Türkiye'de normal olan, Almanya'da lüks - Yeni Gelenler: Turgut Tülü

2024 ж. 29 Нау.
117 467 Рет қаралды

Almanya'nın en genç üniversite şansölyesi Turgut Tülü (Berlin International), Yeni Gelenler programının 7. bölümünde Berlin'e yerleştikten sonra yaşadıklarını anlattı:
"Türkiye'de normal olan Almanya'da lüks. Almanya'da normal olan da Türkiye'de lüks"
Yönetmen: Muhammet Gök
Avrupa ile ilgili her şey @Avrupadan KZhead Kanalında:
Abone olmak için:
kzhead.info?su...
#oktanerdikmen #turguttulu #berlininternational #avrupadan #bahçeşehirüniversitesi

Пікірлер
  • Belki de ilk defa üniversite eğitiminden sonra yurt dışına çıkan birinin deneyimlerini karikatürize etmeden, bu kadar yalın ve çok yönlü anlatan bir röportaj izledim. Anlatılanlar kendi deneyimlerimle birebir örtüşüyor. Keşke böyle insanlarla bir araya gelebilsek.

    @engin643@engin64329 күн бұрын
  • Bizde azerbaycanda diyorlar: sen turk oldugunu unuta bilirsinde, ama dușmanın bunu asla unutmaz.

    @user-xs8vr5yr4z@user-xs8vr5yr4zАй бұрын
  • Almanyada 100 m.kare ev çok lüks Türkiye’de çok az insan 60-70 m.kare evde oturuyor oda büyük şehirde

    @fatmayildiz7726@fatmayildiz772628 күн бұрын
  • Kendinizi ne kadar iyi ifade etmişsiniz,hayranlıkla dinledim sizi

    @sabriguner4157@sabriguner4157Ай бұрын
  • Türkiye özleminizi çok güzel anlattınız. Benim eşimde anlattığınız duyguları tasiyor. 18 yıldır burda hep memleket hayalinle yaşıyor .

    @bmgo1005@bmgo1005Ай бұрын
    • Yılda 2 kere en az uzun dönem gitmesini tavsiye ederim.

      @cenk82@cenk82Ай бұрын
    • 😂😂😂 eşiniz ülkenin zirve döneminde ayrılmış ülkeden ama 18 yılda gelinen nokta onun hayal ettiği nokta değil malesef.

      @ibrahimatas9148@ibrahimatas9148Ай бұрын
    • @@ibrahimatas9148 anlamadiginiz şey siz ekonomiden bahsediyorsunuz işte mülteci gelmiş bu sorunlardan bahsediyorsunuz siyasi şeyler. Sonuçta ülke yine bizim ülkemiz ve herkes akrabasının eşini dostunu yine özlüyor olduğu mahallesini gine özlüyor.

      @stelyesa5298@stelyesa5298Ай бұрын
    • @@stelyesa5298 evet haklısınız ben de yurtdışında 7 yıl yaşadım dediğiniz gibi özlem oldu. Sonra geri geldim özlediğim şeylerin hükmü 3 ayda geçti. Ama yurtdışından döndüm döneli orda ki imkanlara olan özlemim 7 yıldır devam ediyor. Velhasıl kelam geri yurtdışına taşınıyoz 😅 İsteyen gelsin denesin özlemini gidersin 🙂

      @ibrahimatas9148@ibrahimatas9148Ай бұрын
    • ​@@ibrahimatas9148evet ya hemde ne zirve ölün dirjn hastanede rehin kalıyordu 1 milyoncuk dolar için başbakanın dilenci gibi dolanıyor Belçikanin kapısında 1 hafta köpek gibi yattıktan sonra veriliyor SADAKAMIZ OLSUN GERI VERMEYIN AMA BIR DAHADA KAPIMIZA GELMEYIN diye kovuluyor, depremzedelere gelen yardımlarla memur ve emekli maaşı ödeniyor depremzedeler açlıktan ölüyor du. Herkes gecekondular da rezil sefil dogalgaz sıcak su elektrik olmadan yaşıyordu araba dersen sadece çok zenginlerde olurdu, sanki biz o günleri yaşamadık görmedik zirveymiş 3 cu dünya ülkesi fakir açlıktan kırılan rezil nir ülkeydi. Almanyaanin deli danali hastalıklı leş etlerini yakmak yerine bize sattilar 1 marka ecebit aldi yedirdi halka alman başkanına soran gazeteciye başkanları turkiye zaten 3.cu dünya ülkesi fakir bir ülke hastalıklı eti yemeseler de zaten açlıktan ölecekler bari tok ölsünler demişti

      @kadercinar8441@kadercinar844126 күн бұрын
  • Harika bir analiz! Ağzınıza sağlık! Almanya da doğup büyüyen işçi bir ailenin evladıyım ve bir akademisyen olarak Türklerin üniversite ye gitmek yerine ausbildunu tercih etmelerini üzücü buluyorum. Özellikle kızlarımız okumalı. Ausbildung ile aldıkları maaş Almanya da maalesef yanlız yaşayan bir anne olarak evini geçindirebilecek bir maaş değil. Çalışmayıp devlet yardımı alanlar bu durumda daha rahatlar. Ama Ausbildung dan sonra bir doktor yardımcısı veya kuaför olarak alınan maaş ile kendi ayakların üzerinde durmak mümkün değil maalesef. O yüzden kızlarımıza okuyun üniversite ye gidin diyorum hep. 2012 den beri yazılımca olarak çalışıyorum ve birde şunu fark ettim alman şirketler de. Almanların ausbildung ile girdikleri bazi yüksek pozisyonlara Türkleri maalesef sadece üniversite mezunu olarak alıyorlar. Yani onlar hayata 1:0 önde başlıyorlar. Bizde bu açığı kendimizi eğiterek kapatmamız gerekiyor.

    @user-gj3vb7nm9q@user-gj3vb7nm9qАй бұрын
  • Çok güzel bir röportaj olmuş. Emeğinize sağlık.

    @mehmetkoksal1588@mehmetkoksal158828 күн бұрын
  • Güzel bir röportaj olmuş, teşekkürler

    @mehmetyildiz1786@mehmetyildiz178624 күн бұрын
  • Mükemmel bir analiz tebrikler 👏👏👏

    @ayseturk381@ayseturk38125 күн бұрын
  • Ausbildung yapın cebinizde bir mesleğiniz olsun şayet üniversiteyi başaramazsanız veya yanlış seçim yapmış olursanız mesleğiniz var en azından. Üniversite sonrası Ausbildung yapmak yaş itibariyle biraz zor gelebilir çırak olunacak yaş değildir çünkü. Arti Ausbildung yaptığınız meslek üzeri de üniversite okuyabilirsiniz. Ausbildung aynı zamanda yüksek eğitime de bir köprüdür. Bunları anlamak bu kadar zor olmamalı. Almanya her bir bireyi bir altın madeni olarak görür ve olabildiğince Maximum en doğru eğitime kanalize etmek için bütün devlet organlarıyla bireye destek olur, hizmet verir. Adam eder iş güç sahibi eder ve aslanlar gibi de vergisini alır.

