Cine are prioritate la ieșirea din sensul giratoriu

2023 ж. 19 Нау.
20 327 Рет қаралды

Regulile pe care șoferii trebuie să le respecte atunci când circulă în sensul giratoriu au fost modificate. Poliția Română a reamintit că aceste modificări au fost efectuate încă din luna februarie, iar vechea practică nu mai este valabilă.
Pentru cele mai recente știri:
euronews.ro/
Abonați-vă la canalul nostru de KZhead: / @euronewsro
Urmăriți-ne și pe Social Media:
/ euronewsro
/ ro.euronews
/ euronews_romania
/ euronews.romania

Пікірлер
  • Ce bine că a venit Domnul ofițer cu explicații. A vorbit 3 minute și nu a explicat nimic. A zis că, să fie bine ca să nu fie rău... Concret, cine intră pe prima bandă în sens are prioritate și trebuie să semnalizeze corespunzător la ieșire. Și toți din sens dau prioritate de dreapta mașinilor care sunt deja în sens cu ei...

    @SA-po2gy@SA-po2gy9 ай бұрын
    • Nu dau prioritate de dreapta ci sunt obligați să nu perturbe la schimbarea benzilor, atât spre stânga cât și spre dreapta. (Dacă nici după lămuririle recente din regulament nu se înțelege cum se aplică oficial legea, atunci respectivii nu merită permise).

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38609 ай бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Se numește asigurare la schimbarea benzii.

      @sulcaelisabeta8384@sulcaelisabeta83845 ай бұрын
  • Haos total !

    @petrupetru596@petrupetru596 Жыл бұрын
  • Totul ar fi mai simplu daca marcajele din sensurile giratorii nu ar fi gandite de niste babuini

    @AG-mx7lu@AG-mx7lu Жыл бұрын
    • Totul ar fi fost simplu dacă babuinii nu s-ar fi înmulțit.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
  • Nici macar dl politist care a redactat legea nu poate fi foarte clar cu privire la aplicabilitatea ei. El vorbeste de incadrarea in sens, fara sa specifice care sunt regulile exacte de incadrare, deoarece in acest moment sunt unii soferi care inteleg ca, din moment ce in sensurile giratorii se respecta circulatia pe benzi, este perfect legal sa faci stanga de pe prima banda, intersectand astfel traiectoria celor care parasesc intersectia pe directia inainte de pe banda doi, in felul acesta cei din urma fiind obligati sa opreasca si sa cedeze trecerea celor de pe banda 1. Lucru total nepractic si chiar periculos, care poate duce la blocarea sensului giratoriu in conditii de trafic intens.

    @andru2625@andru262510 ай бұрын
    • Dacă unii șoferi nu știu ce este aia încadrare într-un sens, vrei acum să facă polițistul școală de la inceput cu ei? Vor lua amenda și repede vor învăța.

      @sulcaelisabeta8384@sulcaelisabeta83842 ай бұрын
    • Pai aia de pe banda doi, cand parasesc sensul SCHIMBA BANDA, adica trec peste banda 1, deci nu ala de pe B1 intersecteaza traiectoria celor de pe B2 ci EXACT INVERS. In caz ca n-ai fost atent, intr-un sens giratoriu benzile sunt CIRCULARE, nu merge niciuna INAINTE. Asa ca DA, tu daca vrei sa iesi din sens si te afli pe B2, ESTI OBLIGAT sa acorzi prioritate celui de pe B1 si nu invers. E logic dar trebuie sa stii legislatia, nu sa conduci dupa ureche.

      @MsSailorman@MsSailormanАй бұрын
    • ​@@MsSailormanatunci marcajele premergatoare sensului pentru ce mai sunt? Nu aveti minte..

      @danielcosti4238@danielcosti42387 күн бұрын
    • @@danielcosti4238 cu marcaje sau nu, cand iesi din giratoriu de pe banda 2 SCHIMBI BANDA si trebuie sa respecti regulile privitoare la schimbarea benzii. Nu stiu care dintre noi doi nu are minte, dar se pare ca tu habar n-ai de ce este ala sens giratoriu si cum se circula prin el. Te rog citeste Codul Rutier în ceea ce privește circulația în sensul giratoriu, acolo unde impune ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate. Concret, atunci când un vehicul intră în sensul giratoriu, este permis să se deplaseze fără a acorda prioritate altor vehicule doar dacă se află pe banda 1.

      @MsSailorman@MsSailorman7 күн бұрын
  • Dacă te încadrezi regulamentar la întrarea în sensul giratoriu și acorzi prioritate celui care circula în sensul giratoriu nu ai cum face accidentdoar dacă sunt sensuri giratorii cu diametrul foarte mare. Mai bine pune semafoare și rezolva problema, acolo unde se poate.

    @vasile1759@vasile1759 Жыл бұрын
    • Nici dacă te asiguri și nu-i perturbi pe alți participanți când faci manevrele de schimbare a benzii și/sau a direcției de mers pentru părăsirea sensului giratoriu nu ai cum să faci accident. Cele trei prevederi legale (încadrarea înainte de intersecție, prioritatea la pătrundere, respectarea obligațiilor la schimbarea benzii și/sau a direcției de mers), se aplică și trebuie respectate împreună.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
  • 1:51 Si totusi, care autoturism trece primul? Cu mine la volan, intodeauna celalalt.

    @youngchess1@youngchess1 Жыл бұрын
    • 🤣🤣🤣🤣

      @MsSailorman@MsSailormanАй бұрын
  • Să-i spună cineva lu' Domnu' ofițer că-i total confuz. În continuare nu trebuie să semnalizezi la ieșirea din sensul giratoriu, dacă te afli pe banda 1 și mergi înainte, intrând în sens pe banda 1 și ieșind din sens pe banda 1. Și domnu' ofițer, vezi că reglementarea asta, cretină dpmdv., au pus-o ăștia tocmai pentru că înainte sensul giratoriu era considerat o intersecție, nu un drum, cum e acum, și într-o intersecție ai MARCAJE DE GHIDARE, cum sunt definite în regulament / O.U.G., nu benzi de circulație, cum e în noua pseud-o-intersecție giratorie. În plus, domnu' ofițer, săgețile de delimitare a benzilor de intrare în sens nu și-au pierdut CARACTERUL OBLIGATORIU. În continuare, dacă intri în noua pseud-o-intersecție giratorie, pe banda 1 și vrei să faci stânga, NU AI VOIE! Nu clarifică NIMIC! Maxim vă scutește pe voi de muncă, că dați culpă comună, dar în instanță judecătorul poate considera, în continuare vinovat pe unul sau pe altul, în aceeași măsură sau într-o măsură diferită.

