تمدن باستانی اورارتو : میراثی برای مادها و هخامنشیان

2024 ж. 27 Қаң.
109 772 Рет қаралды

حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
/ deeppodcastiran
Instagram: / deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ـــ
music by
@incompetech_kmac Kevin MacLeod
اورارتو
(تمدن فراموش شده ایران باستان)
منبع ما در این ویدیو این کتابه : اورارتو نوشته بوریس پیوتروفسکی
اورارتو نامِ یک تمدن باستانی در عصرِ آهنه. دولت اورارتو از اتحاد و همبستگی بینِ قبایل و طوایف اطرافِ دریاچه وان در ترکیه امروزی شکل گرفت. گستره جغرافیایی این تمدن در اطراف دریاچه ارومیه و دریاچه وان و بلندیهای ارمنستان قرار داشت.
بنا به کتیبه های آشوری، اولین پادشاهِ سلطنتِ اورارتو ، فردی بود به نامِ آرمِه. آرمِه بین سالهای 880 تا 844 پیش از میلاد سلطنت کرد. اون قبایل مختلف رو تحتِ فرمان در آورد و دولت اورارتو رو تاسیس کرد. به همین دلیل کتیبه های باستانی به آرمِه لقبِ شاهِ شاهان دادند. به قولِ بعضی از مورخین، ارمنستان امروزی اسمِ خودش رو از آرمِه گرفته.
آرمِه هم عصر با آشور نصیر پالِ دوم، پادشاهِ آشوریان بود. این پادشاه از قدرت گرفتن اورارتو ها به وحشت افتاد. به همین دلیل در سال 866 پیش از میلاد به طور مستقیم به قلمروِ اوراتو ها حمله کرد و تا بخشهایی از دیاربکر رو از تصرفِ اورارتو ها در آورد.
بعد از آشور نصیر پالِ دوم، فرزندش شلمنصرِ سوم به پادشاهیِ کشورِ آشوریان رسید . شلمنصر کشور گشایی پدر رو ادامه داد. شلمنصرِ سوم در سال 857 پیش از میلاد به اروراتو حمله کرد و به نزدیکی های پایتخت یعنی شهرِ آرزاشکو رسید. آرمِه زمانیکه شهر رو در محاصره دشمن دید، پا به فرار گذاشت و به کوهِ آلاداغ پناه برد. شلمنصر بدونِ هیچ مزاحمی واردِ آرزاشکو شد و پایتخت رو به آتش کشید.
اون برای اینکه پیروزی خودش رو به همگان اثبات کنه مجسمه‌ای از خودش در نزدیکی کوهِ آلاداغ نصب کرد. سرمست این پیروزی ها با لشکریانش به حوالی دریاچه وان رفت و بعد از اون به سمتِ دریاچه ارومیه به راه افتاد. از منطقه سلماس عبور کرد و بعد از سرکوب امیران اون ناحیه و غارت اموالِ مردم، دوباره به کشورِ خودش برگشت.
جهانگشایی اورارتو ها
بعد از آرمِه، شردوری اول به پادشاهی اورارتو رسید. خیلی ها اعتقاد دارند موسس امپراتوری اورارتو همین فرده. چون از دوران شردوری قوانین و نظمِ اورارتو شکل میگیره.
در زمان شردوری، پادشاهِ آشور همچنان شلمنصرِ سوم بود. شلمنصر یکباره دیگه به اورارتو حمله کرد اما از کتیبه ها مشخصه که این حمله هیچ نتیجه‌ای نداشت. در حمله قبلی پایتختِ اورارتو یعنی آرزاشکو توسط آشوری ها نابود شده بود، به همین دلیل شردوری پایتخت رو به شهری به نامِ توشپا تغییر داد. شهرِ توشپا تا پایانِ حکومت اورارتو پایتخت این امپراتوری بود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، توشپا شهرِ وان در ترکیه امروزیه.