    @nihalaktas2334@nihalaktas2334Ай бұрын
    • 👍

      @n.s.2891@n.s.2891Ай бұрын
    • Tebrik ederim, alman eğitim sistemini kavramış tek yorumcusunuz

      @ahmetturan7750@ahmetturan775029 күн бұрын
    • Aynen çok haklısınız. Benim kızım psikolog oldu başardı oğlanlar dan birisi abiden sonra ausbildung yaptı bir an önce para kazanamak için sonra baktı olmayacak üniversiteye başladı o ara küçük oğlan da direk üniversiteye başladı. Bizim bir arkadaş devamlı oğluma önce ausbildung yap önce meslek edin sonra okursun dedi ben anlamiyordum ama sonra gerçekten hak verdim çünkü üniversiteyeyi bitirene dek 27 yaşına geldi yüksek lisansı da yaptı. Hadi bitiremese nolacakti meslek yok yaşı geçmiş zor yani. Ama benim kızımın sınıfında onlarca çocuk abiyi bitirip maalesef mesleğe atıldı ve orada kaldılar. Koca sınıftan birkaç çocuk üniversite okudu ona da yazık. En ağır okullara gidiyorsun herkesten 3 sene daha fazla okuyorsun eline diplomani alıyorsun ama haup okumuş birisi gibi bir köşede çalışıyorsun.

      @kadercinar8441@kadercinar844126 күн бұрын
  • Cok keyifle dinledim diksiyon akicilikla 18 dakika cok guzel konusmaydi. Son zamanlar akici konusanlara az rastliyorum. Bu bana zevk verdi. Tesekkurler.

    @shahlaa.4181@shahlaa.4181Ай бұрын
  • Aşırı keyifli bir video olmuş. Konuğun akıcı dili ve konuya hakimiyetinin bunda çok etkisi var . Teşekkürler

    @drqlqn@drqlqn27 күн бұрын
  • Soluksuz dinledim gercekten..cok net ve anlasilir..

    @eminecapan3687@eminecapan368713 күн бұрын
  • Turgut bey degerli analizlerde bulunmus. Özellikle son yillarda Türkiye‘den gelenler icin biraz kendi motivasyonlarini gözden gecirmeleri icin faydali olabilir diye düsünüyorum. Almanyada yetismediginden bazi bilgileri gözlemlerine dayandirmis olabilir. Almanyada üniversite egitimi almak icin cok farkli imkanlar var, örnegin Abitur /Lise diplomasini acik egitim üzerinden almak mümkün, Realschulabschluss ile Fachoberschule (Meslek lisesi benzeri) diploma alip Fachhochschule / Hochschule (Uygulamali Bilimler Üniversitesi / Yüksek okul) diplomasi alarak esitlenmek mümkün. „Zweiter Bildungsweg“ basligi altinda bilinen farkli imkanlar var ve bunlar yogun bir sekilde degerlendiriliyor hem Almanlar hem de Türkler tarafindan.

    @hulyaturhan1672@hulyaturhan1672Ай бұрын
  • Sadece Gymnasium, a giden ya da oradan mezun olan çocuk üni,ye gidebilir diye bir şey yok,aksine real veya gesamta giden cocuklar da Abitur yapip üniversite de egitim görebilir ve görüyor da.

    @elifcataldegirmen6373@elifcataldegirmen6373Ай бұрын
    • Çok az

      @kirazzadam9355@kirazzadam9355Ай бұрын
    • Evet cok az sayida

      @muhabbetolsun-hc2qh@muhabbetolsun-hc2qhАй бұрын
    • Ama zorlu bir süreç

      @nayleylmaz1291@nayleylmaz129129 күн бұрын
    • Hauptschule veya Realschule dan sonra Gymnasiumda Abitur yapmaları gerek. Böylece zaten Gymnasiast oluyorlar.

      @Olive_and_Pistachio@Olive_and_Pistachio27 күн бұрын
    • Fach abi yapıyor gidiyor ama her üniversiteye gidemiyor tabiki. Benim kızım psikolog olmak icin normal abiden 1 notu alması gerekiyordu. Gerçi sonradan duydum real hauptan sonra hemşirelik okuyup hiç sınava girmeden direk tip fakültesine girebiliyorlar mış yada psikolog olmak için okuyorlar mış. Yani bu daha kestirme daha kolay yol. Abitur yapmak için 13 sene okuyorsun o sürede 10 ci sınıftan çık o 3 seneyi ausbildung yap hemşire ol sonra doktor psikolog ol. Hiç olmasa üniversiteyi bitiremesen bile elinde bir mesleğin var.

      @kadercinar8441@kadercinar844126 күн бұрын
  • İlk kez bu kadar net ve doğru anlatan birini dinledim . 👍

    @s.i.9979@s.i.9979Ай бұрын
  • Bugüne kadar dinlediğim en kaliteli bölüm buydu. Eğitimci farkı bu olsa gerek. Bakış açısı ile birlikte bahsedilen yönler mükemmeldi. Tebrikler teşekkürler

    @halildeutschland9872@halildeutschland9872Ай бұрын
  • Çok iyi ince açıklayıcı bir Almanya analizi 👏👏👏

    @tekkuvet35@tekkuvet35Ай бұрын
  • Emeginize teşekkürler

    @leventsekerler7526@leventsekerler7526Ай бұрын
  • Gurbetçi kimdir tanımınız tam yerinde olmus, tebrikler teşekkürler.

    @minnie8mouse@minnie8mouseАй бұрын
    • gurbetciyi hic anlamamis eleman... bunlara Wirtschaftsasyl denir.. yani ekonomik siginmaci.. Gurbetci bizim dedelerimiz, babalarimiz ve onlarin cocuklari olan bizleriz... bunlar kendi tercihleriyle geliyorlar ve Gurbetci sinifina girmezler... yoksa istanbuldaki insanlarin %90i gurbetci olurdu degil mi?? sonucta onlarda kendi ata topraklarindan 2000 km uzakta yasamak zorunda kaliyorlar....

      @hanswurst3572@hanswurst3572Ай бұрын
  • Beyfendi çok naif ve zeki .Okadar akıcı ve faydalı şekilde anlattı kı muazzam ...

    @nehirmermer7105@nehirmermer710525 күн бұрын
  • Muhteşem bir acıklama, herseye tamamen katılıyorum. Teşekkürler

    @aykutyurduseven6077@aykutyurduseven6077Ай бұрын
  • Hislerime tercüman olmuş, teşekkürler. Sizi mektuplara boğan yabancılar polisinden selamlar👋

    @alman_meral6227@alman_meral6227Ай бұрын
  • herkes yönetici veya üst kademe olursa fırıncı, tamirci gibi mslekleri kim yapacak? İyi bir meslek eğitimi ve akıbetinde rahat yaşatacak gelir çok önemli😊

    @YoncaBulut@YoncaBulutАй бұрын
    • Hem öyle, aynı zamanda yapı ve karakter meselesi.

      @husera70@husera7013 күн бұрын
  • Ne kadar güzel anlatıyor herşeyi teşekkürler Almanya Münihten selamlar lütfen instagram yada KZhead sayfası açsın

    @desira413@desira41328 күн бұрын
  • Cok güzel anlattiniz

    @medineozdemir831@medineozdemir831Ай бұрын
  • Harika röportaj 😍

    @esracakmakyildiz@esracakmakyildizАй бұрын
  • 2018’de Almanya’ya yerlestim, oncesinde Istanbul’da yasiyordum, Istanbul universitesi mezunuyum söylenenlere %100 katiliyorum. Almanya hakkinda yapilan en guzel röportajlardan birisi olabilir.

    @izustun9851@izustun9851Ай бұрын
  • Merhaba, çalıştığınız kurumun linkini atabilir misiniz?

    @tulu.s@tulu.sАй бұрын
  • Universiteye gitmek icin illaki Gymnasium okumak sart degil Haupt-Real Schulen den 3 yil Fachabi yada 2 yil Abitur yapmak yeterli..bilginize..

    @fatmachasan4344@fatmachasan4344Ай бұрын
    • Nediyon dayı

      @zenciataturk2611@zenciataturk261127 күн бұрын
    • Istisnalar var dedi zaten

      @hkngnc9556@hkngnc955625 күн бұрын
  • Gercekci ve dengeli bir analiz!!!

