleidenАй бұрын
  • "De externe toestanden van de wereld zijn ook geestelijke toestanden" Het bestaan van een tafel als "externe toestand" is niet direct te vergelijken met het bestaan van gedachten (geestelijke toestanden, mind). Gedachten worden geproduceerd door een brein, gebaseerd op dualiteit. Een tafel zoals die bestaat als "externe toestand" heeft heeft niks met dualiteit (objectief of subjectief) te maken, die tafel "is" slechts en neemt zichzelf ook niet waar, is zich ook niet bewust van zichzelf.

    @HubertLR@HubertLRАй бұрын
    • Het gaat meer over de configuratie/ kwaliteiten van het ding dat we 'tafel' noemen waar overeenstemming over onstaat, die niet noodzakelijk een absolute waarheid is.

      @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
  • Tegen zoveel nonsens kan zelfs onze Rogier niet op😭

    @murcoroegholt9435@murcoroegholt9435Ай бұрын
  • Interessant, alleen roept het idealisme zijn eigen problemen op. Dat is als alles mentaal is en alles komt uit het bewustzijn, is het bewustzijn ook mentaal dan? Als het bewustzijn iets anders is, hoe kan het dan iets anders dan zichzelf voortbrengen, namelijk iets niets mentaals die het mentale voortbrengt? In plaats van de vraag hoe materie geestelijkheid geeft is dan voor bewustzijn hetzelfde issue het geval.Als het bewustzijn wel mentaal is, hoe is het dan mentaal zonder object te zijn. Al het mentale is uitdrukbaar in vorm, maar bewustzijn is geen object. Zijn er verschillende vormen van mentale uitdrukkingen dan? Kan het mentale ook vormloosheid uitdrukken. En zo ja, hoe dan? Is dat logisch te benaderen, of vereist het een sprong? Hoe is die differentiatie mogelijk dan, terwijl bewustzijn ook zichzelf toont in de uitdrukking.En hoe kan bewustzijn rimpelen? Is bewustzijn dan twee dingen tegelijk? Dat wat rimpeling mogelijk maakt en de rimpeling zelf. Is de oorzaak ook het gevolg dan? Volgens mij heeft Bernardo nog wat issues op te lossen.

    @Marco-wq7nn@Marco-wq7nn18 күн бұрын
  • Haal Ockham’s razor maar eens door Kastrup’s semantische gymnastiek en er blijft weinig parsimony over. Als materie mind is genoemd stijgt het aantal onverklaarbaarheden exponentieel.

    @baskleinendorst@baskleinendorstАй бұрын
    • Juist, heh heh 1 iemand 👍 jij snapt t👍

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • Natuur is toch het leven?! Ook geboorte en overlijden kunnen daar worden gevolgd. het enige verschil is dat de mens als individu het vermogen heeft om te denken

    @knaamachternaam2320@knaamachternaam2320Ай бұрын
  • 45:35 Indien, zoals hier gesteld, alle levenservaringen en inzichten aan het eind van het leven weer zullen vergaan wat blijft er dan over van de oosterse reïncarnatie benadering? Misschien doelt Kastrup hier op de materialistische levenslessen en niet de spirituele. Sommige overtuigingen kennen daarom ook een splitsing in de ziel die bestaat uit een aards en een spiritueel gericht deel..