وقتی شلمنصر نتونست اورارتو رو فتح کنه، تصمیم گرفت به مرزهای اطراف آشور حمله کنه. شلمنصر حملاتی به سلماس و حوالی دریاچه ارومیه داشت. در این جنگ موفقیت هایی رو به هم به دست آورد. پادشاهانِ این ناحیه پا به فرار گذاشتن و شلمنصر با خیالِ راحت به غارتِ اموال اون نواحی پرداخت ولی هر کاری که کرد نتونست مردمان این نواحی رو متحدِ خودش کنه، به همین دلیل مردمان و مقاماتِ این منطقه ها به اورارتوها نزدیک تر شدن و روابطشون رو با آشوری ها قطع کردن. اقداماتی که شلمنصر انجام داد، نتونست ضربه چندان محکمی به اورارتو ها وارد کنه.
بعد از شردوری اول ، پسر و نوه‌اش به پادشاهی رسیدن. حکومت توسط دو نفر به نام های Ishpuini و Menua اداره میشد. این دو نفر پدر و پسر بودن.
در زمانِ این دو پادشاه بود که حدودِ مملکتِ اورارتو گسترش پیدا کرد و از جنوب تا نزدیکِ آشور و از شمال تا ارمنستانِ شمالی ادامه داشت.
اورارتو ها در سالهای 800 تا 700 پیش از میلاد از خطِ میخی استفاده میکردن. اونا زبانِ مخصوص به خودشون رو داشتند. اونا در ابتدا با خطِ میخی آشوری لوح های خودشون رو مینوشتن اما بعدها خطِ میخی جداگونه‌ای بوجود آوردن.
زبان اورارتویی یک زبانِ جداگانه و از جمله زبان های گمشده در ناحیه قفقاز به شمار میره. به باور دانشمندان نزدیکترین زبانِ مدرن به زبان اورارتویی، زبان مردمِ گرجستانه.
اورارتو بیشتر از اینکه یک امپراتوری یا یک پادشاهی باشه ، یک تمدن بود. تمدنی در دوران عصرِ آهن. تمدنی که از دریاچه ارومیه تا نواحی شرقی ترکیه امروزی کشیده میشد. اورارتوها بین سالهای 860 تا 600 پیش از میلاد حکومت کردن. تمدن اورارتو ها تاثیرِ بسیار زیادی بر روی امپراتوری های بزرگ مثلِ مادها و هخامنشیان گذاشت.
اما اورارتو بیشتر از اینکه یک حکومت باشه، یک تمدن بزرگ بود.
مردمانِ اورارتو در حفرِ قنات و کندنِ دریاچه و استخرهای دستی استادِ دوران خودشون بودن. این روش آبیاری در اون زمان بسیار مدرن و کاربردی بود . در سالهای بعد مشابه همین روش در امپراتوریِ ماد ها و هخامنشیان هم استفاده شد که به احتمال زیاد تحتِ تاثیر دوران اورارتو بود.
همچنین اورارتو ها در معماری و استخراج آهن شهره زمانِ خودشون بودن. امروزه در پاسارگاد و تختِ جمشید میتونیم تاثیرِ معماریِ اورارتو بر امپراتوریِ مادها و هخامنشیان رو ببینیم.
حکومت تازه نفسِ ماد ها، اتحادی با بابلیان برقرار کرد. در نتیجه این اتحاد، آشوریان شکست خوردن و ماد ها به تمام بیدادگریهایی که آشوریان در طول تاریخ انجام داده بودن، پایان دادند.
شهر نینوا در قلمر آشور با خاک یکسان شد. حکومت اورارتو هم که متحدی نداشت، در همین دوران رو به زوال رفت. اورارتو ها در جنگی از کیمری های ایرانی شکست خوردند. مابقی خاکِ اورارتو هم به تصرفِ ماد ها در اومد و بدین ترتیب این حکومت دیرینه، در سال 585 پیش از میلاد، سقوط کرد و به تاریخ پیوست.
اما چه بر سرِ حکومت اورارتو ها اومد و چطور این حکومت به تاریخ پیوست؟ قبل از اینکه اورارتو ها به تاریخ پیوند بخورن این دشمن دیرینه شون، آشوری ها بودن که از صفحه روزگار محو شدن.

