Mythen rond Operatie Barbarossa - de Duitse aanval op de Sovjet-Unie (1941)

2020 ж. 30 Қыр.
12 917 Рет қаралды

Op 22 juni 1941 viel Duitsland de Sovjet-Unie binnen. Operatie Barbarossa was begonnen. De Duitse invasie van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog was van start gegaan. Er is sindsdien veel over geschreven. Desondanks heersen er een aantal mythen rond deze grootscheepse aanval.
History Hustle Nederlands presenteert: Mythen rond Operatie Barbarossa - de Duitse aanval op de Sovjet-Unie (1941).
SUPPORT ME ON PATREON ► / historyhustler
SUBSCRIBE ► / @historyhustle
INSTAGRAM ► / historyhustle
FACEBOOK ► / historyhustler
TWITTER ► / hustlehistory
SOURCES
- Historia. Oorlogen & veldslagen - Het Oostfront 1/2020. Page 30 - 39.
- HistoryExtra - Operation Barbarossa: 9 popular myths busted:
www.historyextra.com/period/s...
- TIK History:
• I agree with Christer ...
IMAGES
Images from commons.wikimedia.org.
MUSIC
"Crusade" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
creativecommons.org/licenses/b...
"Prelude and Action" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
creativecommons.org/licenses/b...
"Mesmerize" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
creativecommons.org/licenses/b...
SOUNDS
Freesound.org.

Пікірлер
  • Vlamingen aan het Oostfront: kzhead.info/sun/bKetZtCMepp5eIU/bejne.html Spanjaarden aan het Oostfront: kzhead.info/sun/mdl-g7KubXmPaoU/bejne.html Kroaten aan het Oostfront: kzhead.info/sun/rdVxlMWLg4qwnJs/bejne.html

    @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
  • Het heeft wel iets poëtisch dat het verhaal van Barbarossa ook daadwerkelijk verteld wordt door iemand met een rode baard

    @masr8875@masr8875 Жыл бұрын
    • 😁

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
  • Een hele interessante Video 👍🏻👌🏻

    @Harry-Hartmann@Harry-Hartmann7 ай бұрын
    • Dank!

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands7 ай бұрын
  • Ja, dat klopt. Maar wij moeten nog rekening mehouden met de Duitse tanks die gevroren waren, en ook de olie die niet geschikt was voor het Rusisse winter. Ook, meerdere wapens dit zo gezegd niet meer in beweging kon brengen. Toen, waneer Stalin werdt op hoogte gebragt dat Japan niet van plan is om aantevallen op Rusland heeft he besloten om de rest van mullitery die op de grenc in Siberië waaren naar Moskouw met de trijn te stuuren. En daarna is wel gelukt volgens dokumonumentale films met alle omstandigheden de Duisters een béétje achter uit te schuiven van uit Moskouw. Maar de Duitsers waaren heel dicht bij Moskouw, rond 25 km volgens hun en rond 80 km volgens de Russen. De Duitse soldaten vertelden dat ze konden zin via de verrekijkers de Koepel zelf van ui Kreml.

    @andymailov4829@andymailov48293 жыл бұрын
    • Dank voor de aanvullende info!

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
    • @@HistoryHustleNederlands graag gedaan. Mvg Andy!

      @andymailov4829@andymailov48293 жыл бұрын
  • Wederom een zeer interessante video. Ik ben nog geen video tegengekomen maar het schijnt dat bij de aanval van de Sovjets op Berlijn dat Stalin contact had met 2 generaals: Zjoekov en een waarvan ik de naam niet van weet. Hij schijnt ze tegen elkaar uitgespeeld te hebben waardoor beide generaals alles op alles hadden gezet om Berlijn in te nemen en hierdoor de favoriete generaal van Stalin te worden. Een video hierover lijkt me leuk indien mogelijk.