    @nlgn2309@nlgn2309Ай бұрын
  • Cok guzel bir söylesiydi.Bende Almanya ya geleli 15 ay kadar aldu ve tek basima geldim.Burada şaşırıp aileme anlattiklarimi sizde ifade ettiniz.😊Herkesin yolu bahti acik olsun🤲

    @deryaballi@deryaballi26 күн бұрын
  • Burada yaşadığımız duygularımızı, gerçekleri çok sade bir şekilde anlattiniz. Teşekkürler 👍👀👍❤️🙃

    @ugurtayefeh9991@ugurtayefeh999127 күн бұрын
  • Sizi tebrik ederim Turgut bey. Bakis aciniza ve yaklasimlarinizi, büyük bir hayranlikla izledim. Özelikle gurbette neye özlem duyulduguyla ilgi sözlerinize yürekten katiliyorum.

    @yalcink6936@yalcink693624 күн бұрын
  • „Mektup gönderip maili de mektubun taratilmis halini atmak“ Almanya nin dijitalleşmesine muhteşem örnek🙈

    @nbb5981@nbb5981Ай бұрын
  • Mükemmel 🎉 👏

    @vandetaist@vandetaist26 күн бұрын
  • Harika bir tespit. Okullarda ders olarak okutulmali makaleler yazmalısınız. Gurbetçileri bukadar iyi anlatmaniz harika.

    @hakankenger9748@hakankenger974829 күн бұрын
  • Türkiyede bankalarda çaycı var burda banka müdürü de fon yöneticisi de şirket ceo su da çayını kahvesini kendi yapar.

    @nihalaktas2334@nihalaktas2334Ай бұрын
    • Çaycı olması güzel bir şey istihdam

      @kirazzadam9355@kirazzadam9355Ай бұрын
    • @@kirazzadam9355 bir toplumda istihdam lüzumsuz makamlar yaratılarak oluşturulmaz

      @nihalaktas2334@nihalaktas2334Ай бұрын
    • Öğlen yemekleri nasıl oluyor lütfen birisi yazsın.

      @elifbars1903@elifbars1903Ай бұрын
    • @@elifbars1903 öğlen yemeği kendin getirirsin

      @kirazzadam9355@kirazzadam9355Ай бұрын
    • ​@@elifbars1903banka memurlari genelde disarda yemek yiyor..

      @gurdalguler4535@gurdalguler4535Ай бұрын
  • Ne kadar dogru. Ilk okulda sinif arkadaslarim aramizdan ayrilinca ögrendim böyle bir eleme oldugunu. Gymnasium`dan önce Sekundarschuleye ayriliyorlar, yani bunu fark ettiginiz de o kapi sizin icin kapanmis oluyordu zaten. Okuldan sonra Matur yapmakta, mümkün ama cok zor. Gurbete giden ailelerin, gittikleri ülkenin lisanina (iyi) hakim olmadiklarinda cocuklari bu durumla karsilasiyordu. Sonraki nesiller uyandi ama, olan bize oldu. Bir de her yil, vatana "geri dönecegiz" fikri ebeveyinler de hakim olunca, bulunulan ülke de adapte olamta pek mümkün degildi zaten.

    @serapU.@serapU.Ай бұрын
  • Güzel tespitler.

    @nuriyeozsoy3368@nuriyeozsoy3368Ай бұрын
  • 2:30 Sayın Tülü, buradaki verilerinizi duymak beni de çok üzdü. Yaşadığımız kasabada Türk toplumu okul eğitimi konusunda çok duyarlı idi. O tarihlerde 4. sınıfta gidilecek okulların notları iyi olması için Türk talebeler bir tatlı yarış içinde olurlardı. Çünkü Okul Aile Birliğimiz geeleneksel özel gravyeli kalemler hadiye ederdi. Sonuçta ileri eğitim (weiterführenden Schulen) ortalamasında % 70e varan oranlar olmuştu. Doğduğun yer kaderindir kolaycılığına kaçmadan Veli de Öğrenci de görevini yerine getirecek. Çok çalışan başarıya ulaşır. Velilerin almanca bilip bilmemeleri 2. derecede belirleyici durum. Ben 16 yaşımda Almanyaya geldim, okula gitmedim (keşkelerimin başında gelir😔) Eşim evlenip Almanyaya göç etti. Almanca bilmemesine rağmen çocuklarımız ile yakından ilgilendi/ik. Sonuçta 2 çocuğumuzda yüksek lisans yaptılar ve Almanyanın ileri gelen bir otomobil firmasında görev yapıyorlar.

    @kameramann41@kameramann41Ай бұрын
    • Anne baba almanca bilmesede eger matematik fen ingilizce bilgisi varsa cocuga derslerinde destek olabiliyor ve cocuk almancayi zaten kivirip basarili oluyor. Sizin egitimli oldugunuzu var sayiyorum, biz de kizimda zorlanıyoruz 4.sinifta almanyay geldik. Biz egitimli olmadigimiz icin cok zorlaniyiruz, inannin 50yasinda youtube ran matematik ogrenip kizimin derslerine destek olmaya calisiyirum. Masallah 6.sinifta tum notlar 2 ve 3. 1ve 4 yok😊

      @karakter-sizsiniztv399@karakter-sizsiniztv399Ай бұрын
    • Sayı @@karakter-sizsiniztv399, adınıza hitab etmek isterdim ama) Tebrik ederim. Kızınıza başarılar dilerim. Ebeveynler çocuklarına destek olmaları derslerini birlikte yapmalarını anlamına gelmemeli. Bireyler sorumluluklarını bilmeli. Baba eve para getirir, Anne yemek pişirir Çocuklar derslerine çalışır 😊. *Eğitimden kastiniz okul ise Ben ilkokul, Eşim lise mezunu.*

      @kameramann41@kameramann41Ай бұрын
    • Kızınızı tebrik eder başarılar dilerim👏 Size kolaylıklar diliyorum. Çocuklara destek olmak derslerini birlikte yapmak olmamalı. Baba eve para getirecek, Anne yemek pişirecek çocukta dersine çalışacak😊. *_"eğitimli"*_den kastiniz okul ise Ben ilkokul Eşim Lise mezunu😊

      @kameramann41@kameramann41Ай бұрын
    • Almanya da, geri gelen bir Automobil firmasi mi var 😂😂

      @NoaOneF@NoaOneFАй бұрын
    • Sayın@@NoaOneF bu yorumun neresinde gülecektik🤔 Keşke anadilinizi öğrenip hiciv sanatına başlasaysınız😂

      @kameramann41@kameramann41Ай бұрын
  • Çocuğum üniversite gitsin diye kosullandirmak Türkiye de yaşayan insanlara mahsus. Burada Ausbildung yaparak da gayet kaliteli işler yapabilir. Türkiye de hemşire olmak için üniversite okumaniz gerekiyor ama burada bir Ausbildung yani meslek eğitimi yetiyor. Siz Türkiye’den gelenlerin burada yaşayan Türkleri hor görmekten başka bir hedefiniz yokmu? Herkes doktor avukat olmak zorunda değil. Almanlar arasında da Handwerke yönelen çok var. Meister yapıp Kendi şirketini kurduğunda gayet başarılı olunabilir.

    @FunnyDay963@FunnyDay963Ай бұрын
    • Almanya'daki dürüstlük, temizliğe, demokrasiye alışık olmadıklarından zorlanıyorlar????