    @overPowerPenguin@overPowerPenguin Жыл бұрын
    • Daca semnalizezi intentia de a iesi din sensul giratoriu ajuta la fluidizarea traficului pentru ca cel care asteapta sa intre in sens castiga poate cateva secunde

      @AG-mx7lu@AG-mx7lu Жыл бұрын
  • Băi, da' prost ii ajentu', adică în Bihor era aplicat alt cod rutier față de bucale!?

    @solaris3627@solaris3627 Жыл бұрын
    • Nu. Dar șeful de la rutieră (din Oradea) interpreta Codul Rutier selectiv și eronat, ignorând practica judiciară.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
  • Nu s-a modificat nimic, pe fond, se circulă la fel ca înainte. S-au adus clarificări suplimentare pentru analfabeții care citesc un text și nu înțeleg ceea ce citesc. Iar aici a contribuit din plin polițistul vieții - Perțea (politia rutieră Bihor) care, după ce a umplut internetul cu aberațiile de meltean, s-a mutat (i s-a pus în vedere) la politia animalelor. Cam asta s-a întâmplat. P.S. Știrea, asa cum este redactată și prezentată din studioul televiziunii Euronews, este de un amatorism epic.

    @adim_@adim_ Жыл бұрын
  • Constat ca acest videoclip nu a lamurit clar nimic! Drept dovada ca in comentarii trebuia sa vezi numai raspunsuri scurte de gen: corect ,in sfarsit , bravo ,👍,etc !

    @Rica192@Rica1928 ай бұрын
    • Cei care cunosc știau că așa se interpretează legea și fără să fie necesar acest videoclip. Ceilalți, habarniștii, suferă de o dureroasă disonanță cognitivă și nu cred cu ușurință nimic în afara convingerilor proprii. De aceea "măcăne" ba că s-a schimbat legea, ba că legea "nouă" nu e bună, ba că restul sunt proști și ei deștepți.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38608 ай бұрын
  • N-am înțeles nimic

    @OvidiuGabrielButuc@OvidiuGabrielButuc27 күн бұрын
  • Bai, voi ati inteles dialogul dintre cei 2 ? 🤓🤓

    @sebastianoancea7071@sebastianoancea7071 Жыл бұрын
    • eu n-am înțeles !😁😁😁

      @cristi473@cristi473 Жыл бұрын
    • E beznă în mintea lor

      @SA-po2gy@SA-po2gy9 ай бұрын
  • Păi dacă intri pe banda a doua intr-un giratoriu cu diametrul de 6 metri(cum sunt cele de la iesirea din Bucuresti pe DN5 spre Giurgiu) și vrei să ieși pe a doua ieșire, conform regulilor de scimbare a benzii trebuie să dai vreo 3 ture semnalizând dreapta. Nu mai copiați doar fragmente de legi de afară. Copiați și normele de construcție a unui sens giratoriu. In Franța sensurile giratorii au diametrul de peste 10 metri și cu evazări generoase la intrare care nu obligă TIR-urile să taie benzile în giratoriu. De exemplu la intersecția de la Călugăreni, cei care din de pe DJ 411 dinspre Crânguri nu au vizibilitate asupra benzii unu dinspre București datorită unei construcții și lipsa unei oglinzi convexe asupra colțului intersecției. intersecției. Și la ieșirea din București, giratoriile mai au și o de-a dreptul periculoasă movilă de pământ de cam 1 metru care în timpul zilei împiedică să vezi vehiculele care vin din sens opus și vor intra în giratoriu. Gândiți bine inainte să dați legi, că și de aceea mor oameni pe șosele, nu doar de la alcool și droguri.

    @BurceaMarian-dl6ml@BurceaMarian-dl6ml Жыл бұрын
    • Doar te asiguri că nu dai peste vreun tăntălău, când treci peste banda unu și părăsești intersecția (precum acelea mici de la Progresul, spre DN 5 București - Giurgiu). Nu schimbi nici-o bandă din timp prin intersecție, că nu ai spațiu suficient și nici nu ai de ce. De acord cu dumneavoastră privind normele de construcție ale intersecțiilor cu sens giratoriu.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
  • Deci până la urmă sunt obligatorii marcajele dinaintea intersecție,ptr încadrare pe bandă în funcție de direcția de mers? Dacă da,atunci de ce ar fi de vina ptr producerea unui accident,cel care s-a încadrat corect și nu cel care nu a respectat marcajele dinaintea intersecție,și a făcut stg de pe banda de lângă acostament. Deci în concluzie tot neclară este legea. Că așa se vrea. Într-o intersecție normală fără sens giratoriu,de vină e cel care nu se încadrează conf marcajelor, marcaje care conf art 107 din legislația rutieră,sunt obligatorii,nu de informare cum am mai auzit!