Пікірлер
  • من یک ایرانی ارمنی هستم و این ویدیو خیلی مفید و زیبا بود . (ارمنستان یکی از قدیمی ترین کشور ها است)🇦🇲🇦🇲🇦🇲

    @two_Ems@two_EmsАй бұрын
  • ممنون که ما رو با تمدن ها و وقایع تاریخی ای اشاره می‌کنید که حتی خیلی ها اسمشون رو هم نشنیدن من، بسیار تحت تاثیر لحن مودب و رسمی شما در بیان تاریخ هستم خیلی ممنون 🙏

    @AmirhoseinYegane-hc1ux@AmirhoseinYegane-hc1ux3 ай бұрын
  • ارامنه یکی از قدیمی ترین اقوام و کشورهای جهان و قدیمی ترین اقوام زنده جهانن ک هنوز ادامه دارن و این نشان از شجاعت و مقاومت و بزگی و وطن دوستیه اونها داره ک با اینکه تحت حملات بسیاری از قدیم و از زمان آشوریان تا رومی ها و اعراب و عثمانی بودن ولی در کمال ناباوری زنده ماندن و همه از بین رفتن ولی اینها ماندن برای همینه شایسته احترام و ستایش هستند❤❤❤

    @mohamad.nasiri65@mohamad.nasiri653 ай бұрын
    • با ارمنی ها هیچ ارتباطی نداره .

      @IlkinKarachay@IlkinKarachay3 ай бұрын
    • اون مردم باستانی که در زمان آشوری ها بودند دیگه نسلی ازشون نیست و ساکنین فعلی ارمنستان از آریایی ها هستند

      @SunRise22482@SunRise224823 ай бұрын
    • 🇦🇿🇦🇿

      @alil7400@alil74003 ай бұрын
    • هاییک ها ربطی به اورارتوهای باستان ندارن که به زور می چسبونی هیچ کس نمبتونه هم چنین ادعایی کنه این ادمین متوهم هم از ماتحت این چرت و پرتارو میسازه

      @qaranfilsan30z97@qaranfilsan30z973 ай бұрын
    • درود بر ارامنه عزیز به ویژه هم‌میهنان ارمنیمون ❤

      @SiasateMostaghel-rp1lr@SiasateMostaghel-rp1lr3 ай бұрын
  • آرمان جان، به شما و گروه دقیق شما خسته نباشید عرض میکنم.🎉

    @fariborzghadimi4527@fariborzghadimi45273 ай бұрын
    • منم عرض می کنم.

      @babakirani5261@babakirani52613 ай бұрын
  • از تمدن مارلیک هم ویدیو بسازید ممنون

    @AMIR._.998@AMIR._.9983 ай бұрын
  • ممنون که آنقدر زحمت می کشید یه کتیبه از ارارتو تو تبریز نزدیک اهر هست من از نزدیک رفتم دیدم

    @alitajik5956@alitajik59563 ай бұрын
    • کتیبه شیشه.ارگیشتی دوم

      @Dasa19822@Dasa198222 ай бұрын
  • اونوقت تو کتابای مدرسه ما فقط از بابل آشور فنیقی ها گفتن ممنون از اطلاع رسانی

    @erfanrabiee1067@erfanrabiee10673 ай бұрын
  • درود بر شما....وسپاس بخاطر حکایت قشنگ و تاریخی تان از زندگی بشر این موجود زیاده خواه و بی رحم. پاینده باشید

    @khosrokordi5630@khosrokordi56303 ай бұрын
  • ممنون از کانال مفیدتون ، یک کتیبه هم از دوران حکومت اورارتو ها در شهرستان سراب و روستای رازلیق هست