      @saltikozcan5021@saltikozcan5021Ай бұрын
    • Onlarin çoğu ezik ruhlu oldukları için, biz almancilara nefret ve aşağılamak ile, ezikliklerini telafi etmek istiyorlar. Tr de Universität lerin 90% bi Ausbildung bile etmez.

      @NoaOneF@NoaOneFАй бұрын
    • Aynen katiliyorum. Tr deki insanlarin Baska sansi yok mecbur Uni okumak zorunda!! Burda degil! Burada Kimin gönlünde ne varsa onu okumali mutlu olmak icin. Trdeki insanlar gibi rekabetci olmamasi icin. Bu yanlis, cocuklari ve gencleri umutsuzluga götürur. Kultür farki var orada dogup büyüyenle burada dogup büyüyen insani arasinda. Ben burada dogup büyüdüm ve burada Uni okudum. Benim kazandigim parayi Ausbildung yapip 1 yillik Weiterbildung ekleyen insanlarda kazaniyor, hatte finanz ve kimya bölümünde Ausbildung yapanlar Benden fazla kazaniyor. Konussan sahizin egosu farkli, hic katilmiyorum. Bunlari 3 DEFA yaziyorum, cünkü siliniyor nedense ...

      @gulayuygun@gulayuygunАй бұрын
    • Trde sart olan Uni okumak Burda degil. Orada Baska sansi yok, Burda cok yol var. Burada bir cocugu fazla zorlamak piskolojisini bozar, umutsuzluga yiter . Trde annesinin babasinin egosunu hitap etmez, mecbur okumak zorunda, Baska sansi yok. Burda Kimin gönlünde hangi meslek yatiyorsa oradan yürümeli. Ozaman mutlu ce cok vasarili olacaktir. Annesi ve babasinin mutlu etmek icin kendinimi adasin? Burda Ausbildung + 1 yil Weiterbildung yapan ayi üniversite mezunu gibi sayiliyor buradan duyurmus olayim. Ayrica finans ve kimya bölümü de Ausbildung yapmis kisiler Benden fazla kazaniyor, Ben üniversite mezunuyum . Bu yaziyi 4 kere yazdim, siliniyor sanki ;)

      @gulayuygun@gulayuygunАй бұрын
    • Trde sart olan Uni okumak Burda degil. Orada Baska sansi yok, Burda cok yol var. Burada bir cocugu fazla zorlamak piskolojisini bozar, umutsuzluga yiter . Trde annesinin babasinin egosunu hitap etmez, mecbur okumak zorunda, Baska sansi yok. Burda Kimin gönlünde hangi meslek yatiyorsa oradan yürümeli. Ozaman mutlu ce cok vasarili olacaktir. Annesi ve babasinin mutlu etmek icin kendinimi adasin? Burda Ausbildung + 1 yil Weiterbildung yapan ayi üniversite mezunu gibi sayiliyor buradan duyurmus olayim. Ayrica finans ve kimya bölümü de Ausbildung yapmis kisiler Benden fazla kazaniyor, Ben üniversite mezunuyum . Bu yaziyi 4 kere yazdim, siliniyor sanki ;)

      @gulayuygun@gulayuygunАй бұрын
  • Ne guzel tespit edip ozetlemissiniz

    @aylinsoylemez@aylinsoylemezАй бұрын
  • Merhaba abi ben almanyada yeni oturum aldım evlilik ğzerinden hollandaya gidip orada 6 ay calişabilirmiyim bu sorun oluyor mu

    @sahoyn3851@sahoyn3851Ай бұрын
  • Tüm sözlerinize özellikle son sözünüze haran kaldım..işte dedim yıllardır Türliyedeki akrabalarıma amlaymaya çalıştığım şey😊

    @aysenturhal@aysenturhalАй бұрын
  • Gurbetçi kimdir tanımınız eksik olmuş, ki siz efendiliğinizden oralara girmemişsiniz. Akademisyen kontenjanından gelenlere göre biz alt sınıf gurbetçi oluyoruz, bu net. Kendileri olsa olsa elit gurbetçi olabilirler. Şahsen bundan gocunmam. Herkes ufkunca pencere açmakta hürdür dünyaya. Sizi keyifle, zaman zaman tebessüm ederek izledim. Ailenizle mutlu ve başarılı bir hayatınız olması dileğimle, willkommen in Deutschland, dem Land der Dichter und Denker :)

    @shrimps3122@shrimps3122Ай бұрын
    • Sizin gozunuzden Gurbetçi kimdir?

      @karakter-sizsiniztv399@karakter-sizsiniztv399Ай бұрын
    • Sen Alman profesor ile Alman koylusunu ayni kefeye mi koyuyosun?!??!? Mevzu Turkler olunca neden herkes ayni seviyede hizalanmak zorunda? Siz bariz eziksiniz. Tipik bir akapeli bakis acisi. Ben cahilim o zaman herkes cahil olsun profesoru okumasaymis banane. Bitin artik Turkiyeyi batirdiniz ulke kalmadi sizin yuzunuzden dusun yakamizdan artik. Geberin artik !?!?!?!?!

      @arsenlupen4651@arsenlupen4651Ай бұрын
    • Halt die Fresse. Hicbir insan, ne alt dir nede elite dir. Burgoisie zihniyetiniz batsın.

      @NoaOneF@NoaOneFАй бұрын
    • eksik degil tamamen yanlis. Gurbetci bizim dedelerimiz ve babalarimizdir... bunlar olsa olsa Wirtschaftsasyl dür yani ekonomik siginmaci..

      @hanswurst3572@hanswurst3572Ай бұрын
    • @@hanswurst3572Aynen. Almanya’da 50/55 sene önce doğmuş, büyümüş ve burada yaşayan bir Türk gurbetçi değildir. Avrupalı Türk’tür.. Hele bizim çocuklarımız ve torunlarımızın gurbetçi kimliğiyle uzaktan yakından ilgisi yok.

      @HaticeAy-rr7wd@HaticeAy-rr7wdАй бұрын
  • Cok dogru tespitler👌Yayinda ve yapimda emegi gecenlere ayrica. tebrikler🎉 Cekim ve ses kalitesindeki ozen, seyir zevkini arttiriyor, icerigin kalitesi disinda. Alman ve egitimci bir aileye gelin gelmis bir gocmen olarak, egitim sistemi elestirilerine kesinlikle katiliyorum.

    @anilaltass@anilaltassАй бұрын
  • Adamın öyle seri konuşması ki Oktan Bey in hiç soru soramaması 😁

    @NairaKa@NairaKaАй бұрын
    • Meslek gereği hitabet konusunda becerikli

      @wogen@wogenАй бұрын
    • Eskimo ya buzdolabı satmak gibi mi?

      @SuperPapalangi@SuperPapalangiАй бұрын
  • Yeni gelenleri ilk Almanya gidenlerin aralarında dağlar kadar fark var

    @yenalyorulmaz8537@yenalyorulmaz8537Ай бұрын
    • İlk gelenler Akademisyen değildi ...Almanya o zamanlar Akademisyen istemedi fabrikalarda çalışacak işçi istedi 🤔 Şu an o gelen işçilerin çocukları Doktor Akademisyen ....🤔🤔🤔

      @selmabayat907@selmabayat907Ай бұрын
    • ​@@selmabayat907 ama maalesef artik Türk degiller..

      @cansud.6144@cansud.614426 күн бұрын
  • Turgut bey ile tanışma ve fikir alışverişi yapma fırsatım oldu. Gerçekten donanımlı ve vizyonlu birisi.

    @ugurkync@ugurkync17 күн бұрын
  • Bunların ilk başlangıçları ni bire bir yaşadım, 1984 senesinde Anaokulögretmenligine basladigimda bu konuda cok hassas davranmakta büyük önem tasiyordu" Medien freie Zone "yani medyadan arındırılmış bölge.