    @antoneacemanuelmanu1384@antoneacemanuelmanu13844 ай бұрын
    • Este obligatorie oprirea la culoarea roșie a semaforului? Dacă da, atunci de ce (în caz de accident) este de vină și cel care a trecut pe verde conducând după ce a consumat alcool? Tot așa și la sensurile giratorii. Fiecare răspunde pentru ceea ce nu a respectat. Accidentul se produce din cauză că unul a schimbat banda fără asigurare, nu din cauză că altul circula pe banda respectivă. Semnificația marcajelor de obligare de la pătrunderea în intersecție trebuie respectată, însă în același timp, trecerea de pe o bandă pe alta în interiorul intersecției cu sens giratoriu și/sau schimbarea direcției de mers pentru părăsirea intersecției trebuie făcute cu semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic. Sunteți într-o confuzie. Cel care circulă pe banda unu prin intersecția cu sens giratoriu (cu marcaje circulare) nu "face la stânga". Conform legii el își păstrează și banda, (nu trece peste nici-un marcaj linie discontinuă), își păstrează și direcția de mers, (prioritară, din jurul unei zone centrale). Drept exemplu la care să vă gândiți, să presupunem că un autovehicul pătrunde într-un sens giratoriu pe la ora 6, (comparativ cu cadranul unui ceas), execută o tură completă plus încă o jumătate de tură și părăsește intersecția pe la ora 12. Raportat la locul pătrunderii ce puteți spune că a făcut, "la stânga", "a întors" sau "a mers înainte"? Nimic din toate acestea. Conform legii, el a pătruns în intersecția cu sens ciratoriu, a circulat prin aceasta, și a părăsit intersecția. Nici vorbă de stânga, dreapta, cai verzi pe pereți. Obligația respectării marcajelor sub formă de săgeți aplicate pe benzi este dată de art. 109 din Regulament, (din HG 1391/2006), nu de 107. Nu vă mai luați după "din auzite", fiindcă mulți (cu permise) habar n-au. Luați-vă după lege și după interpretările oficiale ale legii. Iată câteva fragmente din diverse răspunsuri oficiale. "... Când urmează să pătrundă într-o intersecție cu sens giratoriu, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă în interiorul acesteia. După pătrunderea în intersecția cu sens giratoriu și înscrierea pe banda de circulație corespunzătoare direcției de mers dorite, orice manevră de schimbare a benzii trebuie să fie precedată de semnalizarea și asigurarea impuse de lege, inclusiv manevra de schimbare a direcției de mers în vederea părăsirii intersecției. Încadrarea unui conducător de vehicul pe o bandă necorespunzătoare direcției de mers dorite, nu-i exonerează pe ceilalți conducători de vehicule care circulă în intersecția cu sens giratoriu, de obligația de a se asigura atunci când efectuează orice manevră de schimbare a benzii sau a direcției de mers și de a nu perturba deplasarea conducătorului de vehicul care, deși inițial greșit încadrat, circulă păstrându-și banda pe care se află. ..." "Faptul că din punct de vedere al încadrării corecte pe benzile de circulație, părăsirea sensului giratoriu pe cea de-a patra ieşire echivalează cu deplasarea la stânga și impune conducătorilor auto să se încadreze pe banda a doua, nu înseamnă că intrând în sens pe prima bandă și continuând deplasarea până la a patra ieșire petentul a efectuat un viraj la stânga, care presupune schimbarea direcției de mers. Dimpotrivă, raportat la faptul că direcţia de deplasare este un cerc, deplasarea spre stânga cercului nu presupune nici schimbarea direcției de mers, nici efectuarea unui viraj la stânga.". "... Cu toate acestea, nerespectarea direcției de deplasare impuse de semnificația marcajelor sau a indicatoarelor de către conducătorii de autovehicule care circulă intr-o intersecție cu sens giratoriu nu este de natură să înlăture culpa conducătorilor de autovehicule care, respectând semnificația indicatoarelor si a marcajelor, nu se asigură la efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers, fie că este una de ieșire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulație in interiorul acestei intersecții. ... " În încheiere vreau să menționez că la baza tuturor confuziilor stă greșeala făcută de mulți, cum să le zic, din aceștia, hai să le spunem conducători auto instinctivo-impulsivi, (mai preocupați de a ajunge repede acolo unde se duc brutalizând mașina cică "conducând în stil sportiv", decât de a cunoaște și respecta legea, de a înțelege unde, când, cum și de ce se schimbă banda în sensurile giratorii, precum și de a-și acorda ei înșiși timpul necesar să se asigure), la baza tuturor confuziilor stă greșeala de a percepe intersecțiile cu sens giratoriu la fel ca pe celelalte intersecții dirijate. Nu sunt la fel. Există diferențe substanțiale, dintre care am să amintesc faptul că în nici-o altă intersecție dirijată nu faci ture prin intersecție menținându-ți banda pe care circuli, precum și aspectele legate de faptul că poți să virezi fără să-ți schimbi direcția de mers sau să-ți schimbi direcția de mers fără să virezi, (manevre distinct precizate în textul de lege, chiar dacă impun aceleași obligații și au aceleași sancțiuni). Legea este suficient de clară. Înaintea intersecțiilor se efectuează încadrarea și se respectă semnificația marcajelor sub formă de săgeți aplicate pe benzi. Iar în intersecțiile unde sunt aplicate benzi se respectă obligațiile la schimbarea direcției de mers, (la părăsirea direcției circulare, din jurul unei zone centrale), precum și la schimbarea benzilor, (aplicate în același sens de mers, fie el și giratoriu). Mai simplu, încadrare înainte de intersecție, prioritate la pătrundere, schimbarea benzilor în interior cu semnalizare, asigurare, neperturbare.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38604 ай бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 despre încadrare înaintea unei intersecții de tip sens giratoriu și respectarea marcajelor, la o simpla căutare vei găsi art 107, cod rutier 2023. Dacă te urci beat la volan ești prost, chear dacă treci pe verde Iar în momentul când intri într-un sens giratoriu aglomerat de pe banda 1 ,sa te plimbi in cerc, ești român, căruia nu-i place sa stea la rând,ptr că acea bandă se eliberează mai repede , datorită șoferilor care merg înainte sau la dreapta după intersecție, șoferi care au înțeles toată legea,nu doar cea care îi convine lui,și anume dacă intră în sens și nu părăsește banda,are prioritate! Restul este politică! Respectă și vei fi respectat!

      @antoneacemanuelmanu1384@antoneacemanuelmanu13844 ай бұрын
    • La o simplă căutare găsești două articole 107 în Codul Rutier. Unul în lege, (este despre aplicarea sancțiunilor inclusiv instructorului auto sau polițistului examinator), iar celălalt în Regulament, (despre încadrare înainte de intersecții). Aceasta pentru că în codul rutier se găsesc ordonanța, regulamentul și cele două anexe. Obligativitatea respectării marcajelor de obligare se găsește la articolul 109 Reg. (de care unii nici n-au auzit, ei crezând că e la 107, dar nici pe acesta nu l-au prea citit). Nici vorbă de "politică", ci de condus instinctiv după păreri dezvoltate din auzite. Cunoașterea prevederilor legale este o condiție necesară dar nu suficientă pentru a avea pretenții la respect atunci când te afli la volan. Doar așa poți să-ți dai seama ce reguli de circulație ai tu însuți de respectat indiferent de ceea ce fac alții în trafic, doar așa poți să pricepi că vehiculele de pe banda alăturată nu vor face neapărat ceea ce crezi tu că vor face, doar așa poți să înțelegi că legea te obligă să nu perturbi vehiculele de pe banda alăturată când intenționezi să pătrunzi pe aceasta, nu doar vehiculele de pe banda alăturată care (consideri tu) că merită. Și unde vedeți dumneavoastră respect față de lege din partea "b2 lover-ilor" care, nu numai că sunt veșnic lipiți pe banda a doua (încălcând legea), dar și sunt convinși că ieșind din giratorii de lângă zona centrală, călărind marcajele și tăind benzile, legea trebuie să le dea dreptate pentru că ei îl știu pe 107 și l-au respectat înainte de intersecție? (Și sunt convinși de asemenea că nu mai trebuie să se asigure și să nu perturbe din moment ce "n-avea cine să fie pe banda alăturată").

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38604 ай бұрын
  • Sincer, nu am inteles nimic. Inainte daca erai pe banda 2 si erai nevoit sa iesi din sens trebuiau cei din banda 1 sa iti cedeze daca intrau dupa tine in sens si tu deja erai intrat

    @andukul5613@andukul5613 Жыл бұрын
    • Nu era cu prioritate de B2 nici inainte dar pt unii trebuia explicat legal asta .Acum scolile de soferi te invata cum sa iei permisul si nu cum sa circuli .

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
  • 4:28 Bihor... Tavi Perțea... coincidență sau nu?

    @ciocrazvan9388@ciocrazvan9388 Жыл бұрын
    • Nu.