    @Tubemanjac@TubemanjacАй бұрын
  • Rogier, ik vind je een hele goeie interviewer, maar toch denk ik dat Marlies dit gesprek toegankelijker had kunnen maken. Je moet het voor het publiek deacademiseren, qua uitleg, qua terminologie en qua voorbeelden. Je zal, wellicht tot je eigen verassing, merken dat je het zelf dan ook beter gaat begrijpen. Bernardo zelf is hier ook schuldig aan. Het geheel is dermate ingewikkeld uitgelegd dat ik me afvraag of Bernardo het zelf nog wel snapt. Tot zover over de vorm. Dan nu over de inhoud. Rond 35:00 zegt Berdardo dat mensen met een meerdere persoonlijkheidsstoornis niet al die "geesten" zijn. Hoe weet Bernardo dat? Ik zie dat niet, misschien is die persoon wel echt al die persoonlijkheden. (slechte woordkeuze ook "geesten" Er is vaker sprake van een matige woordkeuze "moduleren" is er ook zo één). Rond 45:00: "Het leven is een dissociatie." Spiritueel ben ik het wel met Bernardo eens, maar Bernardo beweert die sprong te maken zonder een spirituele beschouwing, dit wordt zomaar uit het niets geconcludeerd. Dat kan in mijn ogen niet. De connectie met mind over matter wordt ook zomaar uit het niets gemaakt, zonder enige redenering. Het placebo effect is makkelijker te verklaren met de proefondervindelijke bewijzen die Wim Hof levert (pure observatie of meting tot in het extreme) dan via deze filosofische beschouwingen met, naar mijn idee, hele rare onverdedigbare sprongen. Je kan het bestaan van dimensies buiten ruimte en tijd spiritueel verklaren, via bijna dood ervaringen enzovoort, of via keiharde natuurkunde, kwantumfysica of zelfs de relativiteitstheorie. Immers, als tijd zich uit kan rekken of inkrimpen en ruimte zich kan krommen, dan heb je zelfs de kwantumfysica niet nodig om in te zien dat dat rekken en buigen alleen in een hogere dimensie kan plaatsvinden die zelf geen deel uitmaakt van die tijd en ruimte. Bernardo gaat er tussenin zitten en probeert het bovenstaande via puur filosofische weg te bewijzen (booleaans filosofisch...), maar stiekem, als je goed luistert, sluipen er spirituele aannames in. Ik ben het wel met zijn conclusies eens, maar niet met zijn bewijsvoering (of theoretische route, zo je wilt).

    @AsklepiosvanApollo@AsklepiosvanApolloАй бұрын
  • @21.14 - voor degenen die hier steigeren; dit refereert aan de huidige modus operandi van de wetenschap die graag claimt dat modellen en berekeningen een volledig dekkende beschrijving van de werkelijkheid kunnen produceren. Zie voor een fundamentele kritiek op dit idee Dewey Larson's 'Inductive versus inventive reasoning'.

    @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
  • Eerste keer dat ik Bernardo Nederlands hoor spreken!

    @ShintoBroadcasting@ShintoBroadcastingАй бұрын
    • zijn ook oudere podcast opnames met Bernardo in het Nederlands

      @loeshuijer5269@loeshuijer52694 күн бұрын
  • Ook bij t lezen van de comments wordt ik niet echt vrolijk, iedereen gaat maar mee in de onzin op 1 enkeling na... Mensen leer luisteren en kritisch te denken.

    @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • Wat is bewustzijn? Nou ja, het besef van mezelf en mijn omgeving. Om ergens te beginnen.

    @lucurian2@lucurian2Ай бұрын
    • Wat is het besef?

      @IM02424@IM02424Ай бұрын
  • De meeste argumenten van Kastrup kun je al terugvinden bij George Berkeley. Ook is het aan te raden om m.b.t. deze ontologische vraagstukken de begrippen subjec(tief) en object(ief) te vermijden. Dé werkelijkheid is noch objectief noch subjectief.

    @user-bm2tg7sp3y@user-bm2tg7sp3yАй бұрын
    • Misschien kun je zeggen: al waarnemend interactief te verwerken.

      @facefact3737@facefact373714 күн бұрын
  • Bewust zijn is een staat waarin je bewust bent van de eenheid van alles

    @pieterdemeijer4947@pieterdemeijer494727 күн бұрын
  • Wat leuk om hem een keer in het Nederlands te horen!

    @miguelsanmartin506@miguelsanmartin506Ай бұрын
  • enorm ruim verwoord interview, vraag me af of kinderen in een simpele vorm van uitleg dezelfde kennis kunnen delen en ervaren zoals wij het bewustzijn hier omvatten. denk dat daar ook een veld zit waar we (info) kunnen winnen als mens, deze kennis openbaren en doorgeven aan kinderen die nog niet gevuld zijn door het materialisme.. 'menselijke kaders' brengen bij kinderen en kijken hoe ver dat ons bewustzijn en de materiële wereld brengt. het lijkt alsof de systemen die nu zijn opgebouwd eerder afbreuk doen aan wat het bewustzijn kan zijn voor de mens.

    @justbeauty@justbeautyАй бұрын
  • Wat leuk die kat op tafel!!!

    @sarina459@sarina45925 күн бұрын
  • Heel boeiend gesprek. Veel om te overdenken.

