Kiltteyden kääntöpuoli: Milloin se muuttuu taakaksi?

2024 ж. 30 Сәу.
387 Рет қаралды

Kiltteyden kääntöpuoli: Milloin se muuttuu taakaksi? Perheterapeutti Ritva Huusko kertoo, miten asettaa terveitä rajoja ja saada kiltteys palvelemaan myös itseä yhtä hyvin kuin ympärillä olevia ihmisiä.
Videolla käsitellään liiallisen kiltteyden käsitettä, joka ilmenee ihmisten taipumuksena miellyttää muita oman itsensä kustannuksella. Tämä voi sisältää vaikeuksia kieltäytyä kohtuuttomista pyynnöistä, oman mielipiteen tai tarpeiden sivuuttamista, ja jatkuvaa muiden mielipiteiden huomioimista.
Liiallinen kiltteys voi johtaa epäterveisiin ihmissuhteisiin ja mielenterveysongelmiin, kuten itsetunnon heikentymiseen ja uupumukseen. Sen juuret voivat olla lapsuuden kokemuksissa, kuten tietyssä kasvatustyylissä tai traumassa.
Käydään myös läpi miten liiallisesta ja jopa haitallisesta kiltteydestä voi kasvaa myös omaa hyvinvointia tukevaan kiltteyteen.

Пікірлер
  • Juuri opettelen laittamaan rajoja, ei helppoa. Mutta varmasti helpottaa ajan myötä.

    @erjatikkanen875@erjatikkanen8755 күн бұрын
    • Todella hienoa kuulla, että olet ryhtynyt opettelemaan rajojen asettamista - se on tärkeä taito, joka todellakin voi auttaa selkeyttämään ja parantamaan henkilökohtaisia suhteita sekä omaa hyvinvointia ❤. Vaikka se voi aluksi tuntua haastavalta, ajan myötä siitä tulee helpompaa ja luontevampaa. Kannustan sinua jatkamaan harjoittelua ja olemaan itsellesi armollinen oppimisprosessin aikana. Olet jo ottanut merkittäviä askeleita kohti terveempiä rajoja ja parempaa itsetuntemusta. Voimia ja rohkeutta matkallesi!

      @RitvaHuusko@RitvaHuusko4 күн бұрын
  • ystäväni väitti: kukaan ei ole oikeasti kiltti saamatta siitä itse mitään..mietin, onko se siis tavallaan keino saada valtaa toisiin?

    @mshiker@mshiker14 күн бұрын
    • On hyvin inhimillistä pohtia motiiveja ihmisten käyttäytymisen takana. Ystävällisyys ja hyväntahtoisuus voivat toisinaan olla monimutkaisia, ja niiden taustalla voi olla erilaisia syitä. Jotkut ihmiset saattavat olla ystävällisiä, koska he kokevat sen itselleen palkitsevaksi - eli he saavat mielihyvää ollessaan toisille ystävällisiä. Tai se on osa heidän arvojaan ja he haluavat edistää positiivista ilmapiiriä. Aidosti kiltti ja hyväntahtoinen ihminen ei odota kiltteydestään tai ystävällisyydestään mitään palkkiota vaan heidän palkkansa on oma mielihyvä, kun näkee että kiltteys ja ystävällisyys tuo hyvää jollekin toiselle. Toiset saattavat nähdä ystävällisyyden keinona vaikuttaa muihin tai saavuttaa tiettyjä tavoitteita. Tällöin ystävällisyys voi olla manipulatiivista joiltain osin, toki myös täysin. Tällöin ystävällisyys ja kiltteys voi olla laskelmoitua ja siitä odotetaan vastineeksi jotain itselle. On tärkeää erottaa asiat ja ihmiset toisistaan ja muistaa, että jokaisen ihmisen motiivit ovat yksilöllisiä, ja ystävällisyys voi olla vilpitöntä ja pyyteetöntä. On myös mahdollista, että ihmiset voivat olla ystävällisiä ilman, että he odottavat siitä mitään vastineeksi.

      @RitvaHuusko@RitvaHuusko13 күн бұрын
KZhead