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
  • Bun si cu incadrarea cum ramane? Daca ma incadrez gresit si din aceasta cauza ma intersectez cu celalalt care sa incadrat corect doar ca la parasirea sensului este nevoit sa schimbe banda, cine este de vina? Culpa comuna? El pentru neasigurarea si neacordare de prioritate iar eu pentru incadrare gresita? Subliniez faptul ca amanoi am patruns in sens deodata, deci varianta cu cel care circula deja in sens are prioritate fata de ceilalti care intentioneaza sa patrunde pica...

    @Schumaher7305@Schumaher7305 Жыл бұрын
    • Exact de aceea legiuitorul a și accentuat obligațiile la schimbarea benzilor în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu. Varianta "între două vehicule care circulă prin intersecție, prioritate are cel care a fost primul" nu a fost valabilă niciodată, fiind doar o prostie din partea celor care habar n-aveau. Între cel încadrat greșit înainte de intersecție dar care circulă păstrându-și banda pe care se află, și cel încadrat corect înainte de intersecție dar care schimbă banda în intersecție și pătrunde pe banda celuilat, vinovat este cel care schimbă banda. Se poate acorda și culpă comună dacă există marcaje sub formă de săgeți aplicate pe benzi înainte de intersecție și cel care circulă menținându-și banda prin sensul giratoriu nu respectă semnificația marcajului de tip săgeată. Pentru "încadrare neregulamentară" nu există sancțiune în Codul Rutier. Vinovat de producerea accidentului este cel care schimbă banda (ori direcția de mers spre dreapta la părăsirea intersecției cu sens giratoriu) fără semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic. Așa era și până acum, dovadă explicațiile poliției rutiere și hotărârile date de instanțe.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Poi daca pentru incadrare neregulamentata, 99% dintre cazuri sunt asa, ori habar nu au, ori nu sunt curiosi, ori pur si simplu nu sunt marcaje sau indicatoare in acest sens, asta inseamna ca cu aceste schimbari vor fi doar mai multe accidente decat inainte, pentru ca conducatorii auto din categoriile mentionate mai sunt vor provoca accidente doar din simplu fapt ca isi pastreaza banda, iar ceilalti 1% vor iesi vinovati pentru ca sau intersectat cu cei mentionati mai sus...

      @Schumaher7305@Schumaher7305 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Iar in legatura cu varianta ca intre doua masini care circula in sens, prioritate are cel care a patruns primul, a fost tot timpul, in cazul accidentelor dupa anchete sa scoa vinovatul intotdeauna cel care a patruns ulterior in sens, chiar daca avea viteva mai mare, chiar daca a semnalizat, chiar daca orice a fost, a nu se interpreta ca este parere personala, vb doar de rezultatul anchetelor in asemenea cazuri...

      @Schumaher7305@Schumaher7305 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Mai citeste o data codul rutier si ai sa afli ca exista reglementare si sanctiune pentru incadrare neregulamentata.

      @Schumaher7305@Schumaher7305 Жыл бұрын
    • @@Schumaher7305 Nu există sancțiune pentru "încadrare neregulamentară", în Codul Rutier, (vă rog să-mi spuneți dumneavoastră la ce articol este încadrată sancțiunea pentru această abatere, iar pentru că nu există un astfel de articol vă rog să-mi spuneți considerentele pentru care a fost omis de către legiuitor, în cazul în care le știți). Sancțiunea de la articolul "101, (1), 16", din OUG. 195/2002 este pentru "nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi" și poate fi foarte ușor contestată cu succes în instanță de către orice conducător de vehicul care circulă menținându-și banda pe care se află, prin intersecțiile cu sens giratoriu. "Prioritate față de vehiculele care urmează să pătrundă", (deci care se găsesc în afara intersecției), nu înseamnă "prioritate față de vehiculele care au pătruns ulterior", (și de aceea legiuitorul a instituit regulile privind circulația pe benzi după momentul pătrunderii, între vehiculele care circulă în intersecțiile cu sens giratoriu). În sprijinul celor afirmate stă o întreagă practică judiciară. Iată câteva fragmente (și din răspunsuri oficiale) drept exemple: "În ipoteza în care două vehicule se află într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu, regula acordării priorității de trecere vehiculului care circulă în interiorul acesteia încetează, întrucât textul incriminator prevede obligația acordării priorității de trecere la momentul pătrunderii într-o astfel de intersecție." "... Când urmează să pătrundă într-o intersecție cu sens giratoriu, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă în interiorul acesteia. După pătrunderea în intersecția cu sens giratoriu și înscrierea pe banda de circulație corespunzătoare direcției de mers dorite, orice manevră de schimbare a benzii trebuie să fie precedată de semnalizarea și asigurarea impuse de lege, inclusiv manevra de schimbare a direcției de mers în vederea părăsirii intersecției. Încadrarea unui conducător de vehicul pe o bandă necorespunzătoare direcției de mers dorite, nu-i exonerează pe ceilalți conducători de vehicule care circulă în intersecția cu sens giratoriu, de obligația de a se asigura atunci când efectuează orice manevră de schimbare a benzii sau a direcției de mers și de a nu perturba deplasarea conducătorului de vehicul care, deși inițial greșit încadrat, circulă păstrându-și banda pe care se află. ..." "... În ambele cazuri polițiștii au sancționat șoferul care circula pe banda unu (banda exterioară) din sensul giratoriu pe motiv că nu a acordat prioritate celuilalt șofer de pe banda doi (interioară) care a vrut să iasă din sens, producându-se astfel coliziunea între mașini. Patru instanțe spun că Poliția a interpretat greșit. În ambele procese, atât instanța de fond de la judecătoria xxxx, cât și cea de apel de la Tribunalul xxxx au hotărât anularea amenzii aplicate șoferului de pe banda unu (exterioară), arătând că celălalt șofer, care schimba direcția de mers, trebuia să semnalizeze și să se asigure." Oricum, este neadevărat și greșit să spui "eu am prioritate pentru că am fost primul". Cuvintele "prioritate" și "primul" nu sunt utilizate împreună în nici-un articol al textului de lege, (dacă nu sunteți de acord ziceți-mi dumneavoastră în care articol se prevede așa ceva), pentru că este periculos și s-ar trezi destui să pătrundă cu viteză în intersecții pentru a fi primii și a avea astfel prioritate. Așadar, nu mai vindeți castraveți grădinarior dacă nu înțelegeți despre ce este vorba, inclusiv despre aspectele "așa da", "așa nu", de la care a pornit discuția.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
  • România încă face teoria sensului giratoriu, în anul 2023! Dă-i cu amenzile, acolo!

    @muchi1465@muchi1465 Жыл бұрын
  • N-am inteles dece trebuie sa samnalizam intrarea in sensul giratoriu domnule ofiter....??? Era mai simplu daca spuneati ca trebuie respectata regula prioritatii de dreapta cand parasesti intersectia....