    @yilmaf.38@yilmaf.38Ай бұрын
  • Bizim ulkemizde avrupa deyince yurtdisi deyince akla ilk gelen Almanya ama Almanya bence en iyi ornek degil yurtdisina cikista.

    @user_1234abc@user_1234abcАй бұрын
    • Hele şükür biri almalı bildi bunu

      @yenalyorulmaz8537@yenalyorulmaz8537Ай бұрын
    • @@yenalyorulmaz8537abd kesinlikle almanyadan 30x ilerde

      @OnurMert-gt9hj@OnurMert-gt9hjАй бұрын
    • Ayynen öyle

      @aleynasah5560@aleynasah5560Ай бұрын
    • Almanya iyidir. Türkiye 50 sene geride.

      @kaplanolcayto9313@kaplanolcayto9313Ай бұрын
    • Ben almanyada yaşayan biri olarak avrupada bir çok ülkeye gittim fakat almanya gerçekten farklı.disiplin,çalışmak ve sisteme uyulursa çok lüx bir hayat ve büyümek kaçınılmaz.

      @user-vf6in4dz5q@user-vf6in4dz5qАй бұрын
  • Çok güzel anlatmış

    @user-ui4kn9xk5j@user-ui4kn9xk5jАй бұрын
  • Çok güzel analiz yapmışsınız tam benim görüşlerim bdnde 34 yıldır Almanyada yaşıyorum

    @hanife70@hanife70Ай бұрын
  • 11 senedir Almanya'da yasayan biri olarak bircok noktaya cok iyi parmak bastigini söyleyebilirim.

    @reynoldeuler9802@reynoldeuler9802Ай бұрын
  • 16.00 da değindiği konu çok önemli aslında.

    @ibrahimatas9148@ibrahimatas9148Ай бұрын
  • Peki 2 veya 3 generasyon sonra çoğunun asimile olduğuna nasıl cevap verirdiniz merak ettim. Beni en çok düşündüren konu bu. Asimile olan türkler.

    @feelilia6927@feelilia6927Ай бұрын
  • Oktan bey merhaba, Tüm programlarınızı takip ediyorum. ‘Yeni Gelenler’ köşenizde bugüne kadar sadece eğitimli, donanımlı ve belli bir yönetici düzeydeki insanları konuk ettiniz. Elbette söyleşileri ilgiyle izledim. Fakat farklı kültürel, ekonomik ve akademik düzeydeki insanlara yer vermediğiniz için, aynı kategorideki insanların anlatımları tekrara düşmeye başladı. Bir de şöyle bir yanı var: şimdiye kadar konuk ettiğiniz insanlar ‘taşıdıkları avantajla’ görece ‘sancısız’ geçiş yapan kişiler. Sosyal çevre yoksunluğu veya İngilizce biliyorken Almancayı öğrenmek zorunda kalmış olmak, diğer kesimlerden gelen Almanya’ya gelip uyum sağlamaya çalışan insanların yaşadıkları zorluklara ve konu çeşitliliğine göre, bir süre sonra çok da ilginç gelmiyor. Zeki öğrenciler, sanatçılar, farklı kategorideki meslek sahiplerinin buradaki yaşama geçiş yapmaya çalışırken yaşadıkları daha geniş ölçekli sorunları dinlemek, ne bileyim mesela benim gibi programlarınızı ilgiyle takip eden insanlar için daha da ilgi çekici olurdu. 3:32 Güzel şeyler yapıyorsunuz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

    @KemalSahir@KemalSahirАй бұрын
  • Boğazı, yemekleri vs özlemek zaten o özlemin semboligi. Mesela ben de akşamüstü vakitlerini özlüyorum. Almanya'nın sıcağı sıcak gibi, soğuğu soğuk gibi değil. Yazin gündüzler çok uzun ama alışık olduğumuz serinlik ve meltem yok. Yazı yaz gibi değil. Bu özlemi insan anca roman yazarak anlatabilir. Cümle cümle zor. O yüzden zaten eski kuşak gurbetçilerin "Türkiye cennet" derler. O iki kelime buzdağının görünen yüzü.

    @ayseozbek9115@ayseozbek911511 күн бұрын
  • Cok guzel anlatmis

    @berrinaltin5690@berrinaltin5690Ай бұрын
  • Her dedigine %100 katiliyorum

    @ozelharekat571@ozelharekat571Ай бұрын
  • Yaşanılan ülkelere göre doğal olarak farklılıklar vardır. Farklılıklar pozitif yada negatif karelere konulup ve bunları ülkeler arası kıyaslandığında birer tartışma konusu olduğunu düşünüyorum. Farklılıklar aslında iyi/kötü kategorilerine koymaktansa bunları normal görmek daha mantıklı bir davranış olurdu. Bu konuda hem gurbette hemde anavatan da yaşayan insanlarımızın için daha geniş iletişim daha fazla dayanışma olması (STÖ) olması lazım.

    @pokololo50@pokololo5023 күн бұрын
  • Abi çok güldüm ya. Bürokrasiyi anlattığında kendi hayatımdaki yaşadığım şeyleri gördüm bu konuda aynı fikirdeyiz 😂 Endişeleriniz çok doğru ama asıl durum ne kadar ciddi olduğunu anlamadın abi.

    @heroiccombatengineer6018@heroiccombatengineer6018Ай бұрын
  • Arzu ederseniz benimle de bir söyleşi yapabilirsiniz . 4 yıl önce geldim … Eşim ve 2 çocuğum 6 ay önce geldi . Güzel bir analiz yapabiliriz

    @ummetun@ummetunАй бұрын
  • Almanyaya 4.sinif ogrencisi çocuğum ile geldik ve okul ve egitim hakkinda siylediklerinize katiliyorum, almanca bilmememe ragmen tum okul toplantilarina ve elterntag lara esimi zorlayıp gidiyiruz. Benim almancam yok ama esimin var, ogretmenin karsina oturup translateden çocuğumun gelisimi hakkinda sorularimi soruyorum, okul gesamtschule ve cocugumun aklina universiteyi simdiden sokuyoruz. Evet zorlanıyor ama dershane yada kendi arastirma ve destegim ile bu çocuğu vizyonunu degistirmeye çalışıyoruz. Biz mucadelemizi cermek zorundayiz. Gerisi kader kismet.

    @karakter-sizsiniztv399@karakter-sizsiniztv399Ай бұрын
    • Zorlama cocugunu universiteye. Birakin ne yapmak isterse onu yapsin. Cocugun icinde olmasi gerek okumak. Okucaksin diye zorlama yerine bir hobbysi olsun o hobbyi ise cevire bilmek okul okumak ile zorunlu olmasi gerek. Ozaman severek okur. Erkek cocuklarin misal arabalara ilgisi cok olmasi gerek. Otomatikmen o alanda mühendis olmak icin okucakdir. Ilgi alaninda degilse okumaz okuluda yarida birakir. Elde var sifir

      @oxidalpha6350@oxidalpha6350Ай бұрын
    • Tipik bir (Türkiye’de yaşayan) ebeveyn kafası. Hala bir meslek sahibi olmanın 5 üniversiteden daha faydalı olduğunu anlayamadınız! Yeğenim matbaa mezunu tüm sanayii peşinde. İstediği maaşı alıyor yakında bonservis alırsa ona da şaşırmam. Kendi egolarınız için illa üniversite okusun istiyorsunuz. Başka bişey değil. Eğer para için diyorsanız bugün Almanya’da bir su tesisatçısı mühendisten kat ve kat daha fazla kazanıyor. Ve ayrıca üniversite mezunu alım yapan şirketler o yaşa kadar hiç çalışmadan gelen kişileri çok nadir alıyorlar. Bunu da bilin.

