Wat ging er mis bij grote brand Joan Muyskenweg?

2023 ж. 22 Жел.
5 648 Рет қаралды

Bewoners en deskundigen hebben nog altijd grote vragen over de brand die op 3 juni uitbrak in appartementencomplex de Enter aan de Joan Muyskenweg. Volgens het brandweeronderzoek was de brand het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden. Maar in hetzelfde onderzoek staat dat er gaten waren gemaakt in brandwerende muren en een belangrijke blusleiding gesprongen was. Op verzoek van AT5 keken deskundigen naar het het brandweeronderzoek en de staat van het pand. ''Je moet een brandveilig gebouw beschikbaar stellen. Dat is hier bot gezegd gewoon niet gedaan.''
Metershoge uitslaande vlammen, zwarte rookwolken die in bijna de hele stad waren te zien: het komt niet vaak voor dat een brand zo uit de hand loopt als in juni aan de Joan Muyskenweg. Het dak van het wooncomplex van verhuurder Vesteda brandde volledig af. Er vielen geen gewonden, maar alle 95 appartementen in het pand werden onbewoonbaar. 150 mensen kwamen van het ene op het andere moment zonder woning te zitten. Het zal nog jaren duren voordat de appartementen op de bovenste verdiepingen weer kunnen worden bewoond.
De brandweer deed onderzoek naar de toedracht van de brand. De Enter voldeed aan alle brandveiligheidseisen, schreven de onderzoekers in een memo aan burgemeester Halsema. De brand zou het gevolg zijn van een toevallige samenloop van omstandigheden. Onder meer de forse wind heeft bijgedragen aan de snelle uitbreiding.
Maar in het onderzoek staat óók dat ''bepaalde brandwerende voorzieningen in de loop van de tijd hun functie hebben verloren''. Er waren onder meer ''gaten gemaakt in de brandwerende wanden'', waardoor ''de brandwerendheid en rookwerendheid'' tenietgedaan werden. Daarnaast is onduidelijk of verplichte controles van de blusleiding in het pand hebben plaatsgevonden.
Dat roept vragen op over het ontstaan van de brand. Was die puur het gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, zoals de brandweer schrijft? Of valt verhuurder Vesteda wat te verwijten?
Gaten in de muren
De Enter is een voormalig bedrijfsgebouw dat in 2018 werd verbouwd tot wooncomplex met acht verdiepingen. De drie bovenste etages, die door de brand zijn verwoest, zijn er toen pas opgebouwd. De bewoners van een aantal appartementen op die verdiepingen hadden last van lekkages, sommigen al sinds de oplevering van het gebouw.
De brand brak uit in muur tussen de zesde en de zevende verdieping. In het appartement naast de brandhaard waren al jaren lekkageproblemen. Om de oorzaak van die lekkages te achterhalen had Vesteda ruim een jaar voor de brand gaten in de muur laten boren.
Volgens Vesteda zouden die gaten half juni worden dichtgemaakt. Maar begin juni brak de brand uit. Op filmpjes en foto's die de bewoner van het appartement net na het uitbreken van de brand heeft gemaakt, is te zien dat er rook door de gaten komt. Er zijn zelfs vlammen in de muur op te zien.
"Nalatigheid'
Volgens de brandweer hebben de gaten geen belangrijke rol gespeeld. Maar deskundigen zetten daar vraagtekens bij. ''De verhuurder had moeten controleren of die gaten zo waren afgedicht dat de brandwerendheid van de muur intact was gebleven'', zegt brandveiligheidsdeskundige Hans van Gogh, die op verzoek van AT5 het brandweerrapport las en beeldmateriaal van de bewoners bekeek.
De gaten in de muur van het appartement waar de brand uitbrak, waren überhaupt niet afgedicht. Ruim een jaar lang was er geen functionerende brandscheiding in de muur. Daarin is Vesteda nalatig geweest, volgensVan Gogh. Ook het feit dat er al zo lang lekkages waren is volgens hem een potentieel gevaar. ''De veiligheid van de mensen loopt daarmee een risico.''
De conclusie van de brandweer dat de lekkages en de gaten geen belangrijke factor zijn geweest, gaat er ook bij de bewoners moeilijk in. ''De brand is nota bene in de muur ontstaan'', zegt Maikel Berends, die op de verdieping van de brandhaard woonde. ''Het is niet zo dat er iemand heeft zitten frituren. Als er gaten en lekkages zijn in een muur waar een brand uitbreekt, lijkt het me logisch dat die dingen met elkaar te maken hebben.''
Al ver voor de brand hadden veel bewoners het gevoel dat hun zorgen over het onderhoud van hun appartementen door Vesteda niet erg serieus werden genomen. ''Op een gegeven moment dachten wij: weet je, we gaan gewoon zelf een aannemer inschakelen'', zegt bewoners Bas van Griethuysen, die al jaren met lekkages kampte. ''Want met Vesteda kwamen we echt niet verder.''
Lees het hele artikel op AT5.nl



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Пікірлер
  • De video behandelt vooral de verspreiding van de brand en de falende blusleiding. Maar de oorzaak wordt niet behandeld. Waardoor is de brand nu in eerste instantie ontstaan?

    @Johan-bb4sy@Johan-bb4sy4 ай бұрын
  • Ach het is toch niet van de amsterdammers

    @slotervaart10@slotervaart103 ай бұрын
  • Ask someone that have a metal detector and pinpointer to look for your weddingring lady.

    @user-wi3md2qi9p@user-wi3md2qi9p4 ай бұрын
  • er gaat niet veel goed in neuzenland de laatste tijd ....

    @conanconanian451@conanconanian4514 ай бұрын
    • oprotten kakkerlak

      @harry225@harry2254 ай бұрын
    • Ja raar hé... een brand in een grote stad? Poepoe, naunau... Sodom en Gomorra hier boerenlul.

      @MerkkledingSchreeuwdArmoede@MerkkledingSchreeuwdArmoede4 ай бұрын
  • Nederlands spreken je bent niet in Engeland

    @wildekroko@wildekroko4 ай бұрын
  • oplichterij

    @moustafahajlaa6444@moustafahajlaa64443 ай бұрын
KZhead