    @user-hw9dh5vt4b@user-hw9dh5vt4b5 ай бұрын
    • Trebuie să semnalizăm pentru că, de obicei, sensurile giratorii sunt proiectate și construite cu o bandă în plus față de numărul maxim de benzi al pătrunderii celei mai mari. (Pentru a putea permite pătrunderea simultană a vehiculelor din direcții diferite). Astfel, dacă pătrunderea are o singură bandă pe sens (banda unu) și în intersecția cu sens giratoriu ajungem lângă zona centrală (pe banda doi), înseamnă că între timp am făcut o schimbare de bandă, iar legea ne obligă să o facem cu semnalizare, asigurare, neperturbare. Iată de ce se semnalizează. Edit. Aceea la care vă referiți dumneavoastră nu este "prioritate de dreapta", atenție, este neperturbare la schimbarea benzii, (iar în cazul părăsirii intersecției inclusiv la schimbarea direcției de mers), și este aplicabilă conform legii atât spre dreapta, când schimbăm (sau trecem) de pe banda doi pe banda unu, (sau peste banda unu din intersecție), cât și spre stânga, (când schimbăm de pe banda unu pe banda doi în interiorul intersecției). Aceeași lege, aceleași obligații, semnalizare, asigurare, neperturbare sau punere în pericol a altui participant la trafic. Nici vorbă despre "prioritate de dreapta" cum în mod simplist credeți dumneavoastră.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38605 ай бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Nu patrundem toti spre dreapta????Logic este deja stipulat in lege!!DE ce semnalizam ceva ce este stipulat??Daca nu stii suntem singura tara UE care facem asa ceva

      @user-hw9dh5vt4b@user-hw9dh5vt4b5 ай бұрын
    • ​​@@user-hw9dh5vt4b Păi tocmai v-am explicat. (Și este valabil în orice intersecție, nu numai în sensurile giratorii). Dacă la pătrundere suntem pe o bandă iar în intersecție pe altă bandă, (ca număr mă refer), între timp se consideră că am efectuat o manevră de schimbare a benzii de mers. (Același lucru și dacă în intersecție suntem pe o bandă iar după intersecție pe altă bandă). La fel este în toată Europa, dacă nu știați. Însă trag nădejde că nu confundați și dumneavoastră (cum fac din nefericire destul de mulți) faptul că diferitele moduri de configurare (prin marcaje) la interior a intersecțiilor cu sens giratoriu, atrag diferite moduri de a se circula prin respectivele intersecții, (respectând marcajele în fiecare situație în parte). Nici vorbă de "regula priorității de dreapta". Cum să facă referire domnul ofițer la ceva ce nu există nicăieri în Europa? Edit. Chiar dacă pătrundem toți spre dreapta, în timpul pătrunderii unii ajungem de pe banda doi pe banda trei, (lângă zona centrală), de aceea trebuie să semnalizăm. În afară de acest aspect, sunt de acord că prin Europa cel care nu semnalizează înseamnă că nu părăsește intersecția cu sens giratoriu. Foarte corect. Însă în România, din cauza imbecililor care părăsesc intersecția fără să semnalizeze pe motiv că "ei merg înainte", oamenii responsabili au dezvoltat un obicei de a semnaliza stânga prin intersecțiile cu sens giratoriu transmițând mesajul "stai acolo că trec prin fața ta" celor care urmează să pătrundă în intersecție. Iată așadar cum o tâmpenie datorată prostiei unora a dat naștere unei alte tâmpenii apărută din cele mai bune intenții. Judecați cum vreți, aceasta este realitatea. Edit 2. În plus, din moment ce orice părăsire a intersecției cu sens giratoriu constituie schimbare a direcției de mers spre dreapta, (pentru că direcția de circulație prin astfel de intersecții este în jurul unei zone centrale, conform legii), înseamnă în mod analog că și pătrunderea în intersecțiile cu sens giratoriu constituie o schimbare a direcției de mers spre dreapta, (de pe direcția drumului de pe care venim pe direcția prioritară și circulară (din jurul unei zone centrale) a intersecției. Iar legea ne obligă să semnalizăm orice schimbare a direcției de mers. (În spiritul legii acest lucru trebuie făcut doar atunci când îi ajutăm pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția noastră, nu atunci când producem confuzii și îi încurcăm.).

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38605 ай бұрын
  • Primul care a intrat în sensul giratoriu, are prioritate, nu contează că e în stânga sau dreapta, dacă nu îți vine nimeni din stânga, dar prin dreapta a intrat cineva în sens, înaintea ta, ești obligat să dai prioritate, mulți dobitoci se uită doar în stânga, iar în fața lui a intrat altcineva în sens, înainte lui, și îl omoară pe ăla care a intrat în sens regulamentar!

    @AparatorulPoporului@AparatorulPoporului Жыл бұрын
    • Unde scrie in legislatie faza cu primul si prioritate ?

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
    • ​​@@PopaAlexandru. Nu este adevărat că "primul intrat în sens are prioritate". Nu stă nimeni să dea bonuri de ordine și nici cu cronometrul. Prioritate se acordă la pătrundere și apoi, după pătrundere, se respectă obligațiile la schimbarea benzilor. Asta spune legea. (Dacă ar fi să ne luăm după observația, reală dealtfel, că cel care circulă prin intersecție "oricum a intrat primul" și să facem din aceasta o regulă generală, ar însemna că cel care a dat două trei ture de giratoriu poate schimba benzile după cum îl taie capul și toți trebuie să-i acorde prioritate, "că a fost primul". "Că a fost de azi dimineață în intersecție". Și atunci nu ar mai avea rost ca legea să impună regulile la schimbarea benzilor în sensurile giratorii.).

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Decat atata poveste mai bine raspundeai la o intrebare simpla . Si sa-ti explic despre ce era intrebarea : unde in legislatia care reglementeaza circulatia pe drumurile publice sunt mentionate cele afirmate de Aparator ? Nu vezi ca individul isi da cu stangu-n dreptu' ca primul intrat dar de fapt era cine acola inaintea lui .

