Yeniçeriler | Kuruluştan Yıkılışa - Savaş Makineleri

2024 ж. 24 Сәу.
69 442 Рет қаралды

Yeniçeri Ocağının Kuruluşu
En salahiyetli bilginlerimiz Yeniçeri Ocağının kuruluşunu, Osmanlı Devleti nin ilk elli yılı içinde Rumeli’nde süratle gelişen fütuhatın doğurduğu zaruret olarak gösterirler.
Yeniçeri Ocağı I. Murat zamanında Anadolu Selçukluları’ndaki hassa ordusu örnek alınarak kurulmuştu. Çandarlı Halil Paşa’nın teklifi ve Molla Rüstem’in yardımıyla teşkil edilen bu ordunun asker kaynağı Hristiyan asıllı esirlerdi. Acemi ocağı yeniçeri ocağına asker yetiştirmek için kurulmuştu. İlk kurulduğu sıralarda yeniçeri ordusu bin kişilik bir kuvvetti ve zamanla sayıları arttı.
Savaşlarda alınan esirlerle ilgili pençik kanunu denilen bir kanun tanzim edildi. Pençik kanununa göre; her esir yüzyirmibeş akçe hesap edilecek ve yüzyirmibeş akçenin beşte biri, yirmibeş akçe orduya ödenecekti. Yada beş esirde bir esirin, asker edilmesi gerekecekti. Seferlerde ve akınlarda çok sayıda esir alındığından pençik oğlanları acemi ocağı için önemli bir kaynak teşkil ediyordu.
Devşirme usulünün Yıldırım Beyazıt zamanında ihdas edildiği iddia edilmektedir. Osmanlı Devleti devşirme usulünü sistemli hale getirip geniş çapta uygulamışlardır. Askere alınacak çocuklar, Osmanlı uyruğunda olan Hristiyan halktan alınacaktı. Çocuklar arasından 14-22 yaş arasındakiler tercih edilecekti. Evli ve ailenin tek erkek çocuğu alınmazdı. Kanun gereğince asil ailelerin çocukları tercih edilirdi. Bu çocuklar Türk ailelerin yanlarına verilerek İslamiyeti, Türkçe’yi, Türk örf ve adetlerini öğrendikten ve sünnet edildikten sonra acemi ocağına alınırdı. Burada belli bir süre eğitim gördükten sonra yeniçeri ocağına kayıt olurlardı. Bu devşirmelerin evlenmeleri ve askerlik sanatından başka bir işle meşgul olmaları yasaktı.
Devşirmeler son olarak yapılan elemeden sonra zeka testine tabi tutulurlar ve nitelikleri yüksek olanlar, saray ve saltanat hizmetine alınır; bir kısmı da yeniçeri ocaklarına asker olarak alınırdı.
Kapıkulu ordusunun en kalabalık grubunu oluşturan yeniçeriler, padişahın merkezi otoritesinin temelini teşkil etmişlerdir. Yeniçeri sayesinde padişah, uç beylerinin nüfuz ve otoritesini dengelemiştir. Ayrıca Avrupa’nın ilk daimi ordusu da yeniçerilerdir.
Yeniçeriler asıl olarak fetih yada "cihat" amacıyla değil, bir iç iktidar gücü olarak tasarlanmıştır. Osmanlı ordusunun seferlerdeki toplam asker sayısı içinde yeniçeriler hemen her zaman bir azınlık oluşturmuşlar, savaşlarda ise ordu çok baskı altında kalmadıkça cepheye sürülmemişler yada düşman öldürücü son bir darbeyle düşecek duruma geldiği zaman sürülmüşlerdir. Öte yandan içerideki ayaklanmaların bastırılmasında yeniçeriler hep asıl rolü oynamışlar ve devlet bu durumlarda onlardan başkasına nadiren güvenmiştir.
Yeniçeri Kıyafet ve Silahları
Yeniçeri ocağının komutanına Yeniçeri Ağası denirdi. Yeniçeri taburlarına orta denirdi. Yılda bir elbise ve üç ayda bir yevmiye hesabı üzerinden ulufe denen maaş alan yeniçeriler, kapıkulu ordusunun en itibarlı birlikleri arasında idi. Padişahın kendiside bir numaralı yeniçeri idi. Kendilerini Ali Osman tahtında oturan padişahın kulları bildiler ve kulluk ile övündüler.
16.asır ortalarına kadar geçici hadiseler istisnai olmak üzere yeniçeriler arasına I. Murat zamanında konmuş olan itaat-ı mutlaka usulü sayesinde disiplin bozulmamıştı. Ayrıca Kanuni’ye kadar padişahların ordularının başında bulunmaları ve en ufak yolsuzluklarına bile göz yummamaları yeniçeri ocağını devrin en modern, düzenli ordusu olarak gösteriyordu.
İstanbul’daki isyanların tamamı kapıkulu ordusu tarafından çıkarılmıştır. Bu isyanların sebebi devlet adamları arasındaki iktidar mücadeleleri ile ekonomik ve mali sebeplerden kaynaklanıyordu. Yeniçerilerin ilk isyanları Fatih zamanına kadar uzanır. Bu isyanın sebebi padişah ile veziriazam arasındaki mücadelesiydi. Fakat genç padişah, bu isyanı bastırdığı gibi, Çandarlı Halil Paşayı bertaraf ettikten sonra kapıkulu ordusunu devleti genişletmek ve merkezileştirmek için müessir bir şekilde kullandı. 15 ve 16.yüzyılda umumiyetle dirayetli padişahlar iş başına geldikleri için yeniçeriler isyan edememişlerdir.
Yeniçeri Ocağının Bozulması
Yeniçeri ocağının çözülmeye başlaması ise III. Murat döneminde başlar. Bu dönemde yeniçeriler arasında evlilerin sayısının arttığı, kışlalarında yatmak yerine evlerinde yattıkları ve askerlik dışı işlerle (ticaret ve esnaflık gibi) uğraştıkları görülmektedir. III. Murat zamanında, akçanın değerinin düşürülmesi üzerine, düşük ayarlı akça ile ulufe almak istemeyen kapıkulu askerleri isyan ettiler ve defterdar ile veziriazamın kellesini istediler. Ayaklanmayı bastırmak için istekleri yerine getirildi. Bundan sonra yeniçeriler, 17.yüzyıl boyunca veziriazamlığa ve hatta padişahlığa istediklerini getirmeye başladılar.
Yeniçeriler
Kaynak :
Kaynak: yeniceri.nedir.org/