    @ceesfdevalk@ceesfdevalkАй бұрын
  • ‘Analytisch idealisme’ = Schopenhauer’s interpretatie van Kant’s transcendentaal idealisme. Daarnaast is het materialisme veel eenvoudiger te weerleggen: een tafel los van het denken valt niet te bedenken.

    @RJH5202@RJH5202Ай бұрын
    • Dat zegt ie toch zelf, ook als we de tafel niet waarnemen dan is ie er nog steeds. Een mooie stelling tegen het post-modernisme waar de tafel alleen zou bestaan doordat en zolang we haar waarnemen.

      @belneste@belneste27 күн бұрын
    • Hoezo, de tafel is er al waarom moet nog bedacht worden, los van t denken of denker? Of bedoel dat er zonder denker geen tafel gemaakt werd?

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
    • @@swerremdjee2769 dat is een moeilijk probleem, bestaat de tafel omdat we die waarnemen of bestaat de tafel op zich. Dat laatste idee ben ik voorstander van, maar het postmodernisme geeft erg veel waarde aan de waarnemer. Het gaat zelfs zover als Schroedingers kat, dat de kat zowel leeft als dood is - twee toestanden die waar zijn 🤔

      @belneste@belneste12 күн бұрын
    • @@belneste nee en is t geen postmodernisme wat die waarde geeft. De aanschouwer doet dat door middel van zijn perceptie en emoties. De ene gelooft dat er iemand nodig is om het te aanschouwen voor t waar is, de ander die snapt dat t er ook is zonder waarnemer. Srodingers kat is gewoon onzekerheid🙂 tot je het checked weet je t niet en is de kat mogelijk levend of niet maar niet beiden.

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
    • @@belneste check dr Brian Keating zijn laatste vid met de nu overleden Daniel Dennett👍 Kun je wat van leren, gaat precies hier over🙂 Als of t zo moest zijn heh?🙂

      @swerremdjee2769@swerremdjee276910 күн бұрын
  • Dhr v Bemmel stelt precies de goede vragen om dhr Kastrup beter te begrijpen

    @PPP-by6xm@PPP-by6xm24 күн бұрын
    • Nee ook niet, Bernardo spreekt zichzelf meerdere malen tegen en de ander zegt niets

      @swerremdjee2769@swerremdjee276912 күн бұрын
  • cijfers zijn misschien `volledig `beschreven, alleen puur waargenomen/verklaard door een rationele toestand binnen dat gedeelte van jou, is dat kloppende informatie, Maar er is meer van jou kzhead.info/sun/nNtxmaWqsKOsjaM/bejne.html

    @willemgroen8710@willemgroen871028 күн бұрын
  • Ingewikkeld, maar tijdstip 45:00 zegt Bernardo dat al je opgedane kennis verdwijnt bij je dood. Maar veel van je opgedane kennis en ervaringen heb je toch doorverteld aan je kinderen en anderen die in jouw omgeving. Zo verspreid kennis zich toch generatie na generatie

    @MarieJoseO@MarieJoseOАй бұрын
    • Ik vermoedt dat hij daar meer op het concept van een persoon duidt als iets dat 'een kennisdrager' is, omdat het dan overgaat in een fundamenteel andere vorm.

      @novaterra777@novaterra777Ай бұрын
    • Even gegoogled: ++ Waarom heet een meme een meme? Hij wilde een woord dat betekent: “een idee, gedrag of stijl die van persoon naar persoon overgenomen wordt binnen een cultuur.” Hij noemt het een Meme als verbastering van het griekse Mimeme, wat “iets dat geimiteerd word” ++

      @MarieJoseO@MarieJoseOАй бұрын
    • ++ Waar komt het woord meme vandaan? De oorspronkelijke term 'meme' werd al in 1976 door Richard Dawkins bedacht en gebruikt, in zijn boek 'The Selfish Gene'. Dawkins gebruikte het woord om een cultureel fenomeen of verschijnsel te beschrijven, dat zich kenmerkt door het feit dat het gerepliceerd wordt om zich te verspreiden en voort te bestaan ++

      @MarieJoseO@MarieJoseOАй бұрын
    • Dat is de materialistische opvatting die hij niet aanhangt.