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
    • @@PopaAlexandru. Deci, permite-mi sa-ti explic legea ca poate nu stii sau ai uitat. Nu stiu sigur ce numar sau articol e, dar daca cauti, o sa vezi ca suna cam asa "La o intersectie in sens giratoriu, se acorda prioritate vehiculelor care circula deja in intersectie". Nu spune de nicio prioritate de stanga inainte de a intra, asta cu aia din stanga au prioritate e o simplificare pentru ca suntem noi prea prosti si nu judecam asa ca am inventat noi asta cu "prioritatea de stanga" pentru ca in multe cazuri cine vine din stanga e deja in sens inainte noastra, dar uneori nu e adevarat. De exemplu, eu intru in sens si din stanga vine unu cu viteza, eu fiind intrat in sens am prioritate, iar ala cu viteza daca ma loveste e vinovat exclusiv. Deci faza cu "primu are prioritate" e cat se poate de adevarata si in lege pusa, acum ca sunt situatii in care nu iti dai seama daca cineva a intrat inaintea ta, atunci ii dai prioritate daca nu iti da el tie, e cel mai sigur asa. Si ca ultima mentiune, am permis de 4 ani si exact dupa legea asta circul si eu

      @alexmercer9304@alexmercer9304 Жыл бұрын
    • @@alexmercer9304 Articolul 57 din OUG spune asa "(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie." Apropo de cei 4 ani ,chestia asta am invatat-o in '91 cand inca se circula dupa Decret .Si atunci se facea scoala in sensul ca te invata cum sa conduci ,acum scoala te invata cum sa iei permisul ... oricum acum instructori sunt unii care incalca legea in mod obisnuit , elevul e un fel de element de legatura intre pedale si volan .

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
  • În bihor era un Garcea (comisar) care a tot propovăduit o interpretare proprie a legii, astfel că a fost nevoie de aceste clarificări.

    @canguro-EU@canguro-EU Жыл бұрын
    • Corect,acum intr un giratoriu cu 10 benzi 9 trebuie sa se opreasca sa treaca prostu de pe 1 in loc sa se incadreze el pe b10,in fine,asteptam aglomeratiile si bataia pt banda 1

      @catalinrus6612@catalinrus6612 Жыл бұрын
    • ​@@catalinrus6612 Se opresc cei care schimbă banda și n-au fost în stare să o facă din timp, și care nici nu înțeleg că pentru a nu se opri au posibilitatea să continue prin intersecție pe banda pe care se află, (poate așa, în timp ce mai dau o tură, învață să schimbe benzile din timp, nu călărindu-le pe toate în dreptul ieșirii). Dar dumneavoastră cum credeați că e? Credeați că trebuie să se oprească nouă benzi ca să iasă prostul direct de lângă insulă tăind cu nepăsare toate marcajele, nu-i așa?

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Alexandru Mihaileanu a-nviat! Adevarat a-nviat!

      @OM-df9lj@OM-df9lj Жыл бұрын
    • @@OM-df9lj Noi am mai vorbit. N-a fost cum spuneați dumneavoastră.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 Ce n-a fost cum spuneam eu? Si ce spuneam eu, mai exact?

      @OM-df9lj@OM-df9lj Жыл бұрын
  • Domnule polițist cred că ai fost un P și când ai avansat aceasta lege și ai fost tot un P și când ai explicat o .

    @MarianFlorea-fx6fq@MarianFlorea-fx6fq22 күн бұрын
    • Nu a fost avansată nici-o lege. Sunt norme de aplicare introduse cu dedicație pentru mulțimea de P care habar n-aveau.

      @MihaileanuAlexandru@MihaileanuAlexandru6 күн бұрын
  • E vorba de mai mult ioane ,mai spune pai si politisti credeau ca au prioritate ,si ce nervosi ieseau din masina si ce erau de ei ce le crestea pulsul,. Le cer scuze adevaratilor politisti ca ,,,,

    @nitanita8205@nitanita8205 Жыл бұрын
    • Cred ca nu degeaba a spus ca cineva din Bihor a venit la Bucuresti, etc. Cred ca a fost o aluzie clara la evenimentul de la Bihor cu politistii care si-au facut singuri "dreptate".

      @Pseudonimul_meu@Pseudonimul_meu Жыл бұрын
    • Și după noua lege făcute acum de niște capete “luminate” ai voie ca de pe banda nr 1 de lingă bordura trotuarului sa întorci in SG printr-o girație completa ocolind prin dreapta rondoul din mijlocul sau. Nu mai ești obligat sa îți preselecției și sa te încadrezi cu cel puțin 50 m înainte la banda de la axul drumului in raport cu direcția de mers dorita respectând săgețile și marcajele desenate pe asfalt la pătrunderea in SG. Poți întoarce de pe oricare banda îți vine pe chelie. Tare de tot noua lege cu privire la circulatia prin interiorul SG.

      @dacialogantv931@dacialogantv931 Жыл бұрын
    • Cu exceptii care comfirma regula , adevaratii politistii ori nu mai sunt in RO ori nu mai sunt in politie .

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
  • Drogați au prioritate😂😂😂

    @smaclausmaclau8198@smaclausmaclau81988 ай бұрын
  • ce explicati voi in strada,cred ca nimeni nu a inteles nimic....asta se putea explica pe un monitor

    @michelinman909@michelinman9092 ай бұрын
    • Unii nici din codul rutier nu înțeleg nimic, că n-are poze, schițe și desene.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38602 ай бұрын
  • D-ul Alexandru Pop a omis sa ne spuna daca legea ii permite celui ce se incadreaza pe banda 1 in sensul giratoriu, sa se invirta "la nesfirsit" in aceasta intersectie avind in vedere ca art. 107 si 109 nu au fost abrogate.

    @Laurentiu956@Laurentiu956 Жыл бұрын
    • Nu, nu-i permite, 107 și 109 trebuie respectate, nerespectarea lor atrage sancționare prin amendă doar in cazul lui 109, (nu există sancțiune prevăzută în lege pentru nerespectarea lui 107, sancțiunea pentru "nerespecatarea regulilor privind circulația pe benzi" prevăzută la art.101, alin(1), pct.16, este irelevantă în cazul vehiculului care circulă prin sensul giratoriu menținându-și banda pe care se află). Cu toate acestea, după pătrunderea în intersecția cu sens giratoriu: - poate fi schimbată banda, (legea nu interzice); - se poate efectua devansarea altor vehicule, (legea nu interzice); - poate fi utilizată oricare dintre benzi, (legea nu interzice); - se poate continua prin intersecție oricât, (legea nu limitează numărul de ture); Și pentru a putea fi îndeplinite cele scrise mai sus, legiuitorul a impus obligațiile generale la schimbarea benzilor, (respectiv, semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic, când se trece de pe o bandă pe alta în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu). Concluzie. Când schimb banda în sensul giratoriu, (inclusiv în vederea părăsirii intersecției), sunt obligat să nu-l perturb pe cel care circulă pe banda alăturată, (pentru că așa mă obligă pe mine legea), chiar dacă cel care circulă pe banda alăturată nu a respectat 107 și/sau 109 înainte de intersecție, (acestea nu sunt treaba mea, sunt treaba lui). În caz de accident el "poate fi" sancționat de nerespectarea lui 109, eu precis voi fi vinovat de producerea accidentului și sancționat pentru nerespectarea lui 54, (am trecut peste marcaj și am intrat pe banda alăturată, plus că am schimbat direcția de mers spre dreapta în intenția de a părăsi intersecția, ambele manevre făcute fără asigurare și neperturbare, din moment ce am produs un accident rutier).