Пікірлер
  • Başarılarının devamını diliyorum kardeşim.

    @Metehan_aslan03300@Metehan_aslan0330013 күн бұрын
  • Basarinin devamini dilerim abim

    @mustafacansiz2510@mustafacansiz25104 күн бұрын
    • Çok teşekkürler kardeşim 😊

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ4 күн бұрын
  • Başarılar

    @Yasinozm@Yasinozm9 күн бұрын
    • Teşekkürler reis 😊🇹🇷

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ9 күн бұрын
  • Güzel ve değişik bir video olmuş ,resimler Yeniceriye benzemiyor İran safevi Askerlerine benziyor dikatinizi cekerim

    @saitdaglisukru3504@saitdaglisukru35047 күн бұрын
    • Səfəvi İran deyil.Azərbaycanlı.Dikkat çekerim

      @user-en2dd7xt6j@user-en2dd7xt6j7 күн бұрын
    • Kanal yeni hocam. Zamanla hatalarımız en aza incek inşaAllah 😊 desteğiniz için teşekkürler

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ7 күн бұрын
    • Türk kökenli bir devlet hocam safeviler 😊

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ7 күн бұрын
    • @@user-en2dd7xt6j ozurdilerim orda hatam var aslında fotoğrafların Yeniceriye benzemediğini ifade etmek istedim saygılar başarılarınız devamını dilerim

      @saitdaglisukru3504@saitdaglisukru35047 күн бұрын
    • Estağfirullah hocam bu şekilde düzgün ve seviyeli eleştirilerinize açığım hatalarımı düzeltmek için. Teşekkür ederim 😇