    @Dex_Zuid@Dex_Zuid Жыл бұрын
    • Einde Oostfront wil ik binnenkort eens behandelen.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
  • English version: kzhead.info/sun/dryaXdF6nZ9mlGw/bejne.html

    @HistoryHustle@HistoryHustle3 жыл бұрын
    • 👍

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands5 ай бұрын
  • leuk filmpje erg sterk

    @prodbygsh@prodbygsh3 жыл бұрын
    • dank

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
    • lol

      @S-CoreOfficial@S-CoreOfficial2 жыл бұрын
  • Hallo! Ik vind uw video's zo boeiend en interessant, ik heb een vraag voor u, kunt u misschien wat meer video's maken over het leger van de oude Romeinen of Grieken, en misschien ook wat meer over de Napoleonistische oorlogen? Dat zou ik erg tof vinden!

    @celibaatpiraat6337@celibaatpiraat63373 жыл бұрын
    • Bedankt. En nee, Grieken, Romeinen en Napoleon vind ik minder interessant dus verwacht hier weinig tot geen video's over. Sorry.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
  • Duitsland verloor vooral door de bevoorrading die onvoldoende was. De eerste maand ging het als een mes door de boter: Meer dan de helft van de afstand tot Moskou werd afgelegd. Maar toen was 1/3 van de vrachtwagens kapot door slijtage en de spoorlijnen waren nog onbruikbaar omdat de USSR een iets bredere rails hadden. Dus dan kun je geen brandstof, munitie aanvoeren naar de frontlinie. De aanval op Moskou begon op 1 oktober 1941 en men moest nog 350 km afleggen. Opnieuw ging het pijlsnel want er waren nu weer voldoende voorraden opgebouwd na 3 maanden stilstand bij Smolensk. Maar na 250 km in 2 weken liep de aanval vast. Opnieuw omdat er weer een brede strook vijandelijk gebied was veroverd, waar doorheen de bevoorrading zeer moeilijk was. Dit werd nog een paar keer erger door de modderperiode in de herfst. Nog meer vrachtwagens gingen kapot in de modder. In de strenge winter van december konden de Duitse locomotieven ook niet goed rijden: Leidingen vroren kapot. Als je 20 treinen per dag nodig hebt op enkel spoor, komt er al snel bijna niks meer door als er 1kapotte trein de boel tegenhoudt. Vlakbij de stad Moskou was de bevoorrading van de Russen juist erg goed. Je kreeg nu eigenlijk hetzelfde effect als bij de slag aan de Marne in 1914. De verdediger had veel betere bevoorrading dan de aanvaller door korte lijnen. Dus een tegenaanval volgt bijna vanzelf. De rest van de oorlog hadden de Russen gewoon 2 keer zoveel troepen, meestal 6 miljoen tegen 3 miljoen Duitsers. Aan het eind zelfs 3 keer zoveel 7,5 miljoen tegen 2,5 miljoen. Verder was er de steun door de Britten en Amerikanen. Lendlease maakte de Russische oorlogsinspanning 20 procent groter, terwijl de bombardementen op Duitsland de economie van de Duitsers juist 20 procent kleiner maakte. En dan bonden ze ook nog 25 tot 40 procent van de oorlogseconomie van de Duitsers. 1 tegen 1 had Duitsland zo goed als zeker gewonnen van de USSR. Brandstof was dan geen enkel probleem geweest voor Duitsland met toegang tot de handel over zee.

    @willemvantilburg1388@willemvantilburg138826 күн бұрын
    • Dank voor het delen van je inzichten.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands23 күн бұрын
  • Hallo kun je video’s maken over Ottomaanse Rijk ?

    @Kerem_61@Kerem_613 жыл бұрын
    • Wellicht in de toekomst, maar verwacht dat dit niet vandaag of morgen (of volgende maand) zal zijn.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
  • Ik heb een vraag hoe kom jij aan je informatie wat toen ik een toets moest maken over geschiedenis had ik totaal geen idee waar ik die vragen moest vinden . Ps door jouw filmpjes weet ik dat nu wel dankjewel

    @youri735@youri7352 жыл бұрын
    • Zie bronnen onder de video!