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 “nu exista sanctiune pentru nerespectarea art. 107” - asta inseamna ca daca intr-o intersrctie cu doua, trei, 4 … n+1 benzi fac stinga de pe prima banda si provoc un accident, sint absolvit de vina? Legea iti spune ca trebuie sa respecti marcajul de la intrare in sens iar pozitionarea pe benzi, se face in functie de directia de deplasare la iesirea din sensul giratoriu. Legea nu spune ca pe prima banda te invirti pina se goleste rezervorul. P.S. Circulatia pe benzi o cunoastem fiecare. Intrebarea este daca, conf. HG 130/2023, cel de pe banda 1 are dreptul sa se invirta in sens cit doreste si este absolvit de nerespectarea incadrarii conf art. 107. Daca ar respecta 107, accidentul nu s-ar mai produce el iesind din sens pe banda 1 lasind libera iesirea din banda 2. Asta-i adevarata peoblema.

      @Laurentiu956@Laurentiu956 Жыл бұрын
    • @@Laurentiu956 Ați înțeles greșit. Dacă la orice intersecție (in intersecție) faceți stânga de pe banda unu și produceți un accident, veți fi sancționat pentru schimbare neregulamentară a direcției de mers [art.100, alin(2), coroborat cu art. 108, alin(1), lit b), pct. 3)], nu pentru incadrare neregulamentară înainte de intersecție. Pentru incadrare neregulamentară nu există sancțiune în Codul Rutier. (În caz contrar, îmi cer scuze și vă rog pe dumneavoastră să-mi spuneți care este articolul care prevede sancțiunea pentru această abatere). Legiuitorul nu a prevăzut nici-o sancțiune pentru incadrare neregulamentară înainte de intersecție tocmai pentru că, acel conducător de vehicul inițial "greșit încadrat" are posibilitatea de a circula prin intersecție conform încadrării sale și astfel devine "corect incadrat" înainte de intersecție. În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorul care circulă pe banda unu nu "virează la stânga", (cum credeau mulți nepricepuți), și nu poate fi sancționat pentru "schimbare neregulamentară a direcției de mers", ca în cazul altor intersecții dirijate. Conducătorul de pe banda unu circulă prin intersecția cu sens giratoriu păstrându-și și banda (nu trece peste nici-un marcaj linie discontinuă), și direcția (prioritară) de circulație a intersecției, (din jurul unei zone centrale), conform legii.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860, nu am spus ca cel din banda 1 VIREAZA stinga ci ca trebuie, chiar de nu exista marcaj directional la intrare in sens, conf. legislatiei, este obligat sa circule in sens PINA cind iesirea din sens “este in linie” (unghi de 180grade) cu intrarea lui in sens. In momentul cind se depaseste acest unghi, cel din banda 1 s-a incadrat gresit si ar trebui sa intre in banda 2 pentru a iesi in directia dorita. In concluzie, dpmdv cel incadrat in banda 1 poate circula in sens pina la unghiul de 180 gr. fata de intratea lui in sens. Peste acest unghi, este contravenient.

      @Laurentiu956@Laurentiu956 Жыл бұрын
    • ​@@Laurentiu956 Accidentul nu se produce pentru că circulă vehicule pe banda alăturată, prin intersecțiile cu sens giratoriu. Acestea puteau ajunge acolo inclusiv regulamentar, din moment ce legea permite schimbarea benzilor în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu. De exemplu, un vehicul poate ajunge să circule pe banda unu după ce a respectat legea înainte de intersecție, (a respectat 107 și/sau 109), iar ulterior a schimbat banda sau benzile pentru a-i fi mai lesne când părăsește intersecția prin schimbarea direcriei de mers spre dreapta (indiferent la a câta ieșire iese). Absolut regulamentar. Accidentul se produce din cauza celor care consideră un mod greșit că dacă s-au incadrat regulamentar înainte de intersecție nu mai au obligații în interiorul acesteia, care consideră greșit că "cei de pe banda alăturată fie nu aveau ce să caute acolo, fie au obligația să-i lase pe iei să iasă", care consideră greșit că, "dintre doi care încalcă legea și se tamponează vinovat este cel care a încălcat-o primul", sau care consideră greșit că "ei au obligații conform legii doar față de cei corecți, (care merită, 😜) nu față de toți participanții la trafic". Mai pe scurt, încadrarea corespunzătoare înainte de intersecție ajută traficul prin aceasta, însă respectarea obligațiilor legale la schimbare benzii evită producerea de accidente. La fel ca dumneavoastră am spus și eu, cel care de pe banda unu dinainte de intersecție trece dincolo de "ora 12", (dincolo de 180° pe cerc), poate fi considerat contravenient și poate fi sancționat. (Aceasta dacă a încălcat 109 când există acele marcaje, dacă nu a pătruns încadrat regulamentar înainte de intersecție și ulterior a schimbat banda, precum și dacă nu a pătruns de la "ora 3" pe banda unu liberă fără a se intersecta cu nimeni la pătrundere și circulă prin intersecție către ieșirea de la "ora 9"). Însă, în mod sigur, cel care schimbă banda și-l lovește pe cel care circulă prin intersecție pe banda alăturată (inclusiv pe banda unu) este contravenient și va fi sancționat pentru producerea accidentului. După pătrundere, benzile pot fi schimbate și pe orice bandă poți circula prin intersecție, legea nelimitând numărul de ture. Se recomandă chiar "încărcarea" uniformă cu vehicule a tuturor benzilor de care dispune intersecția pentru eficiență maximă în caz de trafic aglomerat. Pe orice bandă ai circula menținându-ți atât banda cât și direcția cu prioritate din jurul unei zone centrale, (conform legii), ai prioritate și față de cei care urmează să pătrundă în intersecție, și față de cei care schimbă banda sau trec peste banda ta pentru a părăsi intersecția. Inclusiv pe banda unu, pentru că legea nu face diferențe între benzile din intersecția cu sens giratoriu. Cine nu știie să se încadreze înainte de intersecții este fie prost, fie "descurcărețo-profitor", însă cine nu știe ce obligații are și unde, când, cum să schimbe banda în sensurile giratorii dovește singur că habar n-are să conducă vehicule pe drumurile publice. (Edit. Tocmai pentru aceștia din urmă, care susțineau că nefiind benzi n-au obligații, s-au introdus lămuriri suplimentare în regulament).