    @user-fm3fl8on5t@user-fm3fl8on5t3 ай бұрын
  • سلام به تمامی عوامل کانال و آقا آرمان. خیلی خیلی ممنون از تهیه و پخش این برنامه و تشکر بابت ارزشی که به مخاطبان قائل هستین چون من این برنامه رو درخواست کرده بودم و انتظار پخشش رو به این زودی نداشتم. البته لازم به ذکر است که یک کتیبه بزرگ و قبرهای عظیم و چندین قلعه در منطقه ای بنام شوشا داغی مابین اهر و کلیبر آذربایجان شرقی قرار داره که من خودم چندین بار اونجا رفتم و نمیدونم چرا یه حس مثبتی داره و جای دیدنی هست. ❤❤❤❤❤ Thank you

    @b.v8199@b.v81993 ай бұрын
  • Thank you very much, for the way you simplistic this part of forgotten history, I am Assyrian/Iranian with many Armenian friends back in Iran 55 years ago but newer studying proper history or wasn't available 60 years ago in Iran, BRAVO.

    @dolaiamlast8753@dolaiamlast87533 ай бұрын
  • درود به تیم دیپ پادکست از شنیدن این پادکست زیبا خیلی لذت بردم از زحمات شما قدردانی میکنم 🙏

    @MAHDI-HOSEINI@MAHDI-HOSEINI3 ай бұрын
  • زنده باد ایران❤️‍🔥🤘🏻

    @yfb83@yfb833 ай бұрын
  • واقعا عالي همه چيز عالي موسيقي ، صدا ، داستان و نحوه بيان فوق العاده هست شما يه هنرمند درجه يك هستيد

    @abdullahamini4299@abdullahamini42993 ай бұрын
  • سپاس از بیان شما از تاریخ بسیار گذشته دور که برایم بسیار ارزشمند و آموزنده بود

    @arshadmoradi2071@arshadmoradi207128 күн бұрын
  • اتفاقا چند روز پیش ضمن مرور تاریخ باستان ارمنستان در همین مورد داشتم میخواندم. سپاس از برنامه های جالب و مخصوصا طرز بیان شیرین و احترامی که همیشه در گفتار شما احساس میشود. منتظر برنامه های جدید شما هستیم. موفق باشید👏👏👏🌷🌿

    @EtteBellina@EtteBellina3 ай бұрын
    • دیدین که آخر ویدئو گفت نزدیکترین به قوم امروزی به اورارتو ها گرجی ها هستن

      @NeeeT798@NeeeT7983 ай бұрын
    • هیچ ربطی به عرمنی ها نداره 😂😂😂

      @MehdiAslanlu@MehdiAslanlu3 ай бұрын
    • @@MehdiAslanlu 😄😄😄😄😄

      @EtteBellina@EtteBellina2 ай бұрын
  • خیلی عالیه این اپیزود ❤ امیدوارم به پلی لیست تاریخ باستان توجه بیشتری نشون بدین🎉

    @javidkiaei1992@javidkiaei19923 ай бұрын
  • استاد درباره مهاجرت کردهای کُرمانج که در زمان صفویان از این مناطق کوچانیده شدند ب شمال خراسان هم حتماً ویدیویی بسازید ممنون❤

    @yas7087@yas7087Ай бұрын
  • چقدر جالب‌این تمدن اجداد ما ارمنه بود تو ما اسم ارگیشتی‌ و منوا زیاد هست حتی اسمه اورارتو اسم دختره و من افتخار میکنم تاریخ ما مردم ارمنی رو سنگ های منطقه ما حک شده چیزی نیست که این ترک های وحشی بخان پاک کنان . جالب که ما مردمان ارمنی از بدر افرینش دنبال سازندگی و ابادانی بودیم و هستیم

    @user-ArtaH@user-ArtaH3 ай бұрын
    • پدر سگ احمق وحش پدرت وارمنی های وحشی هستند

      @user-on3bw5jq1o@user-on3bw5jq1oАй бұрын
  • Great as usual 👌 Thanks again dear Arman and agent behind the scenes 🌹🙏