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
  • Ik ben van mening dat Duitsland, Moskou zou hebben ingenomen voor de winter van 1941/1942 als ze niet hadden lopen rommelen in de Balkan en ruim een maand eerder aan operatie Barbarossa waren begonnen. Nu is niet de vraag of Rusland het potentieel had om de oorlog te winnen want dat hadden ze zeker ,maar als Moskou was ingenomen en Stalin en zijn gehele staf was op een zelfde manier zoals Hitler aan zijn einde gekomen wie had dan de leiding in de Sovjet-Unie op zich genomen en was die persoon ook capabel genoeg om dan de oorlog winnend af te sluiten? Ik vraag mij dat nu altijd af en kom eigenlijk altijd tot de conclusie dat er niemand anders zou zijn op misschien Zhukov na.

    @jaappijnappel8486@jaappijnappel84863 жыл бұрын
    • Zou goed kunnen. Operatie Barbarossa leent zich voor veel speculatie van "wat-als"-scenario's.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
    • Het is onmogelijk om te winnen van de Rusland. Dat was toen zo, en nu nog steeds. Het enigste wat je hoeft te doen is te kijken naar de kaart. Leg er is Duitsland naast. Zeker gezien Duitsland nog afhankelijk was paarden voor transport.

      @gerardberben3939@gerardberben39392 жыл бұрын
    • @@HistoryHustleNederlands De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is. Napoleon Bonaparte

      @froggylegspeople@froggylegspeople2 жыл бұрын
    • De Duitsers hadden ongeveer half september 1941 Moskou kunnen innemen als Hitler niet bevel had gegeven tot de Slag om Kiev. Omdat de Soviet-Unie zo gecentraliseerd was zou dat een enorme klap zijn geweest. Toch zou ook daarmee de oorlog nog niet gewonnen zijn. Uiteindelijk maakt het niet uit. Een atoombom tijdens de Partijdag van Neurenberg, zomer 1945 zou hoe dan ook de zaak beslist hebben.

      @marknieuweboer8099@marknieuweboer8099 Жыл бұрын
  • Is this dutch version?

    @mostafaarmand7182@mostafaarmand71823 жыл бұрын
    • It is. English is here: kzhead.info/sun/dryaXdF6nZ9mlGw/bejne.html

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
  • Het is denk ik onmogelijk één oorzaak te noemen. Denk wel dat het getreuzel van Stalin de Duitsers meer krediet gegeven heeft dan realistisch was. De SU is wel in staat gebleken hun militaire industrie operationeel te houden en niet zoals de Duitsers gingen over-engineren en steeds vaker grondstoffen te kort kwamen. De VS heeft ook zijn steentje bijgedragen, n.l. met goederen (veel wapentuig) dat via Alaska de SU binnen kwam.

    @mikehydropneumatic2583@mikehydropneumatic25833 жыл бұрын
    • Klopt, zonder de Land Lease Act was het voor de Sovjets een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk geweest de nazi's te verslaan.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
  • Interessante video weer! Ben alleen benieuwd, wat vonden de Duitse leiders van oorlogsmisdaden die hun soldaten begingen? Ze zullen het waarschijnlijk niet altijd geweten hebben, maar overbodige wrede "ongein" uithalen kan wel afleiden van de missie.

    @videomastersstuff@videomastersstuff Жыл бұрын
    • Dank! Met het Barbarossa decree door Hitler uitgegeven op 13 mei 1941 gaf hij toestemming voor het voeren van een vernietigingsoorlog tegen de USSR. Eerder in Polen kreeg de Wehrmacht ook vrij spel. Toen hebben er nog wel Duitse generaals geklaagd, die daarna het zwijgen zijn opgelegd (door intimidatie of door overplaatsing).