      @yucelyazici5604@yucelyazici5604Ай бұрын
    • Her çocuk üniversiteye gitmek zorunda değil çok beğendiği istediği mesleği "Ausbildung" yapabilir ymesela sağlıkçı sektöründe o kadar çok meslek dalları varki say say bitmez yada örneğin Elektrikçi olması için üniye gitmesine gerek yok yada Eczanede eczacı yardımcısı olarak bir meslek yapabilir .Her çocuk Doktor mühendis avukat olsun diye bir ṣart da yok .Aksi takdirde diğer meslek dalları ölür ve ilerde atıyorum bir araba tamircisi bile bulamayız.Bırakın çocuklarımız beceri doğrultusunda istediği sevdiği mesleği yapsınlar..!

      @user-hn5zm1de4v@user-hn5zm1de4v29 күн бұрын
  • Birçok konuda haklı olduğunuzu düşünüyorum. Ancak insanların üniversite okumak yerine ausbildungu tercih etmesi almanyanin gerçekleri ile uyuşuyor.

    @wogen@wogenАй бұрын
  • Bir cok konuda size katiliyorum lakin 5 evlat babasi olarak ilkokulda cocugun Universite hayatinin kaderinin cizilmesi yanlis bir uygulama. Parallel olarak madolyonun diger tarafida var " cocuklarimiz icin Gözle görülmeyen duvarlarda var cok kez not sistemi ile veya ön elemeler ile safdisi birakiliyorlar." Bunu zannederim, bir cok aile hissediyor veya farkindalar ilgisizlikleri yenilgiyi kabul veya sansin az oldugundandir. Yani "Gymnasium ve Uni süreci baslamadan 2:0 geridesin." Tesekkürederim iyi yayinlar.

    @altai8279@altai8279Ай бұрын
  • Benim herkese tavsiyem kesinlikle yatırım yapma konusunda bilgi edinmeleri olacaktır. Temettü, hisse senedi, fon yatırımları vs vs bu kelimelere yabancı olmamalı bilinçli ve uzun vadeli yatırımcı olmayı öğrenirsek doğumundan itibaren 10 15 yıl adına küçük yatırımlar yaptığınız çocuğunuz gelecekte üniversiteye giderken, ev kiralarken vb bir çok konuda ekonomik anlamda rahat olacaktır. Bu kültürü çocuğunuza da kazandırıp bir 15 yıl da çocuğunuz aynı yöntemle devam ederse 30 unda emekli olmuş gibi rahat bir yaşam sürmesi mümkün olur .

    @ufukgunes5107@ufukgunes5107Ай бұрын
    • Nasil bilgi edinebiliriz.

      @oncevatan5441@oncevatan5441Ай бұрын
    • Temettü emekliliği, Bireysel emeklilik (Bes) gibi kelimeleri youtube da aratıp çıkan videoları izleyerek başlayabilirsiniz. Paranızı bankada tuttuğunuz her dakika sizin paranızla bankalar zengin olur , paranızı elinizde yahut bir kasada tuttuğunuz sürece de zarardasınız bu yüzden yatırımı bilmek, parayı kiymetlendirmeyi öğrenmek için araştırın lütfen.

      @ufukgunes5107@ufukgunes5107Ай бұрын
    • @@oncevatan5441 Kaybetmeyi göze alarak pratikte yatırımcılıgı öğrenebilirsiniz kaybetmek en iyi öğrenme metodudur. Kişisel gelişim uzmanı ekonomistleri takip ederek finanz dilini öğrenmekle başlayın. Sabır eden kazanır çok bilen çok kaybeder olumlu ve düz mantıkla yürüyün derim!

      @sabretkazanyavuz9943@sabretkazanyavuz9943Ай бұрын
  • Soruları da duysaydık, iyi bir bütünlük oluşacaktı.

    @Private621@Private621Ай бұрын
  • Doğru değil. HAVO VWO ile üniversiteye de gidebilirsiniz. Diplomasız bir giriş sınavıyla bile üniversiteye gidebilirsiniz. Lütfen doğru bilgilendirin!

    @Nolanilly@NolanillyАй бұрын
    • Orada yaşayan bir çok Türk dahi söylediğinizi bilmiyor, o yüzden maalesef ki sıradan işçi olabiliyorlar ve küçük maaşlarla çalışıyorlar.

      @nayleylmaz1291@nayleylmaz129129 күн бұрын
  • Almanyada üniversiteyi vitirmek elbette cok guzel.ama yetenegi baska yonde olan bir usta(meister) cok daha fazla para alabiliyor..cocugun egilimini bilmek ve cicuga guven vermek gerek..aile uci huzur ve aenne babanin cocuguyla doğru ilişki kurmasi, cok ibrnli...guzel bir sohbet olmuş.tesekkur ederim

    @muhammedselcuk2123@muhammedselcuk212316 күн бұрын
  • Belirli süre bir meslek yapıldığında (Berufserfahrung) bazı branşlarda yine üniversite okuyabilirsiniz. Eyalet olarak değişiyor tabi.

    @bieenemaya3929@bieenemaya392929 күн бұрын
  • Turkiyede de arkadaş im okulda çalışıyor lisede bir arkadaşım da almanya'da okulda çalışıyor almanya'da ki hiç bir zaman ahır gibi öğretmenler odasında bardaklar tabaklar toplayıp yıkamiyor turkiyedeki öğretmenleri n özel hizmetçisi gibi almanya'da öğretmenler kendi kahve tasını kendi yıkar yikamassa bardağın üzerine hiç üşenmeden kağıt yazar lar koyarlar bardağınizi yıkayın yoksa çöpe atılır diye

    @user-ui4kn9xk5j@user-ui4kn9xk5jАй бұрын
  • Bu bey çok iyi kazanan biri birde restoranda komi otelde temizlik işçisi markette satış elamanı olunda görün

    @duenyaduenya2056@duenyaduenya2056Ай бұрын
  • Türkiyede büyümüş olan insanların Avrupa ya alışması çok zor.

    @personx2051@personx205128 күн бұрын
    • Iyiya işte gelip görseler bizim burda nasıl çalışarak zamanımızın geçtiğini tuzumuz kurumuymus yas mıymış görmelerini cok isterim

      @aygulylmaz3535@aygulylmaz353523 күн бұрын
  • Türkiye’deki lüks tanımı ile Almanya’daki lüks tanımı gerçekten güzel olmuş.