    @raminrezaie4153@raminrezaie41533 ай бұрын
  • سلام آرمان جان در مورد تاریخ بلوچستان هم لطفا یه ویدیو درست کن❤

    @mostafa_narooui@mostafa_narooui3 ай бұрын
  • Superb narrator Nice graphics and sound effects Fantastic music Best regards for u and ur professional teams ❤

    @mohammadghayem6889@mohammadghayem68893 ай бұрын
  • 🌻🌷🌻🌷🌻🌷🌻🌺درود بی پایان به شما 🌷🌻🌷🌻🌷🌻🌺 سپاسگزار از تلاشتان 🌷🌻🌷🌻🌷🌻

    @Eghbal54@Eghbal543 ай бұрын
  • ممنون آرمان عزیز 🌹 روایتگری دلنشین شما چو بارانی از آگاهی بر بستر تشنه ندانسته های ما می‌ ماند 🌹

    @maryamghafoorian9597@maryamghafoorian95973 ай бұрын
  • با سپاس فراوان از شما آرمان گرامی و یارانتان . سالم , شاد و سرافراز باشید. 💌 🌹 💕🙏 👏🤗

    @PoriR@PoriR3 ай бұрын
  • با سلام خدمت شما خسته نباشید ویدیو بسیار آموزنده و عالی بود 👏👏👏👏👏👏

    @royamahdi4571@royamahdi45713 ай бұрын
  • سلام تشکر از زحمات شما در روشنگری و تشویق به مطالعه

    @user-iy4du3mg8z@user-iy4du3mg8z3 ай бұрын
  • درود بر شما خوبان. بسیار زیبا و خوش بیان تاریخ گذشته های دور ایران زمین را ارائه میدهید منتظر کارهای خوبتان خواهیم ماند. پاینده باشید ❤

    @abbaerfani9007@abbaerfani90073 ай бұрын
  • تشکر‌ از شما‌ مثل همیشه عالی بود❤❤

    @Arta_2@Arta_23 ай бұрын
  • منتظرش بودم عاالی ❤

    @partyballoononlinestore7726@partyballoononlinestore77263 ай бұрын
  • استاد گرامی وهم کانالیهای عزیز خسته نباشید ❤❤❤شاد باشید 🎉🎉🎉🎉

    @SaeedKhosravian-gd6wq@SaeedKhosravian-gd6wq3 ай бұрын
  • به خاطر این ویدئوی عالی و گرانمایه از تمام کسانی که در ساخت و تهیه آن شرکت داشتند تشکر و قدردانی ویژه دارم.

    @sinansinan2297@sinansinan22972 ай бұрын
  • با درود و سپاسگزاری فراوان برای زحمات شما عزیزان. ❤

    @seif62mad41@seif62mad413 ай бұрын
  • فوق العاده بود ممنون از اطلاعات خوبتون . اطلاعات این ویدیو درمورد تمدن های باستانی بزرگ مصداق این ضرب المثل معروفه که واقعا دست بالای دست بسیار است . خسته نباشید ❤

    @Start66@Start663 ай бұрын
  • درود و آفرین بر تیم خلاق و آگاهی بخش دیپ پادکست ❤🙏👏👏👏

    @ShawShank-gb3ul@ShawShank-gb3ul2 ай бұрын
  • It was great as for always thanks ❤

    @KingabadiX@KingabadiX3 ай бұрын
  • Thank you for the podcast.