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
    • Over die Duitse oorlogsmisdaden zou ik het volgende willen zeggen. Het handboek voor de Duitse soldaat geeft tien geboden waaraan iedere Duitse soldaat zich diende te houden. Dit handboek kregen ze allemaal mee. Het goldt voor elke soldaat zonder uitzondering. Het is wel zo, dat van Berlijn uit werd het "kommisar-Befehl" uitgevaardigd, en ook de partizanen die men aantrof, moest men behandelen met straffe strengheid, omdat zij niet beschouwd werden als soldaten, maar eerder als guerilla strijders, vermomd als burgers, dus strijders die weigerden zich als strijder kenbaar te maken. Dat werd beschouwd als onsportief vechten. Maar onverkort bleven deze tien geboden gelden als de algemene basisregels voor het optreden van elke Duitse soldaat. Overtredingen werden streng bestraft. De tien geboden voor de oorlogvoering van de Duitse soldaat (uittreksel uit het Soldbuch WO II) 1. De Duitse soldaat vecht dapper voor de overwinning van zijn volk. Wreedheden en onnodige vernietiging zijn hem onwaardig. 2. De vechter moet in uniform zijn of een speciaal van veraf zichtbaar insigne hebben. Vechten in burgerkleding zonder zo'n badge is verboden. 3. Geen enkele vijand die zich overgeeft mag worden gedood, inclusief de Onregelmatige en de Spion. Deze krijgen hun terechte straf van de rechtbanken. 4. Krijgsgevangenen mogen niet worden mishandeld of beledigd. Wapens, plannen en documenten moeten worden verwijderd. Er mag niets anders uit hun bezittingen worden weggenomen. 5. Dum-dum kogels zijn verboden. Ook projectielen mogen daar niet in worden getransformeerd. 6. Het Rode Kruis is onschendbaar. Gewonde tegenstanders moeten humaan worden behandeld. Medisch personeel en veldpredikanten mogen niet worden verhinderd hun geneeskundige of pastorale werkzaamheden uit te voeren. 7. De burgerbevolking is onschendbaar. De soldaat mag niet plunderen of moedwillig vernietigen. Historische monumenten en gebouwen die worden gebruikt voor aanbidding, kunst, wetenschap of liefdadigheid verdienen speciale aandacht. Betalingen in natura en diensten door de bevolking kunnen alleen worden gevorderd tegen vergoeding in opdracht van oversten. 8. Neutraal gebied mag niet deelnemen aan de oorlog door het te betreden, erover te vliegen of erop te schieten 9. Als een Duitse soldaat gevangen wordt genomen, moet hij desgevraagd zijn naam en rang geven. Hij mag in geen geval getuigen over zijn banden met zijn militaire eenheid of over militaire, politieke en economische omstandigheden aan Duitse zijde. Hij mag zich niet laten misleiden door beloften of dreigementen. 10. Overtredingen van bovengenoemde bevelen in ambtelijke zaken zijn strafbaar. Vijandelijke schendingen van de onder 1-8 genoemde principes moeten worden gemeld. Vergeldingsmaatregelen zijn alleen toegestaan ​​op bevel van het opperbevel.