    @Pelin-Bektur@Pelin-BekturАй бұрын
  • Almanyadaki bürokrasi gercekten güzel bir örnekti ve burada dogan, okuyan bir süre bu sistemin icine de dahil olan biri olarak söylüyorum bu durum cok gülünc ve sinir bozucu. Sanilmasin ki bunu degistirmek isteyen genc beyinler yok. Aksine beyin gücü cok kuvvetli ve cok innovatif aslinda. Ama Almanya'nin federal bir hükümet sistemine sahip olusu politikaya gelince ise hemen her partinin ve onlarin secmenlerinin hem yas ortalamasi hem de siyasi görüs itibariyle daha geleneksel olmasi bu tür gelisim ve degisimlerin önünü kesiyor. Mahkemelerden örnek göstereyim. Özellikle de cevrecilik konusu göz önünde bulundurularak mahkeme ve avukatlar bundan yaklasik 7-8 sene önce dijital bir mecraya gectiler. Bu mecra o kadar büyük sıkıntılar yaratti ki bugün dahi avukat arkadaslar sistemin cökmesinden sikayet ediyor. Mahkemelerdeki hakimlerin yas ortalamasi ise 50nin üzerinde ve sistemi kullanmakta zorlaniyor özel kalemlerinden her yazinin ciktisini alip dosyaliyor odalari dosyalarla dolu.😂 Ayrica kararlarin altina atilan imzalar konusunda da sıkıntı var. Dijital imza konusunda sisteme güvenmeme de bir esas. Illa el ile imza atilacak hatta bu imzanin siyah kalemle yapilmamasina dair bir kanun bile var. Bu kanunlarin ise degismeden uygulamadan kalkmasi bir suc. Yani düsünün bir mahkeme tamamiyla dijitale gecmek istese, ki mahkeme burada aslinda tüm devlet dairelerini temsilen kullanilan bir örnek, bunun icin yürürlükteki kanunun kimi zaman federal cumhuriyet meclisi kimi zaman eyalet meclisi kimi zaman ise her iki meclis tarafindan onayli bir sekilde degismesi gerekiyor ki yeni sisteme gecilebilsin. Bu kararlar icin herkesin mutabik olup, yasayi yürürlüye sokmasi seneleri aliyor. Her devlet dairesi icin toplu kanun cikartamiyorlar da cünkü dedigim gibi kimileri federal devlet yönetiminde kimileri eyalet yönetiminde ve hatta kimileri bagimli kimileri bagimsiz sehrin yönetiminde. Korkunc. Ama durum bu.

    @sajda2766@sajda2766Ай бұрын
    • Almanya’da doğup büyümüş okumuş biri için harika bir türkçeniz var. Tebrik ederim. Ben genelde kötü örnekler gördüğümden midir bilmem sizin adınıza çok mutlu oldum. Umarım ben de evlatlarımı güzel türkçe ve ve güzel diğer dilleri konuşabilen insanlar olarak yetiştirebilirim.

      @Selma-BilimHayat@Selma-BilimHayatАй бұрын
    • @@Selma-BilimHayat ilgilerini cekecek kitaplar verirseniz türkceyi düzgün kullanmayi ögrenebilirler. Benim de bir cok eksigim var ama iltifatiniza cok sevindim cok tsk ederim

      @sajda2766@sajda2766Ай бұрын
  • 👏🏻

    @leventalbayrak8760@leventalbayrak8760Ай бұрын
  • Deja vu. Best wishes.

    @tevfikalp6280@tevfikalp6280Ай бұрын
  • Anlattiklariniz güzel dogru ama aciklama yapmamisiniz eksik. Verdiginiz örnek Türkiyede normal olan almanyada neden lüks bunu sorgulamak gerek.

    @gurbetciobjektif@gurbetciobjektifАй бұрын
  • Türkiyede evi olanlar almanyada lüx almanyada arabası olan türkiyede lüx .gerci her ailenin evinde iki araba var 😂😂😂😂

    @user-jb2qk5jo9m@user-jb2qk5jo9mАй бұрын
    • Hangi ülkede her ailenin evinde iki tane araba var?

      @umi1903@umi1903Ай бұрын
    • @@umi1903Almanya’da var

      @Ayise-ov2ve@Ayise-ov2veАй бұрын
    • ​@@umi1903herkez kendi kafasina göre konuşuyor işte

      @caferyilmaz8306@caferyilmaz8306Ай бұрын
    • Her ailenin evinde ikinaraba var diye bisey yok yanlış bilgi vermeyelim lutfen.sehirde yasayanlar rahat ama küçük yerde yasazmyanlara araba sart cunku bayzi yerlesim yerlerinde ne doktor ne market var ki mecburen iyi kötü bir araban olmak zorunda.iyi kötü diyorum çünkü yetecek kadar seni idare edecek kadar olması gerek fazlasıni aramaiyor bazı insanlar yani Türkiye deki kadar luks ve marka takintisi yok burda insanlarda

      @a.k834@a.k834Ай бұрын
  • Keşke sonradan gelen beyaz yakalılar da gurbetçi olduklarının bilincinde olsa; burada doğmuş da gurbetçi onun çocuğu da gurbetçi… Hiç bir ayrıcalığınız yok, hele ki Almanların gözünde 😉 Güzel anlatım ve ifade şekli teşekkürler.

    @kamuranbln@kamuranblnАй бұрын
    • onlar kesinlikle gurbetci degil... onlara Wirtschaftsasyl deniliyor.. yani ekonomik siginmaci... bunu bilmeleri ve anlamalari gerekiyor... Almanyada hicbir sosyall yasama katilmamislar... bir Futbol takiminda oynamamislar.. falan bilan...

      @hanswurst3572@hanswurst3572Ай бұрын
    • Senin derdin sadece Alman efendilerine kendini kanitlamak olabilir ama sunu bil ki yeni gelenlerin sikinde bile degil bu durum. Hadi git simdi git yaz bunu gunlugune EZIK!

      @arsenlupen4651@arsenlupen4651Ай бұрын
    • Sadece buraya gelincemi oyle. Ben cocuklugumdan belli diyorum bu TR de bi makamda felan calisanlar kendini bisey saniyor diye. Burda bir belediye ye git sana nasil davraniyorlar. Birde turk konsolosluguna git orda nasil davraniyorlar. Arada daglar kadar fark var.

      @gulaycar68@gulaycar6823 күн бұрын
  • Valla cok dogru tespit arkadasimin sirketi var yabanci bayanlari ev isine hasta bakimina cocuk bakimina yerlestiriyor ulkemizde okadar cok hasta bakici cocuk bakici ev temizlik isleri yardimcisi okadar cokki bizde disarda yemek yemek eglence isleri bizde normal almanyada avrupada lux cok dogru tespit kardesim

    @KadirArgun-yn4py@KadirArgun-yn4pyАй бұрын
  • Verilen bilgiler tam doğru değil. Abitur (lise) sadece gymnasium da değil, Gesamtschule da da oluyor

    @alpha_beas_t@alpha_beas_tАй бұрын
    • Bilmiyor işte 😂

      @franzbrotchen3561@franzbrotchen356129 күн бұрын
  • Akademisyen olduğunu iddia eden bu şahıs'ı 09.05'inci dakikaya kadar dinledim. Ancak daha da dinlemek istemiyorum bence siz de dinlemeyin. Ben yurt dışında eğitimciyim. Beyefendinin söylediklerinde, iddia ettiklerinde tutarsızlık içinde tutarsızlık mevcut. Maalesef sosyalmedya işte böyle bir şey. Konuya hakim olamayan insanları uzman diye gösteriyorlar. 6 sene kalmışsanız bir ülkede ben olsam 50/60 yıl yurtdışında kalan insanlar hakkında hüküm vermekten imtina ederim. Birincisi sosyal hayat EU'da sizi illa beyaz yakalı olcaksınız diye zorlamaz. Ancak maalesef bu 2.ve 3. dünya toplumlarında mevcut. Nice zeki avrupalı öğrencilerim var: marangoz olmak isteyen, meslek sahibi olmak isteyen nice zeki çocuklar var. Maalesef kapasitesi olmadığı halde doktor olmak isteyen bir tonla Türk çocukları var, ve üstüne üstelik diretiyorlar kapasitemiz var diye. Türkiye zaten her yere Üniversite açmanın ceremesini çekiyor, çektide. ÇOK YANLIŞ VE TOPLUM BİLGİSİ ÇOK AMA ÇOK EKSİK BİR KİŞİ KAMERA ÖNÜNDE ÖĞÜT VERDİĞİNİ VE TOPLUMBİLİMCİ OLDUĞUNU İDDA EDİYOR. YAZIK...