    @sinapa3200@sinapa32003 ай бұрын
  • Very interesting,I'm already very much eager to know more thanks

    @Nbb23491@Nbb234913 ай бұрын
  • سپاس از مطالب آموزنده شما ❤

    @SOSANOochiha@SOSANOochihaАй бұрын
  • ممنون از مطالب خوبتون❤

    @user-nf5rn3bw8q@user-nf5rn3bw8q3 ай бұрын
  • عالی ، تشکر از شما❤

    @suhrabwaziri2250@suhrabwaziri22503 ай бұрын
  • سپاس بابت تمامی زحمات فراوان تیم دیپ پادکست

    @x0der@x0der3 ай бұрын
  • مثل همیشه جذاب و دوست داشتنی. خسته نباشید. ❤❤❤

    @Jirairapelian@Jirairapelian3 ай бұрын
  • Never heard of orator before. Thank you for information. 🙏🌹

    @mehranossia3828@mehranossia38283 ай бұрын
  • آموزنده و عالی مثل همیشه❤

    @user-zi7uc4rz9z@user-zi7uc4rz9z3 ай бұрын
  • لطفاً این دوره تاریخی رو ادامه بدید

    @pouyastr3358@pouyastr33583 ай бұрын
  • ویدیو واقعا بی نظیری بود. سپاس از تیم خوبتون.

    @tedfederox875@tedfederox8753 ай бұрын
  • سپاس فراوان آرمان جان.در مورد تمدن های آشور و بابل و اکد و ایلام بیشتر بگید❤

    @Iranshahr73@Iranshahr733 ай бұрын
  • سپاس از زحماتتون آرمان عزیز و تیم عالی دیپ پادکست مثل همیشه عالی 👍👍👍🤍🤍🤍

    @zohrehkashani5104@zohrehkashani51043 ай бұрын
  • ممنون از زحماتتون 🙏❤️

    @mojtabamostafavian9872@mojtabamostafavian98723 ай бұрын
  • مثل همیشه عالی بود. ممنون❤

    @AdinaAzad@AdinaAzad3 ай бұрын
  • تاریخ بسیار حیرت انگیز است. سپاس فراوان🙏

    @mahdimohtaji@mahdimohtaji3 ай бұрын
  • خیلی زیبا بود

    @pubg_rezoobla7998@pubg_rezoobla79983 ай бұрын
  • زنده باد. مثل همیشه کار فاخر و زیبا. یک انتقاد به روش‌شناسی نگارنده‌ی کتاب: اطلاق نام «Persian» به عیلامی‌ها ۳۰۰ سال پیش از تشکیل دولت هخامنشی با هر معیاری غلط است. در آن زمان خاندان پارس (هخامنش، جد کوروش) هنوز حاکم انشان هم نشده‌بودند، چه رسد به عیلام و چه رسد به این که به تمام عیلامی‌ها نام «پارسی» اطلاق شود. نام پارسی بعد از یکپارچگی هخامنشی در ایران فراگیر شد، که در آن دوران همه‌ی ایران‌زمین، از جمله ساتراپ‌های ارمنستان خود را پارسی می‌نامیدند. ۳۰۰سال قبل از آن نه این‌ها پارسی بودند و نه آن‌ها. این خطا ناشی از کوشش اروپایی جداسازی تاریخ و هویت ارمنستان از ایران است، که برای آن‌ها دو تاریخ جداگانه تعریف کند. تعریف هویت ارمنی به عنوان هویتی متفاوت و جدا از ایران، به ویژه به عنوان کشوری مسیحی در منطقه، بسیار محل کوشش اروپاییان بوده.

    @navidrastia@navidrastia3 ай бұрын
  • واقعا واسه روزی که کانال شما رو پیدا کردم خوشحالم واقعا دست مریزاد❤

    @majidsharifi8710@majidsharifi8710Ай бұрын
  • Excellent information 👏👏👏

    @maziyara5317@maziyara53173 ай бұрын
  • فوق العاده و عالی مثل همیشه سپاس از زحمات

    @omidomid3357@omidomid33573 ай бұрын
  • ‏‪برام خیلی جالب بود تا حالا همچین تمدنی نشنیده بودم خیلی،عالی بود 🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉

    @noelsalimkhan6351@noelsalimkhan63513 ай бұрын
  • عالی بود ممنون 💙

    @afarinmahdiani90@afarinmahdiani903 ай бұрын
  • موفق باشید عالی بود❤❤❤❤

    @soheyla7299@soheyla72993 ай бұрын
  • با درود و تشکر فراوان از اقای آرمان که این تاریخ کهن را تشریح و تحریف نمودند . موفق و پیروز باشید