      @joni3503@joni3503 Жыл бұрын
    • @@joni3503 interessant om te lezen maar uit de handelingen blijkt dat dit echt voor de bühne was. Op grote schaal heeft de Wehrmacht en de Waffen-SS zich aan het Oostfront schuldig gemaakt aan geweld tegen de plaatselijke bevolking. Talloze dorpen zijn in vlammen op gegaan en de inwoners (man, vrouw, kind) vermoord.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
    • @@HistoryHustleNederlands Nou ja, ik had begrepen dat de meeste branden die je op die journaalbeelden ziet, aangestoken werden door de Sowjets, zelf in het kader van hun verschroeide aarde politiek. Dat was een politiek van Stalin (ook eerder tijdens de Napoleontische oorlog een taktiek van Alexander Suvorov) om niets achter te laten van waarde voor de vijand. Zulk een manier van handelen was toch duidelijk in strijd met het Duitse soldatenhandboek. Ik neem aan dat ook de soldaten van de Waffen SS ditzelfde handboek kregen, want er staat niet, handboek voor de soldaat van de Duitse Weermacht, er staat handboek voor de Duitse soldaat. Je moet bedenken dat ondanks NS partij politiek of propaganda, de meeste Duitsers en ook hun bondgenoten, nog steeds christenen waren, zij het Protestants dan wel Katholiek, en zij zagen militaire eer zoals de Kruisridders van de Duitse Orde het zagen, dat was de algemene mentaliteit nog toen. Zeker hebben sommige figuren van de NS partij top in Berlijn geprobeerd om het Duitse leger aan te zetten tot een vernietigingsoorlog tegen de Slavische bevolking, maar dat was tegen de militaire eer van de Duitse soldaat, en ik geloof ook dat er niet erg veel officieren geweest zijn, die blij waren met die instructies uit Berlijn. Het handboek bleef denk ik toch de basis voor het optreden van hun soldaten. Zo heb ik het tenminste begrepen uit het boek van Henk Kistemaker, een Nederlandse vrijwilliger voor de Waffen SS, zijn boek heet "Viking". Hij verwonderde er zich over aan wat voor misdaden de Sowjet soldaten zich allemaal schuldig maakten, verboden exploderende munitie, verkrachtingen enz. dat waren allemaal dingen die zij niet mochten. De Sowjet soldaten kregen instructies van hun ministerie van Propaganda, die het hele Duitse volk als vijand zagen die vernietigd moest worden, inclusief vrouwen en kleine kinderen. Daar hebben veel Sowjet soldaten dan ook naar gehandeld, zoals gebleken is in Oost Duitsland en Pruisen. Sowjet soldaten, dat waren niet alleen Russen, maar in 1944 en 45 ook vooral Siberiërs en Mongolen, die waren toen zelfs in de meerderheid. Mensen die geen idee hadden van de ethische normen binnen de Europese beschaving.

      @joni3503@joni3503 Жыл бұрын
    • @@joni3503 Welke boeken heb je gelezen die dit bevestigen? Behalve dan het soldatenhandboek. Boek Wiking zijn de memoires van een SS'er. Zeer eenzijdig dus. Ik raad je aan Russia's War van Richard Overy te lezen voor accuraat beeld.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
  • Heeft u ook geschiedenis over zuid Amerika? Zojaa welke ? En weet u of er in de jaren 1958 1959 1960 tot 1969 een groep bevolking van VenezueLa naar Argentina zijn geëmigreerd? Want de jeugdcLub van diego maradona heet Estrella Roja waar hij in 1968 speelde als 8jarige en staat een Argentijnse vlag bij maar als je zoekt op fc Estrella Roja blijkt het in Venezuela te zijn. En misschien een geschiedenis over Villa Fiorito daar blijkt diego en Hugo en Eduardo te zijn opgegroeid en heeft dat dan een verbant tussen Venezuela of niet ? Graag lees ik uw reactie / reacties. Groeten van pappajeroen.

    @shoarmapappa5565@shoarmapappa55653 жыл бұрын
    • nee, deze geschiedenis wordt (nog) niet behandeld op dit kanaal. Wellicht in de toekomst.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
  • Is het vertragen van operatie barbarossa door operatie marita (invasie in Griekenland) waardoor de Russen net meer tijd hadden om te mobiliseren wat leidde tot een Duitse nederlaag ook een mythe?