      @user-hh3vd8th3y@user-hh3vd8th3yАй бұрын
  • a litle hard to get bud good gewoon goed dus

    @MrZjohnnyz@MrZjohnnyzАй бұрын
  • Ik snap best wat hij zegt maar niet dat hij niet inziet dat de ervaringen die hij heeft weliswaar bestaan maar juist veroorzaakt worden door het materialisme dat hij ontkent. Zijn stelling dat materialisme alleen over kwantiteit zou gaan en niet over kwaliteit zie ik als een retorische truc. Daar hoopt hij mee weg te komen door simpelweg te stellen dat iemand die het er mee oneens is niet weet wat materialisme is. Waarom is de tafel die hij ziet de verbeelding van de externe mentale toestand? De stap naar extern snap ik niet. Zijn materie, de hersenen, kunnen toch perfect zijn verbeelding veroorzaken (die daardoor niet minder echt is)? Die verbeelding kan zelf verschillen per levend wezen (een mier zal zich dezelfde tafel heel anders verbeelden). Waarom mag ‘de geest’ niet het resultaat zijn van materialisme? Alsof het dan minder mooi is, bedreigend zelfs (want blijkbaar verlangt hij naar begrippen als ‘de wil’ en ‘iets buiten ons’. Ik denk dat dit de religieuze neiging van de mens uitdrukt, die eigenlijk beter binnen dan buiten het materialisme verklaarbaar is. Zijn verhaal overtuigt wetenschappelijk nergens. Hij werkt dan ook bij de Essentia Foundation, waar wetenschappelijke normen er niet toe doen. Ergens wel jammer dat men niet inziet dat onze wetenschappelijke inzichten best ruimte bieden voor religieuze gevoelens met misschien nog wel meer diepgang. Het misverstand dat materialisme koud en leeg is, lijkt me hier het kernprobleem. Van Bemmel doet overigens zijn best wat kritisch weerwerk te bieden.

    @marcsetmais7598@marcsetmais759828 күн бұрын
    • "Zijn materie, de hersenen, kunnen toch perfect zijn verbeelding veroorzaken", sinds Descartes bijten filosofen hun tanden stuk op precies deze vraag: hoe kan het in vredesnaam in zijn werk gaan dat stof (de hersens) geest (bewustzijn) voortbrengt. En in het verlengde daarvan: is dat wel zo?

      @DeNieuweWereldTV@DeNieuweWereldTV28 күн бұрын
    • Je hebt gelijk dat veel filosofen zich op deze vraag hebben stukgebeten. Spinoza kwam hier ook niet uit: hij heeft het over een onstoffelijke geest maar legt tegelijk een link met hersenprocessen. Neurologen leggen vaak wel een link met hersenactiviteit. Volgens Damasio is bewustzijn zelfs nodig om het lichaam te laten functioneren. Het ‘ik’ gevoel dat komt met bewustzijn is zo sterk dat ik begrijp dat het lastig te verenigen is met deterministische lichamelijke processen in het brein. We weten eigenlijk nog te weinig van de werking van hersenen. Tegelijk ben ik geneigd de materialistische onderbouwing als de meest waarschijnlijke en eenvoudigste verklaring te zien. Dat er geen externe oorzaak is valt overigens niet te bewijzen. Mijn scepsis bij een externe verklaring is dat daar geen wetenschappelijke verklaring voor te vinden is. Mijn echte punt is trouwens dat een materialistische verklaring niks afdoet aan de gevoelens die mensen ervaren en de schoonheid die daar in zit. Binnen het materialistische wereldbeeld zitten idealistische en religieuze gevoelens. Ze zijn er onderdeel van. De fout is misschien dat men materialisme ervaart als onttoverend. Enfin, een boeide discussie waar het laatste woord nog niet over is gezegd.

      @marcsetmais7598@marcsetmais759822 күн бұрын
  • Vind redenering niet sterk: idealisme om het leven zin te geven.

    @jacqkrol4494@jacqkrol4494Ай бұрын
    • Zoals hij zei, vanuit spiritueel oogpunt heb je geen idealisme meer nodig. Het is gewoon een van de aanvliegroutes.

      @kiekaboo625@kiekaboo625Ай бұрын
  • Is computer science in het Nederlands niet informatica?

    @esterspitz@esterspitzАй бұрын
  • Hij spreekt nederlands???!!!!!

    @freemoneyprinciple@freemoneyprincipleАй бұрын
    • Mooi hè?

      @johanvandenbos3072@johanvandenbos3072Ай бұрын
    • Hij identificeert zich als Nederlander:).

      @user-hh3vd8th3y@user-hh3vd8th3yАй бұрын
KZhead