    @mmazkoory3628@mmazkoory36282 ай бұрын
  • عالی و مفید بود ❤

    @History.station20@History.station202 ай бұрын
  • با سپاس فوق العاده بود مثل همیشه

    @abdollahtahmasebi5594@abdollahtahmasebi55943 ай бұрын
  • درود و خسته نباشید خدمت شما ممنون بابت زحماتی ک برای ما میکشی

    @dgf5067@dgf50672 ай бұрын
  • بسیار عالی بود لطفا بیشتر مطالب تاریخی بزارید❤❤

    @maiolimonadi6537@maiolimonadi65373 ай бұрын
  • عالی بود تشکر

    @AzizSadat-sm1cy@AzizSadat-sm1cy3 ай бұрын
  • جالب بود این قسمت از تاریخ رو هیچوقت نشنیده بودم ❤ممنون❤

    @fatemazamani9952@fatemazamani99523 ай бұрын
  • خیلی عالی بود خسته نباشید.🙏🏻❤

    @Mhdr_kh@Mhdr_kh3 ай бұрын
  • سلام اقا آرمان گل شما بدون اغراق یکی از مسلط ترین راوی های تاریخ ایران و جهانی با اختلاف هر جا هستی برات ارزوی بهترینها رو دارم برادر عزیزم❤❤❤❤

    @farhadfarahani8415@farhadfarahani84153 ай бұрын
  • سلام آرمان جان بخدا هرمستندی که نگاه میکنم نمیتونه جای شما رابگیره واسه همین هر مستندی که میسازید بیشتراز ۱۰بار نگاه میکنم و منتظر میمونم تا مستند بعدیتون بیاد لحن بیان شما بسیار زیباست ممنونم از زحماتتون شما بهترین کانال هستید❤❤❤❤❤❤❤

    @EvegrfRhrvtdghev@EvegrfRhrvtdghev3 ай бұрын
  • سپاسگزارم پاینده باشید

    @user-hl5wk3uj5f@user-hl5wk3uj5f3 ай бұрын
  • Best podcast ❤

    @farahdormanesh4690@farahdormanesh46903 ай бұрын
  • تشکر از زحمات شما

    @user-js6xy3yq3f@user-js6xy3yq3f3 ай бұрын
  • جامع و کامل دست شما درد نکنه عالی بود

    @Radepayetarikh@Radepayetarikh3 ай бұрын
  • سلام ببخشید ممکنه راجب اقوام میتانی هم یک ویدئو بسازید

    @fatemehusefy8762@fatemehusefy87623 ай бұрын
  • موفق باشید❤❤

    @user-is1xh9uv6w@user-is1xh9uv6w3 ай бұрын
  • لطفا ویدیو راجب دوره ساسانیان بسازین ممنون❤

    @injaneb871@injaneb87123 күн бұрын
  • Danke schön درود و سپاس

    @hassankhorasani7273@hassankhorasani72732 ай бұрын
  • درود بر شما❤ سپاس فراوان❤

    @farahnazabdollahi6116@farahnazabdollahi61163 ай бұрын
  • اگه میشه باز از این ویدئوهای تاریخی بیشتر بذارید 👌

    @hellangel6394@hellangel63943 ай бұрын
  • یکی از کانال های با ارزش یوتوب❤

    @keyvanbastani9963@keyvanbastani99633 ай бұрын
  • یکی از خفن ترین ویدیو هایی که دیدم ❤

    @MerX443@MerX4433 ай бұрын
  • خیلی وقته منتظر این بودم که اطلاعات کامل و خوبی در تمدن اورارتو بدست بیارم که به لطف تیم زحمتکش دیپ پادکست انجام شد