    @christoskaranikas8088@christoskaranikas8088 Жыл бұрын
    • Interessant punt. Heb er nog te weinig over gelezen. Van wat ik heb begrepen is dat het niet zoveel uit heeft gemaakt, omdat het niet de winter was die bepalend was voor de Duitse nederlaag, dat was de gebrekkige logistiek.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
    • Het Rode Leger was eind juni 1941 net zo slecht voorbereid als zes weken eerder. Dus nee. De Duitse operaties van 1942 en 1943 begonnen eveneens eind juni, begin juli. Dat had oa te maken met de bodemgesteldheid. De Duitsers hadden harde ondergrond nodig. Dus nee, Barbarossa kon niet echt eerder beginnen. De Duitsers verloren omdat ze in 1941 niet in staat waren de minimaal vereiste operationele doelen te bereiken. Ze hadden het beter kunnen doen door eerst Moskou in te nemen ipv Kiev en Charkov. Maar zelfs dan hadden ze in 1942 moeten doorvechten om de Volga te bereiken. Het operationele plan van 1941 deugde niet en werd niet optimaal uitgevoerd. De toch al niet grote kans werd zodoende al eind augustus nagenoeg nul, zonder onvrijwillige medewerking van het Rode Leger.

      @marknieuweboer8099@marknieuweboer8099 Жыл бұрын
  • Zou jij zelf in die tijd in het leger gaan ?

    @Yo-bi3ob@Yo-bi3ob3 жыл бұрын
    • Vrijwillig niet.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
  • Waren er ook Centraal Aziatische soldaten in het rode leger? Denk aan Kazachstanen, Turkmenen of Tadzjieken. En hoe vochten ze en hoe werden ze behandeld?

    @loekgraver6669@loekgraver6669 Жыл бұрын
    • Jawel, zie hierover deze video: kzhead.info/sun/ebGxn6mFsHisiHk/bejne.html

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
  • Ik ben benieuwd of de mythe van de Russische winter er in de nabije toekomst nog uit te halen is :)

    @TimDutch@TimDutch3 жыл бұрын
    • Lastig, ik doe mijn best als geschiedenisdocent.

      @HistoryHustleNederlands@HistoryHustleNederlands3 жыл бұрын
    • @@HistoryHustleNederlands Ik betrapte mijn geschiedenis docent helaas al op deze fout...

      @TimDutch@TimDutch3 жыл бұрын
    • @@TimDutch Inderdaad. Het klopt dat de Duitsers zwaar te lijden hadden onder de kou. Door het ineengestorte Duitse transport kwamen de winterjassen niet op hun plek terecht.

      @HistoryHustle@HistoryHustle3 жыл бұрын
    • @@HistoryHustle De modder in de herfst en de sneeuw in de winter hadden veel meer effect op de Duitsers dan op de Russen. Dat komt omdat de aanvallende partij daar nu eenmaal meer last van heeft omdat die zich moet verplaatsen en bevoorraden over vijandelijk terrein met kapotte infrastructuur. de verdediger zit juist in stellingen die nog wel bevoorraad kunnen worden via de eigen nog intacte aanvoerlijnen. Zeker als je dicht bij je hoofdstad kunt verdedigen heb je voldoende aanvoer van munitie, brandstof en voedsel. Het voortzetten van de aanval op Moskou tussen 15 november en 5 december 1941 was een grote blunder van de Duitsers. Dit hadden ze kunnen weten na hun ervaringen bij de slag aan de Marne in 1914.

      @willemvantilburg1388@willemvantilburg138824 күн бұрын
    • @@HistoryHustle Lees dit boek: supplying war martin van creveld pdf Het is het bovenste zoekresultaat en je kunt het online gratis lezen. Martin van Creveld is geboren in Rotterdam en van Joodse afkomst. Lees de hoofdstukken over de aanval op de USSR. Je zult zien dat het Duitse leger zo sterk is in de eerste 3 weken puur door de goede bevoorrading. Na 500 km in 3 weken is er geen bevoorrading meer en kan men gewoon niet meer verder. De blitzkrieg kan ook steeds weer herhaald worden als de bevoorrading maar voldoende is: Juni 1941, augustus-september bij Kiev. Oktober bij Viazma Briansk. In 1942 opnieuw bij Kharkov en de opmars naar Stalingrad. Als je maar een goede bevoorrading bij de startlijn hebt.

      @willemvantilburg1388@willemvantilburg138823 күн бұрын
KZhead