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ7 күн бұрын
  • 1: hristian cocuklari yeniceri yapmak en büyük hatalardan biridi. 2: para icin savasan asker den hayır gelmez, yeniceriler de en iyi örnek. 3: osmanlının en büyük hatalarindan biride yendigi ülkeri vergiye baglayıp, hristian askerleri ve halkı baska ülkelere sürmemekti. 4: egerki yendigimiz ülkelere sadece müslümanları yerlestirseydik ve müslümanlar yönetseydi bugün hala osmanlı ayakta olabilirdi, ki vergileri zaaten o zaman kendi halkımız öderdi ve seferden elde edilen ganimetlerde tabiki hem halka hemde askere dagitilabilirdi, ama öncelik en basda oldugu gibi müslümanligi yaymak idi, ne yazik ki bu kısmen unutuldu zaman ile ve yeniceriler ve baska hainler altın icin yüce davamızı satmaya basladlar. 5: son zamanlarda osmanlida yeteneksiz ler ve kısmen erkek sehzadeleri genc olması, sultanlarimizin erkenden cocuk sahibi olup onlari yetistirselerdi osmanlı belkide cökmezdi. bu konuda uyumuslar 6: 1600-1700 arası toplar, tüfekler avrupada genislerken ingilizler ispanyollar zaman ile giderken bizimkiler uyumuslar, deniz hakimiyeti cok önemli idi, ayriyeten gümüs parasi deger kazanirken altin deger kaybetdi, yeni sultanlar sefere cikmadilar, ekmek fiyatlari vs vs ve borclar büyüdü de büyüdü.buda sonumuz oldu. 7: mka atatürk olmasaydı 600 yıllık sehitlerimiz ve tarihimiz büzbütün kaybolacaktı. mka atatürke ve tüm sehitlerimizden allah razı olsun.!! 8: sadece 1 hatada orada yaptik galiba, cünkü yünanistani iraki syrie yi iranı kesinlikle vermemeliydik, bence tutabilirdik, cünkü savasi yenmistik, onca zorluklar ile olsa bile..!! ama belkide atatürkün karari daha dogru bir karardi, o zamanki gücümüz ile bugünkü türkiyeyi sadece tutabilicegimizi düsünerek bir karar vermisdir..!!

    @kubilayinamer504@kubilayinamer5047 күн бұрын
    • 1: Dogru kullanilmadigi icin bir hata, katiliyorum. 2: Dogru. 3: Dogru. 4: Ben bundan emin degilim. Cünki osmanlinin cöküs nedenleri cok daha fazla. 1. Bilime ve ivmeye yeterince önem verilmedi, onun yerine sanata, süse ve siirlere (yani bos seylere) zaman harcandi. 2. Musliman oldugumuz icin hep dogruyu, hep insancil olmaya calisildi - Buda buyuk bir yanlis. Devlet cikari senin zalim olmani gerektiriyorsa onuda yapicaksin. Günaha girmekten korkuyorsan senin devlet zirvesinde isin olmasin. Dahada cok neden var ama bu en buyukleri. 5: Dogru, cehalet bedeli ödendi ve hala ödeniyor. 6: Dogru, ayriyeten nezaman statikoculuk basladi (yani gelisme durdu) sonra geri geri gitmeye baslandi. Yani seferler durmamaliydi, gelisim durmamaliydi. 7: Mka saygi duyuyorum, iyiki var olmus, ama bu söze katilmiyorum. Cünki bu vatan cok yigitler dogurdu ve dogurmaya devem edecek. Anadolu Türkleri yine direnicek yine savasacakti. 8: Sevri kabul etmedik, Lozanla yetindik, ama Lozan dedigin anlasma 100 yildir Turkiyeye takilan bir kelepcedir. Lozani kabul etmek ovakit dogru olabilir, ama biz bu anlasmayi sonra kabul etmemiydik. Simdide en buyuk hatamiz buna sahip cikmak olur!!!!!!

      @unick2011@unick20117 күн бұрын
  • Yeniçeri fikri Hacı Bektaş Veli trafından ortaya atılmış ve sultan a belli bir miktar çeri gönderilerek ocağım temeli atılmıştır. Çandarlı vs kurmadı.

    @ismailuyank9677@ismailuyank96776 күн бұрын
    • Sayın şefim ben tarihçi vs değilim ancak tarihçilerin ve tarih sayfalarında bahsediilen bilgiler doğrultusunda hazırladım videoyu 😊

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ6 күн бұрын
    • Hacı bektaş-ı veli ölüm 1271, osmanlı kuruluş 1299 ?

      @tolgasoylupolat3343@tolgasoylupolat33433 күн бұрын
  • Nebicim muhtesem Osmanli böyle.

    @elninotornado2924@elninotornado29247 күн бұрын
    • Kötü olan bozanlar Osmanlı da sorun yoktu efenim 😇

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ6 күн бұрын
  • Çok güzel anlatamadin

    @user-sc2pj4yb4y@user-sc2pj4yb4y6 күн бұрын
    • Zamanla daha iyi olacağız hocam 😊

      @TANERSEKENDIZ@TANERSEKENDIZ6 күн бұрын
KZhead