    @amir.afhshar-1387@amir.afhshar-13873 ай бұрын
  • Thanks❤

    @user-su8es7nu2v@user-su8es7nu2v3 ай бұрын
  • بسیار عالی 👌👌👌👌👌👌

    @user-qf8yw6ef6z@user-qf8yw6ef6z3 ай бұрын
  • Hello.I really enjoy when watch history by this channll.❤ Please make video a baut Paplo escobar

    @user-ir2gv6fp5d@user-ir2gv6fp5d3 ай бұрын
  • Perfect ❤

    @pouryaooficial@pouryaooficial2 ай бұрын
  • درود بر شما و برنامه خوبتان می‌آموزم سپاس 👏🏻👍👏🏻👍

    @mahnazsalimimoghadam1744@mahnazsalimimoghadam17443 ай бұрын
  • درود بر برادران حافظی و تیم خوب دیپ پادکست. ملودی تیتراژ کانال شما، یادگار روزهای فراموش نشدنی ۳ سال پیش منه، روزهایی که سخت گذشت، اما گذشت. پایدار باشید

    @ardeshirhamidpor3039@ardeshirhamidpor30393 ай бұрын
    • سلام داداش، اردشیر خان، یکم کنجکاو شدم، البته به خودت مربوط میشه، اما خوب میشد، توضیح بدی در مورد روزگار سخت، شاید به درد کسی خورد تجربه تون، دمت گرم،🙏🙏👍

      @ahmadtvkoli2708@ahmadtvkoli27083 ай бұрын
    • @@ahmadtvkoli2708 روز سخت واسه هر کس معنی و مفهوم خاصی داره. واسه من، تنهایی، شکست مالی، انزوا شدید و افسردگی بود. خداروشکر که گذشت. اون روزها، فقط این کانال رو میدیدم.

      @ardeshirhamidpor3039@ardeshirhamidpor30393 ай бұрын
  • Always good 👍

    @saidfarsian5491@saidfarsian54913 ай бұрын
  • سلام ،لطفا در مورد مردم و حکومت ماننا برنامه درست کنید چرا که دانشی عظیم در این جغرافیایی تاریخ را در خود دارد

    @alinaseri56@alinaseri562 ай бұрын
  • بسیار جالب، دوست دارم در صورت امکان درباره پاپلو اسکوبار بسازید.

    @user-ir2gv6fp5d@user-ir2gv6fp5d3 ай бұрын
  • واقعا عالی هستین و چقدر زحماتتون ارزشمنده، برای آگاه شدن از این اطلاعات باید روزها و هفته ها کتاب می خوندم، البته فرصت کنم می خونم ولی شما این حجم از اطلاعات رو در عرض نیم ساعت تحویل مخاطب میدین، اونم با بیانی شیوا و رسا، و این خیلی خیلی ارزشمنده، ازتون سپاسگزارم ❤

    @masoudk.9101@masoudk.91013 ай бұрын
  • سلام مثل همیشه عالی ❤❤❤

    @Mohammad_eslamdoost@Mohammad_eslamdoost3 ай бұрын
  • ممنون بابت روایت جذاب تاریخ👌

    @mohsenmk484@mohsenmk4843 ай бұрын
  • بسیار عالی بود . خدا قوت بده بهتون .❤ بیشتر تمدنهای اون مناطق و همینطور هیتی آریایی بودند.

    @arashakhbari6140@arashakhbari61403 ай бұрын
  • Perfect❤❤

    @SpoCars@SpoCars3 ай бұрын
  • سلام بسیار عالی یک سوال داشتم، از چه نرم افزاری برای نشون داده محدوده ها بصورت متحرک استفاده میکنید؟

    @beheshtibenameIrann@beheshtibenameIrann3 ай бұрын
  • خیلی خوب شد دیگه مجبور نیستم در مورد ارمنستان مطالعه ی بیشتر کنم❤🎉

    @AryaKaviyani@AryaKaviyani3 ай бұрын
  • عالی❤

    @miladnazari5657@miladnazari56573 ай бұрын
KZhead