    @mehmetsekerdag8007@mehmetsekerdag8007Ай бұрын
    • Sizin de bakis aciniz baya hasarli farkinda misiniz? Gene bir bati guzellemesi yapmissiniz. Kapasitesi oldugu halde marangoz olmak isteyen batili cocuklar vs Kapasitesi olmadigi halde doktor olmak isteyen turk cocuklar. Niyetinizin iyi oldugunu dusunmuyorum

      @arsenlupen4651@arsenlupen4651Ай бұрын
    • ​@@arsenlupen4651doğru

      @aynuraxundova7292@aynuraxundova7292Ай бұрын
    • Haklsiniz

      @aygulylmaz3535@aygulylmaz353523 күн бұрын
  • Okulda veli toplantısı var baba maç var diye veli toplantısına gitmiyor. Bir ara Türk velilerle ve öğrencilerle, baya ilgilenmeye gayret ettim. En sonunda pes ettim. Çünkü, benimde 3 çocuğum vardı. Onlarla ilgilenmek macburiyeim vardı. Güya okulumu tamamlamak için çok mücadele ettim .engelleri aşamadım. Baktım olmuyor. Çocuklarım zarar görecek sonra tamamen Çocuklarıma odaklandım. Şimdi hepsi okullarını bitirdi. Yalnız şunuda kabuledelimki; bizde söyle bir inanç var biri hep desteklesin! Maalesef hayat bu değil! Hemen çok çabuk Bıkıyoruz. Özgüven ve mücadele eksikliği var.

    @gulsumbirgarip7464@gulsumbirgarip746422 күн бұрын
  • Almanya da Lüks hayat pek yok...

    @user-kx1ut9pk4z@user-kx1ut9pk4zАй бұрын
  • Keske okullardaki öyretmen irkciligindan da bahsetseydiniz sayin Elit arkadasimiz ! Bayernde her 3 öyretmenden biri Yabanci düsmani !

    @user-qt3iw6ri9l@user-qt3iw6ri9lАй бұрын
    • Berlin çok faklı değil, yabancı düşmanlığı artı türk düşmamlığı

      @fikretkoc7715@fikretkoc7715Ай бұрын
    • Elit arkadaşım 😁😂 Elitliginden kirilacak ayol

      @FunnyDay963@FunnyDay963Ай бұрын
    • Beğenmeyen gidebilir

      @saltikozcan5021@saltikozcan5021Ай бұрын
    • Birde insanlari ayirip türk toplumunda beyaz yakalilar diye bahsedilmesi bana cok tuhaf.bütün insanlar esit

      @nelyanelya950@nelyanelya950Ай бұрын
    • @@nelyanelya950 Beyaz yaka daha cabuk kirlenir, daha o sozün türkcesini bulamayip ömörigancadan almislar white collar worker diye gecer. bu sonradan görmeler törkiada en iyi egitimi almis, ölömaniaya konmuslar, diyorya törkiada olan ölömaniada lüks, yollasin bakalim ccuklarini özel okula.

      @hannycurak3259@hannycurak3259Ай бұрын
  • Yaşlı nüfus fazla olduğu için mektuplardan vazgeçemiyorlar.

    @halehisar488@halehisar488Ай бұрын
  • Güzel

    @eminecelik5837@eminecelik5837Ай бұрын
  • Biz iśe veririk kendimizi nesil olsa okuyular onun duśün ür UK evet yanliś sag olun

    @guldengurel7194@guldengurel719426 күн бұрын
  • Sizin bakışınız yanlış. Gözleminizde yetersiz. HayattA mutlu olmak için üniversiteye gidilmesi gerek miyor. Artı okuma ya kapasitesi olan çocuk bu kapasitesi geç de açılsa ona üniversite yolu hauptschulede olsa Gesamtschule de olsa hatta Ausbildung dan sonra bile mümkün. Arti genc eğer istiyorsa çalışarak bile okuyabilir. Konuşmanızın başı için bu kadar, gerisini henüz dinlemedim. Tr de insanlar birbirini sömürüyor ve tüm sistem bunu üzerine kurulu. Ve piyasa kalifiye olmayan iş sahipleri ile dolu. Kalitesiz işçilik için artık hemen Avrupa piyasasına yakın, fiyat ödeniyor. Belgeler eksik, egitim eksik, fakat usta, isletme kirası, elektrik suyu verdikleri vergiler işçi giderleri yani iş veren giderleri ise kıyaslanamaz. Ve vevee veee istişareye konu çok. Türkiye tam tamına sistem ve hak açısından Hindistan ile Avrupa arasındadir denebilir. Kaldıki Avrupadaki sistemler bile optimal olmamakla birlikte Türkiye henüz el Sıkışamaz. Kız çocuklarının eğitim, iş hayatı maduriyeti ise sizin hic değinmediğiniz apayrı bir konu. Almanyada evli, cicuklu genc olarak bile eger kapasiteniz varsa okumak için yolunuz, dahi destekciniz bulunur. Sevgiyle anlayışla kalın.

    @SuperPapalangi@SuperPapalangiАй бұрын
  • @meralguven4706@meralguven4706Ай бұрын
  • Herkes üniversite okursa diğer işleri kim yapacak. Ailelerin çocukları ile ilgili olup eğilimlerini bilmeleri gerek. Ben üniversite okudum simdi ki aklım olsa önce meslek yapıp sonra üniversite okurdum.

    @denizsule@denizsule17 күн бұрын
  • Bitmedi yeni gelen akademisyenlerin gurbetçilerle kiyaslanmasi. Kendinizi değerli mi hissediyorsunuz biz gurbetçileri kınadığınız zaman? Hedefiniz nedir?

    @FunnyDay963@FunnyDay963Ай бұрын
    • Cok haklisiniz

      @-F_61-@-F_61-Ай бұрын
    • Komplekslerin bir sekilde tatmin edilmesi gerekiyor. Seninle, onunla, bununla alakasi yok. Kisisel sorunlari 🤷🏻‍♀️

      @n.s.2891@n.s.2891Ай бұрын
    • Hiçbiryere hiçkimseye adapta olamayip toparlanip dönüyorlar sonra 😂. Bizi gurbetçileri begenmiyorlar. Almanlar da bu burnu havada insanları begenmiyor. Bu sefer mal gibi kalıyorlar ortada depresona girip gurbetcilere satasiyorlar 😂😂😂

      @FunnyDay963@FunnyDay963Ай бұрын
    • Almanlar gavur mavur ama dürüst mütevazi insanlar. Biz gurbetçiler de keza öyle çünkü kaç nesillerdir onlarla beraber büyüdük. Ama siz TR den gelen saygı değer akademisyen elit kesim burnunuz havada oluyor birde cakallikta var uyanık sanıyorsunuz kendinizi. Burası Türkiye degil 😂 burda cakalliginiz pek sökmez

      @FunnyDay963@FunnyDay963Ай бұрын
    • bunlar ekonomik siginmaci... yani Wirtschaftsasyl... akademisyen demeyelim lütfen...

      @hanswurst3572@hanswurst3572Ай бұрын
  • Vasıflı olan insan için Yurdum bir cennet..

    @chillerfrigotek9121@chillerfrigotek912128 күн бұрын
  • 👏👍

    @fikretyesilyurt9473@fikretyesilyurt9473Ай бұрын
  • Cok dogru

    @jasmineatac2266@jasmineatac2266Ай бұрын
  • Türkiyedeki insanlar Almanların bizim yaşadığımız sisyal hayatı finanze edemediğini göremiyor

    @fatmay5745@fatmay5745Ай бұрын
  • Benim de en cok şaşırdığım seylerden biriydi, herkesin uni mezunu olmaması. Bizde herkes uni mezunu olmus, kimse is begenmiyor.😂

    @simplesenser@simplesenser11 күн бұрын
KZhead