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
  • Cam pe lângă subiect reportera

    @sabing9029@sabing90294 ай бұрын
    • Femeia a explicat că poliția rutieră a pus negru pe alb (în regulament) ceea ce oricum legea prevedea și se aplica. (Adevărat). Reporterița a întrebat: 1. Ce este nou? Răspunsul polițistului, "nimic nu este nou, s-a scris mai clar cum se aplică legea în sensurile giratorii, ca să nu mai existe confuzii". (Adevărat). 2. În ce constau confuziile? Răspuns, "cei care făceau încadrarea regulamentară înainte de intersecție credeau că nu mai au nici-o obligație la schimbarea benzilor și la părăsirea intersecției". (Adevărat). 3. Semnalizarea, asigurarea, neperturbarea, la ieșirea din sensurile giratorii, este ceva nou sau ceva vechi? Răspuns, "este ceva vechi dar unii (Perțea) au interpretat greșit și au creat confuzii". (Adevărat). 4. Ce se întâmplă la ieșire? Răspuns, "în afară de încadrarea regulamentară înainte de intersecție, în intersecțiile cu sens giratoriu sunt obligatorii semnalizarea, asigurarea, neperturbarea sau punerea în pericol a altui participant la trafic la schimbarea benzilor, inclusiv când se schimbă direcția de mers la ieșirea din intersecție". (Adevărat). 5. La ieșire se semnalizează dreapta? Răspuns, "da, obligatoriu". (Adevărat). 6. De ce a fost necesară introducerea acestor precizări în regulament? Răspuns, "din cauza practicii (greșite) izolate de la Bihor". (Adevărat, dar e prea cu mult bun simț spus. Ar fi trebuit "din cauza domnului fost polițist la rutieră Perțea din Oradea, care nici acum nu are onoarea de a recunoaște cât rău a făcut insistând cu tâmpenile lui legate de sensul giratoriu, precum și din cauza turmei sale de aplaudaci habarniști"). 7. Ce pățesc cei care nu respectă prevederile legale? Răspuns, "cei care nu se încadrează regulamentar înainte de intersecție, (sau care nu respectă semnificația marcajelor de obligare sub formă de săgeți aplicate pe benzi), sunt sancționați cu amendă, iar cei care schimbă banda sau direcția de mers în vederea părăsirii intersecției fără semnalizare, asigurare, neperturbare, sunt sancționați cu amendă plus puncte de penalizare". (Adevărat, conform legii). Întrebări necesare, răspunsuri pe înțelesul tuturor (aproape al tuturor). De ce spuneți că reporterița era pe lângă subiect? Ce ar fi trebuit să întrebe, mai exact?

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu38604 ай бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 promit să răspund…fără a fi o condiție va întreb ce legătură aveți cu dumneaei … dacă se poate răspunde

      @sabing9029@sabing90294 ай бұрын
    • @@alexandrumihaileanu3860 1:08 mă îndoiesc ca “ofițerul” a scris noile modificări… domnul ofițer are și el un grad profesional

      @sabing9029@sabing90294 ай бұрын
    • 1:20 ce este nou?… nimic nu este nou de fapt

      @sabing9029@sabing90294 ай бұрын
    • @@alexandrumihaileanu38602:10… domnul ofițer explică mai mult teoretic , nicidecum practic… dar oare cum ar fi putut explica practic?

      @sabing9029@sabing90294 ай бұрын
  • Daca soferul este femeie are prioritate. Daca e barbat trebuie sa cedeze. Asa functioneaza egalitatea 🤡

    @herekitty791@herekitty791 Жыл бұрын
  • Numai in romania schimbi banda in giratoriu😂

    @for3ign21@for3ign2111 ай бұрын
  • Dacă este HG cum zice el, e clar nu e LEGE, e un regulament de aplicare a legii. Hotărâre de Guvern !

    @mateo_dsk@mateo_dsk Жыл бұрын
    • E de fapt o clarificare a unei legi existente pe care in fapt o modifica .

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
  • halal! HALAL!

    @ilievilau9753@ilievilau9753 Жыл бұрын
  • Thank you Jesus for the gift of life and Blessings upon me and my family. $72,000 weekly profit Our lord Jesus have lifted up my Life!!!

    @galdinoladanza5236@galdinoladanza5236 Жыл бұрын
    • Am winning consistently trading with her, she's really the best broker l've made a lot of profit investing with her..

      @karimhadi7057@karimhadi7057 Жыл бұрын
    • She is on Whats Apk Messenger🎉🎉🎉

      @jamesdarker5261@jamesdarker5261 Жыл бұрын
    • Am from California .. I keep hearing a lot about trading and investment with Mrs Elizabeth Graney-reed, how good she is and how she has helped people through investment.....

      @jamesthomas6573@jamesthomas6573 Жыл бұрын
    • Ai greșit canalu. Să să te îndrum spre o biserică?

      @sulcaelisabeta8384@sulcaelisabeta83842 ай бұрын
  • Nu stie qa explice

    @tilicisorin6937@tilicisorin6937 Жыл бұрын
    • De fapt nu stie nici sa vorbeasca dar asta cu vorbitul in public si logica sanatoasa parca bnu fac casa buna in RO - exemplu concret ,politicienii ... care-s tari in clanta da' uneori isi dau cu stangu'n dreptu' pe moment .

      @PopaAlexandru.@PopaAlexandru. Жыл бұрын
  • Fiind o tarà europeanà legile de circulatie nu pot fi schimbate. In sensul giratoriu se dà prioritate de stinga

    @sorinailinca5076@sorinailinca5076 Жыл бұрын
    • De aceea nici n-au fost schimbate. Doar pentru habarniști a fost introdus în Regulament modul cum se interpretează legea în ceea ce privește circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu, (OUG 195/2002). "Prioritate de stânga" este o exprimare simplistă și greșită, care nu există în lege și care duce la confuzii. "Prioritatea celor care circulă prin intersecție față de cei care URMEAZĂ să pătrundă" este exprimarea corectă și, după cum se observă, nu se referă la speța dintre două vehicule care sunt deja pătrunse și circulă în paralel prin intersecție, pe benzi alăturate. Între acestea se aplică regulile la schimbarea benzilor (și a direcției de mers în cazul părăsirii intersecției). Repet, nu s-a schimbat nimic, așa a fost la noi și până acuma, (doar unii habar n-aveau și inventaseră aberații să pară că au dreptate), așa este și de acum încolo, și este în conformitate cu regulile europene privind circulația prin sensurile giratorii. Dar atenție, diferitele moduri de configurare cu marcaje aplicate în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu, impun diferite moduri de a se circula prin ele. Nu le confundați.

      @alexandrumihaileanu3860@alexandrumihaileanu3860 Жыл бұрын
    • @sorinailinca5076 Esti la fel de lipsit de creier ca si-n comentariile in care sustii invazia riSSiei in Ucraina. Unde gt ma tll scrie-n Codul Rutier de "prioritate de stanga" in intersectiile prevazute cu sens giratoriu ?

      @decaesaris5093@decaesaris5093 Жыл бұрын
KZhead